سكوت پيامبر به چهار پايه استوار بود: حلم، حذر، تقدير و تفكر، سكوتش در تقدير و اندازهگيري در اين بود كه همه مردم را به يك چشك ببيند و به گفتار همه يكسان گوش دهد سكوتش در تفكر آن بود كه در چيزهاي فناپذير و فناناپذير انديشه ميكرد...
سيره عملي حضرت رسول اعظم صلوات الله عليه و آله بيش از آنكه نماد يك آفرينش منحصر به فرد و خلقتي بينظير براي زمين و زمان باشد، بزرگراه هدايت و سعادت است كه هر كس با هر توان و وسيلهاي كافي است در اين جاده بيانتها قرار گيرد باقي بدست هم او و هم پروردگارش اتفاق ميافتد. رفتار و كردار اعظم مخلوقات، بهترين مبلغ اسلام و چشمهاي جوشان براي جذب آراء و قلبها بوده و هست.
بيكراني كه پس از قرنها بسياري خواستهاند براي تبرك قطرهاي از آن را تحفه ببرند وليكن هنوز در سايهاي از آنچه كه واقع بوده به سر ميبرند و چون به سرچشمه نميرسند با سرابهاي نزديك گوشهاي از حيات خورشيد هميشه پرفروغ حاضر در پهنه آسمان جهان را روايت كردهاند. علامه بزرگوار آيت الله سيد محمدحسين طباطبايي رضوان الله تعالي عليه در در كتاب سنن النبي برخي از اين دريافتها و دستنوشتها و گفتهها را جمعآوري كرده كه مرور آن در سال پيامبر اعظم(ص) براي هر مسلمان و هر آزادهاي مايه بركت و حركت است. چهره و شمايل نوراني پيامبر خاتم (ص) خود نيز دنيايي از جلوه جمال الهي است كه براي آغاز مرور سيره، به قدر تشنگي خود جرعه نوش ميشويم..
سكوت پيامبر به چهار پايه استوار بود: حلم، حذر، تقدير و تفكر، سكوتش در تقدير و اندازهگيري در اين بود كه همه مردم را به يك چشك ببيند و به گفتار همه يكسان گوش دهد سكوتش در تفكر آن بود كه در چيزهاي فناپذير و فناناپذير انديشه ميكرد و سكوتش در حلم آن بود كه حلم و صبر را با هم داشت، به طوري كه چيزي او را به خشم نميآورد و از كوره به در نميبرد.
سكوت پيامبر در حذر در چهار مورد بود: به كارهاي نيك ميپرداخت تا ديگران نيز از او پيروي كنند. كارهاي زشت را ترك ميكرد تا ديگران نيز از آن بپرهيزند. كوشش خود را به كار ميبرد تا براي اصلاح امت خود نظري درست ارائه دهد و به آنچه خير دنيا و آخرت در آن بود اقدام مينمود.
رسول خدا (ص) از همه شيواگفتارتر و شيرين سخنتر بود. با كوتاهترين و در عين حال پرمعنيترين جملات سخن ميگفت و زياد و كم در سخنانش نبود. قطعات گفتارش به يكديگر پيوسته بود و سخن را به طور شمره ادا ميكرد كه شنونده آن را به خوبي درمييافت و به حافظه ميسپرد جوهره صدايش بلند و آهنگ صدايش از همه مردم زيباتر بود.
رسول خدا (ص) فرمود: خداوند عقل را آفريد و به او گفت: عقب برو، عقب رفت. سپس فرمود: پيش بيا، پيش آمد، آنگاه فرمود: مخلوقي را نيافريدم كه نزد من محبوبتر از تو باشد. سپس نود و نه جزء از آن را به من بخشيد و يك جزء ديگر را ميان همه بندگان قسمت نمود. امام صادق (ع) فرمود: خداوند رسول خويش را به اخلاق نيك و پسنديده مخصوص گرانيد، شما هم خود را بيازماييد اگر آن اخلاق نيك در شما بود خداي را سپاس گفته و از او بخواهيد تا آن را در شما بيفزايد. سپس امام (ع) آنها را بدين ترتيب ده خلصت شمرد: يقين، قناعت، صبر، شكر، بردباري، خوش خلقي، سخاوت، غيرت، شجاعت و جوانمردي