به مناسبت سالروزشهادت شیخ الائمه؛

 

 

یکی از یاران امام صادق(ع) گفته با ایشان به سفر حج رفتم در بين راه زير درخت خرماى خشكى نشسته بوديم. فرمود: اى نخل ما را از آنچه خداوند به عنوان روزى بندگانش در تو قرار داده است، بخوران! ديدم نخل پر از خرما شد و به طرف امام خم شد.
 
 
 
به مناسبت سالروز شهادت امام صادق(ع) مطلبی از آیت الله جاودان در پی می آید:
 
ابن طلحه مى گويد: (1) امام جعفر صادق(ع) از بزرگان و سادات اهل بيت(ع) است. صاحب علوم كثير، عبادت فراوان، اوراد دائم، زهد آشكار و تلاوت بسيار، معانى قرآن كريم را بi دقت بررسى و از اقيانوس قرآن گوهرهاى ارزنده را استخراج مى كرد و نتايج شگفتى به دست مى آورد و اوقاتش را به انجام طاعات گوناگون تقسيم مى كرد به گونه اى كه از خود در آن باره حساب مى كشيد. ديدنش انسان را به ياد آخرت مى انداخت و شنيدن سخنش باعث پارسايى در دنيا مى شد. نتيجه پيروى از رهنمودهايش بهشت بود، نور جمالش ‍ گواهى مى داد كه او از سلاله نبوت است و پاكيزگى اعمالش روشن مى ساخت كه او از دودمان رسالت است. گروهى از بزرگان مذاهب و دانشمندان برجسته آنها مانند يحيى بن سعيد انصارى، ابن جريح، مالك بن انس، ثورى، ابن عيينه، ابوحنيفه، شعبه، ايوب سجستانى و ديگران از او حديث نقل كرده اند و از دانشش بهره جسته اند. مى گويد: او چندين لقب دارد كه مشهورتر از همه صادق است و از جمله آنها صابر، فاضل و طاهر مى باشد.
 
اما مناقب و صفات آن حضرت بيش از حد شمار است و عقل و فهم شخص آگاه و بصير درباره انواع مناقبش حيران است تا آن جا كه علوم سرشارى كه به خاطر تقواى زياد بر قلبش جارى بود، همه احكامى را كه علل آنها براى كسى قابل درك نيست و علومى را كه عقول از احاطه به حكم آنها قاصر است به او نسبت داده و از وى روايت كرده اند.گويند كتاب جفرى كه در مغرب به پسران عبدالمؤمن به ارث رسيده، از جمله سخنان اوست. براستى كه اين خود منقبتى والا و در مقام فضايل، مرتبه بلندى است.
 
ادامه مطلب

ادامه مطلب
[ جمعه 31 مرداد 1393  ] [ 4:53 PM ] [ زارع-مرادیان ]

کتاب طب الصادق(ع) +دانلود

 
 
این کتاب خواندنی توسط دکتر محمد دریایى از میان احادیث امام صادق علیه السلام گردآوری شده است.

این کتاب خواندنی توسط دکتر محمد دریایى از میان احادیث امام صادق علیه السلام گردآوری شده است. نویسنده در مقدمه کتاب می‌گوید: 

در طول تاریخ علم پس از پیامبر اعظم اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله و حضرت مولى الموحدین حضرت على علیه‌السلام هیچ یك از نوابغ جهان و بزرگان علم و دانش بشرى به اندازه‌ى امام جعفر صادق علیه‌السلام براى جامعه‌ى انسانى مفید فایده و بهره‌ورى از خوشه‌هاى نبوغ بشرى نبوده است.

این پیشواى الهام گرفته از مخزن وحى، افق‌هاى درخشانى از معارف الهى و انسانى را براى بشریت گشود و سهم عمده و سازنده‌اى در ایجاد تمدن، و تحولى عظیم در زمینه‌هاى علمى، فلسفى، هنرى، فرهنگى و صنعتى و ساختارى نظام انسانى را به خود اختصاص داده است.

دامنه‌ى علوم و معارف امام، رازهاى نهان كاینات و تمام مظاهر موجود را در بر مى‌گیرد و از آن جا به فضاى لایتناهى برون و بر ساكنان سیارات سر مى‌كشد و زوایاى آفرینش را مى‌شكافد و با این همه گستره، موجب حیرت و دهشت مى‌گردد. یكى از افقهاى بى كران علم او دانش پزشكى و علم تغذیه و بهداشت است. گویى حضرتش ممتازترین متخصص خبره این عرصه است و به همین لحاظ پایه گذار مكتب ویژه طب و تغذیه و فرهنگ بهداشت در اسلام و در شبه جزیره‌ى عربستان و عرصه‌هاى مدنیت گسترده قلمرو اسلام به شمار مى رود. در این عرصه بسیارى از پزشكان و پژوهشگران و بیماران در قرن سوم و چهارم از خوان گستره ى دانشش بهره‌ها جسته و بزرگان برجسته‌اى را تحت آموزه‌هاى خود پرورده و بسیارى را با بهره گیرى از علوم و معارف طبى به سوى شهرها و محافل گسیل داشته و آوازه‌ى معارف و آموزه‌هاى علومش بر مراكز علمى و فرهنگى دانشمندان نهضت رنسانس گسترده و از سرچشمه پرفیض دانشش سیراب ساخته است كه در این مجموعه مى توان از لابلاى كلام درس آموزش بهره‌ها یافت و معناها جست.

دانشى كه برگرفته از معدن وحى و الهام است لاجرم بر دلها نشیند و قلبها و جانهاى پاك عطشناك را سرمست و سیراب خواهد نمود.

 

فهرست کتاب بهترین واگویه برای محتوای آن است. لذا برای آشنایی شما با سرفصل مباحث و موضوعات این کتاب فهرست آن را برایتان می‌آورم:

 مقدمه

 تدوین كننده «پیام در چارچوب نظام»

 میلاد سعادت آفرین و فرهنگ امام صادق علیه‌السلام

 نیاز مردم به پزشكان آگاه و متعهد

 آداب طبابت و وظایف طبیب

 حكمت بیمارى

 مغز و اعصاب

 اشاره به حكمت نهفته در چشم

 گوش اشاره به حكمت نهفته در آن

 دستگاه گوارش - اشاره به حكمت نهفته در دستگاه گوارش

 اشاره به حكمت نهفته در مو

 استخوانها - اشاره به حكمت نهفته در استخوانها

 دستگاه تناسل و دفع ادرار

 آداب خوردن و مصرف خوراكیها

 درمان با میوهها و گیاهان دارویى

 توضیح برخى اصطلاحات و مفاهیم متن احادیث

 دیدگاه امام صادق علیه‌السلام در مورد علل برخى بیماریها

 نظریه مادّه و ضد مادّه

 بیمارى ها و درمان آنها از دیدگاه امام صادق علیه‌السلام

 طب و بهداشت از نظر امام

 گفتار امام در بهداشت روحى - روانى

 خلاصه ى آموزه هاى طب الصادق علیه‌السلام

 

امیدوارم که از خواندن این کتاب استفاده و لذت ببرید. کتاب را از اینجا دانلود کنید و تا فایل دارد دانلود می‌شود، برای شادی روح حضرت صادق علیه السلام و آمرزش تمام آنانی که دلشان برای بشریت می‌تبد، صلواتی ختم کنید./س

منبع:تبیان

 

 



[ پنج شنبه 30 مرداد 1393  ] [ 6:02 PM ] [ زارع-مرادیان ]

سوگنامه امام صادق(ع)

 
img/daneshnameh_up/d/d0/emamsadeq.jpg


 

ولادت امام و نامگذاری

امام جعفر صادق، امام ششم شیعیان، در هفدهم ربیع الاول سال 83 هجری قمری در مدینه متولد گردید. کنیه ایشان ابو عبدالله و لقبشان صادق می باشد. پدر ارجمندشان امام باقر و مادرش ام فروة است. رسول خدا سالها قبل ولادت آن حضرت را خبر داده و فرموده بود نام او را صادق بگذارید، زیرا از فرزندان او کسی است که همنام اوست، اما دروغ می گوید «جعفر کذّاب». 
 

دوران قبل از امامت

در دوران قبل از امامت، حضرت شاهد فعالیتهای پدر خویش در نشر معارف دینی و تربیت شاگردان وفا دار و با بصیرت بود. امام باقر در مناسبتهای مختلف به امامت و ولایت فرزندش جعفر صادق تصریح فرموده و شیعیان را پس از خودش به پیروی از او فرا می خواند. لذا احادیث، زیادی مبنی بر نص امامت حضرت صادق نقل شده است. 

امام صادق در سال 114 هجری قمری پس از شهادت پدرش در سن 31 سالگی به امامت رسید. دوران امامتش مصادف بود با اواخر حکومت امویان که در سال 132 به عمر آن پایان داده شد و اوایل حکومت عباسیان
 

اوضاع جامعه در آغاز امامت حضرت

در آغاز امامت حضرت افرادی از شیعیان و حتی بستگان حضرت حاضر به قبول امامت ایشان نبودند، لذا حضرت از راههای گوناگونی کوشیدند آنها را به قبول راه صحیح وادار سازند و دراین زمینه به اذن خداوند معجزاتی نیز انجام دادند. 
دوران امام جعفر صادق در میان دیگر دورانهای ائمه اطهار، دورانی منحصر به فرد بود و شرایط اجتماعی و فرهنگی عصر آن حضرت در زمان هیچ یک از امامان وجود نداشته است و این به دلیل ضعف بنی امیه و قدرت گرفتن بنی عباس بود. 

این دو سلسله مدتها در حال مبارزه با یکدیگر بودند که این مبارزه در سال 129 هجری وارد مبارزه مسلحانه و عملیات نظامی گردید. 
این کشمکش ها و مشکلات سبب شد که توجه بنی امیه و بنی عباس کمتر به امامان و فعالیتشان باشد، از این رو این دوران، دوران آرامش نسبی امام صادق و شیعیان و فرصت بسیار خوبی برای فعالیت علمی و فرهنگی آنان به شمار می رفت. 
 

جنبش فرهنگی در دوران امامت حضرت

عصر آن حضرت همچنین عصر جنبش فرهنگی و فکری و برخورد فرق و مذاهب گوناگون بود. پس از زمان رسول خدا دیگر چنین فرصتی پیش نیامده بود تا معارف اصیل اسلامی ترویج گردد، بخصوص که قانون منع حدیث و فشار حُکّام اموی باعث تشدید این وضع شده بود. لذا خلأ بزرگی در جامعه آنروز که تشنة هرگونه علم و دانش و معرفت بود، به چشم می خورد. 
امام صادق با توجه به فرصت مناسب سیاسی و نیاز شدید جامعه، دنباله نهضت علمی و فرهنگی پدرش را گرفت و حوزه وسیع علمی و دانشگاه بزرگی به وجود آورد و در رشته های مختلف علمی و نقلی شاگردان بزرگی تربیت کرد. شاگردانی چون: هشام بن حکم، مفضل بن عمر کوفی جعفی، محمد بن مسلم ثقفی، ابان بن تغلب، هشام بن سالم، مؤمن طاق، جابر بن حیان و . . . . تعداد شاگردان امام را تا چهار هزار نفر نوشته اند. 

ابوحنیفه رئیس یکی از چهار فرقه اهل سنت مدتی شاگرد ایشان بود و خودش به این موضوع افتخار کرده است. 
امام از فرصت های گوناگونی برای دفاع از دین و حقانیت تشیع و نشر معارف صحیح اسلام استفاده می برد. مناظرات زیادی نیز در همین موضوعات میان ایشان و سران فرقه های گوناگون انجام پذیرفت که طی آنها با استدلال های متین و استوار، پوچی عقاید آنها و برتری اسلام ثابت می شد. 

همچنین در حوزه فقه و احکام نیز توسط ایشان فعالیت زیادی صورت گرفت، به صورتی که شاهراههای جدیدی در این بستر گشوده شد که تاکنون نیز به راه خود ادامه داده است. 
بدین ترتیب، شرایطی مناسب پیش آمد و معارف اسلامی بیش از هر وقت دیگر از طریق الهی خود منتشر گشت، به صورتی که بیشترین احادیث شیعه در تمام زمینه ها از امام صادق نقل گردیده و مذهب تشیع به نام مذهب جعفری و فقه تشیع به نام فقه جعفری خوانده می شود. 
 

حاکمان معاصر

همانطور که گفته شد امام بین دو دوره عباسی و اموی و دوران گذار از امویان به عباسیان می زیست. ایشان ازمیان خلفای اموی با افراد زیر معاصر بود: 

1- هشام بن عبدالملک (105- 125 ه. ق) 
2- ولید بن یزید بن عبدالملک (125-126) 
3- یزید بن ولید بن عبدالملک (126) 
4- ابراهیم بن ولید بن عبدالملک (70 روز از سال 126) 
5- مروان بن محمد (126-132) 

و از خلفای عباسی نیز معاصر بود با : 
1- عبدالله بن محمد مشهور به سفاح (132-137) 
2- ابوجعفر مشهور به منصور دوانیقی (137-158) 

نباید تصور کرد که امام به کلی خود را از جریانات و امور سیاسی دور نگه داشت، بلکه همواره از وقتهای مناسب برای ترویج حقانیت خود و بطلان هیأت حاکمه بهره می برد و بدین منظور نمایندگانی را نیز به مناطق مختلف بلاد اسلامی می فرستاد. 
عباسیان برای کسب قدرت و محبوبیت در دلهای مردم از وجهه اهل بیت پیامبر استفاده می کردند و حتی شعارشان" الرضا فی آل محمّد" بود. آنان به دنبال اشخاصی با وجهه مردمی بودند که هم از بستگان پیامبر باشند و هم درمیان مردم محبوبیت داشته باشند. لذا بهترین شخص در نظر عباسیان امام صادق بود.

امام صادق پیشنهاد آنان را رد کردند و فرمودند: نه شما از یاران من هستید نه زمانه، زمانه من است. حتی برخی از بستگان آن حضرت نزدیک بود با این پیشنهاد ها فریب به خورند، اما امام با روشنگری خاص خود به آنان فهماندند که به ظاهر توجه نکنند. امام می دانست که عباسیان نیز هدفی جز رسیدن به قدرت ندارند و اگر شعار طرفداری از اهل بیت را مطرح می کنند، صرفاً به خاطر جلب حمایت توده های شیفته اهل بیت است. امام می دید که سران سیاسی و نظامی عباسیان در خط مستقیم اسلام و اهل بیت نیستند و لذا حاضر نبود با آنان همکاری کرده و به اقداماتشان مشروعیت بخشد. 

چنانکه در تاریخ می بینیم که چه جنایاتی کردند و چه خونهایی ریختند تا پایه های عباسیان محکم گردد. 
از حوادث مهم در زمان امامت حضرت، قیام عمویش زید بن علی است که شکست خورد و با شهادت زید به پایان رسید. 
 

شهادت حضرت صادق علیه السلام

پس از به قدرت رسیدن عباسیان، همانطور که آن حضرت پیش بینی کرده بود فشار بر شیعیان افزایش یافت و با روی کار آمدن منصور این فشار به اوج خود رسید. امام نیز از این فشار ها مستثنی نبود. این دوران، یعنی چند سال آخر عمر آن حضرت بر خلاف دوران اولیه امامتشان،‌ دوره سختی ها و انزوای دوبارة آن حضرت و حرکت تشیع بود. منصور شیعیان را به شدت تحت کنترل قرار داده بود. 
 
img/daneshnameh_up/8/8d/sadegh.jpg


سرانجام کار به جایی رسید که با تمام فشارها، منصور چاره ای ندید که امام صادق را که رهبر شیعیان بود از میان بردارد و بنابراین توسط عواملش حضرت را به شهادت رساند. آن حضرت در سن 65 سالگی در سال 148 هجری به شهادت رسید و در قبرستان معروف بقیع در کنار مرقد پدر و جدّ خودش مدفون گردید . 

در زمینه فضایل و مکارم اخلاقی حضرت صادق روایات و وقایع بسیار زیادی نقل شده است. آن حضرت با رفتار کریمانه و خلق و خوی الهی خود بسیاری از افراد را به راه صحیح هدایت فرمود، به گونه ای که پیروان دیگر مکاتب و ادیان نیز زبان به مدح آن حضرت گشوده اند. 

 



[ پنج شنبه 30 مرداد 1393  ] [ 2:22 PM ] [ زارع-مرادیان ]

چرا دعا؟

 

بنده ای خدا را گفت : اگر سرنوشت مرا تو نوشته ای پس چرا دعا کنم؟
خدا فرمود : شاید نوشته باشم هرچه دعا کند.

 

 



[ یک شنبه 26 مرداد 1393  ] [ 7:21 PM ] [ زارع-مرادیان ]