نخواهم عمر فانی را تویی عمر عزیز من
نخواهم جان پر غم را تویی جانم به جان تو
السلام علیک یا علی ابن موسی الرضا ایها الامام الرئوف
کسانی که به ضعف حافظه دچارند، بهتر است همه روزه هفت مثقال کشمش سیاه، ناشتا بخورند و نیز سه تکه زنجبیل که در عسل خواباندهاند (زنجبیل پرورده) با کمی خردل ضمن غذای روزانه خود بخورند.
شیخ مفید(ره) در کتاب خویش پیام جامع، آموزنده وجالبی را از هشتمین امام معصوم حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) آورده است که آن بزرگوار آن پیام را به وسیله حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) به شیعیان و دوستداران اهل بیت(ع) فرستاده اند.
امام رضا علیه السلام در روایتى به پیروان خود توصیه می کند براى ایجاد گشایش در زندگى و رفاه اهل خانه بکوشند:
صَاحِبُ النِّعْمَةِ یَجِبُ عَلَیْهِ التَّوْسِعَةُ عَنْ عِیَالِه[3] ؛ افرادى که از نعمتى برخوردارند باید برای اهل خانواده خود اسباب رفاه و آسایش را فراهم سازند.
شاید ذکر این نکته ضروری باشد که در هر کاری پرهیز از افراط و تفریط اصل مهمی است که باید رعایت شود. بی شک مراد از این روایت رفاه زدگی و فراموشی مستمندان نیست. توسعه دادن در اینجا در برابر سخت گرفتن در مایحتاج زندگی خانواده است.
خداوند به همهی بندگان هم رأفت دارد و هم محبّت. ولی از بندگان نسبت به خداوند، محبّت معنی دارد، اما رأفت معنی ندارد، فلذا ما نداریم كه به بنده ای بگویند رئوف است نسبت به خداوند، اما خداوند رئوف است نسبت به بندگان.
البرقى عن أبیه، عن معمّر بن خلّاد، قال: کان أبوالحسن الرضا علیه السلام إذا أکل اُتى بصحفة، فتوضع قرب مائدته، فیعمد إلی أطیب الطعام ممّا یؤتى به، فیأخذمن کلّ شىء شیئاً فیوضع فى تلک الصّحفة، ثمّ یأمر بها للمساکین ثمّ یتلو هذه الآیة: «فلا اقتحم العقبة» ثمّ یقول: علم الله عزّوجلّ أن لیس کلّ إنسان یقدر علی عتق رقبة، فجعل لهم سبیلاً إلی الجنّة بإطعام الطّعام .
بلد /11. محاسن 392