«تدبر موضوعی با محوريت آشنايی معاد در قرآن» صبح دیروز توسط رقيه قهرمان، استاد حوزه و دانشگاه در دارالقرآن حرم مطهر رضوی مورد بررسی قرار گرفت.
رقيه قهرمان، استاد حوزه و دانشگاه در اين كارگاه با اشاره به انواع مرگ، اظهار كرد: انسان ممكن است به سه شيوه بميرد، از همين رو يك روش، «مرگ طبيعی» است كه بر اثر كهولت سن يا بيماری رخ میدهد و عمر انسان پايان میيابد؛ نوع دوم «مرگ اخترامی» است كه به اجل معلق نيز معروف بوده و به مرگهايی اطلاق میشود كه بر اثر تصادف يا حادثه رخ میدهد و نوع سوم «مرگ ارادی» است، در اين نوع، انسانهايی كه از دنيا خسته میشوند و بهدنبال راهی برای فرار از مسائل هستند، بدترين گزينه كه خودكشی است را انتخاب میكنند.
اين استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اينكه مرگ، آخرين منزل دنيا است، عنوان كرد: دوره زيستن در دنيا با مرگ خاتمه پيدا میكند و انسان پس از مرگ به عالم برزخ راه میيابد، بنابراين شناخت از برزخ برای هر فرد، تا جايیكه بتواند آن را درك كند، ضروری است.
قهرمان با بيان اينكه در عالم برزخ دو مكان برای مردم وجود دارد كه شامل «وادی السلام» و «برهوت» میشود، تصريح كرد: بر اين اساس وادی السلام مكانی برای مجمع عمومی مؤمنان و برهوت مكانی است كه برای مجمع عمومی بدكاران تبيين شده است.
وی با بيان اينكه وادی السلام در پشت كوفه و نزديك نجف قرار دارد و برهوت فضايی در صحرای يمن است، گفت: مؤمنان و بدكاران هر شب در مكان خود حاضر شده و تا طلوع خورشيد در اين مكان حضور دارند.
اين استاد حوزه و دانشگاه با تأكيد بر اينكه بهشت و جهنم در عالم برزخ وجود دارد، ابراز كرد: زندگی كردن در بهشت و جهنمِ برزخ، مانند قيامت است و انسان براساس اعمالی كه در دنيا انجام داده است وارد بهشت و جهنمِ برزخ خواهد شد.
قهرمان ادامه داد: ممكن است گناهان انسان در دنيا كم بوده باشد و با مؤاخذه در جهنم برزخ بخشيده شود، سپس با ورود در عالم قيامت عاری از گناه بوده و داخل بهشت شود، از همين رو انسان بر آينده خود اميدوار بوده و برای حسابرسی آماده میشود.
وی با بيان اينكه انسان با اميد و آرزو نبايد ترس از گناهان و عذاب را فراموش كند، عنوان كرد: بايد حد وسط بين «خوف» و «رجا» وجود داشته باشد به اين معنا كه به خاطر اميدهايی كه داريم، خوف را فراموش نكنيم.
اين استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اينكه با نفخ صور، قيامت بر پا خواهد شد، افزود: دو گونه نفخ صور به نامهای «اماته» و «احياء» دميده خواهد شد كه با نفخ صور اول همه انسانها میميرند و با نفخ صور دوم، زنده شده و به قيامت وارد میشوند.
وي خاطرنشان كرد: تصور اينكه خداوند از حق الناس نميگذرد اما از حق خويش ميگذرد، اشتباه است زيرا خداوند از اعمال و گناهاني كه انسان به صورت ارادي انجام ميدهد نگذشته و هر كس پاسخگوي اعمال خويش در قيامت است.