همسفر با زائران پیاده جاده بهشت در ملکآباد نیشابور؛
دهه آخر صفر که میشود مسیرهای منتهی به مشهد مملو از زائرانی است که سختی راه، سوز و سرمای هوا را به جان خریدهاند و در جاده بهشت طی طریق عشق میکنند.
301 کیلومتر جوین تا مشهد، 241 کیلومتر سبزوار تا مشهد، 154 کیلومتر تربتحیدریه تا مشهد، 144 کیلومتر قوچان تا مشهد، 127 کیلومتر نیشابور تا مشهد، 70 کیلومتر چناران تا مشهد و... فرقی نمیکند چند کیلومتر تا شهر بهشت فاصله است. ارادت، مسافت را هر چه هست کم میکند.
خوشآمدگویی
در یک روز سرد آذر ماه به یکی از ایستگاههای صلواتی میانراهی زائران پیاده ولینعمتمان در جاده ملکآباد، 51 کیلومتری مشهد رفتیم تا دلدادگی دوستداران کوی رضا(ع) را به قلم بیاوریم و بنویسیم از خلوص نیتی که در قالب ارادت و عشق خودنمایی میکند. جوانان طلبه فارغ از سوز سرما، جلوی در ورودی ایستگاه جوادالائمه(ع) ایستاده و با تبسم به میهمانان تازه رسیده امام رضا(ع) خوشآمد و خداقوت میگویند و کاروان پذیرایی شده را برای ادامه راه از زیر قرآن رد کرده و آنان را با آرزوی سلامتی و عافیت بدرقه میکنند.
پیشخدمتی کفشداران رضوی
این ایستگاه، سابقهای طولانی در خدمت به زائران پیاده امام رضا(ع) دارد و پیشخدمتان آن، کفشداران و انواریان آستان قدس رضوی هستند. حبیب عدالتیان، مسئول ایستگاه از فعالیت دو دهه این ایستگاه اینگونه برایمان میگوید: «16 سال است که کفشدران و انواریان حرم امام هشتم(ع) از اربعین تا شهادت امام رضا(ع) جهت خدمت و پذیرایی از زائران پیاده حضرت رضا(ع) در این مکان مستقر میشوند. امسال در کنار کفشداران آقا، کفشداران خانم هم در ایستگاه جوادالائمه(ع) حضور یافتهاند». هزینه پذیرایی زائران توسط کفشداران امام رضا(ع) تقبل شده است تا در سه وعده میزبان مسافران باشند. عدالتیان در اینباره توضیح میدهد «برآورد هزینه این ایستگاه در مدت 12 روز برای پذیرایی روزانه از دهها هزار زائر 500 الی 550 میلیون تومان است که خود کفشداران این هزینهها را متقبل میشوند».
بسیجیوار
سازمان امداد و نجات، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حوزویان با همراهی آستان قدس رضوی در این ایستگاه، متناسب با توانایی خود به زائران خسته امام هشتم(ع)، خدمت ارائه میدهند. فاطمه پیراهش 47 سال سن دارد و جلیقه هلال احمر به تن کرده و بسیجیوار دور و بر دکتر و پرستاران میچرخد و باند، چسب، بتادین و... به دستشان میرساند. گاهی لیست پذیرش را به دست میگیرد و نام زائران را همراه اسم کاروان و شهرشان یادداشت میکند. دخترکی جوان هم با تمام انرژی از سر انگشتان تا شانههای زائران زن را ماساژ میدهد و در حین کار با آنها گرم صحبت است. از نام، شهر و مدت پیادهرویشان میپرسد و به حالشان غبطه میخورد. زن میانسال لبخندی تحویل دختر میدهد و ارزش کار او و همکارانش را میستاید. ابراز خرسندی و رضایت دارد از پذیرایی مجاوران امام هشتم(ع) که برای خدمت به زائران شتافتهاند.
آداب زیارت
صدای اذان بلند میشود، زائران سراسیمه مسیر سرویسهای بهداشتی و سوله ایستگاه صلواتی را در حرکت هستند تا تجدید وضو کرده و برای نماز جماعت حاضر شوند. زن میانسال جوینی که کاروانشان تازه از راه رسیده است و خستگی پاها توان ایستادن در نماز جماعت را از او گرفته، فرادی نمازش را اقامه میکند و بعد لا به لا و کف پاهایش پشم گوسفند گذاشته و با جوراب ضخیم روی آنها را میپوشاند. او معتقد است اینطوری پاهایش از سرما و هم تاول در امان میماند. دو رکعت نماز شکسته ظهر اقامه میشود.
پیشنماز فرصت را مغتنم شمرده و لحظاتی بین دو نماز را به آداب زیارت امام رضا(ع) اختصاص میدهد و میگوید: «در هر کاروان زن و مرد، نوجوان و جوان نامحرم وجود دارد و زائران باید در ارتباط و گفتگو با همسفران نامحرم رعایت مسائل شرعی را بکنند». او همچنین غسل، وضو و آهسته قدم برداشتن را از آداب زیارت بر میشمارد و در مورد هر کدام مختصر توضیحاتی را بیان میکند.
آذینبندی با احادیث نبوی، علوی و رضوی
ایستگاه صلواتی جوادالائمه(ع) با سولهای بزرگ روزانه پذیرای هزاران زائر از شهرهای دور و نزدیک است. چنین مکان وسیعی با احادیث نبوی، علوی و رضوی بر دیوارهای آن تزیین شده است. نوارهایی از پرچم عزای سیدالشهدا و بنرهایی از ضریح، گنبد و گلدسته حال و هوای ملکوتی حرم این امام همام را به چند کیلومتر قبل از مشهد آورده است. تنها خدمه و آشپزهای این سوله از حرم نیستند، بلکه همگی با تمام وسایل آستان قدس رضوی به پذیرایی زائران مشغولاند. مانند فرشهایی که زیرانداز زائران شده، مُهر و کتابهای قرآن، مفاتیح و ادعیه که حال معنوی زیارت را در روح و جسم زائرین بیشتر میکند. دخترکی جوان به دور از همهمه اطرافش، لای قرآن را باز کرده و آیات آن را زمزمه میکند.
دیگری از تورم پاهایش گوشهای را برای استراحت انتخاب کرده و با گوشیاش مشغول است. مریم تازه عروس روستای نوبلاغ جوین هم کودکان را یکییکی از اطراف سوله دور خودش جمع میکند و برای گرفتن عکس یادگاری، کنار بنری بزرگ با تصویر گنبد و گلدسته امام رضا(ع) میبرد که در گوشه چپ این بنر عنوان "السلام علیک یا علیبنموسیالرضا(ع)" خودنمایی میکند. همولایتیاش به عکس گرفته شده او، نگاه کرده و از مریم میخواهد عکس را برایش بلوتوث کند تا آن را در گروه تلگرام دختران روستا بگذارد.
سفیران دین
در کنار خدمات پذیرایی، درمانی و بهداشتی، فعالیتهای فرهنگی هم در این سوله چشمگیر است. خدماتی مانند ایستگاه بلوتوث و تلگرام. زائران با حضور در این ایستگاه به آدرس تلگرام mokeb8@ دعوت میشوند تا از خدمات فرهنگی موکب جوادالائمه(ع) شامل عکسهای حرم مطهر، آداب زیارت، مباحث اعتقادی، دینی و... بهرهمند شوند. در بین خادمان ایستگاه صلواتی جوادالائمه(ع) نوع خدمات طلبههای جوان متفاوتتر است. یک عده مشغول استقبال و بدرقه زائران هستند.
عدهای هم در داخل سوله در ایستگاه سوالات شرعی به پرسشهای زائران پاسخ میدهند و چند نفری در سرویسهای بهداشتی حضور یافته و در اصلاح وضو درست به زائران کمک میکنند. دختر جوانی که چند سال است طلبه یکی از حوزههای علمیه مشهد است، خود را سفیر دین معرفی میکند و معتقد است باید خمس علمی که آموخته با آموزش به دیگران بپردازد. با لبخند ملیحی از حضور در این موکب احساس خرسندی کرده و با مهربانی نکات صحیح وضو را به زائران گوشزد میکند.
گزارشگر: آزیتا ذکاء
منبع : http://news.aqr.ir/