پس از آنکه توافق هستهای یا همان برجام اجرایی شد و طی آن باب تهدیدات هستهای غرب علیه ایران بسته شد، تمرکز کشورهای غربی و عربی به سمت دیگر بسترهای خصومت با ایران یعنی دو موضوع توان موشکی و دفاعی ایران و همچنین مسائل منطقه ای تغییر کرد
به گزارش پایگاه اینترنتی بسیج، پس از آنکه توافق هستهای یا همان برجام اجرایی شد و طی آن باب تهدیدات هستهای غرب علیه ایران بسته شد، تمرکز کشورهای غربی و عربی به سمت دیگر بسترهای خصومت با ایران یعنی دو موضوع توان موشکی و دفاعی ایران و همچنین مسائل منطقه ای تغییر کرد، بحث آزمایشهای موشکی ایران چندباری موضوع اصلی بحث کشورهای مختلف در سازمان ملل و شورای امنیت شد و گفتگوهای چندجانبه میان کشورهای عرب منطقه با آمریکا و دیگر اعضای دائم شورای امنیت،شکل و شمایل جدید و جدیتری یافت.
"جان کری" وزیر امور خارجه آمریکا که میدان دار بسیاری از این برنامهریزی های خصمانه علیه جمهوری اسلامی است، هفته گذشته در یکی از همین محافل و پس از دیدار با اعضای شورای همکاری خلیج فارس، پیشنهاد آغاز گفتگوها در خصوص توان موشکی ایران را ارائه و البته پیش شرط آن را توقف این فعالیتها دانست.
این سخن در حالی بیان شد که رهبر انقلاب در روز اول فروردین ماه و همچنن در سخنرانی های گذشته خود باب هرگونه برجام دیگری در منطقه و مسائل بین المللی بستند و مسئولان سیاسی و نظامی کشور نیز از محمدجواد ظریف و علی اکبر ولایتی گرفته تا سردار جزایری، حسین سلامی و محسن رضایی نیز به آن واکنش داده و این سخن و پیشنهاد جان کری را محکوم کردند.

بلافاصله پس از این اتفاق سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه با حضور در یک نشست خبری از برگزاری رزمایش امنیتی پیامبر اعظم (ص) سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی در روزهای 24 و 25 فروردین ماه خبر داد. این رزمایش که قطعا میتواند در شرایط حساس منطقه ای به عنوان اقدام عملی جمهوری اسلامی در اثبات عزم راسخ نیروهای مسلح برای تثبیت امنیت کشور باشد، از نگاه کارشناسان سیاسی و نظامی دارای ابعاد و ویژگی های مهمی از جمله پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی در چالش های منطقه ای داشت.
*حسین شیخ الاسلام: برگزاری رزمایش محاسبات غلط دشمنان را تغییر میدهد/ باید آماده مقابله با سیل ویرانگر تسلیحات غربی به منطقه باشیم
حسین شیخ الاسلام مشاور بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: رزمایش برای آمادگی رزمی در مقابل دشمنی محتمل طراحی میشود و بهترین وسیله برای جلوگیری از محاسبه غلط طرف مقابل است. وقتی که به طرف مقابل نشان میدهیم که توانایی کشور چیست و آن دشمن هم احتمال میدهد که شما تواناییهای دیگری هم دارید، در محاسباتش این را در نظر میگیرد و خطایی نمیکند که به ضرر او و ضرر شما تمام شود و به نظر من دلیل اصلی رزمایشها این است، البته به غیر از آمادگی که برای مقابله با دشمن محتمل ایجاد میکند؛ ولی برگزاری رزمایش عاقلانهترین کار برای این است که طرف مقابل از اشتباه در بیاید و تصورات غلط را از خود دور کند و آرام سرجایش بنشیند.
وی ادامه داد: مهمترین دشمن ما اسرائیل و بعد آمریکا است، بعد از آن این بحران منطقهای. اگر خاطرتان باشد اشتون کارتر پنج تهدید برای آمریکا اعلام کرد؛ گفت اول روسیه و دوم چین است و بعد گفت کرهشمالی و چهارم ایران و پنجم داعش. پس دقت کنید که آنها ما را جزو هدیدات خود میدانند. از طرفی اولین تهدید ما اسرائیل است که ما باید به آن نشان بدهیم چه قدرتی داریم و آن را هم تاجایی پیش ببریم که نتانیاهو و حرفهایی مزخرفی که میزند قطع شود. اولین هدف برگزاری رزمایش هم همین است.
سفیر سابق ایران در سوریه تاکید کرد: از طرفی کشورهای منطقه را ما جزء تهدیدات خودشان میگذارد، کشورهایی که از طرف آمریکا و اسرائیل تحریک میشوند و نتیجه این تحریک هم سرازیرشدن سیلوار اسلحه به منطقه است. سیل تجهیزاتی که تنها با هدف انفجار این منطقه و تضعیف مسلمین و تقویت جناحبندیهای مسلمین وارد می شود. لذا دومین هدف رزمایش باید مقابله با این توطئه آمریکایی یعنی هجوم تسلیحات به منطقه است. باید کشور از بابت نظامی آنقدر تقویت شود که این تقویت نظامی رسمی یعنی خرید سلاح از سوی اعراب و غیر رسمی یعنی رساندن سلاح به تروریست ها در منطقه تهدید جدی برای جمهوری اسلامی محسوب نشود.
* حسن لاسجردی: لابی اعراب با آمریکا برای حذف تهران از معادلات در منطقه/ رزمایش عاملی برای افزایش قدرت در چانهزنیهای سیاسی
این کارشناس سیاست خارجی بیان اینکه رقبای ما در تلاش هستند تا با بحرانهای ساختگی و اتهام زنی تمرکز به وجود آمده در خصوص تعادل بخشی تهران در منطقه را بگیرند گفت: رقبا تلاش میکنند دولتمردان، نیروهای مسلح و همه کسانی که به نوعی در این اثربخشی تهران فعالیت میکنند را مشغول به کارهای دیگر کنند؛ این در حالی است که پروندههای حاشیهای ما مثل پرونده سوریه، عراق، یمن، لبنان و جاهای دیگر در یک مسیر طبیعی با ذهنیتی که بر متمرکز بر نقش آفرینی ایران است به جلو میرود.
عضو شورای سردبیری خبرگزاری خبرآنلاین با تاکید بر اینکه همه هم و غم رقبای ما این است که نگذارند تهران از موقعیت و فرصت مناسبی که دارد بهرهبرداری کنند گفت: اجلاس اخیر امنیتی که در بحرین برگزار شد، مهمانهایی که دعوت کردند، اظهارنظری که در این نشست در رابطه با تعهد تهران به اقدامات بیشتر برای انعطاف داشتن یا برجام موشکی انجام شد نشان میدهد که رقبا تلاش میکنند تا از این میدان داری تهران در منطقه بکاهند یا تهران را به کارهای دیگری مشغول کنند.
لاسجردی افزود: جمهوری اسلامی ایران به جهت نقش، اقتدار و قابلیتهایی که دارد میتواند با برگزاری این مانورها علاوه براینکه قدرت خود را به دیگر جاها سرایت می دهد می تواند به نوعی از این قابلیت به عنوان یک قابلیت نمادین در بحرانهای منطقهای استفاده کند.
وی اظهار داشت: وقتی توان ارتش و سپاه و یا توان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به نمایش گذاشته میشود به نوعی قدرت چانهزنی جمهوری اسلامی ایران و تأثیرگذاریاش هم به نمایش در میآید.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه در هر مانوری میزان توانایی و پیشرفت ارتش و نیروهای مسلح و سپاه مشخص شده گفت: در رزمایشها سلاحهای جدید آزموده میشود که از این بعد هم میتواند منجر به ارتقاء نظامی شود اما نکته مهمتر این است که چون نیروهای مسلح در حقیقت مرز اقتدار و توانایی قوه قهریه کشور هستند به نوعی این نوع مانورها پشتوانه دیپلماسی و قوه تصمیمسازی ما در بحرانهای مختلف هست.
* یوسف مولایی: برگزاری رزمایش نظامی طبق قوانین بین المللی از حقوق ماست و ناقض هیچ یک از تعهدات بینالمللی نیست
عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: از جنبه حقوق بین الملل و به لحاظ حاکمیتی، حقمان است که نسبت به برگزاری رزمایش های نظامی اقدام کنیم. از نظر حقوقی ما آزاد هستیم تا در حوزه اقدامات حاکمیتی رزمایش های نظامی برگزار کنیم در حالی که ظاهرا در عرصه رسانهای عده ای شک دارند که ما حق داریم یا خیر.
یوسف مولایی با اشاره به جو ساز اخیر آمریکایی ها در خصوص برگزاری رزمایش های موشکی در ایران گفت: در عرصه حقوق بین الملل برای اعتراض به اقدام کشوری، لازم است که معترضین به یک کنوانسیون یا قانون یاعرفی یا تعهداتی که ما متقابلاً در مقابل همدیگر داریم رجوع کنند، اما در این مورد یعنی برگزاری رزمایش های نظامی و موشکی غربی ها به تنها مستمسکی که رجوع می کنند همان قطعنامه 2231 است، در حالی که باید بگوییم اقدامات جمهوی اسلامی نغض هیچ یک از قوانین ادعایی نیست یعنی هیچ کسی نمیتواند ادعا کند که این مسئله حق ما نیست ولی این که این مسئله میتواند اثر بگذارد در مناسبات ایران و کشورهای دیگر و یا اینکه به نوعی سرریز شود به ماجرای دیگری مانند برجام، این اتفاق محتمل است ولی دیگر بحث حقوقی نیست بلکه بحث سیاسی است.
*هادی محمدی: برگزاری رزمایش از سوی نیروهای مسلح جدیترین راه هزینهزایی برای سیاستهای آمریکا در منطقه است
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: مذاکرات هسته ای و برجام فقط یک آغاز از نگاه آمریکاییها است و مبانی این نگاه و استراتژی منتهی به براندازی نظام جمهوری اسلامی میشود. این ارزیابی براساس نوع واکنشهای و نوع پالسهایی که از داخل کشور صادر میشود شکل گرفته است. اگر آمریکاییها احساس کنند در قبال سیاست فشار، هزینهای به آنها وارد میشود قطعاً آن سیاست را تغییر میدهند.
وی ادامه داد: اساس آن چیزی که از سوی برخی از شخصیتها به داخل کشور صادر میشود نوع نگاه به آمریکاییها، بر اساس ضرورت آشتی با غرب و یا تبعیت و تعامل با غرب در ازای امتیاز حداقلی است.
هادی محمدی افزود: عکس العمل مقاممعظمرهبری درخصوص حملات به سپاه و تاکید بر اجرای مانورهای بیشتر به همراه تقویت بنیه دفاعی و نظام و آمادگیهای رزمی پاسخی برای هزینهدار کردن سیاستهای آمریکا است. برگزاری رزمایش از سوی نیروهای مسلح جدیترین راه هزینهزایی برای سیاستهای آمریکا در منطقه است. هزینهدار کردن سیاستهای آمریکا نباید محدود به نوع رفتارهای نیروهای مسلح شود و دیپلماسی رسمی کشور باید به این سمت حرکت کند. اگر مقامات ما نسبت به کوچکترین اقدام امنیتی و نظامی آمریکاییها پاسخ داده و موضعگیری کنند آن وقت نمیتوانند زمانی که ما که یک مانور موشکی و زمینی انجام میدهیم آن را عامل فشار بر خودمان قرار بدهند.
* رضا حجت شمامی: رزمایش، اقدام عملی برای اثبات عدم ارتباط توان نظامی با برجام
رضا حجت شمامی اظهار کرد: در شرایطی که نگرانی فعلی آمریکا در منطقه در خصوص رژیم صهیونیسیتی و دیگر متحدانش است با افزایش توان تسلیحات استراتژیک ایران این نگرانی به مرزهای آمریکا نیز خواهد رسید و به همین دلیل است که واشنگتن سعی دارد پتانسیل دفاعی نظامی ایران را محدود کند.
وی اظهار داشت: ایران که بعد از پذیرش برجام، به دنبال آن است که به غرب اعلام کند توان موشکی کشور در قالب این توافق نمیگنجد، با انجام رزمایشهای متعدد موضع رسمی خود را فراتر از بیان و به شکلی دیگر اعلام میکند.
این کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه کشورها از جمله ایران در رزمایشهای خود در پی بیان چند مسئله هستند گفت: اولا به دنبال به رخ کشیدن توان نظامی، دفاعی خود به کشورهای منطقه بخصوص دشمنان هستند همچنین این رزمایشها این پیام برای متحدان و دوستان نیز فرستاده میشود تا آنها بدانند این کشور نه تنها از توان دفاعی نظامی قدرتمندی برخوردار است بلکه در صورت لزوم از آنها حمایت خواهد کرد که این موضوع اتحاد و انسجام را در میان دوستان و متحدان افزایش میدهد و دشمنان و مخالفان را با نگرانی جدی مواجه میسازد.
*شعیب بهمن: آمریکا توان موشکی ایران را مهمترین شاخص قدرت بازیگری و بازدارندگی آن می داند
شعیب بهمن کارشناس مسائل بین الملل تمایل آمریکایی ها برای ورود به مسئله موشکی ایران در قالب برنامه ای مانند گفتگوهای برجام را اقدامی در راستای وصول یک الگوی عملی برای مهار جمهوری اسلامی دانست و گفت: آمریکا همواره با طرح این گونه مسائل به دنبال اهداف مشخصی است و هدف نهاییشان در خصوص مسائل منطقهای در آخر این است که ایران را از یک قدرت منطقهای معارض با هژمونی آمریکا به یک بازیگر همراه با آمریکا تبدیل کنند برای این کار هم از تمام ابزارها استفاده میکنند.
بهمن ادامه داد: برآورد آمریکایی ها پس از پایان دورانئ جنگ سرد این بود که در آینده ای نزدیک قطب دیگری به جز آمریکا در جهان ظهور نخواهد کرد اما دیر یا زود باید منتظر ظهور قطب های منطقه ای در جهان باشند، که در این برآورد، ایران قطب منطقه خاورمیانه ارزیابی شد. امری که امروز اتفاق افتاده است. از طرفی از همان آغاز هدف آمریکاییها این بود که به نوعی بتوانند با هژمونهای منطقهای مقابله کنند و این مسئله را در منطقه خاورمیانه در مورد ایران و در منطقه اوراسیا در مورد روسیه و در منطقه شرقی در مورد چین مشاهده میکنیم که هر کدام به نحوی با توجه به اینکه اهداف و منافعشان متغایر با آمریکا است از سوی آمریکاییها تحت فشار قرار گرفتهاند.
وی با اشاره به دلایل غرب برای ورود به مساله موشکی و مسائل منطقه ای در قبال ایران به صورت برجام گونه گفت: طرح مسئله موشکی از سوی آمریکا آن هم به این شکل که در رسانه های جهان مطرح شده است به این دلیل است که مسئله موشکی با توان نظامی کشورها مرتبط است و با توجه به اینکه آمریکاییها یک دید کاملاً رئالیستی به تحولات و رویدادها دارند قاعدتاً توان موشکی ایران را در زمره مهمترین مؤلفههای قدرت ملی و در واقع قدرت بازیگری و بازدارندگی ایران در منطقه میبینند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه هراس آنها صرفاً از پیشرفت بومی و دستیابی ایران به انواع تسلیحات پیشرفته نیست بلکه آنها نگران این هم هستند که نکند این نوع تسلیحات در اختیار متحدان منطقهای ایران قرار بگیرد، تاکید کرد: آمریکاییها بارها این مسئله را اعلام کردند که تسلیحات و موشکهایی که حزب الله یا حماس در منطقه استفاده کردهاند یا از طریق ایران به آنها منتقل شده یا دست کم فناوری و یا فرمول ساخت آنها از طرف ایران به آنها داده شده است که بنابراین این ترس صرفاً در مورد خود ایران نیست بلکه در مورد متحدان منطقهای ایران هم هست و احتمال این را هم میدهند که این فناوری منتقل شود و در آن زمان دیگر بحث کنترل و مهار تنها ایران مطرح نباشد.
*سید حسین موسویان: جان کری در برابر فشار عربستان پیشنهاد مذاکره موشکی داد/ رزمایش کافی نیست، برای دفع نقشه خطرناک سعودی با کشورهای منطقه مذاکره کنیم
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای در دوره اصلاحات گفت: اخیرا و پس از ناامیدی درمورد ممانعت از اجرای برجام، وزرای خارجه شش کشور عضو شورای همکاریهای خلیج فارس با طرح تهدید موشکی ایران دراجلاس چندروز قبل، به جان کری پیشنهاد تشکیل "پیمان مشارکت و همکاری ناتو و شش کشورعرب خلیج فارس" را دادند که به نظر من اشاره جان کری به آمادگی آمریکا برای همکاری با ایران برای حل موضوع آزمایش موشکی ایران یافتن راهی در مقابل اصرار عربستان و سایر اعضاء برای تشکیل "پیمان مشارکت و همکاری ناتو و شش کشور" مطرح شده است، ضمن اینکه وزیر خارجه آمریکا قبول کرده که پیشنهاد طرح "پیمان مشارکت و همکاری ناتو و شش کشور" در اجلاس سران آمریکا و با شش کشور حوزه خلیج فارس در دو هفته آینده در ریاض مورد بررسی قرار گیرد.
عضو تیم مذاکره کننده هستهای در سالهای ابتدایی دهه 80، با بیان اینکه "عربستان و امارات با همکاری فوقالعاده ای در حال پایه ریزی یک تهدید بزرگ و درازمدت علیه امنیت ملی ایران هستند و میخواهند ناتو را بطور رسمی و تعهد آور در خلیج فارس در مقابل ایران قرار دهند" از مسئولین امنیت ملی ایران خواست که هرچه سریعتر این موضوع را مورد بررسی قرار دهند.
دیپلمات ایرانی مقیم آمریکا در پایان گفتگوی خود با ارائه پیشنهادی به دستگاه سیاست خارجی دولت یازدهم گفت: پیشنهاد من این است که دولت ایران از پنج عضو دائمی شورای امنیت فورا بخواهد که جلسه مشترکی بین اعضاء دائم شورای امنیت و هشت کشور حاشیه خلیج فارس تشکیل شود و بر اساس قطنامه 598 "سیستم همکاریهای منطقه ای در حوزه خلیج فارس" با حضور ایران و عراق و شش کشور عرب حاشیه خلیج فارس در دستور کار قرار گیرد.