انتظار و اقتصاد (2)
میوههای شیرین
اگه نگاه ژرف معصومین علیهم السلام پیرامون فواید کسب و کار را طالب باشیم، با جستجو در گلستان روایات، برایمان روشن میشود که کار و تلاش، علاوه بر تأمین معیشت، فواید دیگری نیز دارد. اکنون برخی از این ثمرات را مطرح میکنیم.
میوه اول : عافیت
کار، مایه آرامش روح است و رشد روحانی انسان را به دنبال خواهد داشت. در سایة کار و با برطرف کردن نیازهای مادی و تأمین معاش، بسیاری از اضطرابها و نگرانیها از انسان دور میشود.
حضرت علی علیه السلام به نقل از رسول امین صلی الله علیه و آله و سلم میفرماید: «اگر انسان به تأمین بودن نیازش مطمئن باشد، آرام میگردد».1 ناگفته پیداست در صورتی انسان به این مهم دست مییابد، که اهل حرکت باشد. چرا که هر جنبش و جوششی، رویشی به دنبال دارد.
در این باره امام صادق علیه السلام میفرماید: «کسی که از کار کردن عارش نشود و خجالت نکشد، زحمتش کاهش مییابد و فکرش آسوده میگردد و خانوادهاش هم به روزی خود میرسند».2
علاوه بر این، کار و فعالیت باعث تندرستی و صحت انسان شده و در مقابل، بیکاری ـ در عین اینکه خودش، نوعی مرض است ـ بیماری را نیز در سطح بدن، گسترش میدهد.
پیامبر اعظمصلی الله علیه و آله و سلم در این باره میفرماید: «تندرستی ده جزء دارد که نه جزء آن در کار و تلاش برای به دست آوردن مخارج زندگی است و تنها یک بخش آن در امور دیگر است».3
ادامه مطلب
انتظار و اقتصاد
صبحگاهان، آفتاب زده، و نزده پاشنة درها که فقط چند ساعتی نچرخیده بودند و خستگی در میکردند، میچرخند و درهای بسته باز میشوند. افرادی شال و کلاه کرده، با سرعت هر چه تمامتر از خانه خارج شده و پس از عبور از کوچهها، خود را به خیابان اصلی رسانده و هر کس طبق نقشه کاری خود، به جایی میرود.
با اندک دقتی در مییابیم که زندگی و آسایش ما در گرو زحمات تک تک آنها است. پس ما هم باید حرکت کنیم؛ اما کار ما باید «تحرک» داشته باشد نه «تنوع»؛ که تنوع، شکل عوض کردن و بزک کردن است و از کارهای شیطان؛ ولی تحرک، رفتن به سوی مقصد است. شناسایی این جاده پر پیچ و خم ـ که در میان راههای غلطانداز شیطانی قرار گرفته ـ نیاز به راهنما دارد. ما باید حرکت خود را با علائم و الگوهای حقیقی جهت دهیم ـ تا تلف نشویم.
«انتظار و اقتصاد» ترسیمگر گوشهای از آداب و رسومی است که انسانهای برگزیده هستی، یعنی معصومین علیهم السلام در کسب روزی به آن پایبند بودند و یک منتظر نیز باید چنین باشد.
ادامه مطلب