سقط جنين در اديان الهي
مقاله كوتاه
سقط جنين در اديان الهي
سقط جنین اصطلاحي است كه به انگليسي ( Abortion) گفته مي شود و آن به معنی از دست رفتن محصول حاملگی است . محصول حاملگي را در عربي «جنين» و در فارسي «رويان» مي گويند.. از دست رفتن رويان قبل از هفته ۲۰ بارداری همان سقط جنين است ولی پزشکان بیشتر از این اصطلاحات برای توصیف هر گونه پایان حاملگی در سهماهه اول بارداری استفاده میکنند.
در تمامی ادیان توحیدی شاهد اسنادی دال بر حرمت و عدم مشروعیت این عمل هستیم، مخالفت با سقط جنین و ممنوعيت سقط جنين در آیین زرتشت به حدی شديد است که این عمل را با قتل عمد برابر دانسته است. حال اگر فاعل سقط شخص ثالث باشد ، آنگاه گناه پدر و مادر و فاعل سقط را به یک میزان قلمداد می کند. ( آقایی،1384ش،ص349)
اين آيه كه به صراحت سقط جنين را يك جرم و مستوجب مجازات اعلام نموده ، چنين است :
«هرگاه اشخاص با هم نزاع كنند و زن بارداري را بزنند و بچه هايش ساقط شوند و به آن زن صدمه اي وارد نشود، هر قدر شوهر آن زن تعيين كند، طبق راي دادگاه جريمه بپردازند... و اگر آن زن صدمه اي ببيند، (قاضي) جان را بجاي جان تعيين كند.»
(سفر خروج فصل 21)
علاوه بر اين ، هرگاه اشخاص با هم نزاع کنند و زن بارداری را بزنند و بچه هایش ساقط شوند و ضرری دیگر وارد نشود موافق آنچه شوهر آن زن تعیین کند ، در حضور داوران جریمه بپردازد ، و اگر اذیتی دیگر حاصل شود آنگاه جان به عوض جان دهد) .سفر خروج فصل ۲۱ ).
تقريبا غالب علماي يهود، سقط جنين را از اين نظر كه هم نابودي جسم يك روح محسوب شده و هم تباهي يك نسل از انسان ها را بدنبال دارد، گناه شرعي و مستوجب مجازات ميدانند.
در تعالیم کلیسای کاتولیک رم ، مبادرت به سقط جنین گناهی بزرگ است که مجازات شرعی طرد را در پی دارد. (سلیمانی ، 1384ش،ص 362تا368) پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان نیز در سخنرانی اخیر خود(خرداد 1398) سقط جنین را نابخشودنی معرفی کرد حتی اگر جنین به صورت جدی با معضل تندرستی و نقص مواجه باشد.
ممنوعيت سقط جنین در نگاه اهل سنت :
در میان فقهای اهل تسنن اختلاف نظر چشمگیری درباره حکم سقط جنین پیش از چهار ماهگی وجود دارد ، اما در مورد حکم بعد از چهار ماهگی اتفاق نظر وجود دارد . میان فقهای اهل تسنن هیچ اختلافی وجود ندارد که سقط جنین پس از چهار ماهگی به دلیل دمیده شدن روح در جنین حرام است .(قماشی،1384ش،375تا389)