| وب سایت تخصصی نماز | آغاز شد این دفتر برای کسانی که میخواهند محبوب خدا شوند ....قربه الی الله .... برای محبوب شدن نزد خدا چند قدم بیشتر فاصله نداریم .... یاعلی « ارزنـــده تـرین گــوهر مصـود نـــماز است / زیبنــده تـرین هــدیه معبـود نـــماز است / ای دوست بگـو تـا همـه ی خـلق بداننـد / مقصود حق از خلقت موجود نـماز است. »
 
بهینه‏ سازى لرزه‏اى و راهکارهاى ایمن ‏سازى ساختمان مساجد کشور
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 
ایران، از جمله کشورهاى زلزله‏خیز در جهان به‏شمار مى‏رود. با وجود این واقعیت متأسفانه بخشى عظیم از مساجد کشور براساس ضوابط فنى استوار نیستند. این‏درحالى‏است که‏ساختمان مساجد یک سرمایه، هویت و فرهنگ ملى و مذهبى در کشور باید محسوب شود. استحکام و مقاوم‏سازى ساخت و سازها در کشور باید در برنامه‏ریزى و سیاست‏گذارى‏هاى کلان مسؤولان اجرایى از اولویتى ویژه برخوردار باشد. بعد از زلزله بم و فجایعى که براى مردم این منطقه پیش آمد، مجددا بحث مقاوم‏سازى سخن روز همه مسؤولان و حتى مردم شد و تعمیر، مرمت و مقاوم‏سازى ساختمان‏هاى قدیمى را مدنظر دارند، ولى نکته‏ى نگران کننده این است که متأسفانه حتى بعد از وقوع زلزله‏هاى اخیر، همچنان ساختمان‏هاى خصوصى، عمومى، آموزشى، و دولتى در حال احداث است که کلیه ضوابط محاسباتى براى مقاوم‏سازى در برابر زلزله به‏طور اصولى و صحیح اجرا نمى‏شود. به هرحال مسئله مقاوم‏سازى در هر دو زمینه یاد شده (چه ساختمان‏هاى قدیم یا بافت‏هاى فرسوده و چه ساختمان‏هاى جدید و نوساز) مطرح است. در این میان ساختمان‏هاى عمومى از اولویت و اهمیت بیشترى برخوردار است، چون در گروه ساختمان‏هاى درجه یک بوده و تعداد کار بر آنها چشم‏گیر است. ساختمان مساجد علاوه بر درجه اهمیت به لحاظ عمومى بودن با توجه به معیارها و ارزش‏هاى دینى و مذهبى که دارند، در درجه بالایى از اهمیت قرار داشته و در بحث مقاوم‏سازى جایگاهى ویژه دارند. رویکرد این مقاله بهینه‏سازى لرزه‏اى و راهکارهاى ایمن‏سازى ساختمان مساجد کشور است.
 
 
 
 

 



:: ادامه مطلب
بررسى تطبیقى معمارى نیایش‏گاه‏هاى غربى و مساجد
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 
معمارى نیایشگاه‏ها بازتاب باورها و آیین‏ها و مناسک در ادیان گوناگون در قالب کالبد و فضا مى‏باشد با بررسى و تحلیلى این باورها مى‏توان به‏درک درستى از چگونگى ساماندهى فضایى این ساختمان‏ها دست یافت. در گذر زمان انسان همواره عالى‏ترین جلوه‏هاى آفرینش‏گرى و خلاقیت هنرى خود را در ساختمان نیایشگاه‏ها متجلى ساخته است. تاریخ معمارى گواه آن است که مهم‏ترین ساختمان‏ها از دیدگاه معمارانه در میان همه فرهنگ‏هاى جهان از گذشته تاکنون نیایشگاه‏ها بوده‏اند. معمارى نیایشگاه با حضور انسان نیایش‏کننده کامل مى‏شود این بدان معنى است که همه عوامل کالبدى ـ فضایى نیایشگاه‏ها به همراه انسان نیایش‏کننده تشکیل یک سامانه منسجم را مى‏دهند که براى دستیابى به یک هدف متعالى انتظام یافته‏اند و آن یافتن خود در برابر نیرویى بى‏پایان که همه هستى به دست اوست مى‏تواند باشد. جلوگرترین بخش نیایشگاه‏ها عناصرى هستند که همچون نماد حضور الهى در فضا به کار گرفته مى‏شوند. این عناصر مى‏توانند کل معمارى نیایشگاه را تحت تأثیر خود قرار دهند و به آن جهت بدهند یا ریخت و شکل آن را بسازند. در این پژوهش مقایسه‏اى میان نیایشگاه‏هاى غربى و مساجد از دیدگاه کالبدى ـ فضایى و عوامل مؤثر برآن دو و به‏ویژه چگونگى ساماندهى فضایى آنها انجام مى‏شود. در این روند نخست به تحلیل ریشه‏ها و خاستگاه معمارى نیایشگاه‏ها رسیدگى شده است. مهم‏ترین این نیایشگاه‏ها کلیساها هستند که با همه گوناگونى فرهنگ‏ها و فرقه‏هاى مسیحى از ویژگى‏هاى کالبدى ـ فضایى کمابیش همانندى در کشورهاى مختلف برخوردار هستند. خاستگاه معمارى کلیساها را باید در نیایشگاه‏هاى یونانى و رومى جستجو کرد. نیایشگاه‏هایى که خانه خدایان بود خدایانى ساخته ذهن آدمیان و نه خانه خداى یگانه و خانه قیام انسان‏ها. از این‏رو یگانه نبود و هر خدایى براى خود نیایشگاهى ویژه داشت. این نمونه‏اى از چیرگى شرک و چند خدایى به جاى وحدانیت خدا بود. آیین‏ها در بیرون از نیایشگاه و گرداگرد آن برگزار مى‏شد و نه در درون فضا و میان انسان و خدا، جدایى و فاصله بود. انسان با یک میانوند و واسطى با خدا در ارتباط بود و در برابر عظمت تندیس‏هاى نفوذناپذیر و نیرومند، احساس خردى و کوچکى مى‏کرد. در مجموع معبد حالت مجسمه‏گونه داشت و براى تماشا از خارج طراحى شده بود. کلیساهاى مسیحى نیز که متأثر از تالارهاى ستوندار یونانى بود در گذر زمان با دو الگوى بنیادى مرکزى و کشیده، یکى در روم شرقى و دیگرى غربى، به تکرار فضا و کالبد ادامه داد. تحولات سازه‏اى در شیوه‏هاى مختلف معمارى اروپایى مانند رومى‏وار و گوتیک و نوزایى و باروک چندان تأثیرى برچگونگى ساماندهى فضایى کلیساها نگذاشت و تنها ریخت کالبدى آنها را دگرگون کرد.
 
 
 
 

 



:: ادامه مطلب

بسمه تعالی

بررسی آرایه ها در معماری مسجد؛

با نگرش موضوعی به معماری امروز مساجد

 مقدمه

- نگاهی به (مسجد) و (تزئینات اسلامی) در معماری اسلامی مسجد نمونه ی عالی بنای اسلامی و کلید معماری اسلامی می باشد و به گونه ای ساخته شده که ماندگار باشد. به وسیله مسجد بود که سازندگان مسلمان با میراث معماری قبل از اسلام آشنا شدند. جنبه های مهم و مشخص معماری مساجد، دلایل خاصی را برای بحثهای گسترده مطرح می سازند و این فصل تاکید خاصی روی آنها دارد. این بحثها عبارتند از خاستگاه مسجد، اجزای سازندۀ آن،یا ارتباط آنها با اهمیت آیین نماز، کاربردهای گوناگون آن و خصوصیات استاندارد اینها تنها هنگامی که این موضوعات کاملاً روشن گردند ممکن خواهد بود که از عام به خاص بگراییم و این تصمیم کلی منتج شده را با جزئیات خاصی باز کنیم.بنابراین بخشی دیگر به بحثهای پیرامون انواع گوناگون مسجد که با برخی نمونه های نوع اصلی به تصویر کشیده شده اند و به نقشی که تزیینات این ساختمانها ایفا می کنند اختصاص داده شده است.

 
 
 


:: ادامه مطلب
اهمیت هندسه و تناسبات در معمارى اسلامى
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 
. معمارى تنها زمانى معمارى اسلامى محسوب مى‏شود که تزئینات مهم و معنى‏دارى را نشان دهد. اولین اصل در برخورد با معمارى اسلامى و تزئیناتش دور ماندن از نگرش‏هاى معمولى درباره تزئین و تا حدى دور شدن از تعاریف معمولى معمارى است. ابعاد دیگرى در درک اسلامى نگرش منصفانه به نظم خلق شده که شامل چشم‏انداز خدا محور است همان خلقت با یک خالق است. ابن‏عربى تعلیم داد که بدون الگو هیچ معنى‏اى وجود ندارد. بنابراین نظام هستى، الگو مى‏باشد و بدین وسیله تمامیت دارد
 
 
 
 

 



:: ادامه مطلب
انواع مساجد و عناصر معماری مساجد اسلامی
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 
مسجد به عنوان عنصر بارز اجتماع و عامل پیشرفت شرایط اجتماعی، اقتصادی نقش عمده¬ای را در دوران اسلامی و در زمان¬ها و مکان¬های گوناگون ایفا نموده است. عناصر معماری مساجد اسلامی با پدیدار شدن یکی پس از دیگری، پیشرفت¬های قابل ملاحظه¬ای را در معماری و امور ساختمانی و تأسیساتی بنا¬ها به وجود آورده¬اند. عناصری که به فراخور زمان در دوره¬ها و مکتب¬های مختلف وارد ساختمان مساجد گردیده است. در این مقاله سعی گردیده است که تاریخچه¬ای از وجود مساجد در دوره¬های مختلف با تعمق بیشتر بر روی عناصر معماری و ساختمانی مسجد مورد بررسی قرار گیرد. واژگان کلیدی: عناصر معماری، مساجد، امور ساختمانی، امور فرهنگی و اجتماعی.

 
 
 
 

 



:: ادامه مطلب
بررسی تأثیر هنر و زیبا سازی در طراحی مسجد
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 

بسمه تعالی

بررسی تأثیر هنر و زیبا سازی در طراحی مسجد

مقدمه

 مسجد ، محل تجلی مجموعه ای از هنرهای است که مصداق مسلم هنر شهودی است . در مساجد نه تنها دین با هنر ملاقات می کند بلکه مهمترین نمود هنر اسلامی ، معماری مساجد و ویژگی های بارز آن است . بنابراین مسجد در بردارنده رسالت دینی و اجتماعی است و در واقع همچون آینه ای است که شرایط اجتماعی عصر خود را منعکس می کند . معماری مسجد به گونه ای مسیر تحولات و تغییرات ایجاد شده در شیوه زندگی جوامع مسلمان را نشان می دهد ، و نمایانگر عمق برداشت های فرهیختگان و سازندگان هر زمان از جوهره ذهنیت و ایمان جامعه مسلمان معاصر آن است . از این حیث بنای مسجد می تواند جایگاه و درجه تمدن و همچنین میزان و ماهیت جهان بینی مسلمانان هر عصر را پیش چشم قرار دهد . معماری مسجد افزون بر اینها بر ارکان معرفتی دیانت اسلام تکیه دارد و به پشتوانه همین معرفت است که معماری بنای مسجد به ابعاد و درجات ذهنی جامعه زمان خود درک و بر آن احاطه پیدا می کند و درمی یابد که آنچه در بدو امر معماری مسجد را توصیه می کند ، اصالت موضوع و منطق وجودی آن است و نه صرفاً زیبایی آن .

 
 
 

 



:: ادامه مطلب
نگاهی به جایگاه مسجد در شهر، نمونه موردی: مسجد در شهر معاصر شیراز
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 
با توجه به حکومتهای مذهبی که بر اساس دیدگاههای ایدئولوژی اسلامی در شکل گیری ساختارهای شهری تاثیر بسیار داشته است باید به این امر توجه ویژه ای نمود که حکومت در دوران گذشته و حال بر پایه سه محور اقتصاد و سیاست و مذهب شکل گرفته است که از ارکان مهم قدرت مذهب بوده است که مساجد پایگاه اصلی مذهب در جامعه به شمار می رود. از این رو نقش مساجد در شکل گیری و روند توسعه شهری بسیار پررنگ است که با بررسی آن میتوان تاثیر آن و جایگاه فرهنگی در توسعه اجتماعی را بدست آورد. مسجد به عنوان یکی از نیایشگاههای اصلی جهان اسلام همواره مورد توجه قرار داشته و نقش آن در شهرسازی اسلامی و پلانهای شهری نیز مد نظر بوده است.شکل گیری شهرهای قدیم بر اساس الگوی مسجد و نقش کالبدی آن در عرصه بزرگ شهری است.اما امروزه متاسفانه این عنصر نه تنها در معماری تفاوتهای چشم گیری با دوران قبل از خود داشته بلکه در نمای شهری نیز نادیده گرفته شده است. این مقاله که قسمتی از یک طرح پژوهشی است به بررسی نقش مسجد در شهرسازی معاصر شیراز می پردازد و چگونگی شکل پذیری ارزشهای شهرسازی را مورد توجه قرار میدهد. واژه های کلیدی: مسجد، شهر اسلامی، فلسفه اسلامی
 
 
 
 

 



:: ادامه مطلب
 

 


 
» تعداد مطالب : 2884
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2900133
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391 
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396