انواع پروتز سینه
در یک تقسیم بندی کلی پروتز های سینه به دو دسته ی موقتی و دائمی تقسیم می شوند.
پروتز های موقت که عموما در خارج از کشور رواج بیشتری دارند؛ محصولاتی هستند که در فروشگاه ها به فروش می رسند و به شکل و فرم سینه هستند و در اشکال،اندازه ها و رنگهای مختلفی می باشند. نحوه استفاده از آنها نیز به کمک سینه بند می باشد.
و پروتز های دائمی همان چیزیست که در کشور ما تحت عنوان پروتز سینه شناخته شده است و از طریق جراحی در بافت بدن قرار می گیرد.
پروتز های سینه از نظر مواد پرکننده به دو نوع نقسیم می شوند :
پروتز های سالینی ( آب نمکی ) : پروتزهای آب نمکی نیاز دارند تا بعد از قرار گرفتن در سینه با مایع پر شوند برای قرار دادن این نوع از پروتز سینه برش کوچکتری نسبت به پروتز های سیلیکونی نیاز دارند. این پروتز ها دارای جدار سیلیکونی غیر قابل نفوذ می باشند و مواد پر کننده ی آن ها نیز آب نمک استریل است. در صورتی که این پروتز ها پاره شوند ، خالی شده و مواد موجود در آن ها جذب شده و توسط بدن حل می گردد . این پروتز ها در مقایسه با نوع سیلیکونی سفت تر هستند . در حال حاضر به دلیل این که در موقع لمس تصنعی بودن آن ملموس است کمتر مورد استفاده قرار می گیرد .
انواع پروتز سینه
پروتز های سیلیکونی : مواد پر کننده ی این پروتز ها ژل سیلیکون می باشد و انواع مختلفی از ژل سیلیکون با درجات تراکم و چسبندگی مختلف در آن به کار رفته است . وقتی که این پروتز ها را لمس می کنیم به بافت طبیعی پستان شباهت دارند . در صورتی که پوسته ی آن ها دچار آسیب شود ممکن است ژل موجود در آن ها در داخل پوسته پروتز باقی بماند و یا از آن خارج شده و به فضایی که پروتز در آن قرار گرفته وارد شود . البته لازم به ذکر است امکان پارگی پروتز سینه ناچیز است و اگر به بدن ضربه ای وارد شود که منجر به پارگی پروتز سینه بشود ، یقیناً شدت ضربه آن قدر زیاد است که قفسه سینه نیز آسیب خواهد دید .
در این جا لازم است تا متذکر بشویم که نیاز به تعویض پروتز ربطی به جنس و نوع پروتز سینه ندارد ، چنانچه پس از گذشت 10 – 15 سال پس از جراحی پروتز سینه ، فرم ظاهری آن کمی تغییر کند ( در اثر مرور زمان ) اگر که خود فرد مایل باشد ، می تواند برای تعویض پروتز ها اقدام نماید .
انواع پروتز سینه براساس شکل :
پروتز های سینه به شکل اشک یا آناتومیکال :
از این جهت این پروتز ها با این عنوان نامیده شده اند که حتی اگر پوسته پروتز سینه پاره شود هم شکل خود را حفظ می کنند . تراکم ژل سیلیکون در این نوع پروتز های سیلیکونی به طور معمول بالاتر است و از پروتز های قدیمی سفت تر اند . احتمال آسیب دیدن و پاره شدن آن ها کمتر می باشد .این پروتز ها معمولا در بدن شکل دار هستند و به جای اینکه گرد باشند دارای برجستگی بالاتری در قسمت پایینی پروتز می باشند .
پروتز های اشکی شکل بیشتر در افراد مسن که سینه کمی افتاده شده کاربرد دارد ، زیرا فرم طبیعی سینه حفظ می شود .
پروتز سینه با شکل گرد :
این گونه پروتز ها به دلیل شکل شان نسبت به پروتز های اشکی شکل سینه های توپر تری ایجاد می کنند. به دلیل اینکه این نوع پروتز ها در همه جهات دارای سایز و شکل یکسانی هستند نگرانی خاصی در مورد چرخش آن ها وجود ندارد . این نوع پروتز بیشتر برای بانوان جوان کاربرد دارد .
انواع پروتز سینه از لحاظ نوع سطح پروتز :
بر اساس نوع سطح پروتز ، مدل های متفاوتی وجود دارد ، که پروتز سینه با سطح صاف و زبر از اصلی ترین انواع آن می باشند .
پروتز سینه با سطح زبر :
این نوع پروتز به دلیل داشت سطح زبر خود ، منجر می گردد تا با گذشت زمان ، سطح پروتز در اطراف خود اسکار و بافت داشته باشد و در نتیجه ، پروتز سینه حرکت در محدوده خود کمتری داشته باشد .
پروتز سینه با سطح صاف :
زمانی که سطح این پروتز را لمس می کنید ، کاملاً صاف است و در محلی که قرار می گیرد ، با حرکتی که موقع تحرک فرد خواهد داشت ، موجب می گردد تا احساس طبیعی را در وی ایجاد کند .
لازم به تذکر است که این نوع پروتز ایراداتی هم دارد ، از جمله اینکه امکان دارد ، چین خوردگی در آن ها قابل رویت باشد و دیگر آن که با توجه به این موضوع که در صورت ورود جسم خارجی ( مانند پروتز سینه ) به داخل بدن ، یک لایه از بافت فیبروز ، به طور طبیعی بدن به دور جسم خارجی تشکیل می دهد ، که به آن در اصطلاح کپسول گفته می شود ، در پروتز با سطح صاف احتمال انقباض این کپسول ها بیشتر است که در نهایت ممکن است باعث بدفرمی در سینه بشود .
در حالت کلی برای اینکه فرم سینه و لمس آن پس از جراحی پروتز سینه ، طبیعی باشد ، علاوه بر انتخاب نوع و جنس پروتز سینه ، به مهارت و تبحر جراح سینه وابسته است ، تا در هنگام لمس وجود پروتز سینه ، کمتر محسوس باشد .