☆◇☆ غدیر از نگاه چهارده معصوم ... ☆◇☆

 

 

اساس مذهب تشیع بر دو حدیث پایه گذارى شده است: یکى حدیث ثقلین ، که پیامبراکرم(ص) در کمتر از نود روز در چهار مکان آن را به مردم گوشزد کرد؛ دیگرى حدیث غدیر. مى ‏توان گفت حدیث دوم مکمل حدیث اول است. 

سفارش بیش از حد پیامبر(ص) در باره قرآن و عترت و نیز اصرار آن حضرت بر امامت و جانشینى امیرمومنان(ع) نشان دهنده این حقیقت است که حضرت نگران آشوبى بود که امت اسلامى بعد از وى با آن رو به رو مى ‏شود. 

اهمیت دادن به غدیر، اهمیت دادن به رسالت پیامبرگرامى اسلام(ص) است. ما در این مقاله واقعه غدیر را از زبان عارفان واقعى غدیر یعنى پیامبر(ص) و امامان معصوم(علیهم السلام) مورد مطالعه قرار مى ‏دهیم. 

 

 رسول خدا و غدیر ☆

شیخ صدوق در کتاب « امالى » از امام باقر(ع) و آن حضرت از جدش چنین نقل مى ‏کند: روزى رسول گرامى اسلام(ص) به امیرمومنان(ع) فرمود: اى على، خداوند آیه « یاایهاالرسول بلغ ما انزل الیک من ربک»  را در باره ولایت تو بر من نازل کرد. اگر آنچه به من امر شده تبلیغ نکنم، عملم باطل است و کسى که خدا را بدون ولایت تو ملاقات کند، کردارش باطل است. اى على، من جز سخن خدا نمی‏گویم . 

☆☆☆


ادامه مطلب
[ شنبه 21 شهریور 1394  ] [ 11:46 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ فرهنگ نام هاى غدیر ... ☆◇☆

 

 

نامها به سهولت در ذهن ها جاى مى ‏گیرند و به راحتى معانى بلند را منتقل مى ‏کنند بهمین دلیل و دلایل دیگر، نامگذارى روزها و یا هفته‏ ها یکى از شیوه ‏هاى تبلیغاتى مثبت و منفى شده است و مطرح شدن و رواج پیدا کردن ارزشها یا ضد ارزشها را در پى دارد. 

 

 روز مادر، روز کارگر، روز پاسدار، روز جانباز و روز بهره ‏ورى و هفته دولت و ... نمونه‏ هاى شایسته ‏اى از نامگذارى روزها و هفته ‏ها در جامعه ما هستند. روز جهانى مستضعفین، روز جهانى قدس، روز آب، روز غذا و ... هم روزهایى است که در سطح جهانى مطرح هستند و برخى از آنها به برکت انقلاب اسلامى مطرح شده ‏اند اسلام هزار و چهارصد سال پیش، از این شیوه براى القاى اندیشه ‏هاى نورانى خود و تثبیت آرمانهاى مقدس الهى، بهره گرفته است. 

اسلام علاوه بر اینکه براى برخى از روزها اسم هاى خاصى مانند عید قربان، عید فطر، روز عرفه و ... برگزیده بر همه این روزها نام ایام الله نهاده است تا عظمت و قداست این روزها هر چه بیشتر در ذهن و دل مؤمنان، نقش بسته و موجب تذکر و تنبه آنان گردد. 

یکى از روزهایى که در اسلام براى تعظیم آن، از شیوه نامگذارى بهره گرفته شده غدیر است ویژگى غدیر این است که نام هاى گوناگونى براى آن قرار داده شده و این خود عظمت این روز را نسبت به روزهاى دیگر نشان مى ‏دهد نام هاى روز غدیر، از اسرار و ابعاد این روز پرده برمى ‏دارند هر نامى از این نامها درى تازه از قلعه بلند غدیر بر ما مى ‏گشاید چه آنکه اسلام بر برگزیدن نامى براى زمان یا مکان و یا هر چیز دیگر، خصوصیات مسمى را در نظر داشته و به جنبه‏ ها و زوایاى آن توجه کرده است. از این روى شناختن و شناساندن نام هاى روز غدیر یک ضرورت است. با این کار تصویرى روشن از این روز در ذهن و دل نقش بسته و بیش از پیش این روز بزرگ را مى ‏شناساند. 

 شایسته است نام هاى غدیر را با بهترین شکل و زیباترین خط بنویسیم و محافل جشن و سرور عید غدیر را با آن، معنى و روحى تازه ببخشیم. 

 

 آنچه در زیر مى ‏آید پنجاه نام و یا صفت براى روز غدیر است که از روایات برگرفته‏ ایم : 


ادامه مطلب
[ شنبه 21 شهریور 1394  ] [ 11:23 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ آداب روز عید غدیر ... ☆◇☆

 

 دو حادثه بسیار مهمّ و بزرگ در تاریخ اسلام رخ داد که از یکى رسالت و از دیگرى امامت به وجود آمد. نخستین حادثه، نزول وحى بود که رسالت پیامبر(ص) را در برداشت. دومین حادثه، غدیر بود که امامت را به وجود آورد و در حقیقت ادامه رسالت بود. روز غدیر و امامت همان قدر اهمیت دارد که روز بعثت و رسالت.

 

به دلیل اهمیت روز غدیر به عنوان بزرگترین و مهمترین اعیاد اسلامى است که براى آن آداب و اعمال و فضایل بى شمارى بیان شده است. در این نوشته اعمال و آداب غدیر تا حدّ امکان در آیینه روایات نمایانده مى شود. قبل از هر چیز به چند نکته اشاره مى شود:

 

1 ـ کثرت اعمال و آداب این روز بسیار فوق العاده است و با اعمال هیچ روزى قابل مقایسه نیست. در این بررسى تا آنجا که در توان نگارنده بود بیش از چهل مورد از آداب روز غدیر در روایات گردآورى شده است.

 

2 ـ در آداب و اعمال غدیر همه گروهها مورد توجه و خطاب هستند و براى هر گروه با هر فکر و اندیشه و هر سنّى، آدابى مناسب حال وجود دارد.

 

3 ـ اعمال و آداب این روز برخوردار از ویژگى جامعیّت و به تمام ابعاد زندگى انسان (عبادى، سیاسى، فقهى…) مربوط مى شود.

از این نکات استفاده مى شود که معمار این حادثه مهم تاریخى، مى خواهد این روز براى همیشه در تاریخ زنده باشد. در این نوشته این روز را در نگاه روایات تحت عناوین سیاسى، عبادى، اجتماعى و اخلاقى دسته بندى مى کنیم و احادیث مربوط به آنها را مى آوریم:

☆☆☆


ادامه مطلب
[ شنبه 21 شهریور 1394  ] [ 11:00 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ برخی از آیات غدیر ...☆◇☆

 

 

در روز غدیر، چند آیه از جانب خداوند متعال نازل شد

که با استناد به روایات، آن ها را می آوریم.

 

 آیه ی یکم

(یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَ اللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ)؛(1)

ای پیامبر! آن چه از جانب پروردگارت بر تو نازل شده است، به طور کامل (به مردم) برسان و اگر انجام ندهی رسالت او راانجام نداده ای و خدا تو را از (خطرهای) مردم حفظ می کند.

پیش از سخنرانی پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در روز غدیر این آیه نازل شد. روایات اهل بیت علیهم السلام نیز بر نزول این آیه در روز غدیر صحّه می گذارند.

 

شیخ محمّد بن یعقوب کلینی رحمه الله درگذشته سال 328 هجری به سند خود از امام محمّد باقر علیه السلام این گونه نقل می کند:

خداوند، به پیامبر خود دستور داد که ولایت علی علیه السلام را اعلام کند و این آیه را بر او نازل کرد:

(إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَ هُمْ رَاکِعُونَ‌)؛(2)

ولیّ و صاحب اختیار شما تنها خدا، پیامبر او و کسانی هستند که ایمان آورده اند؛ همان کسانی که نماز را برپا می دارند و در حال رکوع، زکات می دهند.

☆☆☆


ادامه مطلب
[ شنبه 21 شهریور 1394  ] [ 10:47 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ عيد غدير خم، عيد الله‌اكبر ... ☆◇☆

 

 عيد غدير، عيد الله اكبر و عيد آل محمد و ارزشمندترين و والاترين عيد اسلامى‏ است. هيچ روزى در طول سال، فرخنده‌تر و مبارك‌تر از اين روز مقدس نزد شيعيان اهل‏ بيت نيست.

 

امام صادق(ع) می‌فرمايد: 

"روزعيد غدير خم در ميان سه عيد فطر و قربان و جمعه، مانند درخشندگى ماه در ميان ‏ستارگان است."

زيرا در اين روز بزرگ بود كه خداوند اعلام كرد: امروز دين را بر شما تكميل كردم و نعمتم را بر شما به اتمام رساندم «اليوم اكملت‏ لكم دينكم و اتممت عليكم نعمتى و رضيت لكم الاسلام دينا»؛ نعمت ‏بزرگ اسلام كه از هر نعمتى ارزنده‌تر و گرانبهاتر است، كامل نمى‏شود و محقق نمى‏گردد جز با ولايت على‏(ع).

☆☆☆


ادامه مطلب
[ شنبه 21 شهریور 1394  ] [ 10:10 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ خلاصه ای کامل از واقعه غدیر خم ... ☆◇☆

 

 ☆☆ اهمیت حجه الوداع ☆☆

 

هجرت پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم و خروج آن حضرت از مکه معظمه نقطه عطفی در تاریخ اسلام به شمار می آید و بعد از این هجرت، حضرت سه بار به مکه سفر کرده اند.

بار اول در سال هشتم پس از صلح حدیبیه به عنوان عمره وارد مکه شدند و طبق قراردادی که با مشرکین بسته بودند فوراً بازگشتند.

بار دوم در سال نهم به عنوان فتح مکه وارد این شهر شدند، و پس از پایان برنامه ها و برچیدن بساط کفر و شرک و بت پرستی به طائف رفتند و هنگام بازگشت به مکه آمده و عمره بجا آوردند و سپس به مدینه بازگشتند.

 سومین و آخرین بار بعد از هجرت که پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم وارد مکه شدند در سال دهم هجری بعنوان حجه الوداع بود که حضرت برای اولین بار به طور رسمی اعلان حج دادند تا همه مردم در حد امکان حاضر شوند.

☆☆☆


ادامه مطلب
[ شنبه 21 شهریور 1394  ] [ 1:13 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ روایتی از واقعه بزرگ غدیر ...☆◇☆

 

 

 آنچه می خوانید روایتی 18 قسمتی از واقعه بزرگ غدیر است

که در آخرین سال عمر پیامبر (ص) به وقوع پیوست ...

 


ادامه مطلب
[ شنبه 21 شهریور 1394  ] [ 12:53 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ واقعه ي غدير از زبان حضرت فاطمه(س) ...☆◇☆

 

 

غدير از زبان حضرت فاطمه سلام الله عليها ...

مقدّمه‏ 

هفتاد روز از حادثه بسيار مهم و تاريخى غدير خم گذشته بود كه رسول مكرّم اسلام ‏صلى الله عليه وآله وسلم ديده از جهان خاكى فرو بست و روح مطهرش به عالم ملكوت عروج كرد. ارتحال پيامبرصلى الله عليه وآله وسلم موجى از غم و اندوه در فضاى جامعه نوپاى اسلامى ايجاد كرد. بار مصيبت چنان سنگين شد كه بسيارى در حيرت فرو رفته و از خود بيخود گشتند و از تصميم ‏گيرى مناسب و شايسته باز ماندند. جمعى نيز كه از قبل خود را آماده چنين روزى كرده بودند، حال و هواى جامعه را براى ايجاد گرد و غبار، مناسب يافتند و با گِل آلودن نمودن آب، به دنبال گرفتن ماهى مراد خود رفتند. ستاره اميدى كه در غدير خم طلوع كرده و آرام‏بخش دل‏هاى مؤمنان گشته بود، در لابلاى گرد و غبار فتنه، از ديدگان كم فروغ، محو شد. در ميان ظلمت ارتحال آفتاب، شب ‏پره ‏ها به تكاپو افتادند و با هجوم به خانه وحى، تلاش مذبوحان ه‏اى را براى فرونشاندن نور خدا آغاز كردند؛ غافل از آنكه نور خدا با آن دسيسه ‏ها خاموش شدنى نيست. 

گرچه در اين حمله و هجوم، آتش به كاشانه تنها يادگار رسول خدا صلى الله عليه وآله وسلم افتاد، و گل محمّدى ‏صلى الله عليه وآله وسلم مظلومانه در پشت در، پرپرگشت، سينه دريايى ‏اش شكافت و پهلويش بشكست؛ اما در عين حال، او، قدِ خميده از ظلم و ستم را برافراشت و با دست الهى خود به دامن ولايت آويخت و با تمسك به حبل اللّه المتين و با صلابت و شهامتى بى‏نظير از حقانيت اميرمؤمنان ‏عليه السلام سخن‏ ها گفت، و از غربت او نشان‏ ها داد. 

زهراى اطهر عليها السلام دفاع جانانه ‏اى از ولايت اميرمؤمنان‏عليه السلام نمود و در اين راه، مشتاقانه جام پرافتخار شهادت را سر كشيد و افتخار اولين شهيد راه ولايت را تا ابد به نام خود ثبت كرد؛ ولى اين دفاع نيز همانند خود آن بانوى بزرگوار، در هاله ‏اى از غربت و مظلوميت قرار گرفت و آن گونه كه سزاوار بود به شيعيان وى نيز منتقل نشد. 

☆☆☆


ادامه مطلب
[ پنج شنبه 19 شهریور 1394  ] [ 1:16 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ غدیر شناسی ... ☆◇☆

 

 «غدير» در زبان عربي به معني گودال و «خم» نام محلي نزديك منطقة «جحفه» است. كه در آن روزگار چشمه‌اي روان و درختاني كهنسال داشت. به دليل موقعيت سوق الجيشي «غدير خم» حاجيان شهرها و سرزمين‌هاي مختلف عربستان پس از انجام مناسك حج و هنگام بازگشت به شهر و ديارشان در اين منطقه از هم جدا مي شدند. آنچه نام اين محل را در تاريخ اسلام مهم و به يادماندني كرده است به سال دهم هجري و تصميم  پيامبر اسلام (ص) براي زيارت خانه خدا و به جا آوردن مراسم حج و اعلام ايشان مبني بر اينكه امسال آخرين حج ايشان خواهد بود، برمي‌گردد. لذا مردم شهرها و مناطق مختلف عربستان به وسيله قاصداني از اين امر مطلع شدند.

در پي اين فراخوان پيامبر اسلام(ص) با اجتماع عظيمي از مردم، مدينه را به قصد مكه ترك فرمودند. اجتماع باشكوهي از مسلمانان آن سال در مراسم حج شركت كردند؛ كه آن سال حجه الوداع پيامبر(ص) بود. پس از پايان مراسم حج پيامبر(ص) دستور دادند كه حجاج بايد حركت كنند تا در غدير خم حاضر باشند. همچنين پيامبر به 12 هزار نفر از حجاج يمن – كه مسيرشان متفاوت بود – دستور دادند همراه حجاج به غدير خم بيايند. در مسير بازگشت حجاج، جبرئيل بر پيامبر وارد و اين آيه را نازل كرد: «هان! اي پيامبر! آنچه را كه از سوي پروردگارت به تو نازل شده است تبليغ كن و اگر چنان نكني پيام رسالت را انجام نداده اي و خداوند تو را از مردم حفظ مي فرمايد.» ( سوره مائده، آيه 67 ) 

 

☆☆☆

 


ادامه مطلب
[ پنج شنبه 19 شهریور 1394  ] [ 1:03 PM ] [ فرناز ]
نظرات

☆◇☆ غدیر فقط یک تاریخ نیست ... ☆◇☆

 

غدیر فقط یك تاریخ نیست ...

و تنها به یك بركه در بیابان حجاز پایان نمى پذیرد.

غدیر فراخناى رسالت و شروع امامت است.

اگر غدیر نباشد اصول دین كامل نیست ...


ادامه مطلب
[ چهارشنبه 18 شهریور 1394  ] [ 9:36 PM ] [ فرناز ]
نظرات