تاريخ : سه شنبه 19 اسفند 1393  | 12:36 PM | نويسنده : بهرامی
 

سیمای کودک؛ آنچه هست و آنچه که باید باشد...

 
|سیمای کودک؛ آنچه هست و آنچه که باید باشد...|
 
 
باید این دستگاه (صداوسیما)، دستگاهی باشد که بعد از چند سال،
تمام قشر ملت را روشن کند؛ تمام را مبارز بار بیاورد؛ تمام را متفکر بار بیاورد؛
تمام اینها را مستقل بار بیاورد؛ آزادمنش بار بیاورد؛
از غرب‌زدگی بیرون کند.
(
حضرت امام(ره)، صحیفه نور، جلد ۵، صفحه 203)

صبح وقتی که کودک از خواب بیدار می­‌شود، صبحانه خورده یا نخورده به تماشای تلویزیون مشغول می­‌شود؛ مادر هم با اعتماد به این رسانه، با فراق بال به کارهای خود می‌‌پردازد!! خیالش راحت است که طفل او با اشتیاق فراوان، با برنامه­‌‌های کودک همراه شده و دیگر اذیت نمی­‌کند؛ بهانه­‌های بیجا نمی­‌‌گیرد تا او به راحتی بتواند کارهای روزانه­‌اش را انجام بدهد؛ اما ایـن مـادر، غافل است از اینکه این جعبه‌ی جادویـ، تنهـا کـودکش را سـرگـرم نمی­‌کنــد؛ بلکه با برنامه­‌های متنوعش، در حال تربیت نمودن اوست!!

روح کودکان انعطاف­‌پذیر است و هر آنچه بر ذهن و روحشان وارد می­‌شود، باقی مانده و جزئی از شخصیت آنها در آینده خواهد شد. اغلب، با تماشای برنامه­‌های تلویزیون، الگوهای رفتاری و فکری خود را از آنها استخراج می‌کنند. اگرچه برخی، این مسأله(الگـوبرداری رفتاری و فکری) را امری منفی و ناخوشایند برای این رسانه تلقی می‌کنند، ولی می­‌تـوان بـا سیاسـت‌‌هــا و برنامـه­‌ریــزی­‌هـای صحیح و بجا، از آن در راستای اهداف تربیتی و آموزشی کودکان این سرزمین استفاده کرد. امام خمینی(ره) هم، با درک ظرفیت بالای رسانه ملی، آن را یک "دانشگاه عمومی" خوانده­‌اند که در آن، اخلاق، ارزش­‌های اسلامی و راه و روش صحیح زندگی‌کردن آموزش داده می­‌شود. ایشان، تلویزیون را ابزاری صِرف برای سرگرمی و پُرکردن اوقات فراغت نمی­‌دانستند، بلکه وسیله­‌ای برای آموزش و انتقال ارزش‌ها و مفاهیم دینی و اسلامی می­‌خواندند. مقام‌معظم‌رهبری نیز بارها در دیدارهای مختلفی که با مدیران و رئیس سازمان صداوسیما داشته­‌اند، تأکید کرده­‌اند که "برنامه‌­های رسانه ملی باید در جهت رشد و ارتقای معرفت دینی مردم باشد؛ اسلام و معارف اسلامی را به گونه‌­ای صحیح منتشر کرده و فضیلت‌های اخلاقی را در جامعه گسترش دهد." همچنانکه در قانون اساسی نیز آمده است که تلویزیون بایستی در جهت روند تکاملی انقلاب و در خدمت اشاعه فرهنگ اسلامی قرار گیرد و از ترویج فرهنگ بیگانه پرهیز کند.

با توجه به اهمیت برنامه­‌های کودک و تأثیر عمیق آنها در فکر، بینش و رفتار کودکان، مدیران طرح و برنامه­‌ریزی سازمان صداوسیما با در نظر گرفتن رهنمودهای مدبرانه رهبران نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی، و قراردادن آنها به عنوان استراتژی و سیاست­‌های سازمان، اهدافی را برای تولید و پخش برنامه­‌های رده سنی کودکان در نظر گرفته است؛ که از جمله‌ی آنها می­‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ ارتقای آگاهی و علایق کودکان و نوجوانان نسبت به عقاید، احکام و ارزش­‌های دینی
ـ ایجاد جاذبه نسبت به فرائض دینی
ـ ارتقای ادب، اخلاق و رفتار کودکان و ترویج فضایل اخلاقی

از جمله شاخص­‌هایی که برای ارزش‌ها و رفتارهای دینی و فضیلت­‌های اخلاقی یک جامعه دینی در نظر گرفته می‌شود، «رعایت حریم، حیا، عفاف و حجاب» است که به راحتی می­‌توان در برنامه­‌های کودک به صورت غیرمستقیم به نمایش گذاشت. اما با این همه تأکیدها، امروزه شاهدیم که در بیشتر برنامه­‌های کودک، این شاخص‌‌ها رعایت نمی­‌شود و کودکان هر روزه، بیشتر و بیشتر با این واژه‌ها بیگانه‌تر می­‌شوند!!

وقتی کودکـان بازیگر دختـر، در برنـامـه­‌های تلویـزیـون و کـارتـون‌‌هـا، بدون حجاب و پوشش کافی حاضر می­‌شوند؛ یا عموها و خاله‌‌‌‌ها در برنامه‌ی کودک، در کنار هم شروع به خواندن شعرِ با موسیقی می­‌کنند؛ یا اینکه حتی کودکان مهمانِ در برنامه­‌ها، با پوشش کافی حاضر نمی­‌شوند؛ چگونه می­‌توان از کودکانمان انتظار «حیــا و حجاب» داشته باشیم، وقتی که روزانه این‌گونه تصاویر را تماشا می‌کنند!؟ و اینجاست که روشن می‌شود رسانه ملی با اهداف تعریف شده‌ی خود - که در سطور قبل، به برخی از آنها اشاره شد - چقدر فاصله دارد و ترویج موسیقی به بهانه‌‌های غیرمنطقی، رعایت نکردن حریم «حیــا» در برخی برنامه‌‌ها و اتفاقاتی ناخوشایند از این دست، چقدر ادعای اسلامی‌بودن چنین رسانه‌ای را زیر سؤال می‌برد!!

قطعا اگـر برنامـه­‌ســازان ایـن دانشـگاه عمومـی، بـه تأثیـر رسانــه‌ای فراگیـر همچون تلویزیون، بر رفتار و گفتار کودکان جامعه بیشتر توجه کنند و دغدغه‌ی تربیت و انتقال مفاهیم دینی به این گروه را داشته باشند و بدانند که اموری مثل «حجــاب» یکباره در جامعه و بین کودکان گسترش پیدا نمی‏‌کند(بلکه از طریق به نمایش گذاشتن آنها و بدون توصیه و سفارش مستقیم، می‌توان کودکان را به این امور و مفاهیم علاقه­‌مند کرد)، تمام تلاش خود را در جهت نهادینه‌کردن این آموزه­‌ها قرار خواهند داد. این، مسأله‌‌ای است که باید در هدف‌گذاری سیاست‏‌های اصلی صداوسیما در ارتباط با برنامه‌های کودک مدنظر واقع شود.

 



نظرات 0

.: Weblog Themes By Salehon:.