امام علی(ع) صدای عدالت انسانی

ادامه مطلب
رفتار و سخنان پيامبر صلى الله عليه و آله در مورد ولايت و امامت حضرت على عليه السلام
يك- برخورد پيامبر با حضرت على عليه السلام در بسيارى موارد به گونه اى ويژه بود و نسبت به نحوه برخورد آن حضرت با ديگران تفاوت معنى دارى را نشان داده است. از جمله اينكه:
1- 1- به طور معمول در جنگ ها با وجود حضرت على عليه السلام فرماندهى جنگ را به او سپرده و به ديگران نمی داد.
1- 2- به هنگام خروج از مدينه براى جنگ تبوك حضرت على عليه السلام را به جانشينى خود در مدينه باقى گذاشت.
1- 3- در ابلاغ سوره برائت به مشركان ابوبكر را از نيمه راه برگرداند و اين رسالت را بر دوش على عليه السلام نهاد.
1- 4- در آخرين روزهاى عمر خود با تأكيد فراوان همه را امر نمود كه در سپاه اسامه شركت كنند و از شهر خارج شوند و سرپيچى كنندگان را مورد لعن و نفرين قرار داد. اما در ميان همه على عليه السلام را از اين فرمان مستثنى كرد تا زمينه انتقال قدرت به او بدون مشاجره و درگيرى فراهم آيد.
1- 5- در جريان مباهله على عليه السلام را به عنوان نفس خويش برگزيد و همراه خود برد.
1- 6- در ميان همه مسلمانان تنها با على عليه السلام عقد اخوت بست.
1- 7- در هر جاى و هرگاه بلندترين سخنان را در ستايش و بيان فضايل منحصر به فرد اميرمؤمنان عليه السلام بر زبان می آورد و لحظه اى در معرفى چهره برتر و درخشان او دم فرو نمی بست.
نمونه هايى از اين دست فراوان است و همه نشانگر جايگاه بلند و منزلت بى بديل على بن ابى طالب عليه السلام در نظر پيامبر و شايستگى او براى بلندترين مناصب و مسئوليت ها در راستاى حفظ دين، رهبرى دينى و سياسى امت و مديريت جامعه اسلامى است.
دو- پيامبر در موارد مختلف اساس خلافت و امامت را امرى الهى و وابسته به تعيين پروردگار خوانده اند از جمله:
2- 1- حديث رد درخواست خلافت؛ در سيره ابن هشام آمده است زمانى كه پيامبر در مكه بودند و وضع سخت و دشوار بود رئيس يكى از قبايل به آن حضرت گفت من و قومم حاضريم به تو ايمان آوريم به شرط اينكه قول دهى پس از خود يكى از ما را به جانشينى برگزينى.
پيامبر صلى الله عليه و آله در پاسخ فرمود: اينكه چه كسى پس از من جانشين باشد در اختيار من نيست. بلكه در اختيار خداست.[1]
2- 2- پس از واقعه غدير خم برخى از مخالفان از پيامبر صلى الله عليه و آله سؤال می كردند كه از جانب خود على را ولى مؤمنان خوانده و بر ديگران سرورى و برترى داده است يا از جانب خدا؟ پيامبر در پاسخ به اين پرسش می فرمود: «سوگند به آنكه جز او خدايى نيست اين مطلب از سوى خداست».[2]
سه- پيامبر از نخستين مراحل دعوت و اعلان رسالت خويش به جانشينى حضرت على عليه السلام تصريح كرده اند. از جمله در نخستين جلسه اى كه به امر خدا خويشان را گرد آورده و رسالت خود را به آنان ابلاغ نمود رو به آنان كرد و فرمود: «اين جوان (على) برادر و وصى و جانشين من در مقابل شما است.
پس به سخنان او گوش دهيد و از او پيروى كنيد».[3]
با توجه به مطالب پيشين روشن می شود كه اعلام خلافت اميرمؤمنان از نخستين مرحله اعلان رسالت امرى الهى و آسمانى بوده است.
چهار- احاديث معتبر رسيده از پيامبر در خصوص ولايت و جانشينى اميرمؤمنان بسيار زياد و در كمال وضوح و صراحت، در موارد مختلف و به شيوه هاى گوناگون بر اين مسأله تأكيد كرده است.
اكنون چند نمونه را يادآور می شويم:
4- 1- حديث منزلت؛ بنابر نقل متواتر از شيعه و سنى [4] پيامبر صلى الله عليه و آله درباره حضرت على عليه السلام فرمود: «انت منّى بمنزلة هارون من موسى الا انّه لا نبىّ بعدى»[5]؛ «تو (على) نسبت به من همانند هارون به موسى هستى جز آنكه پس از من ديگر پيامبرى نيست». يعنى غير از نبوت هر نسبتى را كه هارون به موسى داشت تو نيز نسبت به من دارى و همان گونه كه هارون جانشين موسى و يار و پشتيبان او بود تو نيز چنين هستى.
4- 2- حديث ليلةالانذار؛ اين حديث همان است كه در رقم سه پيرامون خلافت امام على عليه السلام در نخستين جلسه اعلان رسالت بيان شد.
4- 3- حديث پيشوايى (امره المؤمنين)؛ اين حديث در ذيل قضيه غدير آمده است كه پيامبر به اصحاب خود فرمود: «سلّموا على على بإمره المؤمنين»[6]؛ «به على به عنوان پيشوا و زمامدار مسلمانان سلام بدهيد».
4- 4- حديث خلافت؛ از جمله سخنان پيامبر خطاب به حضرت على اين است كه: «انت الخليفه من بعدى»؛ «خليفه پس از من تو هستى».[7]
4- 5 و 6- حديث ثقلين و حديث غدير؛ حديث ثقلين و غدير از شهرت و امتيازات ويژه اى برخوردارند. لاجرم آن دو را جداگانه در پرسش هاى پسين مورد بررسى قرار خواهيم داد.
4- 7- احاديث دوازده امام؛ احاديث متعددى در منابع شيعه و سنى نقل شده است كه پيامبر جانشينان و اوصياى پس از خود را دوازده نفر معرفى كرده اند.
يكى از اين روايات به شرح زير است:
امام الحرمين جوينى به سند خود از ابن عباس و او از پيامبر صلى الله عليه و آله نقل می كند كه فرمودند: «من سرور پيامبرانم و على سرور اوصيا. اوصياى پس از من دوازده نفرند، اولشان برادرم و آخرشان فرزند من است.»
از آن حضرت پرسيدند: برادرتان كيست؟
فرمود: «على بن ابى طالب».
پرسيدند: فرزندتان كيست؟
فرمود: «مهدى، همان كسى كه زمين را پر از عدل و داد كند، همانسان كه از ظلم و جور پر شده است».[8]
4- 8- حديث وصايت؛ در احاديث متعددى پيامبر صلى الله عليه و آله اميرمؤمنان عليه السلام را به عنوان وصى خود معرفى كرده اند. در يكى از اين روايات آمده است:
«هر پيامبرى وصى و وارثى دارد و على وصى و وارث من است».[9]
4- 9- حديث وزارت؛ در روايات مختلفى امام على عليه السلام وزير پيامبر خوانده شده است. بنابر روايتى پيامبر در سفر معراج پرسيد: «اى جبرئيل! وزير من كيست؟ پاسخ داد: على ابن بى طالب».[10]
احاديث ديگرى نيز در اين باب وجود دارد كه به جهت اختصار به اين مقدار بسنده می شود.[11]
...............................................
[1] . بنگريد: شهيد مطهرى، امامت و رهبرى، ص 102 و 104؛ نيز: بحارالانوار، ج 9، ص 271.
[2] . بنگريد: الغدير، ج 1، ص 246- 239.
[3] .«ان هذا اخى و وصيى و خليفتى فاسمعوا له و اطيعوا».( تاريخ طبرى، ج 2، ص 62 و 63، كامل ابن اثير).
[4] . اهل سنت اين روايت را قبول دارند اما می گويند متواتر نيست ولى علامه ميرحامد حسين لكنهوى تواتر آن رااثبات كرده است. بنگريد: شهيد مطهرى، امامت و رهبرى، ص 106- 109.
[5] . شهيد مطهرى، امامت و رهبرى، ص 100 و 101.
[6] . شهيد مطهرى، امامت و رهبرى، ص 100 و 101.
[7] . همان، ص 102.
[8] . فرائد المسطين، ج 2، ص 312.
جهت آگاهى بيشتر بنگريد: پرسش 28 (به چه دليل امامان دوازده نفرند).
[9] . شيخ سليمان بن ابراهيم القندوزى الحنفى، ينابيع الموده، تحقيق سيد على جمال اشرف الحسينى، ج 1، ص 11، الطبقه الاولى( 1416)، دارالاسوه.
[10] . همان، ج 2، ص 309.
[11] . جهت آگاهى بيشتر بنگريد: محمدى الريشهرى، موسوعة الامام على بن ابيطالب، ج 2، قم: دارالحديث.
ادامه مطلب
♥♥♥پنجاه ثانيه بعد از آغاز نماز چه اتفاقي مي افتد(كوتاه و خواندني)♥♥♥
♥♥♥پنجاه ثانيه بعد از آغاز نماز چه اتفاقي مي افتد(كوتاه و خواندني)♥♥♥
«رامشاندرن» در تحقیقی که در مورد وضعیت بدن انسان هنگام نمازخواندن، با مجموعهای از پژوهشگران آمریکایی انجام داد، به فعالیت بیشتر مغز انسان و آرامش روحی هنگام نماز آگاه شد.
در این تحقیق علمی، مشخص شدن این وضعیت پس از 50 ثانیه از آغاز نماز آشکار میشود.
در این تحقیق آمده است: میانگین ضربان قلب و احتمال لخته شدن خون به صورت مشترک در حین نماز بین20 الی 30 درصد کاهش مییابد و همچنین پوست بدن مقاومت بیشتری پیدا میکند.
همچنین در عکسهایی که از مغز در هنگام نماز گرفته شده است، فعالیت مغز نمازگزار به صورت قابل توجهی در مقایسه با حالتهای عادی افزایش پیدا میکند و نورونهای عصبی به صورت نورانی در اشعههای دریافتی از مغز به نمایش در میآید.
روزنامه "واشنگتنپست" در این رابطه نوشت: این تحقیقات علمی اسرار نهان مغز انسان را روشن میکند. روزنامه "ساینس" نیز در شماره گذشته خود با تقدیر از اینگونه تحقیقات بر رابطه قطعی دین و علم تاکید کرد
ذکر از : abna.ir
ادامه مطلب
قرآن برتر است يا تورات و البته......
روايت شده كه از پيامبر (ص) پرسيدند: قرآن برتر است يا تورات؟ فرمودند: در قرآن آيه اي است كه از تمام كتابهايي كه خداوند بر پيامبرانش نازل فرموده بهتر و برتر و والاتر است و آن آيه الكرسي است.
پيامبر فرمودند با فضيلت ترين آيه اي كه بر من نازل شد آيه الكرسي است.
پيامبر فرمودند آيه الكرسي وسوره توحيد عظيم تر از همه چيزهايي است كه دون و پست تر از خداست.
پيامبر (ص) فرمودند: دانش بر تو گوارا باد. سوگند به كسي كه جان محمد در دست اوست اين آيه داراي دو زبان و دو لب است كه در عرش الهي تسبيح و تقديس خدا مي گويد.
رسول خدا (ص) فرمود: در شب معراج دو لوح را ديدم ، كه در يك لوح سوره حمد و در لوح ديگر كل قرآن قرار داشت كه سه نور از آن مي درخشيد . پس گفتم اي جبرئيل اين نورچيست؟ جبرئيل در جواب گفت : آن سه نور يكي سوره توحيد و يكي سوره ياسين و ديگري آيه الكرسي مي باشد.
پيامبر (ص) فرمودند: در معراج در آسمان هفتم ديدم كه ملائكه حجب سوره نور را مي خوانند ، خزان كرسي آيه الكرسي و حمله عرش سوره مومن را مي خوانند.
امام صادق (ع) فرمود: همانا من از آيه الكرسي براي بالا رفتن درجات استفاده مي كنم.
امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه سوره حمد و توحيد و قدر را با آيه الكرسي بخوانيد و بعد از آن برخيزيد و و رو به قبله حاجات خود را از خدا بخواهيد كه حاجاتتان بر آورده خواهد شد زيرا اسم اعظم هستند.
امام علي (ع) فرمودند اگر شما از آثار معنوي آيه الكرسي آگاه بوديد در هيچ حال خواندن آن را ترك نمي كرديد.
امام محمد باقر (ع) فرمودند: هر كس يك بار آيه الكرسي را بخواند خداوند هزار ناراحتي از ناراحتي هاي دنيا و هزار سختي آخرت رااز او دور مي كند كه كمترين ناراحتي دنيا فقر و كمترين سختي آخرت فشار قبر است.
رسول خدا در خواب به دختر خويش فرمودند: ترازوي اعمال خويش را با آيه الكرسي سنگين گردان. زيرا هركس آن را قرائت نمايد آسمان وزمين با فرشتگانش به جنبش و حركت در آيند و خداوند را با صداي بلند به پاكي ياد كنند و او را بزرگ بدارند و تسبيح گويند. پس از آن تمامي فرشتگان از خداوند مي خواهند كه گناه خواننده آيه الكرسي را ببخشد و از خطا و لغزشش در گذرد.
رسول خدا (ص) فرمودند: هركس آيه الكرسي را يك بار بخواند اسم او از ديوان اشقيا و انسان هاي بد محو مي شود.
امام رضا (ع) به نقل از پيامبر فرمودند: هر كس 100 مرتبه آيه الكرسي را بخواند چنان باشد كه همه عمر خود را عبادت كرده باشد.
ادامه مطلب
خاطراتی چند از امام خمینی (ره) در مورد نماز
امام «ره» خواندن نماز اوّل وقت بودن نماز را خیلی به ما توصیه می کردند و می گفتند: همیشه برای فقرا و تهی دستان دعا کنید و از خدا بخواهید که آن مردم را یاری کند.[1]
یک روز امام داشت در حیاط راه می رفت که من آمدم و تا کنارشان رد شوم، به من فرمودند: بیا اینجا. من رفتم خدمت آقا، به فرمودند: نماز ظهر و عصرت را خوانده ای؟ گفتم: نه. فرمودند: زود برو و نمازت را بخوان که از ثوابش کم نشود، چون نماز اوّل وقت خواندن خیلی ثواب دارد.[2]
قبل از تبعید امام، صاحب یکی از کارخانه های بزرگ تهران مسجدی ساخت و از امام خواست که برای آن مسجد یک امام جماعت برگزیند. امام (ره) بعد از تعیین یک روحانی به عنوان امام جماعت آن مسجد به او گفت: شما علاوه بر تبلیغ و ارشاد مردم، باید دو موضوع را از یاد نبرید: اوّل اینکه در مسجد نباید نامی از من برده شود و برخورد شما با بانی مسجد به گونه ای باشد که خیال نکند چشم به ثروت او داریم.[3]
ایشان هفتاد سال نماز شب خود را به صورت متواتر خواندند. نماز شبی که در قرآن، خداوند می فرماید: کسی چنین تهجدی داشته باشد خداوند او را به مقام بسیار شایسته ای می رساند
[1]محمّد تقی اشراقی.
[2]محمّد تقی اشراقی.
[3]محمّد علی انصاری.
ادامه مطلب
لبیک یا حسین یعنی...
ادامه مطلب
مظلوم تاریخ
ادامه مطلب
آهای بی حجاب...
ادامه مطلب
پاسخی به هتک حرمت پیامبر(ص)
هرزه گويي سندي بر تب هذيان زده هاست
زاده ی ذهن عقب مانده ی شیطان زده هاست
چاله ای در بغل چاه ندانم کاری ست
راه بیراهه و مسدود بیابان زده هاست
مثل هر بار دگر تکیه به هر پرده دری
آخرین حربه ی بی پوشش عریان زده هاست
ما که آسوده تر از قبل به دریا زده ایم
وحشت از غرق شدن لنگر طوفان زده هاست
ما به چاقوی خودی ، ناخودی عادت داریم
تیغ ما تیزتر از فتنه ی عصیان زده هاست
ریشه در قمصر کاشان زده آب رُختان
سعی بر بردن آن خواب پریشان زده هاست
شأن ما نيست در اين عرصه كه پا پس بكشيم
اين فقط چاره ي آن تازه به دوران زده هاست
ما به معراج تو در اوج ترین پروازیم
خار این است که در خاطر نسیان زده هاست
شاعر : شکیبا غفاریان
ادامه مطلب
پیامبر اکرم (ص) نماد اخلاق
پیامبر اسلام (صلّی الله علیه و آله و سلّم) علاوه بر این که ارزش هاى اخلاقى را بسیار ارج مى نهاد ، خود در سیره عملى برجسته فضایل اخلاقى و ارزش هاى والاى انسانى بود ، او در همه ی ابعاد زندگى با چهره اى شاد و کلامى دلاویز با حوادث برخورد مى کرد .
تلاش برای تحقق انسانیت
وجود رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلّم) براى همه مردم مایه رحمت بود و هیچ کس را به سبب رنگ و جنس از شمول آن مستثنى نمی کرد . همه مردم نزد او روزى خور خداوند بودند .آن حضرت عموم مردم را به رشد و اعتلای انسانیت ، صلح ، گذشت و بخشش دعوت می کرد . از این رو ، مشاهده می کنیم که جنگ هاى او همگى براى اهداف والاى انسانى بوده و به منظور تحقق انسانیت انجام می شده است .
بخشایش و گذشت
بد رفتارى و بى حرمتى به شخص خود را با نظر اغماض می نگریست ، کینه کسى را در دل نگاه نمی داشت و در صدد انتقام برنمی آمد . روح بلند آن حضرت عفو و بخشایش را بر انتقام ترجیح می داد .
در جنگ احد با آن همه قصاوت و اهانتی که به پیکرعمویش حمزه روا داشته بودند و از مشاهده آن به شدت متألم بود ، دست به عمل متقابل با کشتگان قریش نزد و بعدها که به مرتکبین آن و از آن جمله هند زن ابوسفیان دست یافت ، در مقام انتقام برنیامد .
منبع:سایت راسخون
ادامه مطلب