دکتر سیدعلی کشاورز با بیان اینکه مصرف بیش از حد روغنها علاوه بر چاقی موجب افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشود، گفت: سالیانه هفده میلیون و سیصد هزار نفر در جهان در اثر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق جان خود را از دست می دهند. وی با اشاره به اینکه روغنهای نیمه جامد و چربیهای جامد حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس هستند، گفت: مصرف این نوع روغنها تهدیدی جدی برای سلامتی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مصرف متعادل روغنهای گیاهی را برای حفظ سلامت قلب و عروق ضروری دانست و گفت: انواع روغنهای گیاهی حاوی اسیدهای چرب ضروری هستند و جایگزین کردن آنها با روغنهای جامد و نیمه جامد برای پیشگیری از سرطانها و بیماریهای غیرواگیر مفید هستند ولی نباید فراموش کرد که مصرف بیش از حد مجاز روغنهای گیاهی نیز به علت کالری بالا مجاز نیست.
کشاورز با اشاره به آمار سازمان بهداشت جهانی گفت: طبق این آمار، سالیانه در جهان هفده میلیون و سیصد هزار نفر جان خود را بر اثر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق از دست می دهند که 80 درصد از این تعداد در کشورهای کم درآمد هستند. وی افزود: بر اساس این آمار، پیش بینی میشود تا سال 2030، بیست و سه میلیون نفر در اثر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق فوت کنند.
این دکترای تغذیه با تاکید بر اینکه مقدار مورد نیاز بدن به چربیها وابسته به میزان فعالیت روزانه است، گفت: این میزان بر اساس سن، وزن و جنس تعیین میشود.
کشاورز بروز بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت و پرفشاری خون را در ارتباط مستقیم با دریافت روغن و چربی دانست و گفت: افزایش کلسترول مهمترین عامل ابتلا به بیماریهای غیرواگیر از جمله بیماری قلب و عروق است. این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور شد: بیتحرکی و افزایش وزن سبب افزایش چربی خون میشود که با انجام ورزشهایی مانند پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری میتوان از این عارضه پیشگیری کرد.
کشاورز در پایان گفت: برای مصرف کمتر چربیها بهتر است غذاها به صورت آب پز، بخارپز و یا تنوری مصرف شوند.
ادامه مطلب
البته نباید فراموش كنیم كه باورهای نادرست همیشه و درباره همه موضوعات وجود داشته و دارد، اما وقتی این اشتباهات به سلامت نوزاد و مادر مربوط میشود، نباید نسبت به آن سكوت كرد و بیتفاوت ماند بنابراین باید با شناخت باورهای غلط و آگاهی از واقعیتهای تغذیه نوزاد، بیشتر و بهتر از شیر مادر استفاده شود.
دكتر نسترن خسروی، فوقتخصص نوزادان میگوید: یكی از باورهای نادرست درباره آغوز است؛ برخی تصور میكنند بهتر است آغوز دور ریخته شود، چراكه آن را عاملی برای زردی نوزاد میدانند؛ در حالی كه باید بدانید آغوز نهتنها موجب زردی نمیشود، بلكه بهترین شیوه برای كاهش زردی نوزادان، تغذیه با آغوز است.
علاوه بر این، آغوز بسیار مغذی بوده و مصرف آن برای كودكان بسیار مفید است و میتواند از آنها در برابر بیماریهای گوناگون محافظت كند.
گروهی هم تصور میكنند اگر شیر در سینههای مادر باقی بماند، فاسد میشود. این پزشك متخصص ضمن اشتباه دانستن چنین طرز فكری توضیح میدهد: تخلیه نشدن شیر باعث كاهش تولید شیر شده و همچنین موجب بروز احتقان (گرفتگی غدد شیرساز) میشود بنابراین اگر به هر دلیلی كودك نتواند شیر مادر را مصرف كند، بهتر است مادر شیرش را بدوشد.
خانمها نگران تغییر شكل سینهها نباشند
خیلی از مادرهای جوان نگران تغییر ظاهرشان هستند و تصور میكنند اگر به نوزاد شیر ندهند، وضع بهتری خواهند داشت.
دكتر خسروی در این زمینه یادآور میشود: در دوران بارداری، سینهها بزرگتر شده و تغییر شكل میدهد. بنابراین به یاد داشته باشید قبل از شیردهی، تغییر شكل سینهها رخ داده و شیردادن عامل تغییر نیست.
به گفته وی، در دوران بارداری مقداری چربی اضافه در بدن مادر ذخیره میشود و هنگامی كه پس از تولد نوزاد، مادر شروع به شیردهی كند، این چربیهای ذخیره، مصرف خواهد شد و این كار حتی میتواند به تناسب اندام مادر كمك كند.
شیر شما هم خوب است
خیلی از خانمها میگویند ما خانوادگی نمیتوانیم به بچهها شیر بدهیم و به صورت ارثی با این مساله روبهرو هستیم؛ در حالی كه این هم باور اشتباهی است كه دكتر خسروی در مورد آن میگوید: بیشتر مادران براحتی میتوانند به نوزاد شیر بدهند و این مساله فقط به دفعات شیرخوردن و تقاضای شیرخوار بستگی دارد؛ در واقع مكیدن مكرر سینه توسط شیرخوار باعث زیاد شدن شیر میشود و آشامیدن مقدار زیاد مایعات تاثیری در این مورد ندارد. همچنین آرامش مادر و نداشتن استرس نیز عامل مهمی است كه میتواند در افزایش شیر موثر باشد.
دكتر خسروی با تاكید بر اینكه نباید رنگ و غلظت شیر مادر را با سایر شیرها مقایسه كرد، خاطرنشان میكند: بعضی از خانمها میگویند شیرشان آبكی و رقیق است، در حالی كه تركیب شیر در ابتدا و انتهای هر وعده شیردهی متفاوت است و تغییر میكند؛ در ابتدای شیردهی، شیر حاوی مقدار زیادی املاح و پروتئین است و آبكی به نظر میرسد و در انتها شیر مادر چربی بیشتری دارد و به همین دلیل كودك را سیر میكند بنابراین توصیه میشود كودك در هر وعده از یك سینه و برای مدت بیشتری شیر بنوشد تا هم از قسمت اول شیر استفاده كند و هم از قسمت چرب.
وی میافزاید: شیردهی ارتباطی به اندازه سینه ندارد و در اثر مكیدنهای مكرر سینه توسط شیرخوار و ترشح هورمون پرولاكتین تولید شیر بیشتر میشود. علاوه بر این، مادرانی كه بچههای دوقلو دارند فكر میكنند شیرشان كافی نیست، ولی باید بدانید مادران بچههای سه قلو هم میتوانند به آنها شیر بدهند و مشكلی ندارند.
به گفته وی، روابط جنسی و عادت ماهانه هم تاثیری بر شیر مادر ندارد و تنها ممكن است در دوران عادت ماهانه شیر كمی شورتر شود.
از همان ابتدا به نوزاد شیر بدهید
دكتر خسروی با اشاره به خانمهایی كه چند روز پس از تولد نوزاد با تصور كمشدن شیرشان، به او شیر نمیدهند تا وضع بهتر شود، میگوید: فراموش نكنید هرقدر شروع تغذیه با شیر مادر تاخیر داشته باشد، جریان شیر هم دیرتر اتفاق میافتد. به همین دلیل توصیه میشود ظرف 30 دقیقه اول پس از تولد، نوزاد با شیر مادر تغذیه كند.
همچنین وقتی شیرخوار در طول شب بیدار میشود یا زود به زود گریه میكند، اطرافیان میگویند حتما گرسنه است و شیر مادر سیرش نمیكند. اما آیا واقعا گریههای نوزاد نشانه گرسنگی و ناكافی بودن شیر مادرش است؟
این فوقتخصص نوزادان در پاسخ به این سوال میگوید: چون شیر مادر براحتی قابل هضم است و پروتئین آن با پروتئین شیر گاو تفاوت دارد، زودتر هضم شده و در نتیجه معده شیرخوار خیلی سریعتر تخلیه میشود و او احساس گرسنگی میكند.
دكتر خسروی به مادرانی كه فرزندشان بیمار است نیز توصیه میكند: تصور نكنید هنگام بروز بیماریهایی مانند اسهال، تب و... تغذیه با شیر مادر باید قطع شود. در واقع تغذیه با شیر مادر به بهبود شیرخوار كمك كرده و همچنین آب از دست رفته بدن را جبران میكند.
به گفته وی، مادرها تصور میكنند هنگامی كه شیرخواران زیر شش ماه در هوای گرم قرار میگیرند، حتما باید آب بیاشامند، در صورتی كه این كودكان به هیچوجه به آب اضافه نیاز ندارند و به غیر از شیر مادر و قطرههای ویتامینی لازم نیست چیز دیگری مصرف كنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران با تاكید بر اینكه تماس شیرخوار با بدن مادر میتواند نیاز به مهر و محبت را برطرف كرده و با شنیدن صدای قلب مادر كودك احساس آرامش و امنیت میكند، میگوید: نباید با تصور اینكه ممكن است نوزاد بغلی شود، این محبت را از كودك دریغ كنید.
شیر دادن برنامه نمیخواهد
خیلیها فكر میكنند باید سر ساعت خاصی به نوزاد شیر بدهند و در این مورد برنامهای دقیق داشته باشند؛ در حالی كه متخصصان میگویند كودكی كه از شیر مادر استفاده میكند اصلا نباید در زمانی خاص و با فاصله معین، شیر بنوشد و هر وقت نیاز داشت، مادر باید به او شیر بدهد.
دكتر خسروی به مادرانی كه میخواهند به كودكشان شیر بدهند، توصیه میكند: لازم نیست قبل از هر مرتبه شیردادن به نوزاد سینهها با صابون شسته شود و اگر فقط یكبار در روز سینهها را با آب بشویید، كافی است. چون استفاده مكرر از صابون میتواند موجب تحریك و ترك خوردن سینه شود.
به گفته وی، در صورتی كه شیر مادر قطع شده باشد، نباید تصور كنید كه شیردهی دیگر ممكن نیست؛ در واقع تولید شیر جریانی عصبی ـ هورمونی است كه میتواند برگشتپذیر باشد و در اثر مكیدن مكرر شیرخوار، لمس و نگاه كردن به او امكان دوباره شیردادن وجود دارد.
مادران شاغل هم میتوانند به كودك شیر بدهند
مادران شاغل همیشه نگران تغذیه فرزندشان هستند و نمیدانند چطور باید به او شیر بدهند.
دكتر خسروی ضمن تاكید بر اینكه شیردوشیده شده را میتوان حدود چهار تا هشت ساعت در دمای اتاق و تا 48 ساعت در یخچال نگهداری كرد، میگوید: در ماههای اول باید سعی كنید كنار شیرخوار بمانید و كار كردن خارج از خانه را دیرتر آغاز كنید. همچنین باید یكی دو ماه قبل از برگشتن به محل كار، ذخیره مناسبی از شیر در فریزر فراهم كنید. در محل كار هم هر سه تا چهار ساعت باید شیر را دوشیده، در یخچال بگذارید و آن را روی یخ به خانه برگرداند تا روز بعد به كودك داده شود. چنانچه مقدار شیر كافی نبود، میتوان با استفاده از فنجان، قاشق یا استكان از ذخیره داخل فریزر به نوزاد شیر داد.
ادامه مطلب
اولین مرحله رشد انسان دوران شیرخوارگی است که دو سال اول زندگی را شامل میشود. در بدو تولد قد متوسط نوزاد ۵۰ سانتیمتر است. در دو سال اول زندگی ۳۰ تا ۳۵ متر افزایش قد دیده میشود که این میزان در سال اول بیشتر یعنی حدود ۲۵ سانتیمتر است. این رشد سریع، ادامه رشد جنینی است و سرعت آن با افزایش سن کاهش مییابد.
دومین مرحله رشد دوران کودکی از دو سالگی تا شروع بلوغ را دربرمیگیرد. دراین دوران کودک هر سال پنج تا هفت سانتیمتر قد میکشد که این رشد در نزدیکی رسیدن به سن بلوغ کاهش مییابد. سومین مرحله رشد دوران بلوغ است که طی این دوران یک جهش رشدی وجود دارد. در این مرحله پسران بهطور متوسط ۲۵ تا ۳۰ و دختران ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر قد میکشند.
طی دوران بلوغ سرعت رشد قدی ۸ تا ۱۴ سانتیمتر در سال است. حداکثر جهش رشد در دختران پیش از شروع عادت ماهیانه است و پس از آن دختران به طور متوسط ۷ سانتیمتر قد میکشند. در پسران نیز حداکثر جهش رشد در مراحل انتهاییتر بلوغ دیده میشود. با پیشرفت بلوغ به علت تولید و ترشح هورمونهای جنسی، تدریجا صفحات رشد استخوان بسته میشود و امکان افزایش قد پس از آن وجود نخواهد داشت. بنابراین این باور که تا ۲۵ سالگی قد میکشیم بهطور کامل غلط است.
علل کوتاهی قد :
دو علت شایع برای کوتاهی قد وجود دارد. علت اول کوتاهی قد ژنتیک است. در این حالت کودک کوتاه قد است زیرا پدرو مادر کوتاه قد بودهاند. در این کودکان رشد طبیعی است و سن استخوانی کودک نسبت به سن تقویمی عقب نیست. سن استخوانی در واقع نشاندهنده سن بیولوژیک واقعی کودک است.
بهعنوان مثال اگر کودکی ۱۰ساله، سن استخوانی هفت تا هشت ساله داشته باشد نشاندهنده یک اختلال یا بیماری در کودک است. کمکاری تیرویید، کمبود هورمون رشد، سوءتغذیه و بیماریهای دستگاه گوارش میتواند عامل عقب افتادن سن استخوانی نسبت به سن تقویمی کودک باشد. دومین علت شایع کوتاهی قد، تاخیر سرشتی در رشد است.
در این کودکان از سن دو سالگی کوتاهی قد دیده میشود و این در حالی است که پدر و مادر کوتاه قد نیستند. سرعت رشد کودک در سال تقریبا طبیعی است ولی سن استخوانی عقب است. درواقع قد کودک برای همان سن استخوانی مناسب است ولی نسبت به سن تقویمی، کوتاه است. بلوغ دراین کودکان با تاخیر همراه است. علاوه براین دو علت شایع، علل دیگری مانند بیماری عمومی مانند سوءتغذیه، کمبود ویتامینهای دی و کلسیم که موجب نرمی استخوان میشوند، بیماری سلیاک که به حساسیت به پروتئین گندم منجر میشود، بیماریهای مزمن مانند کمخونی، بیماریهای التهابی و... نیز میتوانند موجب کوتاهی قد شوند
درمان کوتاهی قد:
پس از تشخیص علت کوتاهی قد باید درمان مناسب صورت گیرد. برای مثال اگر کمکاری تیرویید وجود دارد، باید درمان شود. تشخیص کمبود هورمون رشد تا زمانی که کمکاری تیرویید به طور کامل اصلاح نشود، امکانپذیر نیست. چون در حضور کمکاری تیرویید، ترشح هورمون رشد از غده هیپوفیز، کاهش مییابد. یا اگر سوءتغذیه وجود دارد باید اصلاح شود. به این مفهوم که هورمون رشد به طور کافی ترشح میشود ولی نمیتواند اثر کند. یا اگر بیماری سلیاک وجود دارد، حذف مواد غذایی حاوی این پروتئین از رژیم غذایی ضروری است. در غیر این صورت درمانهای دیگر موثر نخواهد بود.
امروز هورمون رشد انسانی با استفاده از مهندسی ژنتیک ساخته میشود که قیمت بسیار گرانی دارد. مدت درمان با هورمون رشد که به صورت تزریقی انجام میشود بهتر است هر شب صورت گیرد. مدت درمان اغلب طولانی است و تا زمانی که رشد متوقف شود، درمان ادامه مییابد. در برخی موارد ممکن است درمان پس از یک تا دو سال قطع شود و ترشح هورمون رشد با پیشرفت بلوغ طبیعی شود.
درمان با هورمون رشد اغلب بدون عارضه است و به ندرت ممکن است موجب افزایش فشار داخل مغزی خوشخیم، التهاب لوزالمعده و تنگی کانال عصب در مچ دست شود. استفاده از هورمون رشد تا زمانی که صفحات رشد بسته نشده است میتواند در درمان کوتاهی قد میسر باشد. در برخی از کودکان ممکن است برای به تاخیر انداختن بلوغ برای بازماندن صفحات رشد از داروهای متوقف کننده بلوغ همزمان با هورمون رشد استفاده شود. رژیم غذایی مناسب به خصوص مصرف کافی پروتئین، مواد لبنی و میوه و ورزش مستمر در رشد قدی تاثیر موثری دارند، به خصوص در کودکانی که تحت درمان با هورمون رشد هستند.
ادامه مطلب
حلیم به دلیل داشتن گندم، علاوه بر خاصیت سیرکنندگی بالا منبع بسیار خوب روی، منیزیم، آهن و نیاسین است. البته اگر در تهیه این غذا از گندم سبوسدار که فیبر زیادی دارد استفاده شود، در بهبود برخی از بیماریهای دستگاه گوارش، سرطان روده و سینه نیز موثر خواهد بود.
فیبر موجود در گندم سبوسدار با کاهش کلسترول خون، کاهش فشارخون، کنترل قندخون و کاهش احتمال لخته شدن خون باعث سلامت بهتر قلب و کاهش بیماریهای قلبی میشود. همچنین برای پیشگیری از یبوست و سرطان مثل سرطان روده بزرگ مفیداست. همچنین گندم سبوسدار دارای خاصیت ضدانگلی است و از بروز حساسیتها و عدم تحمل غذایی مثل سندرم روده تحریکپذیر، التهاب مفاصل و بیماریهای عصبی جلوگیری میکند.
نخود هم که در پخت برخی انواع حلیم به کار میرود غنی از فولات، ویتامین B6 ویتامین C و روی است.
۱۰ نکته در ارتباط با مصرف حلیم
۱- در خوردن حلیم مراقب وزن خود باشید یک پیاله حلیم تقریبا ۱۵۰ کالری انرژی دارد که اگر با یک قاشق شکر، یک کف دست نان و روغن مصرف شود، ۳۵۰ تا ۳۰۰ کالری انرژی دارد.
۲- حلیم یک غذای سالم و بسیار مقوی است، اما اگر دچار افزایش قند یا چربی خون هستید باید توجه داشته باشید که شکر و روغن با آن استفاده نکنید یا در حداقل ممکن مصرف کنید.
۳- اگر میتوانید حلیم را در منزل و با استفاده از جوانه گندم یا حداقل گندم سبوسدار تهیه کنید.
۴- حلیم مانده را مصرف نکنید، زیرا اگر حلیم چند ساعت یا چند روز بماند مواد نشاستهای آن غیرقابل هضم میشود و نشاسته آن به نشاسته مقاوم تبدیل میشود و موجب ناراحتیهای گوارشی میشود.
۵- برخی در پخت حلیم از جوانه گندم استفاده میکنند. این حلیم به دلیل داشتن جوانه گندم، علاوه بر خاصیت سیرکنندگی بالا منبع بسیار خوب انواع ویتامینها و املاح است. از سوی دیگر با توجه به فعل و انفعالاتی که طی جوانه زدن در دانه گندم اتفاق میافتد میزان کالری جوانه گندم به مقدار زیادی کاهش مییابد که یکی از مزایای حلیم غنی شده نسبت به حلیمهای رایج است.
۶- حلیم یک منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهایی است که دیر هضم میشود. به همین علت مصرف آن در سحر موجب میشود تا مدتها احساس گرسنگی نکنید.
۷- در هنگام افطار حلیم را با شکر و روغن زیاد نخورید، زیرا باعث تحریک معده، اضافه وزن و نیز عطش شدید میشود. اغلب این تشنگی را با نوشیدن مقادیر زیاد آب و نوشیدنیهای سرد جبران میکنند. این کار باعث رقیق شدن شیره معده و تاخیر هضم غذا میشود. عاقبت این رفتار نفخ شکم و سایر ناراحتیهای گوارشی است.
۸- حلیم به علت داشتن گندم و گوشت منبع خوب آهن بوده و برای زنان، دختران جوان و افرادی که در معرض کمخونی هستند، توصیه میشود.
۹- پس از خوردن حلیم بلافاصله دراز نکشید، زیرا این غذا دیر هضم است و باعث میشود دچار سوزش و ناراحتی معده شوید.
۱۰- در ماه رمضان سر هر کوچه دیگ حلیم برپا میشود، اما به آنان اعتماد نکنید و حلیم را فقط از واحدهای صنفی مجاز به عرضه حلیم خریداری کنید. زیرا برخی سودجویان در محلهای غیربهداشتی حلیمهای غیربهداشتی و بیکیفیت طبخ کرده و محصول را به همه جا توزیع میکنند و فروشنده نیز آنرا به قیمت غذاهای سالم و بهداشتی به فروش میرساند. برای حفظ سلامت خود از این اماکن حلیم نخرید.
ادامه مطلب
به همین دلیل سراغ 9 خرافهای رفتیم که شاید به گوش شما هم خورده باشد؛ ببینیم کدام یک از این باورهای عمومی و خرافهها واقعی هستند؟!
خرافه شماره یک: پاکسازی رودهها باعث دفع سموم بدن میشود
واقعیت: اواخر دهه 1800 میلادی، پزشکان اعتقاد داشتند یبوست باعث سفت شدن مدفوع در رودهها میشود، مانع از جذب مواد مغذی شده و خطر بروز بیماری را افزایش میدهد. برای حل این مشکل، آنها پاکسازی روده را تجویز میکردند. البته مقالهای که در مجله موسسه پزشکی آمریکا در سال 1919 چاپ شد، اعلام کرد پاکسازی روده لزومی ندارد و حتی خطرناک است و این کار از مد افتاد. با اینکه این شیوه هیچ مزیت اثبات شدهای ندارد اما چند دهه پیش دوباره باب شد. دکتر کوک، یک متخصص تغذیه در تورنتو میگوید: «بدن هر 24 ساعت یک بار، هر 7 روز هفته، از طریق کبد، کلیهها، روده بزرگ، تعریق و تبخیر تنفسی خود را پاکسازی میکند. اما هیچ مطالعه اثبات شدهای وجود ندارد که امکان پاکسازی بدن از خوراکیها، پسماند آفتکشها، کافئین، فلزات سنگین و سایر آلودگیهای محیطزیست را تایید کند.» البته یک راه بهتر و سادهتر برای پاکسازی بدن وجود دارد: خوراکیهای پاک بخورید! غذاهای فرآوری شده مثل نان سفید، انواع ژامبون، سوسیس و سایر فرآوردههای گوشتی سرد، فستفود و البته شکلات و آبنبات را از رژیم غذاییتان حذف کنید. در عوض بچسبید به سبزیها، میوهها، غلات کامل، حبوبات، آجیل و ماهی.
خرافه شماره 2: سویا باعث سرطان سینه میشود
واقعیت: به گفته جین لامانتیا، متخصص تغذیه و نویسنده کتاب «راهنمای تغذیهدرمانی سرطان» این باور از آنجا نشات گرفته که گفته میشود سویا حاوی استروژن گیاهی است. از آنجا که در فرد ناقل سرطان سینه از نوع دارای گیرنده استروژن سویا به عنوان یک تحریککننده سرطان سینه فرض شده است. البته 4 تحقیق بزرگ که توسط پژوهشگران در چین و ایالات متحده انجام و سال 2009 و 2011 منتشر شد، نشان داد سویا هیچ تاثیری در میزان مرگ و میر بیماران مبتلا به سرطان سینه نداشته. به گفته لامانتیا، استروژن سویا جایگزین استروژن انسانی در بدن میشود اما از آنجا که استروژن سویا از استروژن انسانی ضعیفتر است، بروز سرطان سینه نسبت به زمانی که سویا در رژیم غذایی نباشد، کمتر خواهد بود. اگر توفو (پنیر تهیه شده از پروتئین سویا) یا لوبیای سویا را ترجیح میدهید، خیلی هم ایده خوبی است و به سلامتتان کمک میشود. حتی متخصصان مصرف 3 وعده سویا و فرآوردههای آن را در روز توصیه میکنند. هر وعده میتواند نصف یک پیمانه سویا باشد.
خرافه شماره 3: نمک دریایی سالمتر از نمک معمولی است
واقعیت: از آنجا که نمک دریایی فقط کمی فرآوری میشود، به اشتباه به عنوان یک انتخاب سالمتر میان مردم جا باز کرده است. در مطالعهای که در موسسه قلب ایالاتمتحده انجام شده، 61 درصد شرکتکنندگان در این پژوهش اعلام کردهاند که نمک دریایی سدیم کمتری نسبت به نمک معمولی دارد اما این باور درست نیست و هر دو نوع نمک به یک اندازه سدیم دارند. بعضی از مردم هم فکر میکنند نمک دریایی کمتر تصفیه میشود و برای همین بهتر است اما این باور اصلا علمی نیست! آشپزها نمک دریایی را دوست دارند چون بافتی ترد و طعمی قویتر به غذا میدهد و حاوی مقدار بسیار کمی مواد معدنی است. البته سدیم موجود در نمک دریایی، در صورت استفاده بیش از حد مصرف، حتما به سلامت قلب آسیب میرساند و مواد معدنیاش هم آنقدر نیست که بتواند تاثیر مثبتی بر سلامت فرد داشته باشد. در کل یادتان باشد مصرف سدیم شما نباید روزانه بیش از 2 هزار 300 میلیگرم (شامل نمک موجود در غذاهای آماده و... ) باشد.
خرافه شماره 4: روزانه به 8 لیوان آب نیاز داریم
واقعیت: آبرسانی برای سالم ماندن بدن ضروری است، به خصوص در مواقع تابش آفتاب تابستان. اما نوشیدن 8 لیوان آب در روز- مقدار آبی که بر اساس نیاز بیماران بستری در بیمارستان که نیاز به تزریق وریدی مایعات داشتهاند، محاسبه شده- نمیتواند برای هر فردی مناسب باشد.
به گفته دکتر شانگ، نیاز هر فرد به آب به محیط اطراف، میزان فعالیت و سلامت عمومیاش بستگی دارد. مثلا شما فرد فعالی هستید یا قدتان بلند است یا محیط بیرون مرطوب است. محققان یک موسسه دارویی وابسته به ایالات متحده اعلام کردهاند مقدار آب مورد نیاز آقایان روزانه 13 لیوان و برای خانمها 9 لیوان است که این تعداد لیوان، فقط برای آب نیست و میتواند هر نوع مایع دیگری را شامل شود. غذا هم در این تعداد لیوان نوشیدنی حساب میشود؛ چراکه غذاها 20 تا 25 درصد مایع مورد نیاز بدن را تامین میکنند اما از آنجا که نمیتوانید مقدار مایع موجود در هر خوراکی و نوشیدنی مصرفیتان را اندازه بگیرید، بهتر است به رنگ ادرارتان دقت کنید. شما باید به اندازهای مایعات بنوشید که احساس تشنگی نداشته باشید و رنگ ادرارتان زرد كمرنگ باشد.
خرافه شماره 5: حذف گلوتن از رژیم غذایی به لاغر شدنتان کمک میکند
واقعیت: از وقتی بیماری سلیاک شناختهترشد، گلوتن در معرض اتهام قرار گرفت. رژیمهای بدون گلوتن برای افراد مبتلا به سلیاک یا افرادی که سلیاک ندارند اما به گلوتن حساسیت دارند، لازم است اما خیلیها به اشتباه فکر میکنند که رژیم بدون گلوتن باعث لاغری میشود. برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک یا کسانی که به گلوتن حساسیت دارند، مصرف غذاهای گلوتندار که با گندم، چاودار یا جو تهیه می شوند منجر به بروز علائمی مثل کمخونی، مشکلات معده-رودهای و حساسیت پوستی میشود اما افرادی که با گلوتن مشکل ندارند، با خوردن همین خوراکها از منابع غذایی خوبی مثل ویتامینهای گروه B، ویتامین E، منیزیم، آهن، فیبر و آنتیاکسیدانها بهرهمند میشوند که همه این مواد برای پیشگیری از بروز بسیاری از بیماریها و نیز سالم ماندن بدن لازم است. بهعلاوه، بسیاری از محصولات بدون گلوتن، کالریشان بیشتر از انواع گلوتندارشان است.
خرافه شماره 6: گندم چاقتان میکند
واقعیت: کتاب ویلیام دیویس که در سال 2012 با نام «شکم گندمی» نوشته شده، در آن گندم را مقصر چاقی و بسیاری دیگر از بیماریهای زمینهای میداند و در رواج این خرافه تاثیر زیادی داشته است. به عقیده رزی شوارتز، یکی از متخصصان تغذیه تورنتو، افرادی که زیاد آرد سفید و فرآوری شده گندم را (در غذاهایی مثل نان سفید یا ماکارونی) مصرف میکنند، چاق میشوند. اگر این افراد مقدار مصرف غذاهای فرآوریشده را کاهش دهند و از رژیم غذایی متعادلتری پیروی کنند، وزنشان کم خواهد شد. شوآرتز میگوید: «البته این موضوع به دلیل گندم نیست؛ به این دلیل است که حجم کلی غذایشان را افزایش داده و تعادل رژیمغذاییشان را بههم ریختهاند.»
گلوریا شانگ که یک متخصص تغذیه است، میگوید: «من تا به حال ندیدهام که هیچ تحقیقی توانسته باشد گندم را مقصر چاقی بداند یا از یک رژیم بدون گندم برای کاهش وزن دفاع کند.» کاهش وزن در صورتی اتفاق میافتد که فعالیت فیزیکی افزایش و میزان کالری دریافتی کاهش یابد. جایگزین کردن گندم سفید (فرآوریشده) با گندم کامل فقط به شما کمک میکند فیبر مورد نیاز بدنتان تامین شده، زودتر احساس سیری کنید و کمتر غذا بخورید.
خرافه شماره 7: سبزیها و میوههای یخزده مواد مغذی کمتری نسبت به تازهشان دارند
واقعیت: آنقدر در گوشمان خواندهاند که غذاهای بستهبندی و فرآوری شده نخورید که خیلیها از محصولات منجمد رویگردان شدهاند. البته در این مورد، تنها کاری که روی میوهها و سبزیهای منجمد باید انجام گیرد، شستن، خرد و فریز کردن است تا میوه و سبزی خراب نشود. بر اساس مطالب منتشر شده در مجله علم غذا و کشاورزی، میوهها و سبزیهای تازه معمولا زودتر از فریز شدهها مواد مغذی خود را از دست میدهند. به گفته پژوهشگران گیاهان به محض جدا شدن از درخت مادر در معرض از دست دادن مواد مغذیشان قرار میگیرند. سبزیهای منجمد صنعتی، بعد از چیده شدن، در عرض چند ساعت فریز میشوند و به همین دلیل مواد مغذیشان حفظ میشود. بنابراین وقتی محصولات منجمد میخرید، برچسب روی آنها را حتما مطالعه کرده و محصولی را انتخاب کنید که شکر، چربی و نمک به آن اضافه نشده است.
خرافه شماره 8: مصرف بیش از حد قند باعث دیابت میشود
واقعیت: این یکی خرافه نیست؛ بلکه واقعیتی است که زیادی به زبان ساده بیان شده است. اصولا به مبتلایان دیابت توصیه میشود مصرف قندشان را محدود کنند و شاید به همین دلیل باشد که قند به عنوان عامل این بیماری شناخته شده است. در واقع، علت بروز دیابت کمی پیچیدهتر است. بعضی عوامل خطرساز مثــــل چاقی، بـیتحــرکــی و داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری از جمله علل ابتلا به دیابت است. البته افراد دچار فشارخون بالا و چربی خون بالا هم در معرض خطر هستند. با اینکه با خوردن قند زیاد به دیابت مبتلا نخواهید شد، اما محدود کردن مصرف شیرینیها برای سلامت هر کسی مهم است. با اینکه افراد دیابتی باید رژیم غذاییشان را بهبود بخشند و قند کمتر مصرف کنند، اما استفاده از غلات کامل به جای غلات تصفیه شده، انتخاب وعدههای غذایی متعادل و نوشیدن آب به عنوان اصلیترین نوشیدنی هم برای این افراد بسیار کمککننده خواهد بود.
خرافه شماره 9: غذا نخوردن بعد از ساعت 7:30 شب به لاغری کمک میکند
واقعیت: چنین روشی مزیت خاصی نسبت به روشهای دیگر ندارد چون شما اگر پرخوری کنید، قطعا چاق میشوید و این ربطی به ساعت غذا خوردن ندارد! متخصصان هم هنوز نتوانستهاند هیچ ریشهای برای این باور پیدا کنند و از لحاظ منطقی هم دلیلی برای درست بودنش وجود ندارد. علاوه بر اینکه عملی کردن چنین کاری سخت است، متخصصان تغذیه نیز معتقدند بین وعدهها و میانوعدههای روزانه نباید بیشتر از 4 ساعت فاصله وجود داشته باشد. به این ترتیب وقتی به منزل میرسید آنقدر گرسنه نیستید که تمام فاصله عصر تا شب را مشغول خوراکی خوردن باشید! اگر شام مختصری که میخورید، سیرتان نمیکند، به جای خوردن تنقلات، یک عدد میوه، یک کاسه ماست یا یک کاسه کوچک غلات کامل با شیر میل کنید. یادتان باشد وقتهایی که تمرکز ندارید، مثلا موقع تلویزیون دیدن، چیزی نخورید.
ادامه مطلب
با چند مثال این موضوع روشنتر خواهد شد:
درمان آپاندیسیت، جراحی و درآوردن زائده آپاندیس است.
ادامه مطلب
رحیم تسلیمی با اشاره به اینکه رشد قد در دختران تا 14 سالگی و در پسران تا 16 سالگی ادامه دارد، افزود: اگرچه پس از این سنین رشد قد در دختران تا 18 سالگی و در پسران تا 20 سالگی ادامه مییابد اما میزان رشد نسبت به دوره نخست کمتر است.
وی با اشاره به اینکه استفاده از هورمونهای رشدی نیز در افزایش قد موثر است، گفت: استفاده از برخی داروهای هورمونی در دوره بلوغ موجب افزایش قد میشود اما باید توجه داشت مصرف این داروها علاوه بر افزایش قد عوارضی جانبی دیگری نیز به دنبال دارد. این جراح و متخصص ارتوپدی با اشاره به اینکه مصرف دارو برای رشد قد باید تا قبل از بسته شدن صفحههای رشد استخوان باشد، خاطرنشان کرد: مصرف داروهای هورمونی بهتر است در مرحله نخست رشد یعنی 14 سالگی برای دختران و 16 سالگی برای پسران انجام شود چرا که پس از آن داروها اثرات کمتری بر رشد خواهد داشت.
تسلیمی با اشاره به تاثیر غیرمستقیم ورزش بر رشد قد گفت: انجام ورزشهای کششی و پرشی مانند بارفیکس و بسکتبال به طور غیرمستقیم در افزایش قد موثر است و به طور کلی تاثیر آنها بر قد افراد بیش از چند سانتیمتر نیست.
وی همچنین با اشاره به جراحیهای افزایش قد گفت: این جراحیها ویژه افرادی است که نقصی در عضو بدن دارند و با توجه به عوارضی که به دنبال دارد به افراد سالم توصیه نمیشود. این متخصص ارتوپدی با بیان اینکه مشکلات مادرزادی مانند کوتاهتر بودن یکی از پاها میتواند با جراحیهای افزایش قد اصلاح شود، ادامه داد: انجام عمل جراحی افزایش قد برای افراد سالم میتواند عوارضی مانند مشکلات عضلانی، مشکلات عصبی، درد مفاصل دو طرفه، آسیب دیدن مچ و ساق پا یا آسیب دیدن مفاصل لگن، زانو را به همراه داشته باشد
ادامه مطلب
نتیجه تحقیق و پژوهش از پزشکان قلب، متخصصان داخلی و روانپزشکان به شما نشان می دهند که کدام دردها را نباید سرسری و نادیده گرفت و چرا سریعا باید به پزشک مراجعه کرد.
۱- بدترین سردرد در زندگیتان: این درد نیاز به توجه فوری پزشکی دارد. اگر شما دچار سرما خوردگی شده باشید، سردرد شما می تواند ناشی از سینوس ها باشد، اما ممکن است درد ناشی از خونریزی مغزی یا تومورهای مغزی نیز باشد. بنابراین اگر از علت سردرد خود مطمئن نیستید، حتما آن را بررسی کنید.
۲ - درد و ناراحتی در قفسه سینه، گلو، فک، شانه، بازو و شکم: درد قفسه سینه می تواند ناشی از التهاب ریه یا پنومونیا یا یک حمله قلبی باشد، اماباید دقت کرد در ناراحتی های قلبی حتما درد وجود ندارد. بنابراین نباید منتظر درد ماند. اغلب بیماران قلب در مورد فشاری صحبت می کنند که در ناحیه قفسه سینه احساس می کنند درست مثل اینکه فیلی روی قفسه سینه آنها نشسته است. ناراحتی های مربوط به بیماری قلب ممکن است در قسمت بالاتر از قفسه سینه مثل گلو، فک، شانه و بازوی چپ و شکم باشد و حتی ممکن است همراه با احساس تهوع باشد. اگر شخصی دارای درد مزمن یا ماندگار و غیر قابل توصیف است و از طرفی می دانید جزو افراد پر خطر است ، نباید منتظر بمانید بلکه باید سریعا اقدام کنید. خیلی افراد به خاطر تفسیر غلط ، ممکن است که درد از نظرشان ناشی از ناراحتی های گوارشی باشد. در نتیجه درمان را به تعویق می اندازند ولی بعدها متوجه اصل بیماری می شوند. ناراحتی های متناوب باید به همین ترتیب جدی گرفته شود. اینها ممکن است نمونه ای باشد از ناراحتی های مربوط به هیجان، ناراحتی های عاطفی یا ناشی از فعالیت بدنی. برای مثال ممکن است تجربه کرده باشید که در هنگام باغبانی، درد به سراغ شما می آید ولی به محض نشستن احساس درد از بین می رود که این آنژین است و معمولا در هوای سرد و گرم بدتر می شود. ناراحتی خانمها با نشانهها و علائم ظریف تری همراه است. بیماری قلب می تواند با لباس مبدل یا به اصطلاح علائم دیگری که مربوط به خودش نیست، بروز کند مثل علائم گوارشی نفخ، درد معده یا ناراحتی در ناحیه شکم. همچنین این علائم ممکن است با احساس خستگی همراه باشد. خطر ابتلا به بیماری قلبی بعد از یائسگی افزایش می یابد. به طوری که این بیماری، زنان بیشتری را نسبت به مردان می کشد در حالی که خطر ابتلای مردان به این بیماری نسبت به زنان در هر سن بیشتر است.
۳- درد در ناحیه پشت، بین دو استخوان پهن شانه: در اغلب موارد به دلیل ورم مفاصل یا آماس مفصل است ، اما می تواند ناشی از حملات قلبی یا ناراحتی های شکمی یا گوارشی نیز باشد. یک خطر ممکن است ناشی از قطع سرخرگ آئورت باشد که به صورت درد ناگهانی بروز می کند. افرادی که خطر ابتلای آنها به این بیماری وجود دارد، شرایطی دارند که می تواند سلامت و تمامیت دیواره رگها را عوض کند. اینها می تواند شامل فشار خون بالا، مشکلات گردش خون، مصرف دخانیات و بیماری دیابت باشد.
۴- درد شدید شکمی: اگر دارای آپاندیس هستید، در هنگام بروز این درد، حرکت تند و سریع انجام ندهید، زیرا ممکن است موجب پارگی شود. مشکلات پانکراس و کیسه صفرا، زخم معده و انسداد روده می توانند از دیگر دلایل درد باشند که نیاز به توجه دارند.
۵- درد ساق پا: یکی دیگر از دردهایی که خطر آن کمتر شناخته شده است، انسداد رگ های داخلی یا عمقی است. لخته خون می تواند در رگ های عمقی پا ایجاد شود. این بیماری سالانه دو میلیون آمریکایی را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند زندگی را تهدید کند. به این دلیل خطرناک است که تکه ای از لخته خون می تواند جدا شده و در مسیر جریان خون وارد ریهها گردد و باعث آمبولی ریه گردد که کشنده است. سرطان، چاقی، عدم تحرک ناشی از بستری شدن طولانی مدت یا مسافرت طولانی، حاملگی و پیری خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. بعضی مواقع تنها ورم در ناحیه پا دیده می شود ولی بدون درد. اگر درد و ورم را در ماهیچه ساق پا احساس کردید، سریعا به دکتر مراجعه کنید.
۶- احساس سوزش در ساق یا کف پا: قریب یک سوم از ۲۰ میلیون نفر آمریکایی مبتلا به بیماری دیابت هنوز شناسایی نشده اند. این گفته مرکز دیابت آمریکا است. در بعضی از افراد که نمی دانند مبتلا به دیابت هستند ، درد اعصاب محیطی یکی از اولین نشانهها وعلائم ابتلا به این بیماری است. این علائم به صورت احساس سوزش در ساق یا کف پاست. چیزی شبیه فرو رفتن سوزن در کف پا.
۷- دردهای مبهم و توصیف نشده در علم پزشکی: در بیماری افسردگی دردهای متنوع و نشانه های فیزیکی رایج است. این گونه بیماران از سردرد، دردشکمی، درد دست و پا و گاهی ترکیبی از این دردها شکایت می کنند. به خاطر اینکه این دردها به صورت مزمن و دائمی برای بیمار افسرده است و آنقدرها نیز ناتوان کننده نیست، لذا خود بیمار، خانواده او و حتی متخصص سلامت وی این دردها را جدی نمی گیرند و بیمار را مرخص می کنند. به هر حال هر چقدر فرد افسرده تر باشد، دچار مشکلات جسمی بیشتری نیز هست که این منجر به گمراهی بالینی و پزشکی می شود. بعضی از علائم قبل از تشخیص افسردگی بروز می کنند. بنابراین زمانی که علاقه خود رابه فعالیت از دست می دهید یا نمی توانید به طور موثر فکر کنید یا فعالیت کنید یا نمی توانید افراد را تحمل نمایید، به پزشک مراجعه کنید. به جای اینکه ساکت بنشینید و این وضعیت را تحمل کنید، چیزهایی که سبب افسردگی و بدتر شدن کیفیت زندگی می شوند ، سریعا درمان کنید قبل از اینکه آنها منجر به بروز تغییر ساختاری و عملکردی مغز شوند.
ادامه مطلب
به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا واحد علوم پزشکی ایران، دکتر کورت سرپرست گروه تحقیق دانشگاه هاروارد و همکارانش خاطرنشان کردند که دو مطالعه اخیر برروی زنان و مردان بالغ، کاهش قابل توجه خطر ابتلا به آسم و رابطه آن با مصرف منظم آسپرین را نشان داده است.
برای مطالعات بیشتر محققان از بوستون اطلاعات به دست آمده از یک تحقیق را که برروی بیش از 37 هزار زن با سنین 45 سال به بالا که هیچ گونه سابقه آسم را نداشتند، مورد بررسی قرار داده و طی این تحقیق به یک گروه یک روز در میان آسپرین با دوز100 میلی گرمی و به گروه دیگر دارونما (دارویی که هیچ خاصیت دارویی ندارد) داده شد.
طی10 سال آینده، موارد کمتری از آسم در گروه اول نسبت به گروه دوم مشاهده شد (882 مورد در برابر 963 مورد) این میزان کاهش در تمام شرایط اعم از سن، استعمال دخانیات، ورزش کردن، مصرف داروهای هورمونی پس از یائسگی و مصرف ویتامین E یکسان بود، اما در افراد چاق شرایط فرق میکرد.
براساس گزارش محققان؛ آسپرین در زنان چاق مزیتهای کمتری داشت. همچنین خطر سکته به علت کم خونی موضعی نیز در این افراد مشهود بود.
ادامه مطلب
عوامل متعددی در خواب زنان تاثیر می گذارند:
تغییر میزان ترشح هورمون های زنانه، استرس، بیماری، روش زندگی و محیط خواب از جمله عواملی هستند که در خواب زنان تاثیر می گذارند.
نوسانات هورمونی:
نوسانات هورمونی مرتبط با قاعدگی معمولا بر الگوهای خواب، حالات و نحوه واکنش نسبت به استرس اثر می گذارند. بسیاری از زنان پیش از قاعدگی دچار اختلالات خواب می شوند. سخت به خواب رفتن و از خواب برخاستن، راه رفتن در خواب و خواب آلودگی در طی روز، همگی با تغییرات هورمونی پیش از قاعدگی ارتباط دارند. بی خوابی یکی از شایع ترین علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS ) زنان است.
حاملگی:
حاملگی نیز ممکن است خواب را مختل کند. در سه ماه اول بارداری زنان به خواب بیشتری نیاز دارند و معمولا در طول روز احساس خواب آلودگی می کنند. در سه ماهه دوم، وضعیت خواب بهتر می شود. اما در سه ماهه سوم زنان کمتر می خوابند و بیشتر بیدارند.
دفع مکرر ادرار، سوزش سر دل، احساس ناخوشی عمومی، حرکات جنین، کمردرد، گرفتگی عضلات پا و کابوس های شبانه. تورم حفره های بینی نیز ممکن است باعث خروپف و وقفه تنفسی شبانه در دوران حاملگی شود.
استرس های روانی- اجتماعی:
شاید بتوان گفت که استرس های روانی- اجتماعی بیشتر از تغییرات هورمونی مانع خواب می شوند. بسیاری از زنان جوان، برای سازگار شدن با شرایط کاری و نقش های مادری و همسری، کمتر می خوابند و به ناچار خستگی و سایر عوارض خواب ناکافی را نادیده می گیرند. در حدود ۳۰ درصد از زنان شاغل دچار اختلالات خواب هستند.
افزایش سن:
مشکلات مربوط به خواب در زنان بالای ۴۰ سال بیشتر است. با افزایش سن، بروز تغییرات فیزیکی و هورمونی در بدن زنان، خواب آنان را سبک تر می کند. اختلالات خواب در دوران یائسگی به مراتب شایع تر است.
زنان اغلب در طول شب بیدار و در طول روز خسته ترند. گرگرفتگی و تعریق شبانه ناشی از پایین بودن سطح استروژن نیز ممکن است این مشکلات را تشدید کنند. خرناس کشیدن در زنان یائسه شایع تر است و می تواند خوابشان را مختل کند.
زنان در دوره بعد از یائسگی خواب سبک تری دارند و دفعات بیشتری در طول شب از خواب بیدار می شوند. درد، غم و غصه، نگرانی، مصرف بعضی داروها و مشکلات تنفسی نیز می توانند در زنان یائسه اختلالات خواب ایجاد کنند.
نوع شغل و شیوه زندگی:
نوع شغل و شیوه زندگی نیز می تواند در بروز اختلالات اولیه خواب دخیل باشد. زنان شاغل در شیفت های چرخشی و شبانه احتمالا مشکلات خواب را تجربه می کنند.
مصرف کافئین، نیکوتین و داروهای محرک:
مصرف کافئین، نیکوتین یا سایر داروهای محرک در حوالی ساعات خواب ممکن است مانع از به خواب رفتن شود. الکل هم می تواند باعث از هم گسیختگی خواب و کابوس های شبانه شود.
افسردگی و اضطراب:
افسردگی و اضطراب در زنان شایع تر از مردان است و می تواند باعث اختلالات خواب شود. بروز این تغییرات روانی در برخی از زنان با چرخه قاعدگی مرتبط است. اضطراب مانع از شروع خواب و افسردگی موجب بسیار زود بیدار شدن از خواب می شود.
اضافه وزن:
اضافه وزن و چاقی احتمال ابتلای زنان به اختلالات خواب را افزایش می دهد.
سندرم پای بی قرار
شایع ترین اختلال خواب در زنان
شایع ترین اختلال خواب در زنان بی خوابی مفرط است، یعنی سخت به خواب رفتن و تداوم نیافتن خواب، یا زود بیدار شدن و ناتوانی در از سرگرفتن خواب. سایر اختلالات متداول خواب شامل اختلال تنفسی در حین خواب، سندروم پاهای بی قرار، اختلال حرکتی دوره ای اندام ها و حمله خواب است.
اختلال تنفسی در حین خواب:
اختلال تنفسی در حین خواب (وقفه تنفسی) با خرناس های بلند، تنفس منقطع، خواب منقطع و خواب آلودگی در طی روز همراه است.
سندروم پاهای بی قرار و اختلال حرکتی دوره ای اندام ها:
سندروم پاهای بی قرار و اختلال حرکتی دوره ای اندام ها نیز می توانند خواب را عمیقا مختل کنند. عوامل ایجادکننده این اختلالات ناشناخته اند. سندروم پاهای بی قرار با احساس ناراحتی و خستگی در پاها پیش از شروع خواب همراه است که با حرکت دادن آنها تسکین می یابد.
اختلال حرکتی دوره ای اندام ها باعث حرکات دوره ای پا می شود و فرد را از خواب بازمی دارد. هر دو این اختلالات ممکن است باعث بی خوابی مفرط شوند و در افراد مسن شایع ترند.
حمله خواب یا نارکولپسى:
حمله خواب میل شدید و مقاومت ناپذیر نسبت به خواب است و باعث خواب آلودگی بیش از اندازه در طول روز می شود. بیماران دچار حمله خواب اغلب خواب منقطعی دارند.
نشانگان خوردن شبانه:
بیماران سه یا چهار بار در طول شب بیدار مى شوند و احساس مى کنند که مجبورند چیزى بخورند. الگوى ترشح هورمونى این افراد غیرعادى است. سطوح بالاى کورتیزول که هورمون استرس محسوب مى شود، افزایش کمتر از حد طبیعى ملاتونین به هنگام شب و سطوح پایین لپتین که هورمون مهار کننده اشتها است.
علائم اختلالات خواب در زنان
اختلالات خواب در زنان دارای سه علامت شایع است که معمولا همزمان با یکدیگر بروز می کنند:
مشکل در شروع خواب:
این مشکل در زنان جوان شایع تر است و غالبا با اختلالات اضطرابی و داشتن زندگی پراسترس مرتبط است.
مشکل در ادامه خواب:
بیدار شدن های مکرر بیشتر در زنان مسن شایع است. این علامت ممکن است نشانه اختلال حرکتی دوره ای اندام ها باشد. ورم مفاصل، درد و بی قراری در سه ماه آخر بارداری نیز ممکن است باعث بیدار شدن های متعدد شود.
خواب آلودگی بیش از اندازه در طول روز:
در زنان مسن تر و یائسه، اختلال حرکتی دوره ای اندام ها و وقفه تنفسی حین خواب ممکن است به خواب آلودگی بیش از اندازه در طول روز منجر شود. در زنان جوان تر، محرومیت از خواب و حمله خواب بیشتر باعث خواب آلودگی شدید روزانه می شود.
پیشگیری از سرطان با خواب آرام
یافته های دانشمندان حاکی است خواب آرام از ابتلا به سرطان پیشگیری می کند.
هرگونه اختلال در خواب باعث برهم ریختگی توازن هورمون ها شده و با اختلال در توازن هورمون ها زمینه بروز سرطان ایجاد می شود.
هورمون های کورتیزول، استروژن و ملاتونین در تشخیص ابتلای شخص به سرطان نقش اساسی دارند.
هورمون کورتیزول عامل اصلی تنش در بدن است که به تنظیم دستگاه های دفاعی بدن کمک کرده و میزان آن صبح افزایش و به هنگام خواب کاهش می یابد.
همچنین در زنان مبتلا به سرطان سینه میزان کورتیزول عصر هنگام بسیار بالاتر است و تنش های ناشی از بدخوابی در توازن این هورمون ها اختلال به وجود می آورد.
هورمون ملاتونین در هنگام خواب ترشح می شود و در گردش خون مؤثر بوده و از نابودی وراثتی DNAجلوگیری می کند.
نابودی DNA به رشد سرطان منجر می شود و تولید هورمون استروژن را کند می کند که این کند شدن جلوی رشد غدد سرطانی سینه و تخمدان را می گیرد.
پژوهشگران دریافته اند زنانی که شب کار هستند و یا زیاد در شب نشینی ها شرکت می کنند به سبب اختلال در خواب، میزان ترشح هورمون ملاتونین بدن شان کم می شود و این کاهش، افزایش هورمون استروژن را در پی دارد در نتیجه درصد ابتلای آن ها به سرطان سینه افزایش می یابد.
ادامه مطلب