تاريخ : یک شنبه 29 تیر 1393  | 6:59 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

ميوه ها و سبزی ها در رژيم غذايی
سبزیها و میوه ها منابعی غنی از ویتامین هستند که می توان آنها را در رژیم غذایی مورد استفاده قرار داد.

 

 

سبزیها و میوه ها منابعی غنی از ویتامین هستند که می توان از آنها در رژیم غذایی استفاده کرد.

این گروه مركب است از : سبزیها و میوه های غنی از ویتامین C (مثل سبزیهای برگی و سایر سبزیها مثل گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای و میوه هایی مثل مركبات و توتها ) 
سبزیها و میوه های غنی از ویتامین A ( سبزیهاد و میوه هایی كه به رنگ سبز تیره نارنجی هستند مثل سبزیجات برگی ، اسفناج ، هویج ، گوجه فرنگی ، طالبی ، زرد آلو ، شلیل ، هلو ) ضمنا سبزیها و میوه ها حاوی مقداری ویتامینهای گروه B ، آهن و مقدار قابل توجهی فیبر است.
واحد اندازه گیری : یك عدد میوه متوسط ( یك سیب یا پرتقال یا هلو) یا یك چهارم طالبی متوسط یا 12 دانه بزرگ گیلاس یا 4 عدد زرد آلو یا 15 حبه انگور یا یك دوم لیوان آب میوه یا یك فنجان سبزی خام یا یك دوم فنجان سبزی پخته است .
 
مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم روزانه 4 واحد یا بیشترتوصیه می شود . این گروه برای ترمیم زخمها ، تامین دید در تاریكی ، سلامت پوست و حفظ مقاومت بدن در برابر عفونتها لازم است .

چگونه از گروه میوه ها و سبزیها استفاده كنید:
 تا آنجا كه ممكن است سبزیها را به صورت خام مصرف كنید چون ویتامینهای آن بیشتر حفظ می شود .
  از سرخ كردن سبزیها خودداری كنید .
3- قبل از مصرف سبزیها و میوه ها آنها را به دقت شسته و ضد عفونی كنید .
4- در صورت عدم دسترسی به مواد ضد عفونی كننده می توانید برای شستشوی سبزی آن را در آب نمك 10 درصد ( به ازاء هر لیوان معمولی آب 3 قاشق مرباخوری نمك ) به مدت یك ربع قرار دهید .
5 ـ تا آنجا كه ممكن است میوه هایی را كه پوست آنها قابل مصرف است با پوست بخورید .
 برای پختن سبزیها از آب كم استفاده كنید و از آب حاصل از طبخ سبزیها در غذا استفاده كنید .
 برای پختن سبزی آب را به جوش بیاورید، سبزی را در آب جوش بریزید و مدت 20 دقیقه بپزید .
8 - در وقت پختن سبزی، در ظرف را ببندید .
 برای پختن سبزیهای تازه، آنها را بلافاصله بعد از خرد كردن بپزید .
10ـ  اگر میوه را پوست كندید ،از قرار دادن آن در مجاورت هوا خودداری كنید .
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : یک شنبه 29 تیر 1393  | 6:59 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

نان کپک زده قابل مصرف است؟
نان، جزو خوراکی‌هایی است که می‌توان به‌سادگی از کپک‌زدن آن جلوگیری کرد.

یکی از فراوان‌ترین میکروارگانیسم‌های موجود در طبیعت، کپک‌ها هستند که اسپور یا هاگ آنها در تمام محیط‌ها، حتی در هوایی که در آن تنفس می‌کنیم، وجود دارد. این هاگ‌ها اگر یک محیط مغذی مانند نان یا سایر مواد غذایی را که گرما و رطوبت مناسبی هم دارند، پیدا کنند، شروع به رشد می‌کنند و خودشان را به‌صورت تکه‌های کپک به ما نشان می‌دهند. زمانی که نان را وقتی هنوز گرم است و رطوبت دارد، داخل نایلون بسته‌بندی می‌کنید، شرایط مناسب برای رشد کپک‌ها به‌وجود می‌آورید. کپک‌ها، انواع مختلفی دارند؛ برخی از آنها بیماری‌زا هستند و برخی دیگر نه.

تشخیص اینکه کدام نوع کپک‌ها می‌توانند باعث بروز بیماری شوند، برای مصرف‌کننده عادی میسر نیست. کپک‌های بیماری‌زا، سمی مانند آفلاتوکسین تولید می‌کنند که برای بدن بسیار خطرناک و مضر است. به‌همین دلیل مواد غذایی مایع و کپک‌زده را کاملا دور بریزید چون از بیماری‌زا بودن یا نبودن کپک‌هایش مطمئن نیستید. این در حالی است که اگر نان کپک بزند، می‌توان قسمت کپک‌زده و بخشی از اطراف کپک را جدا و بقیه آن را مصرف کرد.

نان، جزو خوراکی‌هایی است که می‌توان به‌سادگی از کپک‌زدن آن جلوگیری کرد. برای این منظور، بهتر است آن را به اندازه نیاز روزانه‌ خرید. نان مازاد بر نیاز را بعد از کمی هوا دادن و خارج شدن گرما و بخار آن، داخل دستمال نخی بپیچید و آن را برای مدت کوتاه، داخل یخچال نگه‌دارید. اگر قصد نگهداری طولانی‌مدت از آن را دارید، باید پس از هوا دادن و خارج شدن رطوبت، نان را بسته‌بندی کنید و داخل فریزر بگذارید.

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : یک شنبه 29 تیر 1393  | 5:04 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

خواص میوه ها با توجه به رنگ شان!!
اولین چیزی كه در هنگام انتخاب یک میوه برای خوردن شما را جذب كرده رنگ و جلوه خاص آن میوه است،آیا می دانید میوه های مختلف با رنگ های متفاوت چه خواصی دارند؟

 

در اولین قدم این رنگ اشیا است كه شما را به طرف آن شیء جذب و یا از آن دور می‌كند.در واقع احساس آرامش،لذت ناراحتی،تنش،صلح و دوستی و ... همه و همه در پرتو رنگ‌هاست.رنگ‌ها تمامی محیط ما و حتی خود ما را نیز تسخیر كرده‌اند و در تمام جسم جان و روح ما تاثیر گذارند. مثلا در مورد رنگ سیب سرخ و زیبا علاوه بر لذتی كه از رنگ آن در هنگام خوردن می‌بریم و در ما احساس شادابی و نشاط ایجاد می‌كند،در خواصش نیز تاثیر فراوانی دارد.تمامی سبزیجات و میوه‌هایی كه روزانه مصرف می‌كنید با توجه به نوع رنگشان منافع خاصی برای شما دارند.شاید تعجب كنید،اما فراموش نكنید كه رنگ‌ها بر همه وجود ما و در تمامی جوانب نفوذ دارند و این هم یك روش نفوذی آنهاست.

رنگ سبز
رنگی‌ است آرامش بخش و با دیدن این رنگ شما احساس آرامش می‌كنید و از وجودش لذت می‌برید و جالب اینجاست كه همین رنگ زیبا و آرامش بخش علاوه بر این كه شما را در ظاهر جذب می‌كند و شما از آن لذت می‌برید خواص درمانی بسیاری نیز دارد و برای جسمتان مفید است
.در واقع هر چیز سبزی كه شما می‌بینید این خاصیت را داراست و این در مورد میوه‌ها و سبزیجات سبز رنگ نیز صادق است.این رنگ برای افراد عصبی و نا ‌آرام بسیار مفید است.رنگ سبز خاصیت ضد عفونی‌كننده‌ دارد و مناسب برای بیماری‌های قلبی عروقی و بیماری‌های روده‌‌ای (یبوست)‌،معده (سوء‌هاضمه،زخم معده و...)،كلیه (سنگ كلیه و ناراحتی‌های مجاری ادراری)‌، ریه (مشكلات تنفسی،آسم و ...) و رحم می‌باشد.
این رنگ برای درمان زخم‌های عمیق سوختگی‌های شدید نیز موثر است.این خواص در میوه‌ها و سبزیجاتی كه سبز رنگ هستند به وفور یافت می‌شود.تحقیقات نشان داده میوه‌ها و سبزیجات سبز رنگ خاصیت ضدعفونی‌كنندگی دارند و در هضم غذا و جذب آن موثرند.
میوه‌ها و سبزیجات سبز رنگ برای افرادی كه از بیماری‌های عصبی رنج می‌برند توصیه شده است. سبزیجات سبز رنگ همچنین در درمان زخم‌های عمیق و سوختگی ‌ها و بیماری‌ های ریوی و كلیوی بسیار موثر است و در بهبود بیماری‌های قلبی مصرف فراوان دارد.مثلا جعفری دارای خواص ضد عفونی‌كننده خون و دستگاه گوارش می‌باشد.جعفری موجب تحریك عضلات روده و رحم می‌شود و مناسب برای معده و هضم غذاست.برگ این گیاه مناسب برای زخم‌های عمیق است و جوشانده آن مناسب برای بیماری‌های كلیوی و مجاری ادرار است.
 
انگور سبز
این میوه مناسب برای بیماری‌های اعصاب است.مواد غذایی موجود در انگور به هضم غذا و جذب آن در معده كمك فراوانی می‌كند و در درمان بیماری‌های سوءهاضمه،سل ریوی،مشكلات كلیوی (سنگ كلیه)‌ و یبوست كمك فراوانی می‌كند.همچنین باعث دفع سموم و مواد زائد از بدن می‌شود.آب انگور مغذی عضله قلب است.انگور اختلالات قلبی حاصله از ازدیاد فشارخون را از بین می‌برد و دارای اثر تقویت‌كننده قلب است.
انگور موجب ازدیاد ترشح صفرا می‌شود و عمل هضم را تحریك و تسریع می‌بخشد و تخمیرهای روده‌ای را كاهش می‌دهد.
 
كاهو
كاهو در درمان تپش قلب و سرفه و مشكلات ریوی موثر است.همچنین آرام‌ كننده اعصاب است.كاهو برای دفع مواد زاید در روده‌ها و جلوگیری از یبوست مناسب است.از جوشانده كاهو می‌توان برای درمان سوختگی‌ها و زخم‌ها استفاده كرد.
 
لوبیا سبز
از لوبیا سبز برای درمان كسالت‌های شدید كلیوی استفاده می‌شود.این سبزی همچنین در درمان بیماری‌های قلبی نیز موثر است.وجود فسفر در لوبیا برای اعصاب مفید است.خرده شده و یا پوره شده دانه لوبیا به عنوان ضماد برای مواضع سوختگی و سایر التهابات پوستی و زخم‌ها موثر است.
 
ترخون
ترخون به دلیل داشتن اسانس‌های معطر در خود مجاری دستگاه گوارشی را ضدعفونی می‌كند و محرك مناسبی برای معده به شمار می‌رود.این سبزی برای بیماری‌های رحم و تسهیل جریان خون قاعدگی بسیار موثر است.
 
رنگ قرمز
رنگی‌است محرك و اشتهاآور.رنگی پر انرژی كه همین خصوصیات در مواد غذایی قرمز رنگ هم دیده می‌شود.معمولا ما برای خوردن خوراكی‌هایی با رنگ قرمز بسیار راغب هستیم.
این رنگ و در واقع میوه‌ها و سبزیجات‌ قرمز رنگ علاوه بر این كه افزایش‌ دهنده اشتها هستند،برای افراد كم خون و افرادی كه كمبود آهن دارند بسیار مناسب است.همچنین در درمان عفونت‌‌ها و سوختگی‌های شدید بسیار موثر است و معمولا این ‌گونه میوه‌ها و سبزیجات در درمان بیماری‌‌های ریوی،مشكلات روده (یبوست)‌ و رحم به كار برده می‌شود.مواد غذایی قرمز رنگ بسیار پر انرژی بوده و در تقویت قلب و افزایش فشار خون و غلظت خون بسیار مفید و تقویت‌كننده روده و كبد است.
 
گیلاس‌
تقویت‌كننده و انرژی‌ زا.تنظیم ‌كننده كبد و مناسب برای رفع یبوست و اشتها ‌آور،دفع‌كننده مواد زائد و سموم از بدن.
 
توت ‌فرنگی‌
در درمان سل ریوی بسیار سودمند است و همچنین در درمان عفونت‌های روده.
 
انار
جلوگیری از تنگی نفس.مناسب برای روده و تصفیه‌كننده خون.
 
انگور فرنگی‌
موثر در درمان تب‌های عفونی،محرك اشتها و رفع یبوست.
 
شاتوت‌
تصفیه‌كننده خون،مناسب برای بیماری‌های كم‌خونی و مشكلات ریوی.
 
فلفل‌قرمز
تحریك قوای هاضمه،مناسب برای خونریزی‌های رحم،رفع فلج،رفع یبوست و بیماری‌‌های روده.
 
رنگ نارنجی‌
رنگی جذاب و سر زنده و شاداب،كه در نهایت جذابیت و جلب توجه احساس ‌زدگی ایجاد نمی‌كند. سبزیجات و میوه‌های نارنجی رنگ و كلا هر شی نارنجی رنگ در افزایش شیر مادران بسیار موثر است.مواد غذایی نارنجی رنگ بسیار انرژی‌ زا است و محرك مناسبی برای اعصاب و سودمند برای مشكلات تنفسی و ضد سرفه،ضد آسم و سل ریوی هستند و در درمان سنگ كلیه و كیسه صفرا و بیماری‌های معده و روده موثر هستند.
 
هویج‌
افزایش شیر مادر،مناسب برای درمان اختلالات شدید روده‌ای،بهبود دهنده زخم‌های دستگاه گوارش،رفع‌كننده یبوست،ضد عفونی‌كننده روده،تقویت‌كننده اعصاب و انرژی‌زا و موثر در بهبود عفونت‌های ریوی.
 
پرتقال و نارنگی‌
تقویت‌كننده دستگاه عصبی،عضلات و غدد،مناسب برای رفع اختلالات دستگاه گوارش،كبد و روده‌ها.
 
زالزالك‌
مناسب برای درمان بیماری‌های روده و رفع كم‌خونی.
 
رنگ زرد
رنگی شادی‌آفرین،درخشان،زنده و محرك.سبزیجات و میوه‌های زردرنگ معمولا اشتها آور و در عین حال مناسب برای هضم غذا می‌باشند.میوه‌جات و سبزی‌های زرد‌رنگ تصفیه‌كننده كبد و روده‌ها و كلیه‌هاست.این مواد غذایی در درمان بیماری‌های معده (ورم معده)‌ كیسه صفرا یبوست و فشار خون و همین طور مشكلات ریوی مناسب هستند و در تقویت غدد لنفاوی قلب موثرند و بسیار انرژی‌زا می‌باشند و محرك اعصاب.
 
زردآلو
سرشار از انرژی،موثر در درمان یبوست،كاهش‌دهنده افسردگی و تقویت‌كننده اعصاب.
 
آناناس‌
تقویت‌كننده روده،نیرو بخش،مناسب برای هضم غذا و موثر در بیماری‌های ریه.
 
به‌
تقویت‌كننده اعصاب و قلب،موثر در درمان بیماری‌های ریوی و سل.همچنین در درمان ورم معده و روده از این میوه استفاده می‌شود.
 
گلابی‌
از بین برنده ضعف و بی‌حالی،تقویت‌كننده اعصاب،رفع تنبلی روده‌ها،رفع یبوست و بیماری‌های روده‌ای و معده،موثر در درمان سل ریوی،از بین برنده سنگ كلیه.
 
آلو
انرژی‌زا و از بین برنده كم‌خونی و ضعف و سستی،برطرف‌كننده یبوست،محرك اعصاب،مناسب برای كلیه‌ها.
 
سیب زرد
انرژی‌ساز،ضد عفونی ‌كننده قوی روده و مناسب برای تقویت روده‌ها و معده،محرك كلیه‌ها و مناسب برای سنگ كلیه و مجاری ادرار،تقویت‌كننده اعصاب،رفع‌كننده یبوست و اسهال، مناسب برای اختلالات تنفسی.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : یک شنبه 29 تیر 1393  | 5:04 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

توصیه‌های تغذیه‌ای مهم برای روزه‌داران
مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا توصیه نمی شود .

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت به مناسبت ماه رمضان توصیه‌های تغذیه‌ای برای روزه‌داران در این ماه را ارائه داد. دکتر زهرا عبداللهی با بیان این که مطالعات متعدد نقش موثر روزه داری را در بهبود بیماری های مختلف نشان داده است، گفت: در اغلب بیماری هایی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، روزه داری مفید است. وی افزود: مطالعات نشان داده است روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است و میزان چربی های نامطلوب موجود در خون را تنظیم می کند و موجب افزایش میزان چربی های مفید خون می شود.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت به روزه داران توصیه کرد: همانند زمانی که روزه دار نیستند سه وعده غذا بخورند که این وعده ها شامل افطار، شام و سحر است.

عبداللهی گفت: بسیاری از تصور می کنند هنگام سحر باید غذاهای پرچرب و پرکالری بخورند که در طول روز احساس گرسنگی نکنند. اما مصرف مواد غذایی پرچربی بخصوص در هوای گرم موجب تشنگی شدید و کم آبی بدن می شود. وی با تاکید بر این که در وعده سحری از غذای کم چرب مواد غذایی پرفیبر مثل میوه ها و سبزی ها استفاده کنید، افزود: مواد غذایی پرفبیر آب زیادی در خود جذب می کنند و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب کند و احساس تشنگی دیرتر عارض شود.

دکتر عبداللهی گفت: مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا توصیه نمی شود چون موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود. وی توصیه کرد: مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک می کند که تعادل آب و الکترولیت های بدن شما در هنگام روزه داری حفط شود.

پرهیز از مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: در ماه مبارک رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود زیرا علاوه بر افزایش چربی های خون موجب سوء هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی می شوند. وی افزود: مصرف زیاد چای بخصوص در وعده سحری توصیه نمی شود زیرا چای مدر است و باعث از دست دادن آب بدن شما می شود.
دکتر عبداللهی گفت: مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل کیک های خامه ای، شکلات، شیرینی های خامه دار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین و چرب در ایام ماه مبارک رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد.

وی با بیان این مطلب که آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ که حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می شود غذای مناسبی برای افطار نیست زیرا موجب سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر می شود به جای آن بهتر است از آش رشته رقیق و کم روغن در وعده افطار استفاده شود. دکتر عبداللهی با اشاره به این که در فصل تابستان طول شب کوتاه تر است، گفت: بهتر است روزه داران کمی پس از صرف افطار بسیار ساده و سبک (مثلاً 30 دقیقه بعد) اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن 2 لیوان چای کم رنگ، یک لیوان شیر کم چرب (کمتر از 2.5 درصد چربی) و حداقل 2 عدد میوه نیز میل کنند.

نخوردن سحری موجب چاقی می شود
وی افزود: برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمی شود بلکه بدلیل افت شدید قند خون در طی روز موجب می شود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می شود. دکتر عبداللهی گفت مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزی ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه می شود مانند نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی هموطنان در این ایام است.

هنگام افطار، نوشیدنی گرم بنوشید
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: مصرف شیر گرم، فرنی و یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود.
دکتر عبداللهی افزود: استفاده از سبزی ها و میوه ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می شود. توصیه می شود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصرف شود. سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می کنند.

وی با بیان این که مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود، گفت: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه کاهش قند خون می شوند. به این ترتیب مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده در وعده سحری موجب می شود شخص زودتر گرسنه شود. از آنجا که میوه ها نیز حاوی قندهای ساده هستند توصیه می شود در وعده سحری کمتر مصرف شوند. انواع میوه را که حاوی ویتامین ها و املاح معدنی است و بسیار مفید برای سلامت بدن می باشد، بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف کرد.

دکتر عبداللهی گفت: توصیه می شود برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود. وی افزود: یکی از عادات غذایی نادرست روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و یا نوشیدنیهای سرد شروع می کنند که توصیه می شود افطار را با نوشیدنی های گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز کنند.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: پس از آن روزه داران عزیز می توانند از خرما یا کشمش استفاده کنند زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می کند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است لذا توصیه می شود که در وعده افطار حتی المقدور 5-3 عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود.

دکتر عبداللهی گفت: در وعده های سحر و افطار از پرخوری اجتناب کنید، و تا حد امکان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه درحد متعادل استفاده شود. افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.

از نوشیدن آب زیاد هنگام افطار بپرهیزید
وی گفت: مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود. بعد از صرف سحری نیز بسیاری از روزه داران از بیم تشنگی در طول روز به مقدار فراوان آب می نوشند که عادت صحیح غذایی نیست. مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت افزود: از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب نمائید چون چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک های معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد می شود.

دکتر عبداللهی گفت: روزه داران عزیز از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند. این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب می شوند که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند. وی افزود: مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست. به طور کلی توصیه می شود به جای غذاهای چرب و سرخ کرده از غذاهای آب پز و بخارپز، کم چرب و کم نمک استفاده شود.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت گفت: مصرف میوه رنده شده، لبنیات خصوصاً شیر کم چرب، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشیدن چای کمرنگ برای سالمندان روزه دار مفید است و می تواند تعادل آب و املاح را برقرار کند. همچنین مصرف یک لیوان شیر در هنگام افطار و سحر و مصرف یک پیاله ماست در موقع شام به کودکان و نوجوانان روزه دار توصیه می شود.

دکتر عبداللهی افزود: هرچند بخش عمده انرژی دانش آموزان در زمان روزه داری باید از گروه غذایی نان و غلات تامین شود اما مصرف مواد پروتئینی مانند انواع گوشتها خصوصاً گوشت سفید، تخم مرغ، شیر و لبنیات برای آنها ضروری است.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : یک شنبه 29 تیر 1393  | 5:01 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

مشكلات دندان عقل
در دهان انسان به‌طور طبیعی 32 دندان وجود دارد. از این تعداد، 12 دندان آسیاب بزرگ، 8 دندان آسیاب كوچك، 8 دندان ثنایا و 4 دندان نیش است.


 جالب است بدانید كه در انسان‌های اولیه تعداد دندان‌ها بیشتر از این هم بوده است و با تكامل بشر و كاهش نیاز او به جویدن غذاهای سخت، تعداد دندان‌ها كمتر شده است.
 
انحراف از مسیر طبیعی در هر دو جهت كاهش یا افزایش تعداد دندان‌ها رخ می‌دهد ،‌طوری كه ممكن است در برخی افراد دندان اضافی و در برخی افراد كمبود تعداد دندان وجود داشته باشد.
با توجه به گرایش تكاملی انسان برای كاهش تعداد دندان‌ها، وضعیت دندان‌های عقل طوری است كه در برخی افراد كاملا طبیعی است و در برخی وضعیت این دندان نیمه نهفته یا نهفته است و برخی افراد اصلا چنین دندانی ندارند.
 
دلیل این اتفاقات هم به این تئوری برمی‌گردد كه با كاهش نیاز انسان به جویدن غذاهای سفت و خام، اندازه استخوان فكی كاهش پیدا كرده است بنابراین ظرفیت حفظ تمام دندان‌ها در بسیاری از افراد از بین رفته و از آنجا كه دندان عقل آخرین دندانی است كه در سنین 16 تا 25 سالگی در دهان می روید قسمت عمده‌ای از انحرافات و كمبود فضا‌ها در این دندان رخ می‌دهد.
 
بیماران زیادی به دندانپزشكان مراجعه می‌كنند و در ارتباط با نهفتگی دندان عقل، خطر كج شدن سایردندان‌ها به دلیل فشار دندان عقل یا درد در ناحیه یا نگرانی از ایجاد مشكلات فكی پرسش دارند. در مرحله اول روشن شدن این موضوع اهمیت زیادی دارد كه اصولا به دندانی كه هنوز سن رویش آن فرا نرسیده و وضعیت غیرعادی ندارد دندان نهفته نمی‌گوییم.
دندان نهفته دندانی است كه از زمان رویش آن گذشته و به دلایل متعدد قادر نیست كه در ردیف مناسب سایر دندان‌ها قرار گیرد.
 
چنین دندان عقلی ممكن است در بافت نرم یا سخت‌ گیر كرده باشد. مشكلاتی كه دندان‌های نهفته عقل می‌توانند ایجاد كنند عبارت است از التهاب بافت نرم پوشاننده این دندان‌ها كه در اغلب موارد در ارتباط با دندان‌های نیمه‌رویش یافته اتفاق می‌افتد، پوسیدگی دندان عقل یا پوسیدگی در ناحیه مجاور دندان عقل و خطر صدمه رسیدن به دندان مجاور. در ارتباط با كج شدن سایر دندان‌ها به دلیل فشار دندان عقل ذكر این نكته ضروری است كه ارتباط این دو كاملا تایید شده نیست. مساله اصلی آن است كه اگر دندان‌ها تكیه‌گاه مناسبی برای یكدیگر باشند امكان به هم ریختگی كمتری برای آنها وجود دارد.
قسمت عمده‌ای از مشكلاتی كه در ارتباط با دندان عقل رخ می‌دهد مربوط به موقعیت این دندان در انتهای فك است.

این مساله باعث می‌شود دسترسی به این ناحیه برای تمیز كردن آن مشكل شده و تجمع غذا و ایجاد پلاك دندانی در ناحیه تشدید شود. با گیر كردن مواد غذایی در ناحیه و رشد میكروب‌ها عفونت ایجاد می‌شود و همین مساله باعث درد شدید و محدودیت باز كردن دهان می‌شود. از طرفی با ایجاد پلاك دندانی خطر ایجاد پوسیدگی در دندان عقل یا دندان مجاور آن هم بشدت افزایش می‌یابد.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : یک شنبه 29 تیر 1393  | 5:01 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

چند درصد از مردم از میوه و سبزی استفاده نمی کنند؟
احتمال ابتلا به سرطان در افرادیکه رژيم غذايی آنها حاوی ميوه و سبزی کمتری است، بيشتر خواهد بود؛ گفت: حداقل... درصد مردم، ميوه و سبزی به


یک عضو هیات علمی‌انستیتو تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که احتمال ابتلا به سرطان در افرادی که رژیم غذایی آنها حاوی میوه و سبزی کمتری است، بیشتر خواهد بود؛ گفت: حداقل 60 درصد مردم، میوه و سبزی به میزان کافی مصرف نمی‌كنند.
دکتر مرتضی عبدالهی در گفت‌وگو با ایسنا، مصرف روزانه حدود 3 تا 4 وعده سبزی و 2 تا 3 وعده میوه را ضروری دانست و در ادامه گفت: بهتر است، سبزیجات به صورت خام یا بخارپز مصرف شده و از سرخ کردن آنها پرهیز شود؛ چرا که سرخ کردن سبزیجات موجب ایجاد برخی عوامل خطر برای سلامتی می‌شود.
دکترعبدالهی در خصوص روش‌های طبخ به خصوص در مورد اقلام غذایی مانند گوشت گفت: گوشت نباید بیش از حد در دمای بالا بپزد؛ چرا که ممکن است در درازمدت باعث ایجاد سرطان شود.
وی در ادامه با توصیه بر استفاه کمتر از مواد روغنی گفت: برای سرخ کردن مواد غذایی باید از روغن مخصوص استفاده كرد. همچنین روغن نباید بیش از حد داغ شود؛ چرا که داغ شدن بیش از حد روغن در مجاورت هوا موجب تشکیل موادی می‌شود که می‌توانند احتمال سرطان را افزایش دهند.
دکترعبدالهی با بیان این که مصرف مواد حاوی ویتامین A ، اسید اسکوربیک یا ویتامین C، ویتامین E و سایر آنتی اکسیدانها در پیشگیری از سرطان بسیار با اهمیت هستند، گفت: بهترین راه مصرف این مواد مغذی، استفاده از میوه و سبزیجات است و چنانچه فردی به هر دلیلی نتواند از میوه و سبزی استفاده کند باید از مکمل‌های غذایی حاوی این مواد استفاده نماید. این مواد در محافظت از سایر بیماری‌های مزمن نیز بسیار موثر هستند.
عضو هیات علمی‌انستیتو تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان گفت: با وجود این که اثرعوامل تغذیه‌ای در کاهش ابتلا به سرطان چندان شدید نیست اما به جهت موثر بودن آن برای تمام مردم و همچنین اکتسابی بودن آن از اهمیت بسیاری برخوردار است.

 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : یک شنبه 29 تیر 1393  | 5:00 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

زرد شدن دندانها؛ علل و پیشگیری
دلیل زرد بودن دندان‌ها چیست؟ راه پیشگیری از آن چه می‌باشد؟ راه خلاص شدن از این مشکل چه می‌باشد؟ ...

 

دلیل زرد بودن دندان‌ها چیست؟ راه خلاص شدن از این مشکل چه می‌باشد؟

سئوال: من 45 ساله هستم، مدت مدیدی است که دندانهایم زرد شده است. عوامل زرد شدن دندانها چیست؟ و راه پیشگیری از آن چه می‌باشد؟

پاسخ: دلیل زیادی برای زرد شدن دندانها وجود دارد. یکی از این عوامل وراثت می‌باشد. علاوه بر آن، شیوه زندگی، بهداشت و افزایش سن نیز دخیل می‌باشند. برای درمان مینای دندان و بر طرف شدن زردی آن به دندان پزشک متخصص مراجعه نمایید.
 

آناتومی دندان

مینا قابل رویت ترین قسمت دندان می‌باشد، که یک ماده کاملا سخت هست و برای تاب آوردن در مقابل جویدن و گاز گرفتن، طراحی شده است. به علت بادوام بودن مینای دندان، با افزایش سن هم این قسمت از دندان برای خرد کردن و شکستن نیز مستعد می‌باشد. اگر مینا به اندازه کافی مواد معدنی داشته باشد، رنگ دندان روشن‌تر یا سفیدتر می‌باشد. با این وجود، اغلب نیمه شفاف، خاکستری روشن یا زرد رنگ می‌باشد. که این رنگها از ماده استخوانی مانند زیر مینا- عاج دندان- نشات می‌گیرند. این بافت قوی است و بیشتر ساختار دندان را تشکیل می‌دهد و به عنوان محافظ مینا می‌باشد. هسته دندان، زیر عاج،  pulp cavity نامیده می‌شود. این قسمت از رگ‌های خونی، (که مواد مغذی حیاتی برای زنده نگهداشتن دندان را فراهم می‌کنند) بافت و اعصاب تشکیل یافته است.

قسمتی از pulp cavity که در ریشه قرار دارد، کانال ریشه‌ای نامیده می‌شود و از طریق آن رگ‌های خونی و اعصاب وارد دندان می‌شود تا قسمتی از pulp بشوند.

همچنین افزایش سن در از بین رفتن دندان‌ها یکی از عوامل می‌باشد. حتی اگر 45 ساله هم باشید بر اثر گذشت زمان مینای دندان شما خراب می‌شود. در نتیجه، دندان‌ها رنگ طبیعی عاج درون مینا را منعکس می‌کنند. 
 

دلایل تغییر رنگ دندان

هر چند که خیلی از افراد دندان‌های سفید و خیلی روشن دارند، اما گروهی از افراد دندان‌های زرد رنگ دارند. کلید این مسئله در این است که بدانید رنگ طبیعی دندان چه می‌باشد. سپس می‌توانید از دندانپزشک علت تغییر رنگ دندان خود را جویا شوید.

در زیر چند دلیل برای این موضوع آورده شده است:

لکه‌های خارجی رنگ ساختار درونی دندان (معمولا عاج دندان) را تحت تاثیر قرار می‌دهند، چه بعد و چه قبل از ظاهر شدن در دهان. شرایط وراثتی، بیماری (hyperbilirubinemia و غیره) ،میزان بیش از حد فلوراید (که سبب لکه‌های قهوه‌ای و سفید می‌شود)، داروهای مشخص (مثل تتراسایکلین) که قبل از 8 سالگی استفاده شوند، از دلایل این تغییر می‌باشند. به علاوه، شوک و ضربه جسمی و روحی منجر به خونریزی درون pulp دندان و در پی آن تغییر رنگ دندان می‌شود. همچنین دندان پس از روش root-canal تیره‌تر می‌شود. لکه‌های خارجی شامل یک تغییر رنگ به طور مستقیم روی مینای دندان، یا شکاف‌هایی روی سطح دندان می‌شوند. عوامل این لکه‌ها موارد زیر می‌باشند:

غذاها (بلوبری‌ها، کاری، سس سویا) و نوشیدنی‌ها (قهوه، چای، کولا، شراب قرمز، آب جو)، به ویژه آن دسته از نوشیدنی‌ها که اسیدی هستند، استعمال توتون، بهداشت دندانی ضعیف که منجر به پلاک و جرم می‌شود و لکه‌ها به آسانی روی دندان‌ها انباشته می‌شوند. مواد دندانپزشکی از قبیل رنگ ماده احیاءگر که باعث ظاهر نیمه شفاف مینای دندان می‌شوند. مواد مکمل حاوی آهن. استفاده بیش از دهان شویه‌های حاوی کلرهگزیدین و کلرید ستیلپریدینیوم. ورودی بیش از اندازه فلوراید به خاطر سطوح بالا و غیر معمول در آب یا از طریق مصرف پیوسته فلوراید خمیر دندان یا دهان شویه‌ها. داروهایی که حاوی آنتی‌هیستامین، آنتی‌سایکوتیک هستند یا داروهای کنترل کننده فشار خون بالا. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مقوله از پزشک خود سئوال بفرمایید.
 

جلوگیری از تغییر رنگ

خوشبختانه، راه‌های زیادی برای جلوگیری از تغییر رنگ بیشتر دندان‌ها وجود دارد. برای شروع، از عوامل خارجی لکه‌ها تا حد امکان اجتناب کنید. سپس به طور مرتب بعد از هر غذا مسواک بزنید تا از لکه‌های ایجاد شده به وسیله غذاها و نوشیدنی‌ها جلوگیری به عمل آورید. همچنین با استفاده از نخ دندان می‌توانید تشکیل باکتری و جرم‌های بین دندان‌ها را کاهش دهید و سلامت دهان و دندان خود را بهبود ببخشید. برای از بین بردن لکه‌ها و تغییر رنگ دندان‌ها حتما به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید و هرگز به افراد غیر متخصص رجوع نکنید. دندانپزشک به وسیله مواد مخصوص دندان‌ها را سفید می‌سازد یا از روکش استفاده می‌کند.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0
تاريخ : یک شنبه 29 تیر 1393  | 4:59 PM | نويسنده : سعیدی-بحرینی

 

آیا ارتودنسی درد دارد؟
در این روش با اعمال کشش، دندان ها را به حرکت وا می‌دارند. طبیعی است که کودکان هم مثل بزرگترها بپرسند که آیا این فرآیند درمانی درناک است یا ...

 

 

ارتودنسی روشی برای نظم و ترتیب دادن به دندان هاست.
در این روش با اعمال کشش، دندان ها را به حرکت وا می‌دارند. طبیعی است که کودکان هم مثل بزرگترها بپرسند که آیا این فرآیند درمانی درناک است یا چه مدت طول می‌کشد و یا اینکه چه طور درمان صورت می‌گیرد؟


ارتودنسی نیازمند یک دورۀ سازگاری است که البته گاهی اوقات اندکی درد هم دارد
ارتودنسی شیوه ای است با اعمال کشش بر روی برخی دندان ها، حتی بر روی آنهایی که دقیقاً در ردیف دندانی قرار دارند، آنها را به حرکت وامی‌دارد.
این در حالی است که این کشش نیروی شدیدی را به بافت های محافظ دندان وارد می‌کند که بنابر افراد مختلف این شدت تفاوت دارد. دردی که در ابتدای درمان ایجاد می‌شود بسیار محسوس است، یعنی در 3 تا 4 روز ابتدایی بعد از قرار دادن دستگاه ارتودنسی.
البته این درد دیگر خیلی شدید نیست، لازم است که بین درد داشتن و احساس ناراحتی و آزار تفاوت قائل شد.

باید خاطر نشان شود که جراحان دندانپزشکی مدتی است که از مواد کارا و مفیدتر استفاده می‌کنند، موادی که می‌تواند تا حدی درد ناشی از این کشش را در مراحل اولیه کاهش دهد.

به طور کلی باید یک دورۀ زمانی 2 تا 6 روزه را برای سازگاری و انطباق با شرایط این دستگاه در نظر بگیرید.

مسکن ها می‌توانند طی 3 تا 4 روز ابتدایی، درد را تسکین دهند
برای کاهش همۀ دردها، یک داروی مسکن، یک ساعت قبل از قرار دادن دستگاه و شب آن روز تجویز می‌شود، این دارو را در صورت نیاز یعنی زمان درد می‌توان مجدداً مصرف کرد.
و اگر درد همچنان ادامه داشت، حتماً باید با دندانپزشک تان تماس بگیرید.
توجه! به هیچ وجه برای تسکین درد از آسپرین استفاده نکنید زیرا این مسکن باعث خونریزی می‌شود. در این مواقع فقط باید از پاراستامول کمک گرفت.

 

چه توصیه هایی برای زمان بعد از قرار دادن دستگاه ارتودنسی، وجود دارد؟
افرادی که دستگاه ارتودنسی را در دهان شان قرار داده اند، حتماً این توصیه ها را بخوانند و عمل کنند:
چیزهای نرم و به ویژه سرد بخورید، مثل: بستنی، نوشیدنی های سرد، لبنیات خنک و... .
به فرزندتان توصیه کنید که در اولین روزها پس از قرار دادن دستگاه ارتودنسی، در بوفۀ مدرسه هر چه را که می‌خواهد بخورد، تکه تکه کند.

مسائل بهداشت دهان و دندان را دست کم نگیرید و به آنها توجه ویژه ای داشته باشید.
ناراحتی و درد ممکن است باعث ترس از مسواک زدن بشود.
این در حالی است که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می‌تواند منجر به ورم لثه، و یا التهاب لثه ها بشود که در این صورت دندان ها به شدت حساس خواهند شد.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0

 

خوراکی هایی که احساسات شما را تحت تاثیر قرار می دهند
این گروه های غذایی حاوی ترکیباتی به نام آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که در کاهش سطح استرس نقش قابل توجهی ایفا می کنند.

محققان انگلیسی معتقدند مصرف کافی میوه و سبزی در طول روز انسان را شادتر و نسبت به آینده خوشبین‌تر می‌کند. برای انجام این بررسی 80 هزار نفر از مردم انگلیس مورد مطالعه قرار گرفتند و پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به رژیم غذایی و همچنین میزان رضایت آنها از زندگی نتیجه فوق به دست آمد.

این مطالعات نشان داد افرادی که در طول روز به میزان کافی از میوه ها و سبزیجات استفاده می کنند در تست رضایت از زندگی رتبه بالاتری کسب می‌نمایند. هرچند هنوز دقیقا مشخص نیست که میوه و سبزی چطور به بهبود خلق و خو کمک می‌کنند اما ظاهرا این گروه های غذایی حاوی ترکیباتی به نام آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که در کاهش سطح استرس نقش قابل توجهی ایفا می کنند. در این بررسی‌ها همچنین مشخص شد کودکانی که بیشتر میوه و سبزی می‌خورند در دوران بزرگسالی کمتر دچار افسردگی و نوسانات خلق و خو می‌شوند.

متخصصان تغذیه توصیه می کنند روزانه 2 تا  3 میوه و 3 تا 5 واحد سبزی مصرف کنید.
 

 


ادامه مطلب
نظرات 0

 

دندان های خود را به صورت افقی مسواک بزنیم یا عمودی؟
برخی افراد پرکردگی‌هایی در دندان خود دارند که باعث ایجاد پوسیدگی‌های ثانویه می‌شود.

یک دندانپزشک به مردم توصیه کرد برای جلوگیری از حساسیت‌های دندانی، دندان‌های خود را به صورت عمودی و نه افقی، مسواک کنند.

دکتر سید مسعود احمدی ابهری، علائم حساسیت‌های دندانی را حساسیت به سرما، گرما، غذای ترش و تند و اسیدی برشمرد که به صورت دردهای گذرا و ایجاد حالت تیر کشیدن دندان‌ها، بروز می‌کند.
وی با اشاره به اینکه حساسیت‌های دندانی به علت پوسیدگی زیاد که به عصب نزدیک شده، اتفاق افتاده و باعث تحریک عصب می‌شود، گفت: افرادی که دندانهایشان را سفید می‌کنند یا غذاهای خاص، خیلی ترش و تند استفاده می‌کنند در درازمدت به این دردها دچار می‌شوند. او افزود: بعد از اینکه مشخص شد آیا پوسیدگی نزدیک به عصب است یا خیر، اگر پوسیدگی به عصب نزدیک بود، باید رفع شود زیرا بعضی حساسیت‌های بالای دندانی به سرما و گرما، در برخی افراد مشکل ایجاد می‌کند.

این دندانپزشک، سائیدگی مینا در اثر مسواک زدن‌های افقی یا کم مسواک زدن و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان را از عوامل ایجاد حساسیت‌های دندانی دانست و توضیح داد: عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث ایجاد دهان اسیدی می‌شود. همچنین اسیدی شدن دهان می‌تواند ناشی از خوردن مرکبات زیاد و ترشیجات باشد. به طور مثال بسیاری از افراد دوست دارند لیمو را گاز بزنند که باعث اسیدی شدن دهان می‌شود.

احمدی ابهری با اشاره به اینکه برخی افراد پرکردگی‌هایی در دندان خود دارند که باعث ایجاد پوسیدگی‌های ثانویه می‌شود، گفت: ممکن است ما متوجه این پوسیدگی‌ها نباشیم اما حساسیت دندان ناشی از این پوسیدگی یا پرکردگی لق باشد. وی ادامه داد: برخی پوسیدگی‌ها خیلی مشهود نبوده و نزدیک بهم هستند. این پوسیدگی‌ها علامت زیادی دارند و ممکن است فرد حتی با یک خندیدن، دهانش دچار خنکی شده و درد را حس کند.

وی با بیان اینکه این درد ممکن است جمعی یا فقط مربوط به یک دندان باشد، تاکید کرد: اگر به صورت کلی باشد، حساسیت زیادی است و باید رفع شود. برای رفع این حساسیت‌ها از خمیر دندان‌های ضد حساسیت استفاده شود و توصیه می‌شود ترشی کمتر مصرف شود. به علاوه هرازگاهی باید ده دقیقه بعد از مسواک کردن، آب در دهان گرفته شود که این کار به مرطوب نگه داشته شدن دهان کمک می کند. اگر پوسیدگی در دندان‌ها و پوسیدگی ثانویه زیر پرکردگی‌ها وجود نداشته باشد، و پرکردگی لق نباشد،‌ آن وقت از سلامت دندان مطمئن می‌شویم و باید علائم خارجی را بررسی کنیم که همان حساسیت زیادی است.

وی برای پیشگیری از این بیماری، توصیه کرد افراد به طریق صحیح و به صورت عمودی، یعنی از بالا به پایین و پایین به بالا در هر فک، دندان‌هایشان را مسواک بزنند و از مسواک زدن افقی و کشیدن مسواک روی دندان‌های خود،‌ اجتناب کنند.

 


ادامه مطلب
نظرات 0

تعداد کل صفحات : :: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >