دانشمندان میکوشند با بررسی فرآیند رشد استخوانی جنین در رحم مادر امکان بروز ناراحتی های ناشی از پوکی استخوان را پس از تولد بویژه در سنین بزرگسالی کاهش دهند این دانشمندان معتقدند شیوه رژیم غذایی مادر در دوران بارداری بر میزان رشد استخوانهای کودک و ابتلای پوکی استخوان در دوران بزرگسالی تاثیر مستقیم دارد.
پوکی استخوان در بیشتر زنان و پس از دوران یائسگی بروز میکند، که عامل اصلی آن کاهش میزان هورمون استروژن در این دوران است، این هورمون، از فاکتورهای مهم استحکام استخوانهاست.
در انگلیس از هر سه زن و از هر دوازده مرد، یک تن به این بیماری مبتلا میشوند در این شرایط، شکستگی استخوان ها به میزان قابل توجهی افزایش مییابد برپایه مطالعات جدیدی که از سوی پزشکان بیمارستان مرکزی و دانشگاه سوتامپتون صورت گرفته است، مشخص شد که تنظیم رژیم غذایی مناسب، ترک سیگار و نوشیدنی های الکلی و انجام تمرین های ورزشی، بر افزایش تراکم استخوانی در بافتهای جنین تاثیر مثبتی دارد این دانشمندان میگویند هدف ما کاهش مبتلایان این بیماری در نسل آینده است.
ادامه مطلب
وی در ادامه گفت: معمولا این روند به دلیل تغییر در تعداد و فعالیت برخی از سلولها در بافت استخوانی و هورمونها اتفاق میافتد.
وی همچنین افزود: شیوع این بیماری در زنان بیش از مردان بوده که با تغییر در برخی از عوامل از جمله: کم تحرکی و فعالیتهای استاندارد، کاهش وزن بدن در سنین جوانی تا کمتراز۴۰ کیلوگرم، رژیم غذایی نامناسب و کمبود ویتامین D، مصرف موادی نظیر نوشابههای گازدار که دارای مقادیر بالایی از اسید فسفریک هستند، تسریع میشود.
وی در ادامه تصریح کرد: این روند در صورت پیشرفت منجر به کاهش تراکم و تخلل پذیری بیشتر در استخوانهای بدن به ویژه استخوانهای ران و لگن میباشد.
وی افزود: پرداختن به ورزشهایی نظیر دویدن، کار با وزنه به همراه مصرف مقدار کافی پروتئین و کلسیم میتواند روند ایجاد و تداوم این عارضه را کم نموده و بر تراکم استخوانی بیافزاید.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در صورت افزایش سن و بروز چنین عارضهای امکان درمان به روشهای معمول وجود ندارد و نیاز به درمان از طریق هورمون درمانی یا اقدامات جراحی افزوده میشود به همین دلیل بهتر است قبل از اتفاق چنین رویدادهایی از آن پیشگیری نمود زیرا جزو عوارض و بیماریهایی است که درمان آن بسیار کند و پرهزینه و با درصد بهبود نسبتا کمتری همراه است.
ادامه مطلب
تا حالا راجع به پوکی استخوان صحبت کردهایم. پوکی استخوانی شرایط جدی و گاهی ساکت میباشد که به تدریج سبب ضعیف شدن استخوانها میشود و در بعضی مواقع موجب شکستگی استخوانها میگردد. بیشتر مواقع میتوان با شناخت دقیق از ابتلا به آن جلوگیری به عمل آورد. یا اینکه می توانیم تشخیص دهیم که چه افرادی در معرض ابتلا میباشند.
اگرچه این بیماری در هر دو جنس زن و مرد وجود دارد اما بعضی افراد بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. این افراد از این قرار میباشند:
افراد بزرگسالی که سابقه شکستگی دارند:
اگر شما یک شکستگی را متحمل شده مخصوصاً اگر به علت زمین خوردگی شدید یا ضربه نبوده است.(مثلاً زمین خوردگی ناچیز یا رگ به رگ شدن قوزک پا بوده) بنابراین باید از پزشک خود نسبت به سلامتی استخوان مورد نظر سؤال کنید.
-
داشتن سابقه خانوادگی
-
استعمال دخانیات: یکی از علت هایی که باید سیگار کشیدن را ترک کنید.
-
لاغری مفرط یا کم وزنی: خیلی لاغر بودن تأثیر منفی روی استخوان میگذارد. مخصوصاً خانمهایقهرمان، ژیمناست و بالرین باید دقت کنند. یا خانمهایی که خیلی لاغر میباشند و این مورد با سیکل قاعدگی آنها در ارتباط میباشد. همچنین در خانم ها متابولیسم کلسیم در بدن با بعضی تغییرات هورمونی ارتباط دارد. از این رو در این افراد احتمال شکستگی زیاد است و باید سلامتی و قدرت استخوان خود را چک کنند.
-
نا مرتب خوردن
-
خانمهای آسیایی و سفید پوست
-
بیتحرکی
-
نوشیدن نوشابههای الکلی
-
رژیم غذایی با کلسیم اندک
-
کمبود ویتامینD : کم در معرض نور خورشید قرار گرفتن.
-
ورود کافئین زیاد به بدن
-
خانمهایی که زود یائسه میشوند و یا جراحی برداشتن رحم را انجام دادهاند.
-
بیماری مشخص (سوء عملکرد تیروئید) و یا داروهای خاص (کورتیکستروییدها، دیلانتین)
پوکی استخوان به تنهایی با اشعه ایکس تشخیص داده نمیشود، مگر اینکه بیماری خیلی پیش رفته باشد. که در این زمان دیگر خیلی دیر شده است. با این حال یک آزمایش بدون درد برای تشخیص پوکی استخوان وجود دارد به نام اسکنDEXA. پزشکان این نوع اسکن را برای زنان بالای 65 سال، بعضی از خانمهای جوان و مردان توصیه میکنند. این وسیلهای مهم برای نمایش قسمت صدمه دیده میباشد، مخصوصاً برای افرادی که تحت درمان میباشند.
هرچه بیشتر راجع به استخوانها بدانید، کمتر به این بیماری مبتلا میشوید.
ادامه مطلب
1- از مواد مغذی حیاتی بهره مند شوید!
از رژیم غذایی سالم که تامین کننده مواد مغذی چون پتاسیم، منیزیم، فسفر، کلسیم و ویتامین D است، هم استفاده کنید.
2- ورزش كنيد!
3- سیگار نکشید!
تخریب استخوان در سیگاریها سریع تر انجام پذیرفته و میزان شکستگی در این افراد بالاتر است.
4- شرایط خود را دریابید!
5- از داروهای محافظت کننده استخوان استفاده کنید!
خانمهایی که در سنین پس از یائسگی قرار دارند و در گذشته دارای شکستگی استخوان بودهاند یا رتبه تست BMD آنها 5/2- یا پایینتر از آن است باید از داروهای پيشگيری كننده پوكی استخوان استفاده کنند. خانمها با داشتن رتبه 2- تا 5/2- نیز باید از این داروها بهره گیرند.
6- از افسردگی خود غافل نشوید!
محققان به ارتباطی بین افسردگی و کاهش تراكم استخوان دست یافتند. به عنوان نمونه تراکم توده استخوانی در خانمهایی با تاریخچه افسردگی ماژور کمتر و سطوح هورمون کورتیزول که با از دست دادن استخوان مرتبط است در آنها بیشتر است. اگر شما در حال حاضر از نظر افسردگی تحت معالجه هستید از پزشک خود در خصوص نیاز به انجام تست BMD سئوال کنید.
7- وزن خود را در حالت سلامت نگه دارید!
وزن پایین تر از 5/57 کیلوگرم یا داشتن توده بدنی زیر 21 عامل خطر ساز برای پوكی استخوان محسوب میشود. از دست دادن وزن در دوران یائسگی احتمال کاهش توده استخوان را افزایش میدهد. از مصرف غذاهایی که از نظر کالری در حد بسیار پایینی هستند یا از غذاهایی که فاقد همه گروههای غذایی است، اجتناب کنید.
8- از زمین خوردن اجتناب کنید!
با احتیاط و به آرامی گام بردارید. از روشنایی راه پلهها و مدخل ورودی ساختمانها اطمینان حاصل کنید. به منظور تعادل و جلوگیری از سرخوردن در حمام از دست گیرههایی که در وان یا در کنار دوش نصب شده اند، استفاده کنید.
ادامه مطلب
فقط شیر؟
تقریبا تمام کسانی که می خواهند رژیم غذایی شان را به نفع سلامت استخوان ها تغییر دهند، به فکر مصرف شیر می افتند و هر روز چند لیوان شیر می نوشند. علاوه بر آن، این روزها نقش ویتامین D نیز در این زمینه مشخص شده است و حالا خیلی ها با مصرف مکمل های ویتامین D به فکر افزایش سلامت استخوان های شان هستند. بنابراین می توان گفت مصرف لبنیات بخصوص شیر و همین طور استفاده از ویتامین D مهم ترین نکات برای حفظ سلامت استخوان هاست.
دکتر میترا زراتی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی نیز ضمن تائید این موضوع یادآور می شود: شکی نیست که برای داشتن استخوان هایی سالم و محکم که در برابر ضربه ها مقاوم باشد و براحتی تغییر شکل ندهد، باید به میزان کافی از مواد حاوی کلسیم و ویتامین D استفاده کرد. به همین دلیل هم بسیاری از کسانی که می خواهند استخوان هایی سالم داشته باشند، معمولا فقط به مصرف شیر و منابع ویتامین D فکر می کنند. در صورتی که براساس تحقیقاتی که در سال های اخیر در این باره انجام شده است، متخصصان می گویند چنین طرز فکری اشتباه بوده و مصرف کلسیم و ویتامین D به تنهایی نمی تواند سلامت استخوان ها را تضمین کند.
تغذیه صحیح از دوران جنینی
می گویند در سنین نوجوانی و هنگام بلوغ باید شیر و لبنیات بیشتری مصرف کرد، اما آن طور که دکتر زراتی می گوید برای حفظ استحکام دندان ها و استخوان ها باید از دوران جنینی و در زمان بارداری مادر به فکر بود. به گفته وی، تغذیه مادر در این دوران نقش بسیار مهمی در استحکام دندان ها و استخوان های جنین و کودک دارد. به همین دلیل توصیه می شود خانم های باردار در طول مدت بارداری حتما از منابع پروتئینی و مواد غذایی حاوی کلسیم، منیزیم و ویتامین K به مقدار کافی استفاده کنند تا استخوان های جنین استحکام کافی داشته باشد. پس از تولد نوزاد هم کار تمام نمی شود و تغذیه با شیر مادر تا دو سال اول زندگی می تواند نقش بسیار مهمی در سلامت استخوان های او در بزرگسالی ایفا کند. وی با اشاره به این مطلب، خاطرنشان می کند: علاوه بر این، توصیه می شود دست کم هفته ای چهار، پنج روز، شیرخوار را به مدت 15 تا 20 دقیقه به صورت برهنه یا نیمه برهنه در برابر نور خورشید قرار دهید تا ویتامین D مورد نیازش تامین شود. البته خوشبختانه امروزه پس از تولد نوزاد براساس نظر پزشک از قطره ویتامین D نیز کمک می گیرند تا او با کمبودی در این زمینه مواجه نشود.
پروتئین را حذف نکنید
پس از پشت سرگذاشتن دوره جنینی و کودکی، نوبت به بزرگسالی می رسد که تغذیه صحیح در این دوران هم می تواند نقش موثری در سلامت استخوان ها داشته باشد. آن طور که دکتر زراتی می گوید مصرف منابع پروتئین و املاح برای حفظ سلامت استخوان ها ضروری است. وی ادامه می دهد: یکی از بهترین منابع دریافت پروتئین، سفیده تخم مرغ است. کسانی که مشکل قلبی ـ عروقی ندارند نیز بدون هیچ نگرانی می توانند روزانه تا یک عدد تخم مرغ مصرف کنند.
پس از سفیده تخم مرغ، انواع گوشت، شیر و ماست منابع خوب پروتئین به حساب می آید و حتما باید به مقدار کافی در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود. این متخصص تغذیه با بیان این مطلب ادامه می دهد: مصرف سویا و حبوبات هم می تواند پروتئین مورد نیاز بدن را تامین کند.
کلسیم؛ شیر، ماست یا پنیر؟
همه می دانیم سلامت استخوان ها و مصرف منابع حاوی کلسیم رابطه ای مستقیم با یکدیگر دارد، اما دکتر زراتی می گوید: مصرف لبنیات در صورتی می تواند موثر باشد که از انواع کم چرب آن استفاده کنید. جذب کلسیم لبنیات پرچرب پایین تر است و همین موضوع می تواند باعث کاهش یافتن جذب کلسیم شود. وی با بیان این که میزان کلسیم پنیر کم است و با کلسیم شیر و ماست قابل مقایسه نیست، می گوید: به غیر از گروه لبنیات، مصرف مواد غذایی خانواده کلم هم می تواند در این زمینه موثر باشد. چون انواع مختلف کلم ها، کلسیم خوب و قابل جذبی دارد.
منیزیم نباشد، ویتامین D هم فایده ای ندارد
می گویند مصرف منابع حاوی منیزیم به اندازه مصرف کلسیم اهمیت دارد و می تواند به سلامت استخوان ها کمک کند. دکتر زراتی در این باره توضیح می دهد: در حقیقت زمانی که در بدن انسان به مقدار کافی منیزیم وجود نداشته باشد، هر چقدر هم در برابر آفتاب قرار بگیرد، ویتامین D فعال در بدن او ساخته نخواهد شد. به همین دلیل هم توصیه می شود منیزیم را که در سبزیجات برگ سبز تیره مثل سبزی خوردن، کاهو و فلفل دلمه ای و همین طور آجیل وجود دارد، به مقدار کافی مصرف کنید.
ویتامین K و D را فراموش نکنید
دکتر زراتی می گوید: در صورت کمبود ویتامین K که در اسفناج و کلم به مقدار زیاد یافت می شود، استخوان ها با کوچک ترین ضربه ای می شکند. به همین دلیل هم برای پیشگیری از شکستگی ها، بویژه در سنین سالمندی مصرف منابع ویتامین K توصیه می شود.
از طرف دیگر، تمام افراد، چه بزرگسال، چه کودک و چه سالمند باید میزان ویتامین D خون شان را به طور دوره ای کنترل کنند تا اگر کمبودی وجود دارد، با نظر پزشک و به کمک مکمل ها مشکل برطرف شود.
چربی ها هم نقش دارد
نمی شود هرچقدر دوست دارید چربی بخورید و انتظار داشته باشید مشکلی برای استخوان ها پیش نیاید. چون آن طور که دکتر زراتی می گوید نوع اسیدهای چرب و چربی ها هم در سلامت استخوان ها تاثیرگذار است. به گفته وی، مصرف منابع امگا 3 مانند ماهی، سبزی خوردن و کاهو در صورتی که همراه با آنها از مواد غذایی حاوی کلسیم هم به اندازه کافی استفاده شود، می تواند در پیشگیری از بروز پوکی استخوان موثر باشد.
البته این متخصص تغذیه یادآور می شود: یکی از عوامل ابتلا به پوکی استخوان، مصرف اسیدهای چرب اشباع است به این معنی که احتمال بروز پوکی استخوان میان افرادی که روغن های جامد گیاهی و حیوانی به مقدار زیاد مصرف می کنند، افزایش می یابد. همچنین مصرف غذاهای شور و غذاهایی که سدیم شان زیاد است نیز به علت افزایش دفع کلسیم می تواند باعث پوکی استخوان شود.
چاق ها بیشتر در معرض خطرند یا لاغرها؟
آنهایی که چاق هستند، فکر می کنند وزن زیادشان عاملی است برای کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان و لاغرها هم می گویند وزن کمی که دارند، زمینه ساز حفظ سلامت استخوان هاست. دکتر زراتی، اما طور دیگری در این باره توضیح می دهد و می گوید: ویتامین D، ویتامینی محلول در چربی است و برای افراد چاق به دلیل این که چربی بدن شان زیاد است، این ویتامین در چربی ها گیر می افتد و در نتیجه از آن استفاده بهینه نمی شود. همین مساله می تواند فرد را با کمبود ویتامین D مواجه کند و در بدنش از کلسیم استفاده خوبی نمی شود. از طرف دیگر، هرچه فشار روی استخوان ها بیشتر باشد، خروج کلسیم از استخوان کمتر است. به همین دلیل هم افراد چاق کمتر دچار کاهش املاح استخوانی می شوند، اما این موضوعات ثابت نمی کند چاقی عامل مناسبی برای پیشگیری از بروز پوکی استخوان است؛ زیرا موضوع ویتامین D نکته بسیار مهمی است که اگر به اندازه کافی در بدن وجود نداشته باشد، هرقدر هم که کلسیم در استخوان ها بماند نمی توان از آن استفاده بهینه کرد.
ادامه مطلب
ازسرطان خون آماری در ایران نداریم
آمار دقیقی درباره میزان شیوع سرطان خون در ایران وجود ندارد و نمیتوان تنها براساس چند مطالعه در جامعه آماری کوچک قضاوت کرد. مثلا ممکن است طی یک مطالعه کوچک شهری خاص مستعد سرطان مشخصی تشخیص داده شود اما این موضوع قابل تعمیم به کل کشور نیست. در میان انواع سرطانهای خون، سرطانهای خون حاد AML از انواع شایع سرطان خون در دنیاست. هیچ پزشکی نمیتواند براساس تعداد بیماران خودش آمار بدهد زیرا موقعیت علمی و شهرتی که یک پزشک در جامعه دارد نوع بیمارانش را مشخص میکند و نمیتوان پزشکی که صرفا روی خونشناسی کار میکند و هیچ سرطان دیگری را نمیبیند با دیدن افزایش چند بیمار CMLشیوع آن را بیشتر درنظر بگیرد زیرا این احتمال وجود دارد که توجه بیماران CML به آن پزشک بیشتر شده باشد، بنابراین از لحاظ علمی هیچ پزشکی نمیتواند آمار درستی از سرطان بدهد. آمار ایران هنوز اعلام نکرده است که بیماری خاصی نسبت به مشابه جهانیاش شیوع بیشتری در کشور داشته است. اما در مراجع کلی سرطان CLL در ایالاتمتحده بیشتر است اما در آسیای جنوبغربی شیوع کمتری دارد که شاید دلیلش این باشد که سالمندی در کشور ما کمتر است و اکثریت جامعه جوان هستند و چون CLL بیماری سالمندی است ممکن است شیوعش از نظر آماری بیشتر باشد.
سرطان خون چیست؟
منظور از لوسمی افزایش سلولهای خونی سفید است که به گلبول سفید معروف هستند. بخشی از وظایف سلولهای اجدادی موجود در مغز استخوان ساخت گلبولهای سفید به منظور تامین سیستم دفاعی بدن است. دو گروه گلبول سفید در بدن وجود دارد. یک گروه از خانواده لنفوسیتها هستند و یک گروه غیرلنفوسیتی که به اصطلاح به آن گرانولوسیت گفته میشود. وقتی اینها دچار سرطان میشوند یعنی سلولهــای اجدادی مغز استخوان دیگر تابع قانون طبیعی رشد و تقسیم سلول نیستند و به صورت لجام گسیخته شروع به تکثیر بیرویه سلولها میکنند. منظور از لوسمی به طور کلی یعنی تکثیر بیرویه سلولهای اجدادی گلبولهای سفید در مغز استخوان.
انواع سرطان خون
اگر تکثیر بیرویه سلولهای اجدادی گلبولهای سفید در مغز استخوان ادامه داشته باشد و مانع بلوغ سلولها شود و این سلولها مدام مشابه خودشان را تولید کنند و به شکل نارس در مغز استخوان تجمع پیدا کنند، به آن لوسمی حاد گفته میشود. اما اگر تولید در مغز استخوان افزایش پیدا کند و بلوغ هم مهار نشود به این حالت لوسمی مزمن گفته میشود. لوسمیهای حاد و مزمن هر دو به دو دسته تقسیم میشوند؛ لوسمیهایی از خانواده لنفوسیت و لوسمیهای از خانواده غیرلنفوسیتها.
تشخیص چطور انجام میشود؟
به طور کلی سرطانهای خون وقتی مشخص میشوند که دیر شده است اما با آزمایش خون ساده میتوان به راحتی لوسمی CML را تشخیص داد. یکی از نشانههای سرطان خون کمبود گلبول سفید و پلاکت است اما تعداد گلبولهای سفید و پلاکت به تنهایی تعیینکننده سرطان نیست و هیچ آزمایش پیش تشخیصی برای سرطان خون وجود ندارد.
درمان چگونه انجام میشود؟
در مورد درمان سرطان مزمن غیرلنفوسیتی تا 20 سال قبل در نهایت 3 تا 5 سال بر طول عمر بیمار افزوده میشد و بعد از مدتی بیماری سر ناسازگاری برمیداشت. با پیدا شدن درمانهای جدید که به آن هدفدرمانی گفته میشود داروهایی ساخته شده که از رشد سلول به صورت بیولوژیک جلوگیری میشود و دیگر اینطور نیست که داروی شیمیدرمانی مانند سم وارد بدن شود و سلول طبیعی هم آسیب ببیند. با داروهای جدیدی که از خانوادههای مهار کننده تیروزین کیناز هستند، دارو وارد سلول میشود و حیات سلول را به صورت بیولوژیک مختل میکند. حدود 80 درصد بیماران CML (لوسمی مزمن غیرلنفوئیدی) با این روش جدید درمان شدهاند. در لوسمی مزمن لنفوئیدی با استفاده از آنتیبادیهای مونوکلونال طول عمر بیماران افزایش پیدا کرده و اگر تا مدتی قبل 5 سال بود در حال حاضر به 8 سال رسیده است.
در مورد انواع لوسمیهای حاد متاسفانه باوجود همه تلاشهایی که انجام شده درمان این افراد با 20 سال قبل هیچ تفاوت قابلتوجهی ندارد. تنها امیدی که در چند سال اخیر جان گرفته پیوند مغز استخوان است که اگر بتوان با شیمیدرمانی به صورت موقت سلولهای سرطانی را سرکوب کرد و بیماران دهنده مناسب برای مغز استخوان پیدا کنند میتوان آنها را تحت پیوند مغز استخوان قرار داد اگر شانس نجات بیمار با شیمی درمانی 20 درصد باشد با پیوند به 50 درصد میرسد.
ادامه مطلب
چگونه سردردهای خود را كنترل و درمان کنیم؟
به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، سردرد به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم میشود. سردردهای اولیه عبارتند از: میگرن، سردرد خوشهای Cluster headache و سردرد مزمن روزانه headache Tension . سردردهای ثانویه علل و پاتولوژیهای متعددی دارند.
هیچ درمان قطعی برای پیشگیری از سردرد وجود ندارد. اما روشهای سادهای وجود دارد كه با رعابت آنها میتوان احتمال وقوع سردرد را كمتر كرد.
چند راهكار برای پیشگیری از «سردرد»
1- در مورد میگرن بهتر است اطلاعات بیشتری كسب كنید مخصوصاً اگر سردرد شدید است و یا مرتبط با سایر علایم مثل تهوع و استفراغ استمطمئن شوید كه هر روز برای شروع كار خود آمادگی دارید، خوب استراحت كنید و یك صبحانه خوب بخورید.
2- به یك چشم پزشك مراجعه كنید. سردرد ممكن است علامتی از مشكلات چشمی باشد و ممكن است نیاز به تغییر شماره عینك وجود داشته باشد.
3- یك محیط كاری راحت برای خود ایجاد كنید و تا آنجایی كه ممكن است در محیطی بدون استرس كار كنید.
4- روشهایی را پیدا كنید كه بتوانید بر تقاضاها و استرسهای كاری غلبه كنید. مهارتهای صحبت كردن و گفتگو روشهای كنترل استرس را بیاموزید.
5- واكنشهای ساده و سریع و عكسالعملهای مؤثر را هنگام شروع سردرد یاد بگیرید.
6- اگر سردرد مداوم و منظم دارید همیشه همراه خود داروهای تسكین دهنده درد داشته باشید.
7- محیط كاری خود را امن و راحت كنید.
كنترل سردرد در محیط كار
خوب است كه میزان سروصدا و دمای محیط كار خود را بررسی كنید و مشكلات را با كارفرمای خود در میان بگذارید. مطمئن شوید كه محیط كاریتان از نظر ارگونومی خوب طراحی شده و محل نشستن و نیازهایتان را بررسی كنید.
شما باید ارتفاع میز و صندلیتان را بررسی كرده بنابراین صفحه كامپیوترتان باید در مقابل چشمانتان باشد. همچنین مطمئن شوید كه قفسهها و فایلهای كافی دارید و وسایل اضافی از روی میزكارتان وجود ندارد.
شما باید همچنین مطمئن شوید كه فونتها و روشنی تضاد رنگها روی صفحه كامپیوتر شما كنترل شده است. هیچ نور آزاردهندهای وجود ندارد و صفحه كلید شما راحت است. در صورتی كه مجبورید به مدت طولانی در طی روز از تلفن استفاده كنید از یك میكروفون متحرك روی گوش خود استفاده كنید.
در صورتی كه مواد شیمیایی قوی در محیط كارتان وجود دارد (از مواد حلال صنعتی گرفته و تا عطرهای سایر همكارانتان) مشكلات خود را بری همكارانتان توضیح دهید و در محیط كاریتان از تهویه مناسب استفاده كنید.
اگر ممكن است كار خود را طوری تغییر دهید كه لازم نباشد به صفحه كامپیوتر نگاه كنید و اگر اینها باعث تسكین سردردتان نشد، با مدیر خود صحبت كنید. سرتان را كاملا پایین بیاورید و از یك كیسه خنك دور چشم خود استفاده كنید و سعی كنید یك خواب كوتاه داشته باشید
براساس گزارش دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت همچنین برای جلوگیری از سردرد از نشستن به مدت طولانی خودداری كنید. بنابراین پوزیشن خود را به طور مكرر تغییر دهید و به طور منظم استراحت كنید. روشهای ساده مثل آرامسازی و ماساژ را یاد بگیرید. همچنین زمانی را برای سازماندهی كارهایتان درنظر بگیریدو فقط مدام و یكسره كار نكیند.
مهارتهایی كه شما كمك میكند تا روابط خود را بهبود ببخشید را بیاموزید.
چگونه سردردهای خود را درمان کنیم؟
- هنگامی كه در محیط كار سردرد دارید، استراحت كوتاهی كنید. اگر امكان دارد به محیط آزاد بروید و به مدت 15 دقیقه كاملاً آرام بنشیند.
- به محض وقوع سردرد از مسكنهای ساده همچون استامینوفن و یا ایبوپروفن استفاده كنید.
- سعی كنید به آرامی ناحیه سر در سمت جلو و بالای گوش خود را ماساژ دهید.
- از روشهای آرامشسازی عضلات استفاده كنید تا سردردتان كاهش یابد.
- به اندازه كافی آب بنوشید حتما یك تا دو فنجان آب بخورید. اگر گرسنهاید چیزی بخورید تا انرژی كافی به بدنتان برسد.
-اگر پس از خوردن غذا و یا صرف آشامیدنی دچار سردرد شدید فهرستی از غذاهای مصرف شده را یاد داشت کنید. مصرف کنند گان برخی از مواد خوراکی ماننند پنیر ویا شکلات ازخود حساسیت نشان میدهند و دچار سردرد میشوند.
- از زیاده روی در مصرف چای ، قهوه و آشامیدنیهای کافئیندار پرهیز کنید.
- بیاموزیم كه چطور عوامل ایجادكننده سردرد را بشناسیم بنابراین میتوانیم از ایجاد آن جلوگیری كنیم.
ادامه مطلب
واژه ميگرن از لفظ يونانيHemicrain( به معني" نيمي از سر") گرفته شده است كه خود اين كلمه ريشه در زبان مصري دارد. ميگرن، نوعي اختلال سردرد است كه با تركيب متنوعي از تغييرات عصبي و گوارشي مشخص مي شود. درد ميگرن اغلب اوقات به صورت درد ضربان دار يك طرفه است كه ابتدا خفيف است و كم كم شديد مي شود. دردهاي ميگرني در همه موارد با بي اشتهايي و تهوع و گاهي اوقات با استفراغ همراه هستند.
درهنگام حملات ميگرني، بيماران به وضوح دچار تحمل نكردن نورهستند( فوتوفوبي) و براي استراحت، به محلي تاريك مي روند. ممكن است تحمل نكردن صدا( فونوفوبي) و گاهي اوقات تحمل نكردن بوها (Osmophobia) نيز وجود داشته باشد. در كودكان، ميگرن اغلب با حملات دردشكم، بيماري حركت(Motion Sickness) و اختلالات خواب همراه است. شروع ديررس ميگرن( در سنين بالاي 50 سال) نادر است؛ با وجود اين، عود ميگرني كه بهبود يافته است، غيرمعمول نيست.
تشخيص بيماري، براساس خصوصيات سردرد و علائم همراه صورت مي گيرد. چرا كه نتايج معاينه فيزيكي و مطالعات آزمايشگاهي به طور معمول طبيعي است. در مورد ميگرن انواع متعددي از آن توصيف شده اند كه شايع ترين آنها عبارت اند از: ميگرن معمولي( ميگرن بدون وجود پيش درآمد) و ميگرن كلاسيك( ميگرن همراه با مرحله پيش درآمد).
مراحل ميگرن
يك سردرد ميگرني به طور معمول داراي دومرحله است:
اين مرحله و علائم آن كمتر از يك ساعت طول مي كشد. افراد تا پايان اين مرحله كمي بايد صبر كنند.
مرحله سفاليك حدود 2 ساعت تا حداكثر 3 روز طول مي كشد. بنابراين بهتر است تا قبل از شروع ميگرن از داروهاي خود استفاده كنيد و با پرهيزهاي لازم، شدت آن را كاهش دهيد.
شيوع ميگرن
براساس متون روانشناسي بيماري ها، حدود 10 درصد كل جمعيت جهان به سردرد ميگرن مبتلا هستند و همه انواع ميگرن، در هر سني، از اوايل كودكي تا بعد از آن مي تواند شروع شود. با اين وجود حمله هاي ميگرن كمتر قبل از 5 سالگي رخ مي دهد و بيشترين سن شيوع بيماري در دوران بلوغ و اوايل بزرگسالي است. با افزايش سن، زنان بيش از مردان از سردردهاي ميگرني رنج مي برند، زيرا شيوع ميگرن در زنان حدود 15 درصد و در مردان 7 درصد گزارش شده است. هم چنين شيوع ميگرن در ميان شهرنشينان بيشتر از روستاييان است.
گلوتامات: نمك يا اسيدآمينه اي كه در بافت هاي عصبي موجود است. اين ماده در محصولات آماده شده به ميزان زيادي وجود دارد. به اين منظور بايد برچسب روي محصولات را به دقت مطالعه كرد. اين ماده در انواع كنسرو و غذاهاي يخي وجود دارد.
آمين ها: بعضي غذاهاي حاوي آمين ها، فعال كننده رگ ها هستند و به نظر مي رسد آغازگر انقباض رگ هاي خوني در مغز مي باشند. تيرآمين و فنيل اتيل آمين دو ماده اصلي مسبب اين مشكل هستند. اگرچه ساير آمين ها نيز ممكن است اثرات مشابهي داشته باشند. در ذيل به بررسي منابع برخي آمين ها مي پردازيم.
*تيرآمين(Tyramine) :در الكل، برخي پنيرها به خصوص پنيرهاي مانده، ميوه ها و سبزي هاي كال و فاسد، خوراك كلم، مخمرها، انواع آجيل، ماهي شور، كنسرو شاه ماهي، خامه ترش، آواكادو، سوسيس هاي تخميري و گوشت هاي مانده يا چرب وجود دارد.
*فنيل اتيل آمين(Phenyl ethylamine ): در كاكائو، شكلات، پنير و موادغذايي اي كه داراي اين سه ماده غذايي هستند، يافت مي شود.
*اكتوپامين(Octopamine) :در مركباتي مثل ليمو، پرتقال، گريپ فروت و... يافت مي شود.
موادغذايي نام برده از گروه آمين ها، باعث افزايش آزادشدن سروتونين در مغز و تحريك اعصاب مغز مي شوند. همچنين ايجاد سردرد مي كنند.
مس: گمان مي رود كه مس در متابوليسم آمين هاي فعال كننده رگ ها( Vasoactive) نقش داشته باشد و احتمال بروز حمله ميگرن را افزايش دهد. آجيل ها، شكلات، جوانه گندم و صدف خوراكي از منابع غذايي حاوي مس به شمار مي روند. پرتقال و گريپ فروت و نارنگي بايد از رژيم غذايي حذف شوند. زيرا مركبات جذب روده اي مس را افزايش مي دهند و ممكن است در فرآيند آغاز حمله هاي ميگرن نقش داشته باشند.
كافئين: زياد مصرف كردن و يا كاهش كافئين در بدن نيز در تشديد ميگرن مؤثر است. هم چنين ترك ناگهاني مصرف چاي و قهوه، كه هر دو كافئين دارند، ممكن است در برخي اشخاص مستعد، زمينه ساز بروز ميگرن باشد.
موادغذايي چرب و سرخ شده: مواد چرب و مواد غذايي اي كه با روغن زياد سرخ مي شوند عامل تشديد ميگرن هستند.
نيتريت: سوسيس و گوشت نمك سود كه به آنها ماده نگه دارنده نيتريت افزوده شده ، نبايد مصرف شود، چون مي توانند عامل بروز ميگرن در افراد مستعد باشند.
غذاهاي مفيد
مرغ، خروس و بوقلمون از دسته غذاهاي كم چرب و غني از پروتئين هستند. مصرف غذاهاي پروتئيني منجر به نوسان ميزان قند خون نمي شود. گمان مي رود كه كمبود ميزان قندخون از جمله عوامل ميگرن است. غذاهاي پروتئين دار نظير تخم مرغ، گوشت گاو و حبوبات بايد در هر وعده غذايي گنجانده شوند. مصرف ميان وعده هاي حاوي پروتئين فراوان نيز مفيد است.
سيب، گلابي، گيلاس، زردآلو و انگور ميوه هايي هستند كه مصرف آن ها موجب افزايش منظم قند خون مي شود. اين ميوه ها ميان وعده هاي غذايي بسيار خوبي براي حفظ و كنترل قند خون هستند.
حليم جو، نان چاودار و حبوباتي نظير لوبيا قرمز،عدس سبز و قرمز، نخود و لوبيا همگي داراي فيبرهاي محلول بوده و به تثبيت قند خون كمك مي كنند. اين غذاها منابع خوب كربوهيدرات بوده و حبوبات نيز منابع خوب پروتئين هستند.
ادامه مطلب
1 هفتم افراد مبتلا به خشکی چشم هستند
تخمین زده میشود که 9 میلیون فرانسوی به خشکی چشم یا سندروم چشم های خشک مبتلا باشند. این در حالی است که کمبود اشک باعث بروز ناراحتی هایی میشود، این عارضه میتواند احتمال آسیب به چشم ها و از بین رفتن ظرفیت های بینایی را با خود به همراه داشته باشد.
مایع شستشوی چشم یا اشک مصنوعی تسکینی برای این عارضه است، اما باید یک بازنگری نسبت به شیوۀ زندگی و به ویژه تغذیه مان هم داشته باشیم!
یک هفتم فرانسوی ها مبتلا به خشکی چشم هستند
یک هفتم فرانسوی ها مبتلا به خشکی و التهاب چشمی هستند، و تعداد مبتلایان به این عارضه مدام در حال افزایش است.
چرا این بیماری با این شدت پیشرفت کرده است؟ کافی است دلایل سندروم چشم های خشک را لیست کنیم:
پیری جمعیت: پیری غدد اشک را از کار میاندازد.
آلودگی، آلرژی، التهاب ملتحمه، استعمال دخانیات، تغیرات آب و هوایی و... همه و همه عواملی هستند که میتوانند باعث در هم شکستن لایۀ اشک بشوند، این لایه از چشم های مان محافظت میکند.
کار با کامپیوتر: این فعالیت تعداد دفعات پلک زدن را کاهش و احتمال ابتلا به خشکی چشم را افزایش میدهد.
بیماری های خود ایمنی: مشکلات اشکی عمدتاً به دلیل به بیماری هایی مانند شوگرون ایجاد میشوند.
گذاشتن لنز و تماس طولانی مدت آن با چشم.
تغذیه ای با تنوع کم.
زمانی که لایۀ اشک بی اثر میشود، خشکی چشم به وجود میآید
سندروم چشم های خشک به علت ناهنجاری در ترکیب اشک ها یا به علت نا کافی بودن تولید غدد اشک (که اشک را میسازند) روی میدهد.
لایۀ اشک که چشم ها را میپوشاند، آنها را مرطوب میکند و از آنها محافظت مینماید، از سه لایه تشکیل شده است:
1.خارجی ترین لایه، لایه ای مایع است که تبخیر طبیعی اشک ها را کاهش میدهد و از چشم ها در مقابل تهاجمات خارجی (گرد و غبار، آلرژن ها) محافظت میکند.
2.بعد از آن لایۀ آبی قرار دارد که سطح چشم را آبرسانی میکند و میشوید، لکه های روی سطح جشم را پاک میکند و گرد و غبار را میزداید.
3.و در نهایت لایۀ حفاظت قرار دارد که سطح قرنیه را التیام میدهد و در مقابل عوامل عفونی از چشم محافظت میکند.
خشکی چشم و علائم همراه با آن
خشکی چشم این علائم را با خود به همراه دارد:
احساس سوزش، خارش و ناراحتی.
قرمزی چشم.
احساس وجود شن در چشم.
حساسیت نسبت به نور شدید.
احساس خستگی.
احساس ناراحتی در چشم.
ناراحتی و مشکل برای قرار دادن لنز.
درمان سندروم چشم های خشک بر پایۀ ریختن قطرۀ اشک مصنوعی در چشم قرار دارد. این قطره به میزان قابل توجهی تسکین بخش است اما فرد مبتلا باید تغذیه اش را نیز به منظور رساندن تمام عناصر ضروری برای ساختن اشک، خصوصاً آنتی اکسیدان ها و امگا 3 اصلاح کند.
باید خاطر نشان ساخت که این مواد مغذی، همان هایی هستند که برای پیشگیری از دژنراسیون ماکولا توصیه میشوند.
ادامه مطلب
یک چیزی در زندگی محیط نامطلوبی به وجود میآورد که سبب سردرد میشود. برای نمونه، خیلی از مردم با سردردهای ناشی از سرما خوردگی، دیر خوابیدن و مصرف نوشابههای الکلی آشنا هستند. دیگر عوامل آن مشکلات سینوسی، تنش ماهیچه، درد چشم، استرس، یک ویروس، آلرژیها، عادات بد غذایی، آسیب ماهیچهای در گردن و کمر، و فشار به فکها میباشند. بعضی از خانمها شاید سردرد ناشی از ناتوازنی هورمونی را تجربه کرده باشند.
در زیر بعضی از این درمانها و پیشنهادات برای رهایی و مقابله با سردرد وجود دارد.
* نوشیدنی آب هویج. هر 4 ساعت 1 بار یک لیوان آب هویج تازه بنوشید تا سردرد شما برطرف شود. * موقع سردرد کمپرس زیر را تهیه کنید. 5 قطره روغن گلنار را در یک فنجان آب گرم بریزید. حوله را درون آب برده و آب اضافی را بچکانید. سپس روی پیشانی قرار دهید.
* این چای گیاهی را بنوشید. 2 قاشق غذا خوری گل داوودی، دانههای پرک هندی و نعناع را در 4 فنجان آب بریزید و 15 دقیقه بجوشانید. از این چای روزی 3 مرتبه بنوشید. این داروهای گیاهی سینوسها را صاف میکنند و فشار به سر را کاهش میدهند. سوسنبر، بابونه، گالتری و گل ساعتی از دیگر داروهای گیاهی مفید برای سردرد هستند.
* به طور مرتب گردن و ماهیچههای پشت را بکشید و موقع کار به طرز نشستن و قرار دادن سر خود دقت کنید.
* با پیاده روی آرام از سردرد جلوگیری کنید. پیاده روی در هوای تازه جریان خون و اکسیژن به سوی مغز را تحریک میکند. پس زمانی که احساس سردرد میکنید 10 دقیقه قدم بزنید و به طور عمیق نفس بکشید.
* سردردها عموما با تکنیک بدون استرس و راحتسازی بدن همچون مدیتیشن و تای چی (ورزشی چینی شبیه یوگا)، برطرف میشوند. این ورزشها را روزانه انجام دهید. اما توجه داشته باشید که موقع سردرد ورزش نکنید، چون که وضع را بدتر میکنید.
* و اگر سردردهای شدید با موارد بالا و داروهای گیاهی برطرف نشد یا در بین شب از سردرد بیدار میشوید حتما با پزشک خود در میان بگذارید.
ادامه مطلب