پايگاه تخصصي اطلاع رساني چهارده معصوم سلام الله - با رسول خدا صلي‏الله‏عليه‏و‏آله در سايه قرآن
 
  به وبلاگ پايگاه تخصصي اطلاع رساني چهارده معصوم سلام الله خوش آمديد!    
 
درباره وبلاگ


محمد رضا زينلي
با عرض سلام و خسته نباشيد خدمت تمامي بازديدكنندگان گرامي اين پايگاه به جهت بالا بردن بينش شما نسبت به چهاده معصوم سلام الله ايجاد شده است و اميدواريم كه بتوانيم مطالب خوبي به شما ارائه دهيم با تشكر خادم پايگاه:محمد رضا زينلي


منوي اصلي
لينکهاي سريع

لوگو ها


 


















ترجمه مطالب پايگاه

نظرسنجي

با رسول خدا صلي‏الله‏عليه‏و‏آله در سايه قرآن


مأيوس نشويد!

در قرآن مي‏خوانيم: «اي كساني كه ايمان آورده‏ايد، مراقب خويش باشيد، هنگامي كه شما هدايت يافتيد، گمراهي كساني كه گمراه شده‏اند به شما زياني نخواهد رساند، بازگشت همه شما به سوي خداست و شما را از آنچه انجام مي‏داديد آگاه مي‏سازد.»(1)

آيا اين آيه با اصل «امر به معروف و نهي از منكر» منافات دارد؟

«جبيربن نفيل» مي‏گويد: در ميان جمعي از ياران پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله نشسته بودم و از همه كم سن و سالتر بودم، صحبت از امر به معروف و نهي از منكر بود كه من با تمسك به اين آيه خواستم ضرورت امر به معروف و نهي از منكر را زير سؤال ببرم كه همگي يك صدا مرا سرزنش كردند و گفتند: آيه‏اي از قرآن را بدون اينكه به معنايش پي‏ببري، از بقيه جدا كرده‏اي؟!»

آري! آيه فوق مربوط به شرائطي است كه امر به معروف و نهي از منكر كارساز نيست و تأثيري ندارد، در اين مواقع است كه انسان نبايد نگران گردد، زيرا وظيفه خويش را در حدّ مقدورش انجام داده و گمراهي آنها به وي زياني نخواهد رسانيد.

پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله در باره آيه فوق، فرمود:

«امر به معروف و نهي از منكر كنيد، اما هنگامي كه ديديد مردم دنيا را مقدم كرده‏اند و بخل و هوي و هوس برآنها حاكم گشته و هركس تنها به رأي خويش عمل مي‏كند، (و به رأي آمرين به معروف و ناهين از منكر وقعي نمي‏نهند.) به خويش بپردازيد و عوام را رها كنيد.»(2)

يك سوم قرآن در دو سطر:

گاه مي‏شود كه يك كلمه، دنيايي از مفاهيم را در خود جمع مي‏كند و گوينده با آن يك كلمه، دريايي از معارف را به ديگري منتقل مي‏نمايد، در مورد قرآن چنين ادّعايي، گزاف نخواهد بود چرا كه كلمات و حروف آن از جانب حكيم علي الاطلاق، صادر شده است، با تمام اينها برخي از سوره‏ها ويژگيهاي ممتازي دارند، از جمله، «سوره توحيد» است كه مطالبي ژرف پيرامون خداوند متعال دارد، و از آنجا كه اگر كلّ قرآن را در سه بخش (مبدأ، معاد و آنچه ميان اين دو مي‏باشد.) تقسيم كنيم، چكيده معارف مربوط به مبدأ متعال در اين سوره، متجلي گشته، لذا پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله آن سوره را برابر با 31 قرآن دانسته و خطاب به اصحاب خويش چنين مي‏فرمود:

«آيا از خواندن يك سوم قرآن در يك شب، عاجزيد؟» يكي از حضّار عرضه داشت: «اي رسول خدا! چه كسي توانايي آن را دارد؟» پيامبر صلي‏الله‏عليه‏و‏آله فرمود: «سوره "قل هواللّه" را بخوانيد.»

احترام ملائكه به قاري قرآن:

انس با قرآن و تلاوت آميخته با فهم معاني و مفاهيم آن، انسان را در آسمان معرفت الهي به پرواز در مي‏آورد و با ملائكه هم سنخ مي‏كند و ملكوتيان به او عشق مي‏ورزند، افزون بر اين برخي سوره‏هاي قرآن خواصّ ويژه‏اي نيز به همراه دارند، از جمله در روايتي كه امام صادق عليه‏السلام نقل فرموده است چنين مي‏خوانيم:

«پس از آنكه رسول خدا صلي‏الله‏عليه‏و‏آله بر جنازه «سعد بن معاذ» نماز گزارد، فرمود: هفتاد هزار فرشته كه در ميان آنها جبرئيل نيز بود بر جنازه او نماز گزاردند. من از جبرئيل علت اين احترام ملائكه را پرسيدم و او گفت: بخاطر اينكه او در همه حالات: در نشستن، ايستادن، سواره بودن، پياده روي و رفت و آمد "قل هواللّه احد" را تلاوت مي‏كرد.»(3)

واي بر عيب جويان!

در قرآن مي‏خوانيم: «ويل لكّل همزة لمزة» (واي بر هر عيبجوي مسخره كننده‏اي!) در حديثي از پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله مي‏خوانيم: «درشب معراج گروهي از اهل دوزخ را ديدم كه گوشت از پهلويشان مي‏چيدند و به آنها مي‏خوراندند، از جبرئيل در باره اينها پرسيدم: گفت: اينها گروهي از امت تو هستند كه كارشان، عيبجويي و تمسخر بود.»(4)

در باره «همزة» گفته شده كه از ماده «همز» به معناي «شكستن» مي‏باشد، و عيبجويان در حقيقت در پي شكستن شخصيت ديگران هستند.

در باره عيبجويان پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله در حديثي، چنين فرموده: «آيا شما را از شريرترين مردم آگاه نسازم؟» گفتند: «آري، اي رسول خدا!» فرمود: «آنها كه بسيار سخن چيني مي‏كنند و آنها كه در ميان دوستان،

هريك از شما كه عهده دار سرپرستي يتيمي گردد و حق آن را ادا كند و دست بر سر وي‏كشد، خداوند به عدد هر موئي، حسنه‏اي براي او مي‏نويسد و به هر موئي، سيئه‏اي از او محو مي‏كند و به هرموئي، درجه‏اي به او عطا مي‏نمايد.

جدايي مي‏افكنند و آنها كه براي افرادپاك، عيب مي‏تراشند.»(5)

و بالاخره در مورد كساني كه به ديگران بي‏احترامي مي‏كنند فرمود:«اذلّ النّاس من أهان النّاس»«ذليل‏ترين مردم، كسي است كه به مردم اهانت كند.»(6)

از كجا به دست آوردي و در كجا صرف نمودي؟

قرآن در باره كساني كه براي رياكاري اموالي را در «امورخير» صرف مي‏كردند و منّت مي‏گذاشتند مي‏فرمايد: «ايحسب ان لم يره احد» (آيا گمان مي‏كند كه كسي او را نديده (و از نيت او آگاه نمي‏باشد)؟)

آري، خدا مي‏داند كه اينان چگونه و از چه راهي مال به دست آورده و در چه راهي و با چه نيّتي صرف كرده‏اند. پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله نيز فرموده‏اند: «در قيامت هيچ بنده‏اي گام نمي‏نهد، مگر آنكه از وي در باره چهار چيز، سئوال گردد:

ـ از عمرش، كه در چه راهي آن را سپري كرده.

ـ از مالش، كه از چه راهي بدست آورده، و در چه راهي مصرف نموده.

ـ از عملش، كه چه كارهايي انجام داده.

ـ از محبت ما اهل بيت عليهم‏السلام .(7)

دست محبت بر سر يتيمان:

در قرآن مي‏خوانيم: «فَاَمَّااليتيم فلا تقهر» (... پس يتيم را تحقير مكن.)

پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله مي‏فرمايد: «هنگامي كه يتيم اشك ريزد، عرش خدا به لرزه در آيد.» خداوند به فرشتگان مي‏فرمايد: «اي ملائكه من! چه كسي اين يتيم را كه پدرش در خاك جاي گرفته، گريان نموده؟» ملائكه مي‏گويند: «پروردگارا! تو آگاهتري.» خداوند مي‏فرمايد: «اي ملائكه من! شما را گواه مي‏گيرم كه هركس گريه‏اش را خاموش و قلبش را شاد سازد، در روز قيامت او را شاد خواهم كرد.»(8)

در حديث ديگري از يكي از ياران پيامبر صلي‏الله‏عليه‏و‏آله چنين نقل شده: «ما خدمت رسول خدا صلي‏الله‏عليه‏و‏آله نشسته بوديم، پسركي نزد وي آمد و چنين گفت: «كودكي يتيم هستم با خواهري يتيم و مادري بيوه. از آنچه خدا به تو اطعام كرده به ما اطعام كن، تا خداوند از آنچه نزد اوست بحدي به توارزاني كند كه خشنود گردي.»

پيامبر صلي‏الله‏عليه‏و‏آله فرمود: اي پسر! چه زيبا سخن گفتي!

سپس رو به «بلال» كرده، فرمود: «برو و از آنچه نزد ماست، بياور.»

بلال بيست و يك خرما با خود آورد، پيامبر صلي‏الله‏عليه‏و‏آله فرمود: «هفت دانه براي تو. هفت دانه براي خواهر و هفت دانه براي مادرت.»

«معاذ بن جبل» برخاست و دستي بر سركودك كشيد و گفت: «خداوند يتيمي تو را جبران كند و تو را جانشين نيكوكاري براي پدرت قرار دهد.»

پيامبر به معاذ فرمود: از اين كار، چه هدفي داشتي؟»

گفت: «محبّت و رحمت.»

پيامبر فرمود: «هر يك از شما كه عهده دار سرپرستي يتيمي گردد و حق آن را ادا كند و دست بر سر وي‏كشد، خداوند به عدد هر موئي، حسنه‏اي براي او مي‏نويسد و به هر موئي، سيئه‏اي از او محو كند و به هرموئي، درجه‏اي به او عطا نمايد.»(9)

دست فقرا، دست خداست:

در قرآن مي‏خوانيم: «از اموال آنها صدقه (زكات) بگير تا به وسيله آن، آنها را پاك سازي و پرورش دهي...»

«آيا نمي‏دانند كه تنها خداوند است كه توبه بندگانش را مي‏پذيرد و صدقات را مي‏گيرد؟!»(10)

زكات (كه از آن در آيات فوق به «صدقه» تعبير شده است.) يكي از احكام مهم اسلامي است كه داراي فلسفه اخلاقي، اجتماعي، رواني و غيره مي‏باشد. انسان را از پستيها و بخل، پاك مي‏كند. و درخت سخاوت و توجه به ديگران را آبياري مي‏نمايد و فاصله‏هاي طبقاتي مرتفع مي‏گردد و سبب پيشرفت جامعه اسلامي خواهد گشت.

جالب اين است كه در آيه فوق، گيرنده صدقات (زكات)، خدا معرّفي شده است. اين تعبير يكي از لطيف‏ترين تعبيراتي است كه شكوه و عظمت زكات را بيان مي‏دارد. لذا افراد نبايد به كسي كه فقير است با ديده تحقير بنگرند و با دادن زكات، شخصيت آنها را درهم شكنند بلكه با اين نگرش كه در واقع، خدا گيرنده زكات است با حالت خضوع، تواضع و ادب زكات را پرداخت نمايند.

پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله مي‏فرمايد: «هيچ كس از شما صدقه‏اي از كسب حلال و پاكيزه نمي‏پردازد. ـ كه خداوند جز مال پاكيزه را نمي‏پذيرد. ـ مگر اينكه خداوند با دست راست(11) خويش آن را مي‏گيرد، حتي اگر يك دانه خرما باشد، سپس در دست خدا نموّ و رشد مي‏كند تا از كوه هم بزرگتر مي‏گردد.»(12)

در حديث ديگري، پيامبر اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله مي‏فرمايد:

«صدقه پيش از آنكه در دست نيازمند قرار بگيرد، به دست خدا مي‏رسد.»(13)

پاورقيها:

ـ مائده، آيه 105.


0 - توبه، آيه 103 و 104.


1 ـ كنايه از «اهميّت و توجه ويژه» مي‏باشد.


2 ـ بحارالانوار، ج 96، ص 134.


3 ـ مجمع البيان، ذيل آيه 104 توبه.


ـ نورالثّقلين، ج 1، ص 684.


ـ مجمع البيان، ج 10، ص 561.


ـ نورالثقلين، ج 5، ص 667، ح 5.


ـ اصول كافي، ج 2، باب النّميمه، ح 1.


ـ بحارالانوار، ج 75، ص 142.


7 ـ مجمع البيان، ذيل آيه 7 سوره بلد.


ـ همان، ذيل آيه 9 سوره ضحي.


ـ همان.
 

شنبه 30 آبان 1388  نظرات : 0 بيان انتقادات و پيشنهادات

صفحات و مطالب گذشته
آیا می شود كه در زمان آمدنت، نوكری یارانت را بكنم. ( محب انصار المهدی )
روی پیغامگیر امام زمان ...
جمعه ها که می شود...
شعري در وصف يوسف فاطمه (س)
درد و دل با امام زمان(عج):
آمار و اطلاعات
بازديدها:
کل بازديد : 288751
تعداد کل پست ها : 858
تعداد کل نظرات : 82
تاريخ آخرين بروز رساني : شنبه 4 اردیبهشت 1389 
تاريخ ايجاد بلاگ : چهارشنبه 1 مهر 1388 

مشخصات مدير وبلاگ :
مدير وبلاگ : محمد رضا زينلي

ت.ت : ارديبهشت 1373
 وبلاگ هاي ديگر من: 
آخرين منجي
پيروان راه حسين
سي سال انقلاب پايدار

سوابق مدير :
كسب رتبه ي اول در دومين جشنواره وبلاگ نويسي سايت تبيان
كسب رتبه دوم در اولين دوره جشنواره وبلاگ نويسي سايت تبيان
كسب رتبه سوم در سومين دوره جشنواره وبلاگ نويسي و وب سايت انتظار


يكي از برندگان اصلي سايت 1430(جشنوراه وبلاگ نويسي اربعين حسيني)
يكي از برندگان جشنواه وبلاگ نويسي گوهر تابناك)

كسب رتبه سوم در جشنوراه پيوند آسماني)

يكي از برندگان جشنوراه وبلاگ نويسي راسخون)
فعالترين كاربر سايت تبيان در سال 87


مدير انجمن دانش آموزي سايت تبيان با شناسه كابري moffline


مدير انجمن هنرهاي رزمي سايت راسخون با شناسه كاربري bluestar


آرشيو مطالب
فروردین 1389
مهر 1388
آبان 1388
آذر 1388
دی 1388
بهمن 1388
اسفند 1388

جستجو گر
براي جستجو در تمام مطالب سايت واژه‌ كليدي‌ مورد نظرتان را وارد کنيد :


زمان


ساير امکانات

New Page 2

 

New Page 2

 


 
 

صفحه اصلي |  پست الکترونيک |  اضافه به علاقه مندي ها |  راسخون



Designed By : rasekhoon & Translated By : 14masom