 |
از کتاب عقل و علم و روايت حديث |
|
1- حسن بن علي بن جهم گويد: از حضرت رضا (ع) شنيدم که فرمودند: حضرت رسول (ص) فرمود: دوست هر مردي خرد و عقل اوست، و دشمنش ناداني و جهل او ميباشد. 2- ابوهاشم جعفري گويد: در خدمت حضرت رضا (ع) اجتماع کرده بوديم، در اين هنگام از عقل و ادب گفتگو به ميان آمد، امام (ع) فرمود: اي ابوهاشم عقل نعمتي است که از طرف خداوند به بندگان عطا شده است و ادب با مشقت به دست ميآيد، هر کس با سختي و مشقت دنبال ادب برود به مقصود خود خواهد رسيد، و ليکن عقل با مشقت به دست نميآيد و هر کس بخواهد با مشقت عقل را به دست بياورد جز جهالت چيزي به دست نخواهد آورد. 3- معمر بن خلاد گويد: از حضرت رضا (ع) شنيدم ميفرمود: عبادت به کثرت نماز و روزه نيست، بلکه عبادت و پرستش فکر و انديشيدن در اوامر پروردگار است. 4- احمد بن عامر طائي گويد: از امام رضا (ع) شنيدم ميفرمود: نخستين اثر عقل و خرد بعد از ايمان به خداوند، محبت و احسان و لطف و دوستي با مردم است، و همچنين نيکي و رسانيدن خيرات به نيکوکاران و بدکاران.
5- داود بن سليمان غازي از حضرت رضا (ع) روايت ميکند که فرمود: خداوند از اين جهت عقل را در بندهي خود وديعه نهاد که او را در يک روزي از مهلکه نجات دهد. 6- احمد بن عمر حلال از حضرت رضا (ع) روايت ميکند و گويد: به حضرت عرض کردم: مردي از اصحاب ما کتابي به من ميدهد و نميگويد مطالب آن را از من نقل کن، آيا جايز است من اخبار و مطالب آن کتاب را نقل کنم؟ فرمود: هر گاه يقين کردي کتاب مال اوست از وي روايت کن. 7- صفوان بن يحيي از امام رضا (ع) روايت ميکند که فرمود: از علامات و نشانههاي فقه حلم و بردباري و سکوت است. 8- احمد بن عامر طائي از امام رضا (ع) روايت ميکند که اميرالمؤمنين (ع) در جواب پرسشهاي مرد شامي فرمود: چهار چيز از چهار چيز سير نميگردند، زمين از باران، ماده از نر، چشم از ديدن، و عالم از کسب دانش. 9- و نيز احمد بن عامر گويد: امام رضا (ع) از اميرالمؤمنين (ع) روايت ميکرد که آن حضرت فرمود: اگر براي به دست آوردن پنج چيز رنج سفر به خود بدهيد و آنها را به دست آوريد مانند آن را به دست نخواهيد آورد. نخست آنکه هيچ بندهاي جز از گناه خود از چيزي نترسد، و جز خداوند از کسي اميدوار نباشد، مرد جاهل از آنچه نميداند بپرسد، و از پرسش شرم نداشته باشد، و هيچ يک از شما اگر از وي مسئلهاي پرسيده شد و او نميدانست شرمنده نباشد، شکيبائي در برابر مصائب مانند سر آدمي در بدن ميباشد، و کسي که صبر ندارد ايمان ندارد. 10- و نيز احمد بن عامر روايت ميکند که حضرت رضا (ع) از جدش رسول خدا (ص) روايت کرد که فرمود: «دانش مانند گنجي است که کليد آن سؤال است، خداوند شما را رحمت کند هر چه ميخواهيد بپرسيد و بر دانش خود بيفزائيد، و در پرسشهاي علمي چهار نفر ماجور هستند: سؤال کنند، معلم، شنونده، و پاسخ دهنده. 11- احمد بن عامر از حضرت رضا (ع) و او از جدش حضرت رسول (ص) روايت ميکند که فرمود: خداوندا جانشينان مرا بيامرز و اين مطلب را سه بار تکرار کردند. خدمت آن بزرگوار عرض شد جانشينان شما کيانند؟ فرمود: کساني که بعد از من خواهند آمد و روايتهاي مرا نقل خواهند کرد، و سنتهاي مرا به مردم تعليم خواهند داد. 12- احمد بن عامر از امام رضا و او از جدش عليهماالسلام روايت ميکند که فرمود: هر يک از امت من که چهل حديث را حفظ کنند و از آن اخبار استفاده نمايند، خداوند آن شخص را روز قيامت فقيه دانشمندي مبعوث خواهد کرد. 13- و نيز احمد بن عامر از حضرت رضا (ع) و او از جدش رسول خدا (ص) نقل ميکند که فرمود: هر کسي بدون علم فتوي بدهد و در موضوعات ديني اظهارنظر کند فرشتگان آسمان و زمين او را لعنت ميکنند. 14- حسن بن عبدالله رازي گويد: امام رضا (ع) از پدرانش از اميرالمؤمنين عليهمالسلام نقل ميکرد که آن جناب فرمود: علم گمشدهي مؤمن است. 15- عبدالسلام هروي گويد: از حضرت رضا (ع) شنيدم ميفرمود: خداوند رحمت کند آن بندهاي را که دستورات ما را زنده کند، عرض کردم چگونه دستورات شما را زنده کند؟ فرمود: علوم و معارف ما را بياموزد، و به مردم تعليم دهد، زيرا اگر مردم خوبيهاي سخنان و دستورات ما را فراگيرند از ما متابعت خواهند کرد.
[ صفحه 257]
ابوالصلت گويد: عرض کردم: اي فرزند رسول خدا از حضرت صادق (ع) براي ما نقل شده که فرمود: هر کس علم بياموزد و قصدش اين باشد که با نادانان جدال کند، و به دانشمندان فخر بفروشد، و يا نظرش اين باشد که با کسب علم و فضيلت، مردم و جامعه را متوجه خود کند، اين چنين عالمي جايش در دوزخ است. حضرت رضا فرمود: جد من درست فرموده است، آيا ميداني که نادانان چه افرادي هستند؟ عرض کردم: آنان را نميشناسم. فرمود: آنها گروهي از داستانسرايان مخالف ما هستند که مردم را از طريق حق و صراط مستقيم منحرف ميکنند، آيا ميداني که مقصود از «علماء» چه کساني ميباشند؟ گفتم آنرا هم نميدانم. امام (ع) فرمود: مقصود از «علماء» علماي آل محمد عليهمالسلام هستند که خداوند اطاعت آنها را واجب گردانيده و محبت آنان را لازم ساخته است، آيا ميداني که معني توجه مردم به او چيست؟ عرض کردم نميدانم. فرمود: به خداوند سوگند معني اين جمله ادعاي امامت بدون حق و استحقاق ميباشد، و هر کس مرتکب اين عمل گردد جاي او در آتش خواهد بود. 16- داود بن سليمان غازي از حضرت رضا (ع) روايت ميکند که اميرالمؤمنين عليهالسلام فرمود: پادشاهان بر مردم فرمانروا هستند و علم و دانش بر پادشاهان حکومت ميکند، و قدر علم اين است که از خداوند بترسي و به علم و فضيلت خود عمل کني، و از جهالت براي تو همين بس است که به علم خود فخر و مباهات کني. 17- محمد بن علي از حضرت رضا (ع) و او از پدرانش از حضرت رسول (ص) روايت ميکند که فرمود: طلب علم بر هر مسلماني واجب است، علم را در جاهائي که گمان داريد جستجو کنيد، و آن را از اهلش فراگيريد، ياد گرفتن علم براي رضاي خداوند از حسنات است، و طلب علم عبادت و مذاکره و مباحثه آن تسبيح و عمل کردن و کاربستن علم به منزله جهاد در راه خداوند ميباشد. هر کس علم را به ديگران بياموزد مانند آن کسي است که در راه خداوند صدقه ميدهد، و هر کسي علم را در ميان اهلش بذل کند و مردم را از علوم خود بهرهمند کند، به خداوند نزديک ميگردد، زيرا راه حلال و حرام از علم حاصل ميشود و روشني راه بهشت از آن پديد ميآيد. علم در هنگام وحشت رفيق و همدم انسان و در غربت و تنهائي يار و ياور آدمي است. علم و دانش در خلوت همصحبت و در سختيها و مشکلات راهنما است، علم در برابر دشمن مانند سلاح بران و در نزد دوستان زيور آدميان است، خداوند به وسيله علم گروهي را به مقامات عاليه ميرساند و آنان را در امور خير و صلاح و سداد مقتدا و راهبر ميگرداند. جامعه به وسيله اين علماء به طريق خير و سعادت رهنمائي ميشود و مردم پيرامون آنها را ميگيرند و به افعال و اعمال آنان اقتداء کرده و از آراء و نظريات آنان سود برده و در نتيجه سعادتمند ميگردند. فرشتگان ميل ميکنند که با اهل علم دوستي و ارتباط برقرار کنند و با بالهاي خود آنان را نوازش ميکنند و تماس ميگيرند، و در هنگام نماز خواندن به آنها مبارکباد ميگويند.
هر خشک و تري براي علماء استغفار ميکند، و ماهيان درياها و همه جنبندگان و درندگان بيابانها و چهارپايان براي اينگونه مردمان عالم طلب رحمت و مغفرت مينمايند. علم دل را حيات بخشيده و جهالت را از آن ميزدايد، و چشمها را روشنائي بخشيده و تاريکيها را از برابر ديدگان برطرف ميکند، و به ابدان آدميان توانائي داده و ضعف و ناتواني را رفع ميسازد، علم بندگان را به جايگاه نيکان رسانيده و با خوبان و نيکوکاران همنشين ميکند، و در دو جهان به مقام بلندي ميرساند. مذاکره علم و گفتگو در مباحث علمي مانند کساني است که روزه داشته باشند و يا به عبادت پروردگار قيام نمايند. به راهنمائي علم انساني با خداوند آشنا ميگردد و از وي اطاعت ميکند و پرستش مينمايد، به وسيله علم ارتباط بين ارحام برقرار ميگردد، و حلال از حرام شناخته ميشود، علم پيشاپيش عمل و عمل تابع علم است، علم به مردمان خوشبخت الهام ميگردد، و مردمان بدبخت و سيهروز از افاضه آن محروم ميگردند. پس خوشا به حال آن افرادي که از علوم پروردگار محروم نگردند، و از علم و فضيلت بهرهمند شوند. 18- ابوالصلت هروي از حضرت رضا (ع) از پدرانش از حضرت رسول (ص) روايت کرده که آن جناب فرمود: از دانايان باشيد نه از راويان، اگر حديثي را از روي فقه و بصيرت و دانائي درک کنيد و معاني آن را دريابيد بهتر است از اينکه هزار حديث را بدون درک معاني آن را روايت نمائيد. 19- يوسف بن محمد و علي بن محمد که هر دو از شيعيان بودند از امام حسن عسکري (ع) روايت ميکنند که حضرت رضا (ع) فرمود: روز قيامت به عابد گفته
ميشود تو مرد خوبي بودي و براي خودت کوشش کردي و زاد و توشه خود را فراهم ساختي، اينک داخل بهشت شويد، و از نتائج اعمال خود بهرهمند گرديد. ليکن فقيه آن کسي است که جامعه را از علوم خود بهرهمند گرداند، و آنان را به طرف خير و سعادت رهنمون شود، و آنها را از چنگال دشمنان برهاند و از نعمتهاي پروردگار آنان را بهرهمند سازد، و خشنودي خداوند را براي آنان فراهم آورد. روز قيامت به فقيه گفته ميشود اي کسي که از ايتام آل محمد عليهمالسلام سرپرستي کردي و دوستان ضعيف آنها را راهنمائي نمودي، اينک از کساني که از تو علم آموختند شفاعت کن. پس آن فقيه توقف ميکند و مردم را دسته دسته با خود به بهشت ميبرد، و اينان کساني هستند که از وي و يا شاگردان او علم آموختهاند، و تا روز قيامت هر کسي از گفتههاي اين عالم استفاده کند مشمول شفاعت وي خواهد بود، و اينک بنگريد بين فقيه و عابد چه فرقي هست. [1] .
| |
|
|
 |
آمار و اطلاعات |
|
| |