براي ايجاد علاقه به آموزش و قرائت صحيح قرآن چه بايد كرد؟

اين شناخت و انس با قرآن فوايد بسياري در بر دارد كه در صدر آن مي توان به امكان بهره معنوي از هدايت قرآن اشاره كرد . قرآن جداي از اينكه كتاب هدايت است معجزه پيامبر نيز مي باشد و در هر برهه از زمان ارائه روشي ويژه براي فهم عميق تر و درك بهتر قرآن ضروري است . قرآن زيبايي هاي گوناگون دارد و زماني كه با اين زيبايي ها آشنا شويم ديگر از قرآن جدا نخواهيم شد . بنابراين مربيان قرآن در امر آموزش قرآن به نوجوانان و ايجاد انگيزه در آنان موفق هستند كه بتوانند جوانان و نوجوانان را با زيبايي هاي قرآن مانوس گردانند كه در اين زمينه بايد با انجام تبليغات گسترده در راديو ، تلويزيون و مطبوعات ذهن جوانان و نوجوانان را با مفاهيم قرآن نزديك كنند و در اين راستا مربيان قرآن مي توانند با آشنايي با شيوه هاي ايجاد علاقه در كلاس درس براساس تكنيك هاي روانشناسي گامي در جهت انس بيشتر نوجوانان به قرآن بردارند .
تعريف انگيزش : انگيزش انتخاب هدف يا فعاليت و ميزان سعي و كوشش افراد براي رسيدن به آن هدف است . انگيزش عملاً در جهت و شدت رفتار افراد منعكس مي شود يعني هر قدر انگيزش بيشتر باشد فرد هدف خود را با شدت بيشتر و در زمان بيشتري تعقيب مي كند و هر قدر انگيزش كمتر باشد فرد زودتر از فعاليت يا تعقيب هدف دست برمي دارد انگيزش براي يادگيري از اين نظر اهميت دارد كه در صورت فقدان آن پرجاذبه ترين و سودمندترين آموزش ها بي نتيجه و بي حاصل خواهد بود و هيچ خواهد بود و هيچ عامل ديگري نيز نمي تواند جايگزين عامل انگيزش در يادگيري باشد.
علاقه چيست ؟ اصطلاح علاقه از ديدگاه هاي بسياري مورد استفاده قرار مي دهند اما به طور كلي اصطلاح علايق ، به الگوهاي گزينشي از ميان چندين گزينش ارجاع مي شود داده هايي كه علايق را از آنها برداشت مي كنند مستقيماً قابل مشاهده مرتباً تكراري و كاملاً متغير هستند .معلم نه تنها مي تواند با استفاده از علايق كودك رفتارهاي غيرجالب را در او تقويت كند بلكه مي تواند خود اين رفتار را به خودي خود ، جالب و تقويت كننده سازد معلم از راه همانند سازي و مشاهد الگو نيز مي تواند علايق كودك را آشكار سازد پس از والدين ، معلمان احتمالاً قويترين الگو در ميان بزرگسالان هستند و بيشترين يادگيري همانند سازي كودك را در بر مي گيرد .
بنابراين اگر معلمي ويژگي هاي مطالب آموزش كه بالاترين و پايين ترين علاقه دانش آموزان را برمي انگيزد بشناسد در اين صورت با اعتماد كاملاً بيشتري كه اكنون امكان پذير است مي تواند به تشكيل كلاس و يا اجراي برنامه اي درسي اقدام كند.
برانگيختن علايق در امر تدريس :
اگر بخواهيم دانش آموزانمان از توانايي هايشان بهره اي بگيرند بايد تمايل به يادگيري را در آنها برانگيزيم براي انجام اين عمل دو راه موجود است :
1- برانگيختن علاقه مستقيم آنان به يادگيري موضوع درس
2- برانگيختن علاقه غيرمسقيم آنان نسبت به موضوع درس
به طور مستقيم به موضوعي علاقه مند شدن يعني آموختن موضوعي به خاطر خود آن موضوع و به طور مستقيم به موضوعي علاقه مند شدن يعني آموختن موضوعي نه به خاطر آوردن آن موضوع بلكه براي رسيدن به هدف ديگر موثرين انگيزه يادگيري از علاقه مستقيم سرچشمه مي گيرد براي انگيختن اين نوع علاقه در دانش آموزان راه هاي مختلفي وجود دارد . كه چند نمونه آن در اينجا ذكر مي شود :
1- درس را با بيان پرسش متوقعه آغاز كنيم .
2- مسئله اي براي حل به دانش آموزان بدهيم .
3- وسايل تازه اي را به كلاس بياوريم
4- آزمايش انجام دهيم
5- كودكان را براي گردش و تماشا بيرون ببريم
6- در مورد تاريخ و ادبيات ، شاگردان را وادار كنيم كه موضوع درس را به صورت نمايشنامه اجرا كنند .
علاقه مسري است . هر اندازه كه خودمان به موضوع درسمان بيشتر علاقه نشان دهيم احتمال دارد كه علاقه
دانش اموزان را بيشتر برانگيزيم . زماني كه علاقه آنان را برانگيختيم تازه كار مشكل ما شروع مي شود كه نگذاريم اين علاقه از بين برود اگر بخواهيم در اين امر موفق باشيم بايد به شاگردان طور ي نشان دهيم كه خالصانه و صادقانه به پيشرفت آنها علاقه منديم .
كودك در كار خود كوشش به خرج نمي دهد مگر اينكه احساس كند معلمش به او علاقمند است ولي اين امر به تنهايي كافي نيست كوشش و فعاليت شاگردان نه تنها به شيوه رفتار معلم بستگي دارد بلكه به روش كار آنان نيز مربوط است كودكاني مي خواهند بدانند كه از آنها انتظار چه كاري مي رود ؟
اخلاق قرآني براي معلم خوب :
براي آموزش قرآن در هر مقطعي ابتدا بايد مخاطب را مشخص كرد براي آموزش قرآن به كودكان و نوجوانان سبك هاي مختلفي وجود دارد كه در هر يك از آنها ابتدا بايد مشخص شود از فراگيري قرآن انتظار چه
توانايي هايي را در يادگيري داريم .
آموزش قرآن به معني خواندن قرآن به تنهايي نيست روخواني بسيار مهم است اما براي آموزش قرآن ايجاد انگيزه از هر چيز مهم تر است براي ايجاد انگيزه نيز فهم آيات قرآن بسيار تاثير گذار است .
براي يك معلم قرآن علم تجويد، صوت و لحن كافي نيست براي معلم خوب بودن بايد اخلاق قرآني داشت . اگر نور قرآن در روح و وجود معلمي رسوخ كند آن فرد چه بخواهد و چه نخواهد به دليل بركات قرآن
تبديل به معلمي شايسته مي شود

نوشته شده در : پنج شنبه 28 بهمن 1395  ساعت :10:46 PM   |   توسط :مدیریت فرهنگیان استان کرمانشاه نظرات (0)

درباره ما

بایگانی

آمار بازدیدها

  • کل بازديد : 57405
  • تعداد کل مطالب : 111
  • تعداد کل نظرات : 0
  • تاریخ ایجاد وبلاگ : جمعه 28 آبان 1395 

تماس با ما

پست الکترونيکي :
وب سایت :

خبرنامه