چادر مادر من فاطمه، حرمت دارد قاعده، رسم، شرایط دارد....
چادر مادر من فاطمه، حرمت دارد
قاعده، رسم، شرایط دارد
شرط اول همه اش نیت توست... محض اجبار پدر یا مادر
یا که قانون ورودیه دانشگاه است
یا قرار است گزینش شوی از ارگانی
یا فقط محض ریا
شایدم زیبایی، باکمی آرایش!
نمی ارزد به ریالی خواهر... چادر مادر من فاطمه،شرطش عشق است
عشق به حجب و حیا
به نجابت به وفا
عشق به چادر زهرا
که برای تو و امنیت تو خاکی شد
تا تو امروز شوی راحت و آسوده
کسی سیلی خورد
خون این سیل شهیدان
همه اش با هدف چادر تو ریخته شد.
شهدا را فراموش نکنیم...!
پنجشـنبہ ڪہ مےشود
دلــم هرجا ڪہ باشد
بےتابِ خاک کوےتان مےشود
بہ خــود ڪہ مےآیم
سر از مزارتـان در مےآورم
بہ امیـد نیـم نگاهے ...
به نام مادر...
چرا نوجوان الگو می خواهد ؟
خوبی ها و کمالات و بایدها تا وقتی از مرحله ی بیان و توصیف به مرحله ی عمل و عینیت نرسند، اثر چندانی نخواهند گذاشت؛ زیرا آگاهی از مسیر دستیابی به این فضیلت ها آن چنان سخت و دشوار به نظر می رسد که امری دست نیافتنی تلقی می شوند.
اولا، نوجوان با مشاهده ی الگو در می یابد که این هدف بزرگ دست یافتنی و ممکن است؛ ثانیا، مشاهده ی الگو، رغبت و انگیزه ی وی را برای رسیدن به این هدف و طی این مسیر تحریک می کند. الگو، نمونه ای عینی و درک نشدنی از فضایلی که والدین می خواهند در تربیت به آن برسند، در مقابل نوجوان قرار می دهد.
این روش به دو دلیل، روشی بسیار موثر و سریع در تربیت است؛ به دلیل عینی و محسوس بودنش و نیز به سبب میل به گرایش ذاتی انسان به الگو گیری؛ لذا هر چه نمونه ی ارائه شده از کمال بیشتر و جاذبه ی فراگیرتری بهره مند باشد، این روش از کارایی بیشتری برخوردار خواهد بود.1
الگو، نمونه ای عینی و درک نشدنی از فضایلی که والدین می خواهند در تربیت به آن برسند، در مقابل نوجوان قرار می دهد. |
به همین دلیل قرآن پیامبر بزرگوار اسلام را الگویی کامل و بی نقص برای همه معرفی می کند، «لَقَد کانَ لَکُم فی رسولِ اللهِ اُسوَهّ حَسَنَهُ» به طور مسلم برای شما، در زندگی رسول خدا سرمشق نیکویی است.»
انسان به طور فطری الگو پذیر است. به دلیل میل شدید نوجوان به کمال گرایی، این ویژگی در دوران نوجوانی بیشتر نمایان است، زیرا نوجوان به دنبال الگویی است تا زندگی خود را با او تطبیق دهد. جذب شدن به شخصیت های هنری، ورزشی، علمی و .... و الگو برداری از آنها در رفتار، گفتار، پوشش و حتی حرکات، نشانه ی شدت الگو طلبی نوجوانان است.
1. بزرگ ترین فایده ی این روش تربیت، حفظ شخصیت فرزند است. روش زبانی در
فواید تربیت الگوییتربیت، چون به صورت مستقیم انجام می شود، اثر کمتری دارد. به ویژه برای نوجوان که دنبال اثبات استقلال فکری و شخصیتی است، اما روش الگویی چون به صورت غیر مستقیم است، با حفظ شخصیت نوجوان همخوانی بیشتری دارد.
2. در این روش، مسائل تربیتی از حالت تحمیلی و القایی بیرون می آید و خود فرزند برای دستیابی به کمال، به سمت والدین حرکت می کند. علت این حرکت این است که فرزند در ارتباط با والدین خود، با رفتارهای شایسته ی آنها رو به رو شده و جذب می شود، چرا که بدیهی است انسان ها به طور فطری در برابر کمال به خضوع در می آیند و مجذوب آن خواهند شد.2
به طور معمول دختران بیشتر، از مادران خود و پسران از پدران خود الگو می گیرند. پسر نوجوان در ویژگی ها و رفتارهای پدر دقیق می شود و مترصد است که از او شخصیتی مردانه اقتباس کند. در این راستا، ریزه کاری های گفتار و رفتار پدر را از نظر دور نگه نمی دارد تا بر اساس آنها الگوی شخصیتی مردانه بسازد و خود را همانند او شکل بدهد.
دختران نوجوان نیز در حرکات و رفتارهای مادر دقیق و کنجکاو می شود و در ذهن خود درصدد طراحی الگویی از شخصیت مادر برمی آید تا او هم بتواند بر چنین مبنایی، در خود شخصیتی زنانه مطابق با شخصیت مادر بسازد و همانند مادر شود.
اگر فرزندان خانواده در جست و جوی یافتن شخصیتی خوب و پذیرفتنی در پدر و مادر ناکام شوند و شکست بخورند یا به بیانی پدر و مادر را دارای این صلاحیت ندانند، برای همانند سازی به دیگران روی می آورند و شخصیت مطلوب و مد نظر خود را از آنها اقتباس می کنند.
منبع: مزرعه آفتابگردان، ص39-41
آستان قدس رضوی
----------------------------------------------------------------
پی نوشت ها:
1.مصطفی دلشاد تهرانی، سیری در تربیت اسلامی، ص244.
2. غلامرضا صفری، نوجوان و خانواده، ص43
خط کش انتظار...
امام رضا (علیه السلام) با اهمیت دادن به مسئله انتظار می خواستند گامی برداشته و در مسیر تربیت نسل آینده، حرکتی فرهنگی ایجاد کنند. امام در زمان خودشان که هنوز حضرت مهدی (عج) و حتی پدرشان امام حسن عسکری (علیه السلام) هم به دنیا نیامده بودند؛ از آن زمان، می خواستند نسلی را آماده و تربیت کنند که در این نسل، فرهنگ انتظار تجلی پیدا کرده باشد و به آسانی از کنار مسئله انتظار نگذرند.1
هدف امام تربیت نسل منتظر برای یک جامعه جهانی و دولت جهان شمول بود. این تربیت که ما نیز وظیفه داریم به تبعیت از امام رضا (علیه السلام) انجام دهیم در دو بخش خانواده و جامعه دست یافتنی است.
باید بدانیم تربیتی که امام رضا (علیه السلام) برای جامعه انجام می دهند و نسلی که حضرت (علیه السلام) می خواهند آن ها منتظر باشند، باید با چه خط کشی اندازگیری شود؟ معیار و ملاک این سنجش چیست؟ شاخصه های انتظار چیست؟
اولین نکته در تربیت نسل منتظر از دیدگاه امام رضا (علیه السلام) و نسلی که بخواهد با انتظار تربیت شود، باور به آینده است. مسئله
1-باور به آینده
شاخصه های نسل منتظرمهدویت و امام زمان (عج) در حقیقت، آینده پژوهی و اعتقاد به آینده است. آن آینده، زمان تشکیل حکومت جهانی اسلامی شیعی به رهبری یک انسان است.
مسئله مهدویت و امام زمان (عج) در حقیقت، آینده پژوهی و اعتقاد به آینده است. |
در فرمایشی که علمای بزرگوار، از جمله ابن بابویه قمی (شیخ صدوق) در کتاب های خود نقل کرده اند، امام رضا (علیه السلام) خطاب به دعبل خزائی می فرمایند: «... بعدالحسن ابنه الحجه القائم المنتظر فی غیبته المطاع فی ظهوره لو لم یبق من الدنیا الا یوم واحد لطول الله عزوجل ذلک الیوم حتی یخرج فیملاها عدلا کما ملئت جورا.» 2
...بعد از حسن (امام حسن عسکری (ع)، پسرش حجت قائم امام است که [ اهل ایمان ] در زمان غیبتش انتظار او را می کشند و در ظهورش از وی فرمان برداری می کنند. اگر از عمر دنیا جز یک روز نمانده باشد، خداوند متعال آن روز را چنان طولانی می کند تا او بیاید و جهان را پر از عدل کند؛ همان طور که از ظلم پر شده است.
2-آمادگی
دومین شاخص تربیت نسل منتظر، آمادگی است. آیا انتظار فقط خواندن دعای فرج و دعای ندبه است؟ آیا انتظار فقط شادی شعبان یا اشک در فراق و غیبت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است؛ هرگز این چنین نیست. شاخصه این انتظار، آمادگی است؛ آمادگی برای چیزی که به امید آن نشسته ایم.
منبع: خاتم ولایت؛ منتخب سخنرانی های حرم مطهر رضوی با موضوع مهدویت
سایت آستان قدس رضوی
-----------------------------------------------------------
پی نوشت ها:
1. حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالفضل طباطبایی، صحن جمهوری اسلامی، 2 تیر9.
2. محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج 51، ص154.
یاران انقلاب...
زمانی كه برای ادامه مبارزه به لبنان رفت، هر 8 فرزند خود را به دنیا آورده بود. مادر 35ساله، فرزندانش را به پدر سپرد و راهی شد تا شاید علاوه بر گذراندن دوره های چریكی، مدتی از دستگیری ها و آزار و اذیت ساواك در امان باشد.
مرضیه حدیده چی سال 1353پس از تحمل یك سال زندان و شكنجه های طاقت فرسای ساواك در حالی از زندان آزاد شد كه كسی امیدی به زنده ماندنش نداشت، در عین حال و در كنار آزادی او، دخترش رضوانه همچنان دربند ماند. او در كتاب خاطراتش می نویسد: برخی شب ها صدای ضجه دخترم كه شكنجه می شد، تا صبح توی گوشم بود. او تنها زنی نیست كه در مبارزات انقلاب نقش مؤثر داشته، اما شاید سرنوشت وی از بسیاری جهات با بقیه زنان انقلاب متفاوت باشد.
این بانوی همدانی سال های 53تا 57با گروه روحانیت مبارز خارج از كشور زیر نظر شهید محمد منتظری به انجام عملیات و مأموریت های متفاوت مشغول بود. او در این سال ها در كشورهای مختلفی مانند عربستان، انگلستان، فرانسه، عراق، لبنان و سوریه تردد می كرد. جالب است بدانید كه حدیده چی آموزش های رزمی و چریكی را در پایگاه های نظامی واقع در مرز لبنان و سوریه دید. اما نام مستعار طاهره دباغ شاید معروف تر از اسم مرضیه حدیده چی باشد.
كسی كه به سبب نوع فعالیتش در خارج از كشور به نام هایی چون خواهر دباغ، خواهرزینت احمدی نیلی و خواهر طاهره شناخته می شد. خواهر طاهره سال 1357همراه امام وارد پاریس شد و تا پیروزی انقلاب مسئولیت های بیت امام را در پاریس به عهده گرفت. زندگی وی پس از پیروزی انقلاب نیز كم هیجان تر و كم تحرك تر از سال های پیش از انقلاب نبود. نه تنها به این دلیل كه به عنوان تنها زن هیئت ایرانی، به نمایندگی از امام پیام ایشان را به گورباچف ابلاغ كرد، بلكه مسئولیت های نظامی پس از انقلاب، خواهر طاهره را بیشتر در اذهان ماندگار ساخت.