در اختلاف و تضاد بين يك آيه با يك روايت، ميزان و معيار چيست، و به چه اصلي بايد مراجعه كرد؟ در جواب اين سؤال و راه حل آن حضرت رضا عليه السلام مي فرمايد: قرآن مبناي سنجش است.
امام رضا عليه السلام به علي بن محمد بن جهم فرمود: قرآن را بر طبق راي خود تأويل و تفسير نكن. بدرستي كه خداوند مي فرمايد:
ابوحيون از امام رضا عليه السلام نقل كرده است كه فرمود: هر كس متشابهات قرآن را به محكمات آن ارجاع دهد، به راه راست هدايت شده است، سپس فرمود: در اخبار ما نيز همانند قرآن كريم، محكم و متشابه وجود دارد.، لذا متشابهات آن را به محكمات آن ارجاع دهيد، و صرفا به دنبال متشابهات آن نرويد كه گمراه مي شويد [1] .
[1] عيون، 589:1.
زيبايي تلاوت و رعايت قواعد تجويدي و تلفظ حروف طبق مخارج آنها، همراه با صوت و لحن، لوازمي هستند و كه بر گرمي محافل انس با قرآن مي افزايند و تلاوت آيات را رونق مي بخشند. از اين روست كه امام رضا عليه السلام مي فرمايد:
همانگونه كه ذكر شد، مسئله (خلق قرآن) يكي از گرفتاري عصر حضرت رضا عليه السلام بود، و اين مسئله كه قرآن چيست؟ براي خيلي ها سؤال و شبهه ايجاد نموده بود كه بعضي خدمت امام رضا عليه السلام مي رسيدند و در اين باره از آن حضرت سؤال مي كردند. ياسر خادم مي گويد: از امام رضا عليه السلام از قرآن سؤال شد، فرمود:
امام رضا عليه السلام مي فرمايد: در قرآن شفا و درمان هر دردي است، و از قرآن درمان بخواهيد. كسي كه او را قرآن شفا و درمان ندهد، درماني براي او نيست. (بحار: 200:89)
امام رضا عليه السلام مي فرمايد: اميرالمؤمنين فرمود: اگر كسي از شما حاجتي دارد، اول بامداد روز پنج شنبه به سراغ آن برود، و چون از منزل خارج شود، آيه آخر سوره آل عمران «يا ايها الذين امنوا اصبروا و صابروا و رابطوا و اتقوا الله لعلكم و تفلحون» و آية الكرسي و سوره قدر و سوره حمد را قرائت كنده، زيرا در اين آيات قضاء حوائج دنيا و آخرت است [1] .
امام رضا عليه السلام مي فرمايد: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: شش چيز از مروت و مردانگي است، سه چيز در حضر و سه چيز در سفر: اما آن سه كه در حضر است:
امام رضا عليه السلام در توصيه و سفارشي فراگير و همگاني مي فرمايد: