حضرت رضا علیه السلام از پدران گرامی خود از امیر المومنین (ع) نقل می کند که رسول خدا (ص)در خطبه چنین فرمود:در ماه رمضان،بزرگسالان خویش را احترام گذاشته ،برکوچک ترهایتان ترحم نمایید .
بحارالانوار،ج96ص357 به نقل از امالی وعیون اخبارالرضا(ع)
پرسيدند: خدا چگونه و كجاست؟
امام فرمود: اساسا اين تصورى غلط است، زيرا خداوند مكان را آفريد و خود مكان نداشت، و چگونگى ها را خلق كرد و خود از چگونگى (و تركيب) بر كنار بود، پس خدا با چگونگى و مكان شناخته نمى شود، و به حس در نمى آيد، و به چيزى قياس و تشبيه نمى گردد.
-چه زمانى خدا بوجود آمده است؟
امام-بگو چه زمانى نبوده تا بگويم چه وقت بوجود آمده است.
-چه دليلى بر حدوث جهان (يعنى اينكه جهان قبلا نبوده و مخلوق است) وجود دارد؟
هر كس خداى را بزرگ دارد اولياى او را نيز پاس خواهد داشت و هركه در بزرگداشت اولياى خدا كوتاهى ورزد، راه خود را به سوى خدا گمخواهد كرد. امام رضا از سالكان راه پروردگار بزرگ بود.
شيطان، مخالفت با اولياى خدا را در نظر آدمى، زيبا جلوه مىدهد تااو را از راه راست پروردگارش گمراه كند و در بيابان حيرتزا و راههاىپراكنده سرگردانش سازد.
امام رضاعليه السلام از شجره پاكى بود كه خداوند آن را گرامى داشته و در آنبراى امّت محمّدصلى الله عليه وآله بركت قرار داده و فرموده است :
( ذُرِّيَّةً بَعْضُهَا مِن بَعْضٍ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ ) (1)
"نسلى برخى از برخى و خداوند شنوا و داناست. "
خداوند يحيى بن زكريا را به واسطه حكمت بالغه خود و نيز براىگراميداشت زكريا به پيامبرى برگزيد و حكم نبوّت را در ايّام كودكىاشبه وى ارزانى داشت. همچنين مريم صديقه را به هنگامى كه مادرش او رادر شكم خويش نذر خداوند كرد و براى خدا آزاد ساخت برگزيد و نيزعيسى پسر مريم را براى گراميداشت مادر صديقهاش به پيامبرىبرانگيخت و عيسى در گاهواره لب به سخن گشود و گفت : من بنده خدايمو او مرا كتاب داد.
از اين روح پاك، خلق و خويى بزرگ به چشم مىخورد كه كتابهاىتاريخ شمهاى از آن را براى ما بازگو كردهاند. و مگر نه اين است كه بوىخوش نشانه گل و نور، نشانه خورشيد است ؟ و آيا ايمان چيزى جز عشقو نشانه عشق چيزى جز همين اخلاق نيكوست ؟ !
آنحضرتعليه السلام در قلّه فروتنى و خوشرفتارى با مردم بود. ابراهيم بنعبّاس در اين باره چنين مىگويد : هرگز نديدم كه امام رضا در گفتار خودبه كسى بىاحترامى كند. هيچگاه نشد سخن كسى را قطع كند و اجازه مىدادتا شخص خود از گفتار بازايستد و هرگز دست رد بر سينه كسى كه مىتوانست حاجتش را روا كند، نمىزد.
در فرهنگ اسلامی از لحظات عمر به عنوان فرصت هایی طلایی و نعمت های بی بدیل یاد شده است که در صورت هدر دادن آن دیگر قابل بازگشت نبوده و قابل جبران نیست.
عمر سرمایه با ارزشی است که برای ساختن دنیا و آخرت انسان باید بهترین بهره را از آن جست. مقاطعی از این سرمایه ارزشمند و خدادادی، مثل نوجوانی، جوانی و دوران تحصیل، بدلیل اینکه آمادگی و فراغت انسان برای بهره برداری مناسب و سودمند بیش از مواقع دیگر است، از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد. اهمیت دادن به وقت و ارزش قائل شدن برای آن در سیره پیشوایان همواره مورد تاکید فراوان قرار داشته است. پیامبرگرامی اسلام و ائمه بزرگوار (ع) هم بارها مردم را به غنیمت شمردن فرصت ها و اهمیت دادن به وقت و استفاده صحیح از آن توصیه کرده و گذر زمان را همچون گذر ابر توصیف نموده و ما را به بهره گیری صحیح از زمان سفارش نموده اند. (1)
حضرت رضا علیه السلام فرمود:از خداوند درخواست نمایید که روزه شما پذیرفته ،وآن را آخرین روزه (آخرین پیمان الهی)قرار ندهد،وشما را درماه رمضان به بندگی موفق ساخته،از معصیتش نگاه دارد،همانا او بهترین درخواست شونده است.
بحارالانوار،ج 96،ص341
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی آستان قدس رضوی، زائران حرم مطهر امام علیبنموسیالرضا(ع) روز گذشته عطر و بوی تلاوتهای به یاد ماندنی استاد مسلم قرآن، «شحات انور» را از حنجره فرزندش «شیخ محمود» استشمام کردند و دل و جان خود را با تلاوتهای نورانی این استاد جوان عطرآگین ساختند.