يكي از واجبات ديني ما نماز است كه آن تاكيد زيادي شده و در همين زمينه پيامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) فرموده است: «نماز ستون دين است پس هر كس عمدا نمازش را ترك كند به تحقيق دينش را منهدم كرده است» (1)
در سيره و رفتار عملي اهل بيت يكي از نكاتي كه ديده مي شود تاكيد آنان بر ۷نماز اول وقت است. امام رضا عليه السلام نيز بر اين امر تاكيد فراواني داشته اند. ابراهيم بن موسي قزار گويد: روزي در خراسان در خدمت امام رضا عليه السلام در راهي مي رفتيم. وقت نماز شد امام به سمت ساختماني كه آنجا بود رفت و در زير صخره اي كه در آن نزديكي بود نشست. ايشان به من فرمود اذان بگو. گفتم صبر كنيد اصحاب بيايند. امام فرمود: «خداوند تو را بيامرزد هرگز نماز را از اول وقت به آخر وقت آن بدون علت به تاخير ميفكن. هيچگاه اول وقت را از دست مده» اذان گفتم و نماز خوانديم. (2)
همچنين رويدادي ديگر در زندگي امام رضا عليه السلام به ثبت رسيده است كه اهميت بسيار بالا و حياتي نماز اول وقت را روشن مي سازد. در آن روزها كه مامون جلسه گفت و گو و مناظره تشكيل داده و امام رضا عليه السلام را با عالمان بزرگ اديان و مذاهب و مكاتب فلسفي به بحث واداشته بود، عمران صابي كه از عالمان بزرگ آن زمان بود در مناظره با امام چنين گفت: اي عالم و داناي مردم اگر نبود كه تو همگان را به پرسش و سوال فرا خواندي من هرگز از تو پرسش نمي كردم. حال اجازه مي دهي كه از تو سوال كنم؟ امام گفت بله، آنگاه عمران صابي سوالاتش را پرسيد و امام (ع) به تمامي آنان پاسخ فرمود. در ميان گفتمان امام با عمران وقت نماز فرا رسيد. امام رو به مامون كرد و فرمود: هنگام نماز است. عمران عرضه كرد: سرور من بحث مرا قطع مكن چرا كه دل من آماده پذيرفتن سخنانت شده است. حضرت فرمود: نماز مي گزاريم و به گفت و گو باز مي گرديم. پس امام از جاي برخاستند و مشغول نماز شدند و پس از نماز با عمران مشغول صحبت شدند. عمران سوالاتش را پرسيد و امام به تمامي آنان جواب داد. در پايان اين گفت و گو مسلمان شد.(3)
اين روش و سيره آن پيشوايان بزرگ است اگر چه مجلس بسياربا اهميت باشد ولي نماز اول وقت از آن مهمتر است و اين آموزشي است به همه رهروان راه امامان كه اهميت نماز را به خوبي درك كنند.
پانوشت:
1- بحار الانوار، ج 82، ص202
2- سيره امام رضا عليه السلام، امير مهدي حكيمي،ص26
3- همان، ص27