نماز شب امام
رجاء بی ابیضحاک میگوید:
امام رضا علیهالسلام در سفر و حضر، نماز شب، شفع، وتر و دو رکعت [نافله] صبح را ترک نمیکرد. [1] .
عبادت امام در زندان
عبدالسلام هراتی گوید:
به در خانهای که امام رضا علیهالسلام را در شهر سرخس زندانی کرده بودند آمدم، و آن حضرت آنجا گرفتار بود، از زندانبان اجازه [ملاقات] خواستم، به من گفت: که راهی بر او نداری، پرسیدم چرا؟ گفت: برای اینکه او بیشتر اوقات در روز و شب هزار رکعت نماز میخواند. [2] .
طلب بهشت
رجاء بن ضحاک میگوید:
امام رضا علیهالسلام شبها در بستر خود بسیار قرآن تلاوت میکرد، و چون به آیههای بهشت و دوزخ میرسید، میگریست و بهشت را از درگاه خدا طلب میکرد و از آتش دوزخ به خدا پناه میبرد.
دعا در تعقیب نمازهای واجب
از آن حضرت روایت شده که فرمود: «برای طلب روزی بعد از هر نماز بگو:
«یا من یملک حوائج السائلین، یا من لکل مسألة منک سمع حاضر و جواب عتید، و لکل صامت منک علم باطن محیط.»
«ای کسی که حوایج نیازمندان در اختیار اوست، ای کسی که از طرف تو برای هر درخواست گوشی شنوا و پاسخی مهیا، و برای هر سکوتکنندهای آگاهی به باطن و احاطه به آن وجود دارد.»
دعا در سجده شکر
از آن حضرت نقل است که فرمود: «بعد از نماز واجب به جهت شکرگزاری بنده به سبب موفق شدن او از طرف خدا به انجام نماز واجب، سجدهی شکر انجام میشود، و اما کمترین چیزی که میتوان در این سجده گفت آن است که سه بار بگوید: شکرا لله، شکرا لله» سه مرتبه.
دعا برای تمامی بیماریها
زکریا بن آدم مقری که خادم آن حضرت میباشد گوید: روزی امام مرا صدا زد و فرمود: «بر تمامی بیماریها بگو:
«یا منزل الشفاء، و مذهب الداء، انزل علی وجعی الشفاء.»؛
«ای نازلکنندهی شفا، و ای برطرفکنندهی درد، بر بیماریم شفا عنایت فرما.»
کرامات وضوی امام
حضرت رضا علیهالسلام با همراهان از نیشابور بیرون آمد و به سوی مرو حرکت کرد، در مسیر راه، به روستایی که «ده سرخ» نام داشت رسیدند، شخصی عرض کرد: «ای پسر رسول خدا! وقت ظهر فرارسیده است.»
امام رضا علیهالسلام همان دم از مرکب پیاده شد، برای وضو آب طلبید، گفتند: همراه ما و در اینجا آب نیست. آن حضرت با دست مبارک خود خاک نقطهای از زمین را رد کرد، ناگاه از همان جا چشمهی آبی پیدا شد، حضرت و همراهان از آب آن وضو گرفتند، و اثر آن چشمه تا امروز باقی است. [3] .
روزهی امام
ابراهیم بن عباس در ضمن شرح حالات امام رضا علیهالسلام میگوید:
اکثر شبها از آغاز تا بامداد، به عبادت و مناجات با خدا اشتغال داشت، بسیار روزه میگرفت، و روزهی سه روز در هر ماه را ترک نمیکرد، و میفرمود:
«سه روز روزه گرفتن در هر ماه، معادل روزه گرفتن همه روزهای سال به حساب میآید.» [4] .
ختم قرآن
آن حضرت در سه روز یک بار تمام قرآن را تلاوت میکرد، و میفرمود: «اگر خواسته باشم که در کمتر از سه روز، قرآن را ختم کنم میتوانم؛ ولی هیچ آیهای را نخواندم مگر این که در معنی آن اندیشیدم، و دربارهی این که آن آیه در چه موضوع و در چه وقت نازل شده فکر کردم، از این رو هر سه روز، همهی قرآن را تلاوت میکنم.» [5] .
امام رضا در آثار علامه حسن زاده،
پی نوشته ها :
[1] بحارالانوار، 94:49.
[2] عیون اخبار الرضا، 197:2، ح 6.
[3] عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 136.
[4] عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 184.
[5] مناقب آل أبیطالب، ج 4، ص 360.