چهار سال ديگر خورشيد در افق 2017 طلوع مي كند و مشهد در آن روزها با همه جاذبه هاي مذهبي اش در توسعه گردشگری سمت و سوی ایده دینی و ارزشی ما را تعریف میکند.
به گزارش خبرنگار مهر، در اجلاس سال ۲۰۱۰ باکو، مشهد قلب تپنده خراسان رضوی به عنوان نامزد پایتخت فرهنگی جهان اسلام معرفی شد، و امروز در رهگذر رسیدن به این فرصت ناب برای ترویج فرهنگ رضوی می کوشد تا در چشم انداز یاد شده مقصد زائرانی باشد که به آهنگ زیارت پای در جاده ارادات هشتمین امام می گذارند.
بنای والا و بلند عنوانی چون پایتخت فرهنگی جهان اسلام وقتی بالا می رود که معماران آن سیاست گذاری در راستای جذب مشارکت فرهنگی و اقتصادی مردم برای ساختن شهری با مشخصات فوق را در اولویت دولتمردان قرار دهند چرا که هنوز مشهد با شاخصهای مورد نیاز برای این جایگاه فاصله دارد و شاید برای دستیابی به این مهم باید به بزرگترین کارگاه ساختمانی کشور تبدیل شود.
مشهد از آلودگی زیست محیطی، گره های ترافیکی، عدم داشتن فضای سبز کافی و مناسب و کمبود امکانات اجتماعی و فرهنگی رنج می برد و این در حالی است که پایتخت فرهنگی جهان اسلام باید شهری سالم، روان، سرسبز، زیبا، زنده و پویا باشد و این امر تنها با فعالیت شهرداری و سازمان های تابعه آن ممکن نیست.
زائرانی که از اقصی نقاط دنیا به مشهد می آیند توقع بهترین خدمات را دارند و مسئولان ناچارند با آینده نگری برای جلوگیری از بحران های عدیده پذیرایی از زائران، ضمن مطالعه، افق دید خود را بازتر کرده و شعاع برنامه های شهری خویش را از محدوده دایره جغرافیای انسانی مشهد بیشتر ببینند.
توسعه فرهنگ شهر نشینی، ایمن سازی فضاهای عمومی، ایجاد فضاهای تفریحی و سبز مناسب برای بالا بردن نشاط روحی و روانی شهروندان، روان سازی ترافیک، ایجاد تقاطع های غیر همسطح در نقاط مختلف شهر، جلوگیری از گسترش افقی شهر برنامه هایی است که با وجود اجرایی شدن هنوز اندر خم اولین کوچه ها باقی مانده است.
گره ترافیکی بزرگترین معضل این شهر فراملی است، 70 درصد زائران و مسافرانی که به مشهد وارد میشوند با وسیله شخصی تردد میکنند همه این افراد نیز خواستار تردد در معابر منتهی به حرم مطهر رضوی با وسیله شخصی خود هستند که به دلیل نداشتن ظرفیت در معابر این محدوده، حتی در تردد عابران پیاده نیز اختلال ایجاد میشود.
900 هزار خودرو با پلاک مشهد در این شهر تردد می کنند و 400 هزار خودرو نیز در ایام پیک وارد مشهد می شود، این در حالی است که معابر منتهی به حرم تنها برای 35 هزار خودرو ظرفیت دارد و باید گفت که در ایام خاص مشهد براستی در ازدحام زائران قفل می شود.
شیرینی سرمایه گذاری در مشهد به کام گردشگران
در عصری که صنعت گردشگری درآمد اصلی کلانشهرهای دنیا را تامین می کند رونق و آبادانی و رفاه و توسعه کیفی مشهد نیز در گرو سرمایه گذاری مناسب با استفاده از مشارکت مردم و بخش خصوصی است. سرمایه گذاری که میوه اش کام شهروندان مشهد و زائران و گردشگران داخلی و خارجی را شیرین خواهد کرد.
شهرداری می تواند با نگرش اقتصادی و ایجاد زمینه های فعالیت فرهنگی، تفریحی و اقتصادی با مشارکت بخش خصوصی نسخه ای درآمدهای شهری پایدار خویش را در راستای توسعه کمی و کیفی شهر بپیچد. چنانچه که بسیاری از کشورهای مسلمان با برنامه ریزی دقیق و با بسیج همه امکانات خود اقتصادهای خود را با تزریق دلارهای گردشگران رونق داده اند.
شهردار مشهد در این رابطه به خبرنگار مهر اظهار می کند: در شهرداری مشهد این مهم درک شده که اگر توسعهای وجود دارد باید از جذب سرمایههای بخش خصوصی فراهم شود.
محمد پژمان می افزاید: منابع شهرداریها منابع مردمی است و این نهادها سهم چندانی از منابع دولتی ندارند چه اینکه مجموع سهم اعتبارات شهرداریها در گذشته از محل اعتبارات دولتی تنها 17 درصد بود که این میزان هم اکنون کاهش نیز داشته است.
وی ادامه می دهد: بر اساس مصوبه شورای اسلامی شهر مشهد و به منظور اطمینان بخشی به سرمایهگذاران، برای آن دسته از افرادی که در مناطق کمبرخودار شهر سرمایهگذاری میکنند، 40 درصد سود تضمینی تعریف شده است.
شهردار مشهد عنوان می کند: مشهد شهری زیارتی و گردشگری است و جمع زیادی از زائران و گردشگران به این شهر سفر میکنند از همین رو بایستی برای این بخش از اقتصاد برنامهریزی دقیقتری شود باید امکانات و زیرساختهای لازم را فراهم کرد تا زمان ماندگاری زائران این شهر افزایش پیدا کند.
وی با بیان اینکه در تعادل بخشی به مناطق مختلف شهر توفیق خوبی داشتهایم افزود: تمامی فعالیتها در شهرداری مشهد برنامه محور بوده و تلاش شده در اجرای فعالیتها اصل را بر برنامه قرار دهیم.
سیل مهاجرت بی توقف ادامه دارد
بسیاری از شهرهای ایران با گسترش بی رویه بهای افزایش نرخ مهاجرت را می پردازند اما هیچ یک از آنها مشکلات مشهد را ندارند. جنبه توریستی و زیارتی مشهد نیازهای شهر را مضاعف کرده و سرو ته مشکلات وقتی جمع می شود که با نگاهی فراملی به این شهر بنگریم شهری که قلب تپنده استان است.
در این راستا حدود شهر باید بسته شود تا شهرداری بتواند یک تنه کوله بار مهاجرین را که در این شهر خیمه زده اند بر دوش بکشد و در این مسیر شاید آلام شهری را بتوان با راه حل های کوتاه مدت اندکی تسکین داد.
کارشناسان شهری معتقدند که اگر مطالبات این بخش از شهر برآورده نشود به تدریج بیانضباطی تمام شهر را در بر میگیرد و در جهت پیشرفت این مناطق، باید سرمایهگذاریهای مدون در آنها انجام شود تا مردم دارای انضباط شهری شوند. توزیع اعتبارات در پایتخت معنوی ایران باید به گونهای تنظیم شود که مناطق کمتر توسعه یافته شهری فاصله خود را با مناطقی که وضعیت مطلوبی دارند کمتر کنند.
سخنگوی شهرداری مشهد با اشاره به سیاست شهرداری مشهد در رسیدگی به مناطق کم برخوردار و حاشیه ای می گوید: سیاست شهرداری توجه عدالت محور در مناطق کم برخوردار بوده است و این مهم نیز صورت گرفته است.
علی حامدمقدم در گفتگو با خبرنگار مهر می افزاید: تمام خدماتی که در مناطق برخوردار صورت میگیرد به مناطق کمبرخوردار هم ارائه میشود و شهرداری به دنبال حذف عنوان شهروند درجه یک و دو و همچنین بالاشهر و پایین شهر بوده است که به آن دست یافته است.
وی می افزاید: همه جانبه بودن فعالیتها به منظور توسعه پایدار و متوازن همه نقاط شهر مد نظر ما قرار دارد به طوری که اصل تعادل بخشی به ارائه خدمات در کل شهر نیز از دیگر اصولی است که مورد توجه مدیران شهرداری قرار گرفته است.
با این وجود باید در نظر داشت که عدم ارتقا عمرانی مدیران پایتخت معنوی ایران هر روز باید بر این موضوع پافشاری بیشتری داشته باشند تا از لحاظ عمرانی قسمت اعیان نشین شهر هیچ فرقی با حاشیه نداشته باشد.
شهروندان مشهدی باید هزینه ای زندگی شهری را بپردازند اما خدماتی که شهرداری ارائه می کند باید جوابگوی نیازهای 25 میلیون زائری باشد که به قصد طواف حریم مقدس امام هشتم پای در رکاب سفر گذاشته و جاده های زمینی و هوایی را به قصد زیارت می پیمایند.
شهرداری نیاز به برنامه های دراز مدت برای اصلاح شهر و شرایط زندگی در آن دارد و نیز راه حل هایی عملی و کم هزینه که نتایج ان در کوتاه مدت ملموس باشد و برخی از دردهای شهری را برای دستیابی به آرامش هر چه سریع تر برطرف کند.
لزوم بازتعریف مکانیسم دریافت مطالبات از شهروندان
شهروندان باید رابطه متقابل خود با این نهاد مردمی را درک کنند و شهرداری نیز باید با بازتعریف مکانیسم دریافت حق و حقوقات از شهروندان وصول به موقع مطالبات و عوارض را با فرهنگ سازی در بین مردم نهادینه کند.
معاون اداری و مالی شهرداری مشهد با بیان اینکه مردم باید بدانند شهرنشینی هزینه هایی دارد و برای آباد شدن شهر باید مشارکت کرد دراین باره می گوید: شهروندان مشهد 44 میلیارد تومان بابت عوارض به این نهاد بدهکارند.
ابوالفضل انتظاری اظهار می کند: پنج هزار و852 نفر از شهروندان بدهی بیش از یک میلیون تومانی بابت عوارض به شهرداری دارند که در مجموع 44 میلیارد تومان به شهرداری بدهکارند و پرونده هایی که برای این افراد تشکیل می شود به شورایی متشکل از قاضی و نماینده استانداری و شورای شهر فرستاده شده و بر اساس حکم صادره این افراد موظف به پرداخت در مهلت مقرر هستند.
وی با تاکید بر اینکه رویکرد ما این است که حقوق شهر را این افراد پرداخت کنند و کسانی که با پلاک های بزرگ عوارض خود را نپرداخته اند بر اساس قانون از طریق شرکت های خدماتی برق وگاز آنان قطع خواهد شد می افزاید: 600 هزار قبض عوارض و نوسازی توسط شهرداری مشهد توزیع شده که در صورت پرداخت این قبوض از سوی مردم 120 میلیارد تومان جمع آوری خواهد شد.
در این راستا لازم است شهرداری باید برای شناساندن وظایف خود به شهروندان و مشخص ساختن وظایف آنها نسبت به خود از رسانه های جمعی و امکاناتی که دارد استفاده کند تا پرونده بسیاری از مشکلات حتی قبل از وارد شدن به رایانه های شهرداری و مراجعه ارباب رجوع بسته شود.
عوارض کلید طلایی توسعه عمران شهری
معاون اداری ومالی شهرداری مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه عوارض منبع درآمد و کلید طلایی توسعه عمران شهری است می گوید: شهروندان مشهدی باید احساس کنند در مسائل شهری و شهر سازی سهیم هستند .
ابوالفضل انتظاری با تاکید بر اینکه عوارض سهم زندگی در کلان شهر مشهد است افزود اظهار می کند: برخی از شهروندان در زمان دریافت قبوض عوارض عمران و نوسازی شهر مشهد بیان می کنند که ما در خانه و ساختمان زندگیمان نوسازی نداشته ایم که عوارضش را بدهیم و اطلاع ندارند که این عوارض برای عمران شهری است.
وی بیان می کند: عوارض خودرو بابت آلودگی هوا دریافت نمی شود برخی بیان می کنند ماشین های ما دودی ایجاد نمی کند و نباید عوارض خودرو بدهیم، رانندگان خودرو عوارض را فقط بابت ایجاد آلودگی هوا نمی دهند بلکه علت آن استفاده از زیرساخت های شهری است همه رانندگان از آسفالت خیابان، جدول گذاری خیابانها، و خدمات کنترل ترافیک که توسط شهرداری ارائه می شود بهره می برند و برای استفاده از این زیر ساختها باید عوارض بپردازند.
پایه های ابر شهر مشهد بر دوش فرهنگ
پایه های ابر شهر برجسته ای چون مشهد با وجود بارگاه مقدس امام هشتم (ع) بر دوش فرهنگ بنا شده و این شهر که سالانه پذیرای میلیون ها زائر دلسوخته و باورمند از سراسر جهان است موقعیت فرهنگی ممتازی را دارد که با وظیفه ای سنگین تر شهرداری را ملزم می کند تا از توجه به امور فرهنگی، اجتماعی و رفاهی گردشگران و زائران شهر بهشت نیز غافل نماند.
مسیری درازی که تا رسیدن به سر منزل مقصود یعنی نمایش هویت تاریخی، مذهبی شهر مشهد جهادی فرهنگی را می طلبد و جز با اتحاد و تعاون همه مسئولان دست یافتن به آن امکان پذیر نیست.
گزارش: زهرا طوسی
منبع خبرگزاری مهر