با بهره گیری و استناد به تعالیم و سیره اقتصادی امام رضا(ع) می توانیم دریابیم که یکی از مشکلات اساسی اجتماعی که اقتصاد به طور مستقیم در آن دخالت دارد پدیده فقر است که امام (ع) از آن به عنوان کلید مشکلات اجتماعی یاد می کنند.
برای روشن تر شدن هر چه بیشتر موضوع ، توجه شما را به حدیثی از امام رضا (ع) معطوف می کنیم.
المسكنه مفتاح البوس
بينوايي كليد بدبختي و بيچارگي است.
از طرفی دیگر، امام (ع) فقر را عاملی برای سلب شخصیت می دانند
پس به این ترتیب در می یابیم یکی از مسائلی مهمی که باید در دستور کار مردم و دولت قرار بگیرد فقر زدایی می باشد.
حالا که این عامل مهم را شناسایی کردیم به ارائه راهکار آن از امام هشتم (ع) می پردازیم.
زکات ، یکی از راه های مبارزه با فقر
امام رضا(ع) در حدیثی می فرمایند : قانون زكات، براي تامين زندگي بينوايان وضع شد، چنانكه خداي بزرگ فرموده است: شما را در اموال و جانهاتان امتحان ميكنيم. امتحان در اموال پرداخت زكات است
با ديگر فوايدي كه در اين قانون نهفته است چون افزايش مال و احساسمندي و مهرباني نسبت به ناتوانان، و توجه به حال بينوايان، و سوق دادن جامعه به مساوات و برابري، و توانبخشي به فقيران، و ياري رساندن به آنان در انجام تكاليف ديني قوانيني براي تعديل اقتصادي و معيشتي در جامعه و برطرف كردن احتياجات لازم وضع شده است، چون خمس، زكات، و … در اجتماعي كه تعادل داشته و از نظام اقتصادي عادلانه و سالمي برخوردار باشد، اكثريت قاطع مردم درآمدي كافي و بسنده خواهند داشت و نيازهاي خود را تامين خواهند كرد. در چنين اجتماعي، درصد اندكي از مردم محروم ميمانند كه محروميت آنان به جبرهاي طبيعي، ناتوانيهاي جسمي، و گهگاه ظلمها و حقكشيهاي فردي و جزيي مربوط ميشود.
منبع اصلی: کتاب امام رضا(ع) زندگی و اقتصاد
مولف: محمد حکیمی