دراين هنگام مامون پرسيد : « آيا خداوند عترت رسول الله را بر ساير مردم فضيلتي داده است ؟ »
حضرت رضا عليه السلام فرمود : « بله ، در آيه 33 سوره آل عمران چنين فرموده است : « خداوند آل ابراهيم و آل عمران را از همه مردم عالم برگزيد . » ( آيه 33 سوره آل عمران ) و در آيهي 54 سورهي نسا فرموده است : « پس كتاب و حكمت و ملك عظيم را به آنان ارث داديم . » و مقصود از ملك عظيم همان اطاعت از برگزيدگان الهي است كه خداوند بعد از آن _ در آيهي 59 همين سوره _ خطاب به همهي اهل ايمان فرموده : « اي مومنين ! از خدا و رسول او و اولي الامر اطاعت كنيد . »
علما گفتند : « آيا خداوند متعال « اصطفينا » را در قرآن توضيح داده و خصوصيات برگزيدگان را بيان فرموده است ؟ »
امام فرمود : « در چند جاي قرآن به طور آشكار تفسير فرموده :
يكي آيه تطهير كه ثابت ميكند اهل بيت از هر گونه پليدي پاك و مطهرند .
دوم آيه شريفه مباهله كه وقتي نازل شد ، روشن شد حضرت اميرالمومنين علي عليه السلام و فاطمه زهرا و حسن و حسين عليهماالسلام ، به منزلهي جان پيامبرند . ( همانطور كه در جنگ با بني وليعه نيز رسول خدا فرمود : « به سوي آنها مردي را خواهم فرستاد كه مانند جان من است . ) و سپس همه ديدند كه علي عليه السلام را فرستاد . )
سوم آيهاي است دربارهي حضرت موسي و حضرت هارون عليه السلام كه فرمود : « ما به موسي و برادرش حضرت هارون عليه السلام وحي كرديم . » آيه 87 سوره يونس ) از اين آيه قدر و منزلت حضرت حضرت هارون عليه السلام معلوم ميشود .
رسول خدا صلي الله عليه و اله و سلم هم خطاب به اميرالمومنين علي عليه السلام فرمود : « انت مني بمنزله هرون من موسي » ( اي علي ، تو نسبت به من به منزلهي حضرت هارون عليه السلام نسبت به موسي هستي ) و نيز وقتي رسول خدا در خانهي اصحاب را رو به مسجد بست جز در خانه علي عليه السلام را ، عباس ( عمويش ) گفت : « يا رسول الله ! ما را از مسجد بيرون كردي و علي را نگاه داشتي ! »
پيامبر فرمود : « من از پيش خود ، كاري نكردم . همه به دستور خداي متعال بود . » و اين فضيلتي بسيار عظيم است . و نيز رسول خدا فرمود : « وارد شدن به اين مسجد براي هيچ جنب و حايضي جايز نيست ، مگر براي محمد و آل محمد صلي الله عليه و آله وسلم . » و نيز فرمود : « من شهر علم هستم و علي در آن شهر است . هر كس ميخواهد به شهر علم بيايد ، بايد از در آن وارد شود . » يعني راه رسيدن به معارف نهفته در سينه رسول خدا كه همان معارف قرآن است ، اميرالمومنين علي عليه السلام است . اينها فضايلي است كه جز دشمنان ، كسي نميتواند آن را رد كند .
چهارم آيهي « و آت ذالقربي حقه » ( اي پيامبر حق نزديكان را بده ) _ سوره اسراء ، 26 _ است . خداوند آل پيغمبر را با اين امر ، مخصوص گردانيده است . هنگامي كه اين آيه فرود آمد ، رسول خدا فرمود : « اي فاطمه ! فدك بدون لشكركشي و جنگ به دست آمده و متعلق به من است . آن را به تو ميبخشم ؛ خداوند فدك را به تو و فرزندانت داده است . »
پنجم آيهي « اجر رسالت » است كه فرمود : « اي رسول ما ! به مسلمانها بگو من از شما اجر و مزدي نميخواهم جز مودت و محبت به نزديكان خاص من . » ( آيه 23 سوره شوري ) در صورتي كه خداوند در داستان حضرت نوح و هود و چندين پيامبر ديگر از قول آنان ميفرمايد : « اجر و پاداش ما جز بر خداوند نيست . » پس محبت آل رسول از طرف خداوند بر مومنين واجب شده است .
ششم اين آيه است : « ان الله و ملايكته يصلون علي النبي يا ايها الذين امنوا صلوا عليه و سلموا تسليما » _ سوره احزاب ، 56_ ( خداوند و ملايكهاش بر رسول خدا صلوات ميفرستند . اي كساني كه ايمان آوردهايد ، شما نيز بر او صلوات بفرستيد و تسليم او باشيد . )
آنگاه مسلمين از پيامبر پرسيدند : « چگونه صلوات بفرسيتم ؟ »
رسول خدا فرمود : « بگوييد اللهم صل علي محمد و آل محمد . »
سپس حضرت رضا عليه السلام پرسيد : « تفسير « يس » چيست ؟ »
علماي حاضر در مجلس گفتند : « مقصود از « يس » محمد است و در آن شكي نيست . »
حضرت رضا فرمود : « خداوند به محمد و آل محمد فضيلتي داده كه به هيچ كس عطا نكرده ؛ و آن اين است كه جز به انبيا به كس ديگري سلام نكرده . او فرموده است : « سلام بر ابراهيم . » ( آيه 109 سوره صافات ) ، يا « سلام بر نوح » ( آيه 79 سوره صافات ) و يا « سلام بر موسي و هارون . » ( آيه 120 سوره صافات ) ؛ اما در مورد پيامبر اسلام فرموده است : « سلام علي آل « يس » يعني سلام بر آل محمد . » ( آيهي 103 سوره صافات ) پس خداوند بر آل محمد نيز سلامي مانند سلام به پيامبران داده است .
هفتم آيهي خمس است كه ميفرمايد : « يك پنجم هر غنيمتي متعلق به خدا و رسول و نزديكان خاص اوست . » ( آيهي 41 سورهي انفال ) در اين آيه ، بين نزديكان خاص پيامبر با مردم فرق گذاشته شده و آنچه را خداوند براي خود برگزيده ، براي آنها نيز اختيار كرده است . اما در آيهي صدقات ميفرمايد : « صدقات فقط براي فقرا و مساكين و جمعكنندگان صدقات و براي نزديك كردن قلبها و آزادي اسيران و ضررديدگان و در راه خدا و درسفرماندگان است » ( آيه60 سوره توبه )
مشاهده ميكنيد كه خداوند در اين آيه براي خود و رسولش و ذوي القربي ( خويشان او ) سهمي معين نكرده است زيرا صدقه بر آنها حرام است .
هشتم آيهاي كه ميفرمايد : « اگر نميدانيد ، از اهل ذكر بپرسيد . » ( آيه 7 سوره انبياء ) و اهل ذكر ماييم . »
علما گفتند : « مقصود ، علماي يهود و نصاري هستند . »
حضرت رضا عليه السلام فرمود : « مقصود از ذكر ، رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم است كه خداوند ميفرمايد : « خداوند ذكر يعني رسولش را به سوي شما فرستاد كه براي شما آيه تلاوت كند . » ( آيات 10 و 11 سوره طلاق ) اين آيه تصريح دارد بر اينكه ذكر ، رسول خداست . پس اهل ذكر ، « اهل رسول خدا » يعني ما هستيم .
نهم آيهاي است كه ميفرمايد : « ازدواج با مادران و دختران و . . . حرام است . » ( آيه 23 سوره نساء ) اينك جواب دهيد آيا رسول خدا صلي الله عليه و آله وسلم اگر زنده بود ميتوانست با دختر من ازدواج كند ؟ »
گفتند : « نه . »
فرمود : « آيا ميتوانست با دختر يكي از شما ازدواج كند ؟ »
گفتند : « آري . »
فرمود : « پس از اينجا معلوم ميشود ما آل او هستيم و شما امت او . فرق آل با امت همين است .
دهم ، اين آيه : « و مرد مومني از آل فرعون گفت . . . » ( آيه 28 سوره غافر ) آن مرد پسردايي فرعون بود و خداوند او را ازآل فرعون معرفي مي كند . همين طور هم خداوند ما را به « آل محمد » مخصوص گردانيده زيرا ما از رسول خدا متولد شدهايم ولي ساير مردم به دين او نسبت داده شده اند .
يازدهم ، اين آيه : « اهل خود را به نماز امر كن و بر آن شكيبا باش ! » ( آيه 132 سوره طه ) وقتي اين آيه نازل شد ، رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم هر روز وقت نماز ، مقابل در خانه اميرالمومنين علي و فاطمه زهرا ميايستاد و با صداي بلند ميفرمود : « به نماز بشتابيد . رحمت خدا بر شما . »
سپس حضرت رضا عليه السلام فرمود : خداوند هيچ يك از فرزندان پيغمبران را مانند ما گرامي نداشت .
اخبار و آثار حضرت امام رضا عل?ه السلام ، ص 626 ، ح 7 . ار تحف العقول .
منبع : کتاب خانه الکترونیکی قائمیه اصفهان