اسحق فرزند حضرت موسی بن جعفر علیهماالسلام نقل میکند که آن حضرت به پسران خود فرمود: فرزندان من! برادر شما علی بن موسی عالم آل محمد است، معارف و معالم دین خود را از او بپرسید، و بیانات او را نگاه دارید. من از پدرم جعفر بن محمد علیهالسلام شنیدم که مکرر به من میفرمود: عالم آل محمد در صلب تو خواهد بود. [1] .
عالم آل محمد، یعنی دانشمند خاندان پیامبر، که در برخی از روایات، از حضرت رضا علیهالسلام به این صفت تعبیر گردیده است. میدانیم که امامان، همگی وارث علوم پیامبر و عالمان دین مبین هستند. چرا در میان همهی آن بزرگواران، حضرت رضا علیهالسلام به این لقب ملقب شد؟ شاید از این جهت باشد که امام علیهالسلام علوم اسلامی را منتشر فرمود. زیرا برای حضرتش فرصتی پیش آمد که توانست حقایق ناگفتهای بیان فرماید. و در برابر اهل باطل با استدلالهای کوبنده، راه روش حق را به حق پژوهان نشان دهد. به همین سبب نیز در صلوات معروف خواجه نصیر طوسی که پیرامون حضرت حجة بن الحسن ارواحنا فداه و نشانههای آن بزرگوار از اجداد کرامش نقل شده، نشانهای که از حضرت رضا علیهالسلام در حضرت بقیة الله بیان شده، «الحجج الرضویه» میباشد.
آن امام بزرگوار، بزرگترین خدمت علمی را به بشریت نمود. و در محیط نسبتا مساعد و مناسب، جزئیات علوم دین و دنیا را برای مردم جهان تشریح و تعلیم فرمود. حقایق این آئین در زمان ائمه پیشین علیهمالسلام به علت نامساعد بودن اوضاع و احوال، کاملا بیان نشده بود. اما امام رضا علیهالسلام به تبیین آن پرداخت. و جامعیت مکتب حق تشیع را در برابر مدعیان حق گوئی، روشنتر از آفتاب به همگان نشان داد.
پی نوشت:
1- منتهی الامال ج2 – ص 260
منبع :کتاب خورشید هدایت