1- عن ابنفضال، عن أبی الحسن علی بن موسی الرضا علیهالسلام، قال:
«للامام علامات، یکون أعلم الناس و أحکم الناس و أکفی الناس و أتقی الناس و أحلم الناس و أشجع الناس و أسخی الناس و أعبد الناس، و یولد مختونا و یکون مطهرا و یری من خلفه کما یری من بین یدیه، و لا یکون له ظل» [1] .
«حضرت رضا (ع) در حدیث مفصلی میفرماید: برای امام علامتهایی هست، و او عالمترین مردم و حاکمترین کفایت کنندهترین و متقیترین و حلیمترین و شجاعترین و عابدترین مردم باشد. و او متولد میشود در حالت ختنه شده و پاکیزه، و او از پشت سر میبیند همچنان که از مقابل میبیند، و برای او سایهای نباشد.»
و فی حدیث آخر:
«ان الامام مؤید بروح القدس، و بینه و بین الله عمود من نور یری فیه أعمال العباد، و کلما احتاج الیه لدلالة اطلع علیه. و یسبط له فیعلم و یقبض عنه فلا یعلم.» [2] .
«و در حدیث دیگر است که: امام بسبب روح القدس تأیید و تقویت میشود، و در میان او و خداوند متعال عمود ممتدی است از نور که میبیند در آن اعمال بندگان را، و هر آنچه را که نیاز داشته باشد و بخواهد بداند از لحاظ به دست آوردن دلالت و راهنمایی به آن: آگاه و مطلع شود از آن، پس آن نور عمودی منبسط شود و در آن نور علم پیدا گردد، و چون منقبض و جمع شد نتوان علم پیدا کرد.»
توضیح:
در این دو حدیث شریف اشاراتی هست که لازم است توضیح داده شود:
1- یکون أعلم الناس و أحکم الناس: باید توجه داشت که این صفات تحصیلی و اکتسابی نیست، بلکه ذاتی است.
زیرا امام فطرة مظهر و جلوهگاه صفات الوهیت است، و او ذاتا آیینه و نمودار اسماء الهی باشد، و او وجه الله است که مردم با مواجهه و نظر به روحانیت و نورانیت او نظر به خدا میکنند.
اسماء الهی چون رحمن، کریم، حلیم، حکیم، حنان، برهان، جواد، ناصر، جلیل، دلیل، قدوس، عظیم، عالم، صادق، نور، بصیر، حمید، هادی و ولی، در وجود امام تکوینا تحقق پیدا کرده، و به این لحاظ صفات الهی را نشان میدهد.
در عیون باب 20 حدیث 1 میفرماید: امامت خلافت پروردگار و خلافت رسول خداست، امام امین خدا در زمین و حجت او بر بندگان و خلیفه او در بلاد و دعوت کننده به سوی او میباشد، امام در زمان خود تنها و معادلی ندارد، و برای او در علم هم رتبهای نیست، و نظیر و مثلی او را نباشد، و به هر گونه فضیلتی ممتاز بوده، بدون آنکه آن فضائل با طلب و کسب تحصیل شود، بلکه از جانب خداوند بخشیده میشود.
2- بینه و بین الله عمود من نور: نور اگر در وجود خود بنده به لحاظ این که در نفس پاک اوست منظور شود، بسیار محدود و ضعیف خواهد شد. و اگر به لحاظ افاضه و اناره حق تعالی و بسط امتداد روحانی آن که تعلق به بندهای میگیرد، در نظر گرفته شود، این نوری خواهد بود که به دریای نامتناهی متصل میشود.
و نور عمودی فیما بین پروردگار متعال و رسول و یا خلیفه او، نوری است که بنحو استمرار فیما بین خدا و ولی او ادامه داشته، و با این نور وسیع و نافذ و لطیف به هر جانبی که تاریک بوده و روشن بودن او اراده شود، توجه و احاطه و شهود روحی میگردد. و این معنی در هر شهود و دید یقینی انسان لازم و مسلم است، و البته خصوصیات آن به اختلاف مراتب فوق میکند، و حصول این مقام در امام توأم با تکوین و اعطاء و افضال و مشیت الهی است، و در مؤمنین از راه اکتساب و ریاضت و تزکیه و اعمال صالح تا زمینه، برای افاضات الهی و تعلق نور مهیا و مستعد گردد. و معنای - المؤمن ینظر بنور الله - همین است.
3- و یری من خلفه: منظور دیدن با چشم بدنی نیست، زیرا آن امر طبیعی مادی است که محتاج میشود به انعکاس صورت شیء مقابل در سطح شبکیه چشم تا بوسیله عصب باصره در مغز احساس گردد.
بلکه دیدن با نور قوه باصرهی روحانی است که، به عکس باصره چشم، نور باصره قلب در اشیاء احاطه کرده و آنها را که مورد توجه قرار میگیرند درک میکند. و در این مورد فاصله مکانی مطرح نیست. و این باصره روحانی از محیط زمان و مکان بیرون است. و چون روحانیت و نورانیت امام در مرتبه اعلا و اتم است، او همینطوری که با چشم ظاهری در هر زمان و هر مکانی میبیند، با چشم باطنی روحی نیز میتواند در هر زمان و مکانی به هر چیزی که بخواهد ناظر باشد، و پشت سر او با پیش روی او هیچگونه فرقی پیدا نمیکند. و این نور باصره در محیط نورانیت نور عمودی فیما بین پروردگار متعال و ولی او صورت میگیرد، و در حقیقت رشته مخصوص و جزئی است از همان نور عمودی که ذکر شد.
البته این دو نور در مؤمنینی هم که تهذیب شدهاند بمقدار استعداد ذاتی و تزکیه و تطهیر باطن پیدا میشود، زیرا مؤمن کامل مظهر صفات امام و نمایش دهنده و نمونهای از نورانیت امام علیهالسلام میباشد.
4- و یبسط له: بسط و قبض یعنی امتداد و اتساع پیدا کردن، و جمع کردن که تحت تسلط قرار گیرد.
و چون خداوند متعال مالک مطلق و حاکم مطلق و فعال ما یشاء و بما یشاء و کیف یشاء است، قهرا تمام امور و همه حرکات و اعمال خارجی تحت نظر و صلاح بینی و نظم و اراده او انجام گرفته، و مخصوصا افاضات و بذل رحمت و بسط فیض و نور و هدایت و معرفت، در هر مرحله و در هر موضوع و در هر زمان و موردی باشد، تحت اختیار تام و نافذ و مشیت کامل و احاطه و علم او صورت میگیرد.
پی نوشت ها :
1- عیون باب 19 ، حدیث 1
2-عیون باب 19 ، حدیث 2
منبع: كتاب امام رضا