14- فانهم معادن کلماتک و خزان علمک و ارکان توحیدک و دعائم دینک و ولاة امرک و خالصتک من عبادک و صفوتک من خلقک و اولیاؤک و سلائل اولیائک و صفوة اولاد نبیک و السلام علیه و علیهم و رحمة الله و برکاته.
پروردگارا، این یاران دین تو، معادن کلمات روحانی و گنجینههای علم و ارکان توحید و معرفت و از ستونهای دین تو هستند و از صاحب اختیاران امر شرع و انتظام همه خلق تو هستند.
خداوندا، این انصار دین تو از بندگان خاص خالص تو و از برگزیدههایی از کل خلقت و از دوستان خاص و فرزندان محبان خاص و برگزیدهی اولاد پیغمبر خاتم تو هستند. و سلام و تحیت و رحمت بر آن ولی کامل و بر پدران بزرگوارش باد.
14-1- حضرت امام صادق علیهالسلام درباره آیه ذیل چه میفرمایند؟
و ما یعلم تأویله الا الله و الراسخون فی العلم - آیه 7 - سوره آل عمران.
و هیچ کس تأویل قرآن را نمیداند، جز الله و راسخون در علم
حضرت امام صادق علیهالسلام در طی سه روایت در این خصوص فرمودند: ما راسخون در علم هستیم و ما تأویل قرآن را میدانیم و پیغمبر صلی الله علیه و آله بهترین راسخ در علم است، خدای عزوجل همه آنچه را از تنزیل (معنی مطابقی) و تأویل (معنی التزامی) نازل فرمود به او آموخته است، چیزی را که خدا تأویلاش را به او نیاموخت بر او نازل نفرمود و اوصیای پس از وی هم تمام آن را میدانند، و کسانی که تأویل آن را نمیدانند (شیعیان)، هرگاه عالمشان چیزی از روی علم بفرماید (ایمان میآورند و میپذیرند) چنانچه خدا ایشان را پذیرفته و فرموده است:
یقولون امنا به کل من عند ربنا - آیه 7 سوره آل عمران.
گویند، ما به همه آن کتاب ایمان آوردیم که تمام (محکم و متشابه) آن از جانب پروردگار ما آمده و قرآن، خاص و عام، و محکم و متشابه، و ناسخ و منسوخ دارد و «راسخون در علم»، همه را میدانند.
و حضرت امام صادق علیهالسلام نیز فرمودند: راسخون در علم امیرالمؤمنین و امامان پس از وی علیهمالسلام میباشند.
اکنون که با توجه به کلمات نورانی حضرت امام صادق علیهالسلام روشن گردید، ائمه معصومین معادن کلمات خداوند هستند و تذکر حضرت امام رضا علیهالسلام در متن دعا بر اینکه به ما معرفی کند که معدن کلمات الهی کجاست و مفسر قرآن چه کسانی هستند را به جان میشنویم و از این پس برای فهم بهتر کلمات نورانی و آیات الهی قرآن کریم به راهنمائیها و تفاسیر امامان معصوم مراجعه میکنیم.
14-2- حضرت امام صادق علیهالسلام در تفسیر آیه ذیل چه میفرمایند؟
بل هو آیات بینات فی صدور الذین اوتوا العلم
آیه 49 - سوره عنکبوت.
بلکه، این قرآن آیات روشن الهی است، در لوح سینهی آنان که از نور خدا دانش یافتند.
حضرت امام صادق علیهالسلام به دو سند در تفسیر آیه فوق فرمودند: ایشان ائمه علیهمالسلام هستند.
حضرت امام صادق علیهالسلام به سند دیگر در تفسیر آیه فوق فرمودند:
ایشان تنها! ائمه علیهمالسلام هستند.
حضرت امام باقر علیهالسلام خطاب به ابابصیر فرمودند: به خدا، ای ابامحمد، خدا نفرمود قرآن آیههایی است میان دو جلد قرآن ابابصیر گفت: گفتم قربانت گردم پس ایشان کیانند؟
حضرت امام باقر علیهالسلام فرمودند: توقع میرود کسانی جز ما باشند؟
از حضرت امام باقر به سند دیگر درباره آیه فوق سؤال شد، ایشان در پاسخ تنها، با دست به سینه خود اشاره فرمودند: روایت اخیر قلب انسان هشیار تاریخ دین را آتش میزند، زیرا او امام است مفسر قرآن است معدن حکمت و کلمات خداوند است اجدادش را قطعه قطعه یا شهید کردند سالها بر آنها توطئه و خیانت کردند؛ امام، خلیفه بر حق خداوند است، خانه نشین و معلم مظلوم تعلیمات دینی است در معرفی خود و بیان حق خود با اشاره به سینه خود پیام میدهد. ولی باز هم او و فرزندانش را با توطئه و سم شهید کردند.
خداوندا، به حرمت امام باقر و امام صادق و امام رضا علیهمالسلام، به ما منتظرین عصر غیبت توفیق شناخت و معرفت حقه دین خود را عطا کن و آرزوی خدمتگزاری به امام و ولی عصر در این حیات را برایمان تحقق بخش.
- بارالها - تو ما را یاری کن تا آنگونه عمل کنیم، تا صاحبان این سینههای مورد اشاره از ما راضی باشند.
حضرت امام رضا علیهالسلام نیز میفرمایند: مقصود (از آیه فوق) ائمه علیهمالسلام هستند.
14-3- حضرت امام رضا علیهالسلام نقل فرمودند که مردی خدمت حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله آمد و پرسید:نخستین اثری که از «علم»، گرفته میشود چیست؟
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: شناخت خداوند میباشد.
مرد پرسید: معرفت حقیقی خداوند چگونه است؟
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله پاسخ فرمودند: معرفت حقیقی خداوند آن است که اعتقاد پیدا کنی که پروردگار شبیه و نظیر ندارد و اوست خداوند یگانه، آفریننده، نیرومند، آغاز همه آفرینش، پایان همه موجودات، آشکار و نهان، و مانند او و همتایی نیست، هر کس خداوند را این چنین بشناسد معرفت واقعی و حقیقی پیدا کرده است.
14-4- حضرت امام حسن علیهالسلام فرمودند: شنیدم از جدم رسول خدا صلی الله علیه و آله که فرمودند: من شهر علم هستم و علی «در» آن است و آیا توان وارد شهر شد جز از درش؟
حضرت امام حسین علیهالسلام نیز در ادامه کلام برادر فرمودند: شنیدم از جدم رسول خدا صلی الله علیه و آله که فرمودند: همانا، علی پس از من شهر علم است و هر که در آن درآید نجات یابد و هر که از او تخلف کند هلاک شود.
توجه وافر خوانندگان را پس از این دو روایت به کلام امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب که در همین مورد «در شهر علم» بیان فرمودند جلب میکنم.
حضرت امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در کتاب شریف نهجالبلاغه ثبت است که در خطبهای فرمودند:
نحن الشعار و الأصحاب و الخزنة و الأبواب و لا تؤتی البیوت الا من ابوابها، فمن أتاها من غیر ابوابها سمی سارقا.
ما (اهلبیت) محرم اسرار حق و یاران راستین و گنجینهها و درهای علوم پیامبر هستیم، و هیچکس به خانهها جز از در وارد نمیشود، و کسی که از غیر در وارد گردد سارق (دزد) خوانده میشود.
14-5- حضرت مولی الکونین و سیدنا و مولانا حجة بن الحسن المهدی القائم المنتظر المنتقم در روایت ذیل فرمودند:
خداوند سبحان، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را در حالی که ستوده و سعادتمند بودند قبض روح فرمود و امر (ولایت و خلافت) را پس از رحلت آن حضرت، در برادر و پسر عمو و جانشین و وارثاش علی بن ابیطالب علیهالسلام قرار داد، سپس اوصیاء از نسل او را که (یازده امام معصوم میباشند) یکی پس از دیگری به امامت منصوب نمود.
خداوند تبارک و تعالی به وسیله این دوازده امام (که جانشینان حق پیامبرند) دین خود را زنده نمود، و نورش را کامل ساخت و بین ایشان و سایر برادرها و پسر عموها و بستگان پایینترشان تفاوتی آشکار گذاشت تا حجت الهی از مردم عادی و امام از پیرو شناخته شود به اینکه پروردگار تعالی آنان را از هر گناه و لغزشی مصون داشت و از تمام عیوب و نقایص پیراسته نمود و از هر پلیدی پاک ساخت و از همهی شبهات منزه گردانید و ایشان را خزانهداران دانش و امانتداران حکمت و محل راز خویش قرار داد و با نشانههای روشن تأییدشان فرمود، اگر چنین نبود، همهی مردم یکسان و برابر میشدند و هر کسی به ادعای مقام خلافت و امامت از سوی خداوند عزوجل میپرداخت و حق از باطل شناخته نمیشد و دانش حقیقی از جهل و نادانی جدا نمیگردید.
14-6- حضرت سیدنا و مولانا، اباصالح المهدی، قائم آل محمد (صلوات الله علیه و علیهم اجمعین) در روایت ذیل فرمودند: آیا آگاه نشدند به انتظام و پیوستگی امامانشان پس از پیامبرشان یکی بعد از دیگری، تا آنکه امر امامت به فرمان الهی به پیشوای پیشین یعنی حسن بن علی العسکری (صلوات الله علیه) منجر گردید، پس او به جانشینی پدرانش علیهمالسلام رسید و (در منصب امامت قرار گرفت). مردم را به سوی حق و به طرف راه راست هدایت فرمود.
او نوری تابناک و ماهی درخشان بود که آنچه را در نزدش داشت خداوند عزوجل برای آن حضرت برگزیده بود، پس قدم به قدم همانند نیاکانش راه روشن آنان را پیمود تا از دنیا رفت بر عهدی که بدان پیمان نمود و وصیتی که وصیت فرمود به جانشینی، که خداوند عزوجل وصی و جانشین او را تا پایان مدتی پنهان ساخت و به ارادهی خویش جایگاهش را پوشیده و مخفی داشت - به خاطر حکم گذشته و تقدیر نافذ - که محل آن (وصایت و جانشینی) در ما است و برتری و فضیلتش برای ما میباشد.
14-7- حضرت سیدنا و مولانا بقیةالله الاعظم، معزالمؤمنین المستضعفین و صاحب رایت یوم فتح، در روایت ذیل فرمودند: دلهای ما ظرفهای ارادهی الهی است، پس هرگاه خداوند (چیزی را اراده کرد) خواست، ما نیز خواستهایم چنانکه خداوند میفرماید:
و ما تشاؤون الا أن یشاء الله رب العالمین - آیه 29 - - سوره تکویر.
و نمیخواهید، مگر آنکه خدایی که پروردگار جهانها است، اراده نماید و بخواهد.
خداوندا، اکنون که سالهاست فرشتگان آسمانی تو صف در صف، بر گرد بارگاه حضرت سیدالشهداء الاولیا، گریان و نالان هستند و بر مصائب او و اهلبیتش در عاشورای مظلومان فغان و زاری میکنند و دعا میکنند تا منتقم خون مظلوم حضرت مولانا حسین بن علی ظهور کند، ما نیز در این زمان غیبت و از محضر رضا از تو میخواهیم تا پذیرا باشی، صلوات و درود تمام فرشتگان و آسمانیهای خود را، سلام و درود همهی موجودات ذیشعور مخلوق خود را و صلوات و تهیت و عرض ادب همه شیعیان منتظر موعود را بر انوار مقدس چهارده معصوم پاک طینت و پایان بخش غم غیبت، خاتم اوصیای بعد از نبی، حضرت سیدنا و مولانا اباصالح المهدی، قائم آل محمد (صلواتک علیه و علیهم اجمعین من الان الی قیام یوم الدین) الحمد لله رب العالمین.
منبع : كتاب از محضر رضا
پایان