بیدار کردن برای نماز شب
در این مجلس مقداری از عبادات و حالات معنوی آن حضرت اهتمام ورزیدن و وادار نمودن به عبادت و بندگی ذات اقدس الهی را بیان میکنیم حضرت رضا مأمور قرار میدادند که کنیزان را هم برای نافله شب بیدار کنند که بعضی از آنها دوست میداشتند که در خانه حضرت نباشند تا آن که برای نماز از خواب بیدار نشوند، با اینکه میدانیم مردم ملزم نیستند که غیر واجبات و فرائض را انجام دهند و حتی اگر نماز واجب را هم در اواخر وقت بجا بیاورند صحیح است، اما شاید حجت خدا میخواهند کسانی که با او هستند از فیض نماز اول وقت، بلکه از فیوضات سحر خیزی، و نوافل شب و لحظات طلائی استجابت دعا محروم نمانند، باشد که آرام آرام متوجه آن اوقات شریفه شده، و طعم مناجات با ذات اقدس الهی را بچشند، و بدین وسیله آبی بر آتش معاصی ریخته، و در آخرت از نعم بیپایان الهی در جوار محمد و ال محمد علیهمالسلام برخوردار است. [1] .
دعا بعد از هشت رکعت نماز شب
«اللهم انی اسألک بحرمة من عاذ بک منک، و لجأ الی عزک و استظل، بفیئک، و اعتصم بحبلک، و لم یثق الا بک.
یا جزیل العطایا، یا مطلق الاساری، یا من سمی نفسه من جوده و هابا، ادعوک رهبا و رغبا، و خوفا و طمعا، و الحاحا و الحاقا، و تضرعا و تملقا، و قائما و قاعدا، و راکعا و ساجدا، و راکبا و ماشیا، و ذاهبا و جائیا، و فی کل حالاتی. و اسألک ان تصلی علی محمد و ال محمد و ان تفعل بی کذا و کذا
[2] .
«پروردگارا! از تو میخواهم به احترام هر که از تو به خودت پناه برده و به عزتت پناهنده گردید، و در پناهت قرار گرفت و به ریسمانت چنگ زده و تنها به تو اعتماد نمود.
ای بسیار عطاکننده، و ای رهاکنندهی اسیران، ای آن که از جود و بخشش خود را بخشنده نامید، تو را میخوانم با ترس و امید، و خوف و طمع، و اصرار و ابرام، و با تضرع و تملق، و ایستاده و نشسته، و در حالت رکوع و سجده، و در حالی که سوار بر چیزی بوده و پیادهرو میباشم، و در رفت و آمد و در تمامی حالات.
و از تو میخواهم که بر محمد و خاندانش درود فرستی و در حق من این کار را انجام دهی» [3] .
قنوت نماز وتر
«اللهم صل علی محمد و ال محمد، اللهم اهدنا فیمن هدیت، و عافنا فیمن هدیت، و عافنا فیمن عافیت، و تولنا فیمن تولیت، و بارک لنا فیما اعطیت، و قنا شر ما قضیت، فانک تقضی و الا یقضی علیک، انه لا یذل من والیت، و لا یعز من عادیت، تبارکت ربنا و تعالیت؛
پروردگارا! بر محمد و خاندانش درود فرست، خداوندا! مرا در زمرهی آنان که هدایت نمودی هدایت، و به همراه آنان که عافیت عنایت کردی عافیت عنایت کن، و در زمرهی کسانی که سرپرستی نمودی، سرپرستی کن، و در آن چه دادی برکت عطا فرما، و شر آن چه مقدر فرمودهای را از ما دور دار، به درستی که تو حکم کرده و بر تو حکم نمیشود، هر که را سرپرستی نمودی ذلیل نشده، و با هر که دشمنی نمودی عزیز نمیگردد، مبارک است پروردگار ما و برتر میباشد.» [4] .
استغفار در نماز وتر
هفتاد مرتبه: «استغفر الله و اسأله التوبة؛ خداوندا! از تو طلب بخشایش دارم، و بازگشت به سوی تو را خواهانم» [5] .
پی نوشته ها :
[1] مجالس الشیعه، ص و 342 - 343.
[2] صحیفة الرضا، ص 80.
[3] صحیفة الرضا، ص 80.
[4] صحیفة الرضا، ص 80.
[5] صحیفة الرضا، ص 82.