در نظر پیامبر بزرگوار اسلام، برترین مسلمان کسی است که بهتر و بیشتر از دیگران به مالبخشی و کمکرسانی اجتماعی اقدام کند و خیرخواهترین افراد نسبت به برادران خود و جامعهی اسلامی باشد.
ان الله - تبارک و تعالی - خلق المۆمن من نوره... فالمۆمن اخو المۆمن لأبیه و أمه...:
خدا مۆمن را از نور خویش آفرید... پس هر مۆمنی برادر حقیقی مۆمن دیگر است...
در این کلام، امام به موضوعی محوری و زیربنایی در تعاون اجتماعی اشاره میکنند، و آن اصل اخوت و برادری در جامعهی توحیدی است. این اصل، اصلی انسانی، اخلاقی، قرآنی، اجتماعی و اقتصادی است. اصل اخوت، نخست عقیدتی است، و بر محور ایمان به خدای یگانه و اعتقاد به پیامبران «علیهالسلام» و باور داشت روز رستاخیز دور میزند؛ لیکن این ایمان جدا از آثار اجتماعی و اقتصادی خود نمیتواند باشد، زیرا اگر ایمان به خدا براستی وجود داشته باشد، بیقین در حیات جمعی و فردی تاثیری آشکار دارد.
بنابراین، برادری اسلامی و اخوت قرآنی، اصلی ذهنی و اخلاقی صرف نیست، بلکه لوازم و آثاری واقعی و ملموس دارد، و مددرسانی به یکدیگر و دستیاری مۆمنان و برادران از جملهی آن لوازم و آثار است.
امام رضا «علیهالسلام» در سخنی، به ریشهی دینی این اصل اشاره میکند:
امام رضا «علیهالسلام»:
عن عبدالله بن الصلت، عن رجل من اهل بلخ، قال: کنت مع الرضا «علیه السلام» فی سفره الی خراسان، فدعا یوما بمائدة له، فجمع علیها موالیه من السودان و غیرهم. فقلت: جعلت فداک! لو عزلت لهۆلاء مائدة؟ فقال: «مه ان الرب - تبارک و تعالی - واحد، و الأم واحدة، و الأب واحد، و الجزاء بالاعمال»: (1)
به روایت عبدالله بن صلت، از یکی از مردم بلخ که گفت: در مسافرت امام ابوالحسن علی بن موسی الرضا «علیهالسلام» به خراسان، با او همراه بودم. روزی همگان را بر سر سفره فراخواند، و غلامان او از سیاه و غیر سیاه آمدند و بر سر سفره نشستند. به او گفتم: فدایت شوم، آیا بهتر نیست که برای اینان سفرهای جداگانه گسترده شود؟ گفت: خاموش! خدای همه یکی است، و مادر یکی، و پدر یکی (پس تفاوتی نیست)، و پاداش هر کس بسته به کردار او است.»
اخوت و برادری که برخاسته از چنین جهانبینی و باوری باشد، در زندگی انسان و روابط افراد با یکدیگر تأثیری ژرف دارد، بدان پایه که همهی کارهای افراد و رفتار اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و دفاعی مردم را به یک راه و جهت یگانه سوق میدهد.
همچنین، در حدیث دیگری، امام رضا «علیهالسلام» از پدران خود نقل میکند که در نظر پیامبر بزرگوار اسلام، برترین مسلمان کسی است که بهتر و بیشتر از دیگران به مالبخشی و کمکرسانی اجتماعی اقدام کند و خیرخواهترین افراد نسبت به برادران خود و جامعهی اسلامی باشد.
امام رضا «علیهالسلام»:
عن ابائه «علیهالسلام» عن علی بن الحسین «علیهالسلام»، عن الحسن بن علی «علیهالسلام»... (فی بیان اوصاف النبی «صلی الله علیه و آله و سلم»... و افضلهم عنده اعمهم نصیحة للمسلمین، و اعظمهم عنده منزلة احسنهم مۆاساة و موآزرة: (2)
از پدران خود، از امام سجاد «علیهالسلام»، از امام حسن «علیهالسلام»... (در شمارش خصلتهای پیامبر «صلی الله علیه و آله و سلم»: برترین مردم نزد پیامبر کسی بود که خیرخواهیاش نسبت به مسلمانان فراگیرتر بود، و بزرگترین مردم نزد او کسی بود که در بخشش مالی و مددرسانی بهتر رفتار میکرد.
امام باقر «علیهالسلام»:
المۆمنون فی تبارهم و تراحمهم و تعاطفهم کمثل الجسد، اذا اشتکی تداعی له سائره بالسهر و الحمی:
مۆمنان در نیکی کردن به هم و مهربانی و دلسوزی نسبت به یکدیگر همچون تن واحدند، که اگر جایی از آن دردمند شود باقی جاها، در بیداری و تب آن درد خواهد سوخت.
1- كافی230:8؛ الحیاة 249:1
2- عیون اخبار الرضا (ع) 318:1
منبع: كتاب امام رضا - زندگی و اقتصاد