به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی، ماه رمضان، ماه میهمانی خدا، ماه نزول قرآن، ماه نزدیک شدن دلها و شکفتن غنچههای نوع دوستی در جان خستگان از زر، زور و تزویر است.
همه مومنان در این ماه مبارک سعی میکنند با روزه داری و دوری از گناه، بیشتر در جهت تقرب الهی گام بردارند و میدانند در این زمینه توسل به ائمه معصومین(ع) بسیار راه گشای آنان خواهد بود.
آنان که توفیق مجاورت و یا زیارت بارگاه ملکوتی و منور امام علی بن موسی الرضا(ع) نصیبشان می شود، بیشتر خواهان معرفت و اندیشه ایشان در این ماه سرشار از فضیلت هستند و آستان قدس رضوی با ایفای سهمی شایسته در این زمینه سعی کرده تا طبقات گوناگون زائران را با شخصیت امام هشتم(ع) آشنا کند.
از این رو گروه مطالعات فرهنگی زائر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی کوشیده تا با تولید اثری بی بدیل با عنوان « امام علی بن موسی الرضا(ع) و ماه رمضان» زائر کوی حضرت ثامن الحجج(ع) را در ماه مبارک رمضان بر خوان کرامتش بنشاند و رمضانشان را با خنکای نسیم کلام روح افزای آن حضرت رنگ و رونقی دیگر بخشد.
برای آشنایی بیشتر با این کتاب و چگونگی نگارش آن با مدیر گروه مطالعات فرهنگی زائر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، دکتر امیر سلمانی رحیمی که خود نیز یکی از نویسندگان کتاب است. هم کلام شدیم.
هدف شما از نگارش این کتاب چه بود؟
نگاه اصلی و رویکرد ما در نگارش کتاب « امام علی بن موسی الرضا(ع) و ماه رمضان» این بود که بتوانیم مشتاقان وعلاقه مندان به سیره و منش حضرت رضا(ع) را با توصیهها، معارف و الگوهای رفتاری ایشان در ماه مبارک رمضان آشنا کنیم.
موضوع های اصلی مورد توجه در این کتاب چیست؟
در این کتاب سعی شده است که در قالب 7 فصل گوناگون، به موضوعات مختلف اعم از ماه رمضان در کلام رضوی، دعاهای امام رضا(ع) در این ماه، مناسبتهای رضوی در ماه رمضان و سلامت روزهداران پرداخته شود.
در مورد اهمیت ماه رمضان از دیدگاه امام رضا(ع) که یک فصل این کتاب را تشکیل میدهد، توضیح دهید؟
در نخستین بخش از کتاب، 20 حدیث از امام رضا(ع) در موضوع ماه رمضان، اخلاق روزه دار و آداب روزه جمع آوری شده است که با مروری بر این احادیث ارزشمند، درمییابیم که ماه مبارک رمضان از ماههای با فضیلتی است که خداوند در آن به بندگان خود عنایتی ویژه دارد و نیز این احادیث به ما یادآور میشود که برترین اعمال در ماه مبارک رمضان کدامند و در این ماه رفتار ما در تعامل با خانواده و هم نوعان چگونه باید باشد.
هم چنین دراین فصل دعاهای امام رضا(ع) در ماه رمضان از جمله دعای افطار و سحر نیز آمده است.
از آنجا که مناسبتهای رضوی در ماه رمضان یک فصل از این کتاب را به خود اختصاص داده است، در مورد وقایع و اتفاقاتی از زندگانی امام علی بن موسی الرضا(ع) که در ماه رمضان رخ داده ،توضیح دهید؟
در روزهای آغازین ماه رمضان سال 201 هجری قمری، مقدمات بیعت و ولایت عهدی امام رضا(ع) فراهم شد که امام در 3 مرحله با والیان و کارگزاران حکومتی، فرماندهان لشکر، قاضیان، بزرگان و مردم بیعت کردند و در 7 ماه رمضان سال 201 هجری قمری نامه ولایت عهدی به امام رضا(ع) اعطا شد و مامون نیز در روز دهم ماه رمضان مجلس گرامیداشت برای حضرت برپا کرد. هم چنین در این ماه به دستور مامون ضرب سکه به نام امام رضا(ع) انجام شد.
در این کتاب فصلی با عنوان «نماز عید امام(ع)، حسرتی بر دلها » آمده است. در مورد آن توضیح دهید؟
در سال 201 مومنان روزه دار بعد از یک ماه روزه داری به استقبال عید فطر میروند. مردم با شنیدن خبر اقامه نماز عید فطر به امامت امام رضا(ع) بسیار خوشحال شده، صبح زود آماده میشوند تا نماز خویش را به امامت امام خود بر پا دارند. مامون از حضور گسترده مردم در نماز عید فطر شگفت زده شد و از آنجایی که این امر را خطری برای حکومت خود میدانست، مانع از برگزاری نماز عید فطر به امامت امام رضا(ع) شد و به این ترتیب مردم متدین در حسرت نماز در پشت سر امام خویش ماندند.
مهم ترین موضوعاتی که در فصل «سلامت روزه داران »آمده است، چیست ؟
در این فصل سعی شده است آداب تغذیه در ماه رمضان و چگونگی دستیابی به سلامت روحی و جسمی و داشتن بدنی سالم با توجه به توصیههای امام رضا(ع) بیان شود تا روزهداران ضمن رسیدن به تقرب الهی ازسلامت جسمی نیز برخوردار باشند.
با توجه به اینکه کار نگارش کتاب به صورت گروهی انجام شده است، در نگارش این کتاب چند تن از پژوهشگران بنیاد شما را یاری کردند؟
آقایان علی جان سکندری، مرتضی انفرادی و مسعود ضیائی از جمله محققان و پژوهشگرانی هستند که هر یک از آنها نگارش بخشی از محتوای کتاب را بر عهده داشتهاند.
این کتاب در چه قطع و شمارگان چاپ شده است؟
این کتاب در قطع رقعی و در شمارگان 2 هزار نسخه روانه بازار کتاب شده است و در فروشگاههای بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در اختیار علاقهمندان به وادی علم و معرفت قرار میگیرد.