پس بر این 12 هزار نفر است که این فرصت را غنیمت بشمارند و بیشترین بهرهی معنوی از این ضیافت الهی را ببرند. برای بهرهی بیشتر از خوان نعمت امام رضا(ع) در سفرههای افطار به توصیههای ذیل از قول ائمه(ع) عمل کنید.
قبل از افطار دعا کنید
شما که مهمان سفرهی افطار امام رضا(ع) شدهاید، قبل از افطار بگویید: «اللهم لک صمنا بتوفیقک و علی رزقک افطرنا بامرک فتقبله منا و اغفر لنا انک انت الغفور الرحیم.» چرا که امام رضا(ع) فرمودهاند: «...در این صورت خداوند، آنچه را از نقص و زیان، بر روزهاش وارد ساخته، میبخشاید.» (بحار الانوار 93/312)
امام صادق(ع) هم فرمودهاند: «هر کس روزهی خود را با کلام صالح و عمل صالح به پایان رساند، خداوند، روزهی او را قبول میفرماید.»
گفته شد: «ای پسر رسول خدا، کلام صالح چیست؟» فرمود: «شهادت به کلمه لا اله الا الله و عمل صالحِ خارج کردن فطریه از مال خویش است.» (امالی صدوق، 34)
اول نماز، بعد افطار
امام صادق(ع) میفرمایند: «مستحب است روزهدار اگر توانایی دارد، ابتدا، قبل از افطار نمازش را بخواند.» (وسائل 10/150)
امام باقر(ع) هم فرمودهاند: «اگر میل تو به افطار و غذا خوردن، تو را از نماز باز میدارد، ابتدا افطار کن تا از تو وسوسههای نفس ملامتگر دور شود. (و هنگام نماز با فراغ بال و آرامش نماز بخوانی.)»
همچنین ایشان فرمودهاند: «در ماه رمضان، ابتدا نماز بخوان سپس افطار کن، مگر با گروهی باشی که آنها منتظر افطارند.» (یعنی؛ اگر آنها ابتدا افطار میکنند، تو با آنها مخالفت نکن).
روزهتان را با آب، خرما، شیرینی و یا شیر افطار کنید
دربارهی افطار روزهدار با خرما، پیامبر اعظم(ص) فرمودهاند: «کسی که با خرمای حلال افطار کند، ثواب نماز وی، چهارصد برابر خواهد شد.»
همچنین امام صادق(ع) فرمودهاند: «پیامبر اکرم(ص) با اولین چیزی که افطار میفرمود، در زمانی که رطب یافت میشد، با رطب و در زمانی که خرما بود، با خرما.» (محاسن/ 531)
نقل شده پیامبر(ص) با خرما افطار مینمود و هرگاه شکر نیز مییافت، با آن افطار میکرد و نقل شده پیامبر(ص) با شیرینی افطار میکرد و اگر چیز شیرینی نمییافت، با آب گرم افطار میکردند.
همچنین امام صادق(ع) فرمودهاند: «افطار کردن با آب، گناه قلب را میشوید.»
جابر بن عبدالله گوید: شنیدم امام باقر(ع) میفرمود: «رسول خدا(ص) با دو سیاهی افطار میکرد.» گفتم: «رحمت خدا بر شما باد، آن دو چه بودند؟» فرمود: «خرما و آب، کشمش (سیاه) و آب. و با همین دو چیز نیز سحری میخوردند.» (وسائل 10/ 145)
پیامبر اکرم(ص) فرمودهاند: آب گرم کبد و معدهی انسان را پاک، و دهان را خوشبو میکند، دندانها و حدقهی چشم را قوت میبخشد، دید چشم را زیاد و گناهان را میشوید، رگهای هیجانآور را تسکین میبخشد، و درد سر را از بین میبرد. (مکارم الاخلاق/ 27)
انس بن مالک گوید: «رسول خدا(ص) نوشیدنیای داشت که با آن افطار میکرد و نوشیدنیای نیز برای سحر داشت و چه بسا این دو، یکی بود، شیر و یا نان یماث (حل شده).» (مکارم الاخلاق/ 33)
قبل از افطار سوره قدر را بخوانید
در این زمینه امام زینالعابدین(ع) فرمودهاند: «هر کس سوره قدر را هنگام افطار و سحرش (قبل از افطار و قبل از خوردن سحری) بخواند، بین سحر و افطار (هنگام روز) ثواب کسی را دارد که در راه خدا، در خون خود غوطهور باشد.» (وسائل، 10 / 149)
قبل از افطار «بسم الله» فراموش نشود
امام موسی بن جعفر(ع) از پدران بزرگوارشان نقل فرمودهاند: «برای روزهدار، هنگام افطارش، یک دعای مستجاب است. پس وقتی اولین لقمه را برداشتی، بگو: بسم الله یا واسع المغفره اغفرلی.»
و در جای دیگر میفرماید: «هر کس موقع افطار کردن، بگوید: بسم الله الرحمن الرحیم، خداوند گناهان او را میآمرزد.»