1
العیّاشى بإسناده عن محمّد بن الفضیل عن أبى الحسن علیه السلام سألته عن قول الله «و من کان فى هذه أعمى فهو فى الآخرة أعمى و أضل سبیلا» فقال: ذاک الّذى یسوّف الحجّ یعنى حَجّة الإسلام یقول: العام أحجّ، العام أحجّ، حتّی یجیئه الموت
اسراء / 72. تفسیر عیّاشى 2/ 305
عیاشی به اسنادش از محمد بن فضیل روایت کرده است که گفت: از ابوالحسن (الرضا)(ع) درباره این سخن خداوند «و کسی که در این دنیا کور باشد در آخرت هم کور خواهد بود و گمراه تر است» پرسیدم، فرمود: او کسی است که حجّ، یعنی حَجّه الإسلام، را به تاخیر میاندازد و میگوید: امسال به حجّ میروم، امسال به حجّ میروم، تا آنکه مرگ به سراغش میآید (و حجّ نمیگذارد) .
2
العیّاشى بإسناده عن إسماعیل بن همّام، قال: قال الرضا علیه السلام فى قول الله «یوم ندعوا کلّ أناس بإمامهم» فقال: إذا کان یوم القیامة، قال الله: ألیس عدل من ربّکم أن تولّوا کلّ قوم، من تولّوا؟ قالوا: بلى، قال: فیقول تمیّزوا فیتمیّزون
تفسیر عیّاشى 2/ 304 - 305
عیاشی به اسنادش از اسماعیل بن همام روایت کرده است که گفت: حضرت رضا(ع) درباره این سخن خداوند «روزی که هر طایفه از مردم را به امام خودشان می خوانیم» فرمود: چون روز قیامت شود، خداوند فرماید: آیا این از عدالت پروردگارتان نیست که (اینک) هر قومی را با کسی که (در دنیا) از او پیروی کردهاند محشور کنیم؟ عرضه میدارند: آری هست، پس فرماید: از هم جدا شوید و آنها از هم متمایز میشوند .
3
الصدوق عن الفقیه المروزى عن أبى بکر النیسابورى عن أبى القاسم الطائى عن أبیه عن الرضا علیه السلام عن أبیه عن آبائه: قال: قال رسول الله صلّی الله علیه و آله فى قول الله عزّوجلّ «یوم ندعوا کلّ أناس بإمامهم» قال: یدعی کلّ قوم بإمام زمانهم، و کتاب ربّهم و سنّة نبیّهم
اسراء / 71. عیون اخبار الرضا 2/ 33
صدوق از فقیه مروزی، از ابوبکر نیشابوری، از ابوالقاسم طائی، از پدرش، از حضرت رضا از پدرش، از پدر بزرگوارش روایت کرده است که رسول خدا(ص) درباره این سخن خدای عزّوجلّ «روزی که هر طایفه از مردم را به امام خودشان می خوانیم» فرمود: هر قومی با امام زمانشان و کتاب پروردگارشان و سنت پیامبرشان فرا خوانده میشوند .
4
ابن شهر آشوب مرسلاً عن الرضا علیه السلام أنّ النبىّ صلّی الله علیه و آله قرأ «إنّ السمع و البصر و الفؤاد کلّ أولئک کان عنه مسئولاً» فسئل عن ذلک، فأشار إلی الثّلاثة، فقال: هم السمع و البصر و الفؤاد، و سیسألون عن وصیّى هذا و أشار إلی علىّ بن أبى طالب علیه السلام، ثمّ قال: وعزّة ربّى إنّ جمیع اُمّتى لموقوفون یوم القیامة و مسؤلون عن ولایته و ذلک قول الله تعالی (و قفوهم إنّهم مسؤولون) الآیة .
اسراء / 36. صافات / 24. مناقب ابن شهر آشوب 2/ 174 - 175
ابن شهرآشوب به طور مرسل، از حضرت رضا(ع) روایت کرده است که پیامبر(ص) آیه«همانا گوش و چشم و دل مورد سوال واقع می شوند» را قرائت کرد. از آن حضرت در این باره سؤال کردند، پیامبر(ص) به آن سه نفر (خلفای ثلاثه) اشاره کرده و فرمود: سمع و بصر و فؤاد آن سه نفر هستند، و بزودی درباره ابن وصیم به علیبن ابیطالب اشاره فرمود - از آنان بازخواست خواهد شد. سپس فرمود: به عزّت پروردگارم سوگند که در روز قیامت همه امت مرا نگه میدارند و از آنان درباره ولایت او (علی) سؤال میکنند. این است معنای سخن خدای تعالی که (متوقف کنید آنها را تا از آنها سوال شود تا آخر آیه) .
5
الصدوق قال: حدّثنا أحمد بن الحسن القطّان و محمّد بن بکران النقّاش و محمّد بن إبراهیم بن إسحاق عن أحمد بن محمّد بن سعید الهمدانى عن ابن فضّال عن أبیه قال: قال الرضا علیه السلام فى قول الله عزّوجلّ «إن أحسنتم أحسنتم لأنفسکم و إن أسأتم فلها» قال علیه السلام: إن أحسنتم أحسنتم لأنفسکم و إن أسأتم فلها ربّ یغفرلها .
اسراء / 7. عیون اخبار الرضا 1/ 294
صدوق از احمد بن حسن قطان و محمد بن بکران نقاش و محمد بن ابراهیم بن اسحاق، از احمد بن محمد بن سعید همدانی، از ابن فضال، از پدرش روایت کرده است که گفت: حضرت رضا(ع) درباره این سخن خدای عزّوجلّ «اگر کار خوب کردید برای خود کرده اید و اگر بد کردید به خود بدی کردید» فرمود: اگر نیکی کنید به خود نیکی کردهاید، و اگر بدی کنید، مر آن را پروردگاری است که میبخشدش .
منبع : پایگاه بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی