از این رو حرم مطهر رضوی که سیاه پوش عزای حسینی شده است، برای استقبال از خیل عظیم زائران و سوگواران حسینی آماده میشود. به همین منظور معاونت اماکن متبرکه و امور زائرین آستان قدس رضوی در ایام رثای حسینی تهمیدات ویژهای را برنامهریزی کرده است.
پرچم عزای حسینی بر فراز گنبد مطهر رضوی
همزمان با فرارسیدن ماه محرمالحرام طی آیینی باشکوه پرچم و پوشش ضریح مضجع منور رضوی تعویض شد. این پرچم سیاه که مزین به آیه شریفه «نصر من الله و فتح قریب»است، توسط تعدادی از خادمان سادات و سرکشیکهای حرم مطهر رضوی، طی تشریفات و آیینی خاص همراه با ذکر و مدح ائمه معصومین(ع) و قرائت صلوات خاصه به بالای گنبد منور منتقل و بر فراز گنبد حرم مطهر رضوی به اهتزاز درآمد. این پرچم 63 روز بر فراز گنبد برافراشته میماند.
سیاه پوشی صحن و سرای حرم در عزای سید و سالار شهیدان
سیاه پوشی اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی و مراسم تعویض پرچم گنبد مطهر و پوش ضریح مطهر نقطه آغاز برنامههای ماه محرم در حوزه اماکن متبرکه و امور زائرین آستان قدس رضوی بود.
این برنامهها با برگزاری مراسم آغاز عزاداری هیئات محترم مذهبی مشهد در شب اول ماه محرم و اجرای مراسم سنتی «صلات» در روز اول ماه محرم الحرام ادامه پیدا کرد.
اهدای پرچم متبرک حضرت رضا(ع) به هیات های مذهبی سراسر کشور
در آستانه ماه محرم، در مراسمی باشکوه در رواق دارالمرحمه حرم مطهر رضوی، پرچم متبرک حضرت رضا(ع) توسط قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی به 525 هیئت مذهبی از 29 استان کشور اهدا شد. این آیین باشکوه هرساله به همت معاونت اماکن متبرکه و امور زائران آستان قدس رضوی برگزار میشود. تاکنون 3 هزار و 160 هیئت مذهبی از سوی آستان قدس رضوی پرچم متبرک دریافت کردهاند.
پیشبینی تشرف 5 هزار هیئت مذهبی در دهه اول محرم
با توجه به اینکه سال گذشته در دهه اول ماه محرم 4 هزار هیئت مذهبی به حرم مطهر رضوی مشرف شدهاند، پیش بینی شده در دهه اول محرم امسال نیز 5 هزار هیئت مذهبی در حرم مطهر رضوی حضور پیدا کنند. در این مسیر انتظار میرود زائران و عزاداران بارگاه منور رضوی در رعایت مواردی همچون حفظ نظم و انضباط، همکاری با پرسنل و خدمه ملبس اماکن متبرکه رضوی اهتمام بورزند و از به همراه آوردن وسایل اضافی، دوربین عکاسی، فیلم برداری و تصویربرداری در صحنها و رواقهای مبارکه حرم مطهر خودداری کنند.
از این رو 30 هزار خدمه و خدمتگزار حرم مطهر رضوی و 200 هزار ساعت کار از سوی معاونت اماکن متبرکه و امور زائرین آستان قدس رضوی برای تشرف حدود 2 میلیون تشرف در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی در نظر گرفته شده است.
مسیرهای تردد هیاتهای مذهبی
مسیرهای تردد بست شیخ طبرسی و شیخ طوسی ویژه تشرف و بست شیخ حرعاملی ویژه خروج هیئتهای مذهبی از حرم مطهر رضوی در ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در نظر گرفته شده است. با توجه به حضور گسترده هیئتهای مذهبی صحن انقلاب اسلامی ویژه آقایان و سایر صحنهای مقدس اماکن متبرکه ویژه تشرف خانوادگی در نظر گرفته شده است.
16 موقوفه خاص عزاداری ایام محرم
از تعداد 64 موقوفه حرم مطهر رضوی، درآمد 16 موقوفه صرف تعزیت سیدالشهداء(ع) میشود، که در این ایام برای اجرای این وقفنامهها، از جمله موقوفههای «ملک التجار»، «مهدی قلی خان قرائی»، «مرحوم غراب» تمهیدات لازم صورت گرفته است.
6 هزار نفر از اعضای هیئتهای برگزیده ایام محرم و صفر سال گذشته و نیز هیئتهای شهرستانی که در طول این دوره کارت عزاداری دریافت کردهاند، در قالب موقوفه «مهدی قلی خان قرایی» طی ده شب از 18 تا 27 ماه صفر پذیرایی شده و از خوان پربرکت ولی نعمتمان حضرت امام رضا(ع) متنعم میشوند. موقوفه «مرحوم غراب» نیز در شب شهادت حضرت امام رضا(ع) برای پذیرایی 10 هزار نفر از زوار مرقد منور حضرت رضا(ع)، خدمه، خدمتگزاران، مأمورین تشریفات اماکن متبرکه و کارکنان ادارت تابعه آستان قدس در محل مهمانسرای اجرا میشود.
برگزاری آیین خطبه خوانی در شب عاشورای حسینی
آیین خطبهخوانی، یکی از آیینهای قدیمی حرم مطهر رضوی است که همه ساله در شب شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و شب شهادت امام رضا(ع) در حرم مطهر رضوی
برگزار میشود. آیین خطبه خوانی شب عاشورای حسینی امسال در رواق دارالحجه حرم رضوی برگزار خواهد شد.
یکی دیگر از برنامههای ویژه این ایام، مراسم شام غریبان است که در شام عاشورا برگزار میشود. در این ویژه برنامه، خدام بارگاه منور رضوی از سازمان مرکزی آستان قدس رضوی به سمت حرم مطهر رضوی حرکت کرده و با حضور در صحن جمهوری اسلامی به سوگ عزای حسینی مینشینند.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در مراسم اهدای پرچم:
امام حسین(ع)، ارائه دهنده کامل ترین راهکار سعادت بشری است
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در مراسم اهدای پرچم متبرک حضرت رضا(ع) به هیات های مذهبی سراسر کشور گفت: امام حسین(علیه السلام) ارائه دهنده کامل ترین و جامع ترین راهکار سعادت بشری است.
دکتر سعید عبدالحسینی روز عاشورا را دانشگاه انسان سازی دانست که استاد آن کامل ترین انسان است.
وی اظهار داشت: بالاترین الگوبرداری از دانشگاه حسینی در نظام مقدس جمهوری اسلامی صورت گرفت و زیباترین جلوه ها در هشت سال دفاع مقدس رقم خورد. طبیعی است که بجز فرهنگ حسینی و فرهنگ شهادت طلبی هیچ نیرویی نمی توانست جوانان ما را در برابر قدرت های سلطه گر دنیا به پیروزی برساند.
عبدالحسینی با اشاره به موضع خصمانه دنیای استکبار در مقابل نظام اسلامی ایران، گفت: امروز بحث انرژی هسته ای، حقوق بشر و امثالهم که از سوی آنها مطرح می شود، بهانه است، ترس و واهمه اصلی آنان از فرهنگ و پایبندی ما به ارزشهای اسلامی است. در واقع جنگ تحمیلی یک محک قوی برای دشمنان نظام بود که دریابند تفکر شیعی برای آنها خطرناک است و نمی توان این تفکر را سرکوب کرد. قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی هیات های مذهبی را به شناخت اهداف امام حسین(ع) و مظلومیت ایشان و تبیین آنها دعوت کرد و تصریح داشت: هدف اباعبدالله الحسین(ع) رسیدن انسان ها به آزادی و نیز رعایت حقوق بشر به معنای واقعی کلمه است.
وی افزود: آن چه امروز در غرب با عنوان آزادی و حقوق بشر مطرح است، ادعایی بیش نیست و بیشتر به جنبه های جسمانی و مادی می پردازد و جلوه های واقعی آزادی، آزادگی و رعایت حقوق بشر در نظام اسلامی به عنوان یک نظام ملهم از عاشورا قابل مشاهده است.
وی افزود: به برکت انقلاب اسلامی، اندیشه های ماندگار امام راحل(ره) و تدابیر حکیمانه رهبر معظم انقلاب، امروز شرایط و بسترهای لازم برای انجام کارهای فرهنگی و ترویجی فراهم است و بهترین راه مبارزه که همان فرهنگ عاشورایی است، در اختیار ما قرار دارد.
عبدالحسینی خطاب به مبلغان، مداحان و گردانندگان مجالس عزاداری امام حسین (ع) تاکید کرد: در مجالس، روضه ها و اشعار خود، ضمن تبعیت از شیوه های سنتی و مورد تایید، ابعاد حماسی قیام حسینی و خصوصیات اخلاقی و اهداف فرهنگی ایشان را مدنظر قرار داده و معنویت، آگاهی و اخلاص در مراسم و مجالس را بالا ببرید تا دشمنان توان به انحراف کشاندن جوانان را نداشته باشند.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در پایان گفت: امروز مفتخر هستیم پرچم مقدس بارگاه حضرت رضا(ع) را به عنوان تیمن و تبرک در اختیار هیئات مذهبی سراسر کشور قرار دهیم تا در دسته های عزاداری، تکایا، مساجد و حسینیه ها قرار گیرد و انشالله منشاء خیر و برکت برای تمام ایران باشد.
برگزاری آیین خطبه خوانی در شب عاشورای حسینی
آیین خطبهخوانی، یکی از آیینهای قدیمی حرم مطهر رضوی است که همه ساله در شب شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و شب شهادت امام رضا(ع) در حرم مطهر رضوی برگزار میشود. آیین خطبه خوانی شب عاشورای حسینی امسال در رواق دارالحجه حرم رضوی برگزار خواهد شد.
یکی دیگر از برنامههای ویژه این ایام، مراسم شام غریبان است که در شام عاشورا برگزار میشود. در این ویژه برنامه، خدام بارگاه منور رضوی از سازمان مرکزی آستان قدس رضوی به سمت حرم مطهر رضوی حرکت کرده و با حضور در صحن جمهوری اسلامی به سوگ عزای حسینی مینشینند.
منبع :http://news.aqr.ir/portal/home/