به گزارش پایگاه اطلاعرسانی آستان قدس رضوی، مهندس حسین اسماعیلی با بیان اینکه در حرم مطهر رضوی مجموعا 12 گلدسته وجود دارد، اظهار داشت: 2 گلدسته در صحن انقلاب اسلامی با ارتفاع 40.5 متر و مزین به روکش طلا، 2 گلدسته با ارتفاع 41 متر در مسجد گوهرشاد، 2 گلدسته با پوشش طلا و کاشی با ارتفاع 35 متر بر سر دربهای صحن جمهوری اسلامی، 4 گلدسته در ضلع شرقی و غربی صحن جامع رضوی کاملا قرینه و به ارتفاع 57 متر و 2 گلدسته نیز با ارتفاع 70 متر در ضلع قبله صحن جامع رضوی واقع شده است.
وی افزود: در مجموعه قدیمى حرم مطهر رضوی تنها دو گلدسته وجود داشته، که اکنون یکى از آنها در نزدیکى گنبد و دیگرى در مقابل آن، یعنى بالاى ایوان عباسى در شمال صحن انقلاب اسلامی قرار گرفته است، بلندى این منارهها از کف صحن تا بالاترین نقطه، 5/40 متر و محیط خارجى آن، 13 متر است.
وی در ادامه با اشاره به مسجد گوهرشاد توضیح داد: مسجد گوهرشاد به دست قوام الدین شیرازی از معماران قرن 9 هجری بنا شده است که از نظر معمارى سبک خاص خراسانى، تزیین و کاشىکارى در زمرهى برترین بناهای تاریخی دنیا محسوب میشود.
مدیر عامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم حضرت رضا(ع) اضافه کرد: مسجد گوهرشاد در زمینى به مساحت حدود 9 هزار متر مربع که 6 هزار متر مربع آن زیربنا و حدود 3 هزار متر مربع مساحت صحن مسجد است که داراى چهار ایوان و دو گل دسته به ارتفاع 41 متر میباشد، که با کاشی کاری تزئین شده است.
مهندس اسماعیلی گلدسته را یکی از مهمترین عناصر معماری اسلامی برشمرد و تصریح کرد: گلدسته جایگاه ویژهای در فرهنگ معماری اسلامی، آداب و سنن اجتماعی ایران داشته و معانی همچون نماز و عبادت را در ذهن بیننده تداعی میکند.
وی ابراز داشت: ساختمان مساجد و منارههای هر شهر و کشوری چه از نظر فن معماری و تزیینات و چه از نظر مواد و مصالح ساختمانی به سبب زمان و مکان فرق میکند. به عنوان مثال شکل جفت و قرینه بودن گلدستهها و تزیینات کاشیکاری و یا تذهیب آنها از ویژگیهای گلدستههای ایرانی است.
مدیر عامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم حضرت رضا(ع) گفت: معماری ایرانی در طول تاریخ، استقلال خود را هیچ گاه از دست نداده و شیوه مخصوص خود را همیشه دارا بوده است.
منبع : http://news.aqr.ir/portal/home/