در این رهگذر به دو مورد از ابعاد و گستره ی امامت در جهان شناسی و انسان شناسی اسلام بر اساس بیانات امام رضا علیه السلام می پردازیم:
امامت نور جهان افروز و آب حیات
عن الرضا علیه السلام: (الامام کالشمس الطالعه للعالم و هی فی الافق بحیث لاتنالها الا یدی و الابصار الامام البدر المنیر و السراج الزاهر و النور الساطع و النجم الهادی فی غیاهب الدجی و البید القفار و لجج البحار الامام الماء العذب علی الظما و الدال علی الهدی و المنجی علی الردی الامام النار علی الیفاع الحار لمن اصطلی به و الدلیل فی المهالک، من فارقه فهالک. الامام السحاب الماطر و الغیث الهاطل و الشمس المضیئه و السماء الظلیله و الارض البسیطه و العین الغزیره و الغدیر و الروضه) [1]
از امام رضا علیه السلام روایت شده است که فرمودند: «امام همچون خورشید جهان افروز است و در افق بلندی قرار دارد که دست ها و چشم ها به او نمی رسد، امام ماه فروزان و چراغ روشنگر و نور پر فروغ و ستاره هدایتگر در تاریکی ها و بیابان های خالی و دل دریاهاست. امام آب گوارای تشنگان و راهنمای هدایت پیشه و نجاتگر از پرتگاه هاست. امام آتشی بر تب های داغ است برای کسی که تحمل او را داشته باشد و راهنمای انسانها در هلاکت گاه هاست، هر کس از امام جدا شود هلاک می شود. امام ابر باران زاست، بارانی مداوم و خورشیدی فروزنده و آسمان سایه دار، زمین گسترده، چشمه پر آب، برکه و باغ است.»
امام رفیق مهربان و پناهگاه شماست
عن الرضا علیه السلام: (الامام الامین الرفیق و الاخ الشقیق {الشفیق} و مفزع العباد فی الداهیه) [2]
از امام رضا علیه السلام روایت شده است که فرمودند: «امام فردی امین و رفیق و برادری مهربان و پناهگاه مردم در مشکلات عظیم است».
آری رهبر جامعه اسلامی باید این گونه باشد که در عین صلابت و انجام وظیفه، دوست مردم باشد به طوری که مردم در هنگام مشکلات، او را پناهگاه خود بدانند و مشکلات را با او در میان گذارند و از او راهکار و کمک بخواهند.
منبع: کتاب آیین محبت، معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی
--------------------------------------------------------------------------
1 - عیون، ج 1، ص 219، و امالی صدوق، ص 674 و کافی، ج 1، ص 198.
2- عیون، ج 1، ص 219، و امالی شیخ صدوق، ص 677.