گزارشی از خدمت صندلی چرخدار و زائربر در حرم مطهر رضوی:
هوا گرم است. شاید گرمتر از همه روزهای سال. قدمهای خسته و لرزان پیرزن به صحن و سرای حرم رسیده و نگاهش به گنبد طلایی گره میخورد. کبوتر دلش در آسمان همیشه آبی حرم به پرواز در میآید. دوست دارد کنار پنجره فولاد برود و انگشتانش را به شبکههای آن گره بزند.
اما پاهایش توان راه رفتن ندارد. غریب و تنها آمده، اما قرار نیست غریبه بماند. مردی بلندقامت لبخند به لب، با صندلی چرخدار به سراغش میآید. پیرزن روی صندلی آرام میگیرد و خادم با قدمهای محکم او را به سوی میعادگاهش میبرد.
بخش صندلی چرخدار و زائربرها یکی از بخشهای اداره رفاه زائران است که کار انتقال و جا به جایی زائران سالمند و ناتوان را در حرم مطهر به عهده دارد. در این گزارش با خدماتی که توسط این بخش به زائران امام مهربانیها ارائه میشود، بیشتر آشنا میشویم.
شیوه ارائه صندلی چرخدار
این بخش فعالیت خود را از سال 85 با انتقال زائران سالمند و ناتوان به وسیله صندلی چرخدار شروع کرده است. خدامی که در این قسمت فعالیت میکنند، کار انتقال زائران سالمند و ناتوان را در 10 مسیر از مبادی ورودی حرم به سمت نزدیکترین مکان زیارتی انجام میدهند.
ارائه صندلی چرخدار به افرادی که توانایی راه رفتن را ندارند، به دو صورت است. در صورتی که فرد سالمند یا ناتوان توسط شخصی همراهی می شود، این وسیله به صورت امانی و با ارائه کارت شناسایی معتبر در اختیار او قرار میگیرد. اما اگر این فرد به تنهایی به حرم مشرف شده باشد، با استفاده از صندلی چرخدار توسط یکی از نیروهای خدماتی به نزدیکترین مکان زیارتی منتقل میشود.
شرایط استفاده از زائربر
یکی دیگر از روشهای انتقال زائران سالمند و ناتوان در حرم مطهر رضوی استفاده از ماشینهای موسوم به زائربر است. ارائه این خدمت، از سال 91 با اهدای یک دستگاه ماشین توسط دو تن از خدام آغاز شد و با توجه به استقبال زائران و سرعت بیشتر و راحتی انتقال زائر توسط این دستگاهها تعداد آن ها افزایش یافته است.
در حال حاضر 35 دستگاه زائربر کار انتقال زائران سالمند و ناتوان را در دو مسیر اصلی از بابالرضا به صحن آزادی و از بابالجواد به صحن جمهوری اسلامی انجام میدهند. تعداد 16 دستگاه از این زائربرها 6 نفره و 19 دستگاه 14 نفره هستند.
به روایت آمار و ارقام
تعداد 2000 نیروی خدماتی به صورت شبانهروزی در بخش زائربر و صندلی چرخدار فعالیت میکنند تا روزانه 10 هزار زائر را از مبادی ورودی حرم به اماکن زیارتی و بالعکس منتقل کنند.
در سال 93 تعداد 4 میلیون و 837 هزار و 726 زائر به وسیله زائربرها و 1 میلیون و 209 هزار و 277 نفر به وسیله صندلی چرخدار در حرم مطهر جا به جا شدهاند.
در سه ماه اول سال جاری نیز 334 هزار و 775 زائر به وسیله صندلی چرخدار و 1 میلیون و 585 هزار و 93 نفر نیز به وسیله زائربرها در حرم جا به جا شدهاند.
درخواست برای همکاری
"ناصر سلطانی" مسئول بخش صندلی چرخدار و زائربرها میگوید: «ماشینهای زائربر برای رفاه حال افراد سالمند و ناتوان در نظر گرفته شده و عدم استفاده از این وسیله توسط افراد توانمند و جوان، ما را در ارائه خدمات بهتر و سریعتر به نیازمندان این خدمت، یاری میکند.»
بنا به گفته سلطانی این ماشینها با استفاده از نیروی برق کار میکنند، به همین خاطر آلودگی زیست محیطی ندارند و در قبال 10 ساعت شارژ 5 ساعت مورد استفاده قرار میگیرند. زائربرهایی که در پارکینگ مشاهده میشوند در حال شارژ هستند و برای استفاده در اوقات پر تردد آماده میشوند.
مسئول بخش صندلی چرخدار و زائربرها اشارهای نیز به خدماترسانی این بخش در ایام پیش روی دهه کرامت دارد و میگوید: «با توجه به افزایش تشرف به حرم مطهر رضوی در این ایام با فراخوان نیرو از کشیکهای هفتگانه حرم میزان خدماتدهی در این بخش افزایش مییابد.»
با مسافران راه بهشت
حس و حال خادمان وقتی که در حال کمک به زائران سالمند یا ناتوان برای تشرف به اماکن زیارتی هستند، از زبان خودشان شنیدنی است. آن ها لذت این خدمت صادقانه و خالصانه را با هیچ چیزی در دنیا عوض نمیکنند. رضا قاسمنژاد که به نظر میرسد کمتر از سی سال سن دارد، یکی از همین خادمان سفیدپوش است: «از اینکه توفیق خدمت به زائران را دارم احساس غرور میکنم. همراهی و همسفری با آن ها که در واقع مسافران راه بهشت هستند، افتخار کمی نیست.»
قاسمنژاد که حرفهایش پر است از خاطرات زائرانی که گاه و بیگاه در مسیری هر چند کوتاه با آن ها همسفر میشود، میگوید: «وقتی پیرزنی را روی صندلی چرخدار به سمت حرم میبرم، حرفهایش رنگی از دعا و مناجات دارد. دائم به سفارش من و همکارانم به صاحب این گنبد طلایی مشغول است و برای عاقبت به خیری و موفقیتمان دعا میکند. از شنیدن این دعاها لبریز از رضایت و شادمانی میشوم.»
ماشین زائربر به ایستگاه خود در نزدیکی بابالرضا(ع) میرسد و زائران یکی یکی پیاده میشوند. راننده این دستگاه جواد قاسمی است. او عاشق همهمه و صدای سلام و صلوات زائران در طول مسیر کوتاهی است که زائران را همراهی میکند. قاسمی میگوید: «خدمت به زائران و به خصوص زائران ناتوان و سالمند که با دلی شکسته به پابوس مولایشان میآیند، برای من بزرگترین افتخار است.»
خادم سفیدپوش گزارش ما که خدمت به زائران و خاکساری در برابر آنها به او آرامش میدهد در حالی که دستانش روی فرمان سیاه رنگ ماشین میرود و خود را برای مشایعت تعدادی از زائران که روی ردیف صندلیها زائربر نشستهاند، آماده میکند، بیتفاوت به آفتاب داغ نیمروزی میگوید: «خنکای لذت خدمت به زائر تحمل گرما را برای ما آسان کرده است.»
زائران تنها نیستند
پیرزنی که خود را از نصف جهان به مشهدالرضا(ع) رسانده، عصازنان به سمت ماشین زائربر در حرکت است. نظر او را درباره این نوع خدمت جویا میشوم. لبخند روی لبهایش نقش میبندد و با لهجه شیرین اصفهانی میگوید: «وقتی در حرم امام رضا(ع) هستم، احساس غریبی نمیکنم، چرا که همه خدام امام رضا(ع) مثل بچههای خودم هستند. آنها هیچ وقت زائران را تنها نمیگذارند. در این حرم کسی غریب نیست.»
منبع : http://news.aqr.ir/