جام نیوز/ ابراهیم بن موسی می گوید: در محضر امام رضا (ع) بودم که ایشان فرمودند: «هیچ گاه نماز را بدون علت به تاخیر مینداز» سپس فرمودند: «بر تو است که نماز را همیشه در اول وقت به جای آوری» چراکه اگر اینچنین نباشد نماز، قدرتی را که باید نخواهد داشت!
نکته دیگر درباره وقت نماز در سیره رضوی این است که اگرچه مامون مجالس مناظراتی را برای امام (ع) تدارک می داد تا به خیال خود، علم ایشان را به چالش بکشد اما در یکی از این گفتگوها هنگامی که وقت نماز شد، حضرت (ع) در حال سخن با عمران بودند و اگرچه حتی به مرور قلب او به اسلام مایل شده بود اما تا وقت نماز رسید امام رضا (ع) برخاستند، عمران عرض کرد: ای آقای من! گفتگوی مرا قطع نکنید که دلم آماده پذیرش حق شده است اما امام رضا (ع) فرمودند: «نماز می خوانیم و باز می گردیم»
این یعنی خواندن نماز اول وقت به عنوان وظیفه شخصی مقدم است بر دعوت به سوی حق به عنوان وظیفه اجتماعی؛ از این رو، لازم است که هیچ بهانه ای را برای تاخیر نماز جایز ندانیم و بدانیم عمل به وظیفه شخصیِ خود نتایج مثبت اجتماعی را نیز در پی دارد چراکه بنابر اقوال عمران اسلام آورد!
بنابر اقوال و تصریح تاریخ مامون از امام رضا (ع) خواست تا ایشان نماز عید فطر را اقامه کنند اما ایشان خودداری کردند و تمایل نشان ندادند، باز مامون متعدد افراد را خدمت امام (ع) رساند و درخواستش را تکرار کرد (البته باطناً اجبار بود) نهایتا ایشان شرط کردند و مامون پذیرفت در حالی که متوجه چرایی این شرط نشد!
حضرت ثامن الحجج (ع) به مامون فرمودند: «نماز را بر اساس سیره پیامبر (ص) اقامه می کنم»، مامون هم که درپی سوءاستفاده سیاسی از این نماز بود، پذیرفت در حالی که متوجه نبود نماز بر اساس سیره نبوی، ریشه طواغیت را متزلزل می کند؛ امام (ع) پابرهنه و پاچه شلوار را بالازده حرکت کردند در عین اینکه تکبیر می گفتند، در این حالت عده ای جمع شده و آنها نیز تکبیر گفتند و جماعتی اینچنین راهی مصلی شد. اما فضل بن سهل، وزیر مامون گفت: اگر علی بن موسی (ع) اینگونه به مصلی برسد فتنه و آشوب می شود. این یعنی نماز واقعی روح استکبارستیزی را در جامعه ایجاد و بیدار می کند و امام رضا (ع) به مردم نشان دادند اگر نماز همراه با استکبارستیزی و یاد واقعی خدا باشد، تحولی عمیق و عظیم را رقم می زند.
منبع : جام نیوز