کد ِکج شدَنِ تَصآویر

کداهنگ برای وبلاگ

چشمه سلطان ولی کریز
چشمه سلطان ولی کریز
 
نويسندگان

سخنان رهبر كبير انقلاب در رابطه با فتح خرمشهر

تبیان زنجان

پیام رهبر کبیر انقلاب در آزاد سازی خرمشهر

فتح خرمشهر فتح خاک نیست، فتح ارزش‌های اسلامی است، خرمشهر شهر لاله‌های خونین است، خرمشهر را خدا آزاد کرد. مبارک باد بر ملت عظیم‌الشأن ایران این چنین فرزندان سلحشور و جان بر کفی که نام آنان و کشورشان را جاویدان کردند و مبارک باد بر اسلام بزرگ این متابعانی که در دو جبهه با دشمن باطنی و دشمنان ظاهری پیروزمندانه و سرافراز امتحان خویش را دادند و برای اسلام سرافرازی آفریدند.

از بیانات رهبر کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی (قدس سره)

در خیال خرمشهر که کنار کارون آرام نشسته بود، هیچ صدای خمپاره ای نبود. نخلستان هایش صدای چرخ های تانک را تا آن روز نشنیده بود، تا شهریور ماه 59 که خرمشهر، خونین شهر شد. پس از گذشت روزهای تاریک و پر دود اسارت، در سوم خرداد 1361 شهر از اشغال درآمد. خرمشهر نخل های سوخته، نخل های بی سر...

 و چه زیبا فرمود خلف شایسته او فرمانده کل قوا مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) که:

«حماسه فتح خرمشهر و عملیات عظیم بیت‌المقدس در این کشور خواهد ماند، هم در آن روزی که این حادثه اتفاق افتاد، هم هر وقت که این گونه حوادث برای افکار مردم تشریح گردد»


انتظار/ گردآوری :گروه جامعه و سیاست تبیان زنجان
http://tebyan-zn.ir/politics.html

مطالعه این مطالب را نیز پیشنهاد میکنیم : :

ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:41 AM ] [ احمد ]
نظرات 0
کلام رهبری در مورد سوم خرداد

 

فتح خرمشهر نقطه عطفی در تاریخ پیروزهای انقلاب اسلامی به شمار می رود تا امروز صاحب نظران بسیاری به تجزیه و تحلیل این واقعه شگرف پرداخته اند كلام زیر بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای (مد ظله العالی) در دیدار اقشار مختلف مردم بمناسبت سالروز آزادی خرمشهر است.

 


... سالگرد حادثه ی بسیار مهم و ماندگار پیروزی در جبهه خرمشهر و بر گرداندن این شهر به پیكر خونین كشور به وسیله ی دلاوران مومن ارتش و سپاه و نیروهای جان بر كف بسیج را به همه ی رزمندگان و ایثارگران و خانواده های همه ی شهیدان و جانبازان تبریك عرض می كنم . . .
... واقعه خرمشهر از دور فقط یك حادثه ی تاریخی است كه برای ملت ایران هیجان آور و افتخار آمیز است، ولی از نزدیك، این قضیه شبیه یك معجزه بزرگ بود. وقتی رژیم عراق با تشویق دولتهای دشمن انقلاب به مرزهای ما حمله كرد، هدف گیری دقیقی كرده بود . خرمشهر، قدم اول و بسیار موثر از این هدفگیری بود . . .
خرمشهر، قدم اول و بسيار موثر از اين هدفگيري بود ... در قدم اول، نیروهای عراقی پیشرفت هایی كردند و تا سیزده چهارده كیلومتری اهواز هم رسیدند؛ اما وقتی خواستند به خرمشهر - كه مرز نزدیكتر بود - حمله كنند، دچار مانع شدند. علت هم این بود كه نیروهای مردمی، جوانهای مومن و مرد و زن انقلابی وارد میدان شدند؛ یعنی در اینجا انقلاب شروع كرد خود را نشان دادن؛ بنابراین دشمن نزدیك اهواز زمین گیر شد. آنجا نیروهای مسلح و ارتش و نیروهای مردمی پشت سر هم مثل كوه در مقابل دشمن ایستادند؛ این اولین تودهنی ای بود كه به آنها زده شد. اما غم، دل ملت ایران را گرفته بود؛ چون هزاران كیلومتر از خاك كشور زیر چكمه ی دشمن بود. بنده در ماههای اول جنگ ، در همان مناطق بودم؛ هم وضع مردم و هم وضع نیروهای مسلح را می دیدم. نیروهای مسلح ، عازم و جازم بودند؛ اما غم سنگینی بر دلشان نشسته بود.
... در چنین شرایطی كه غم، دلها را فرا گرفته و رجزخوانیهای عراق همه ی دنیا را پر كرده بود، نیروهای ما از كمترین امكانات مادی برخوردار نبودند. این كه می گویم كمترین امكانات مادی، یك حقیقت است. من فراموش نمی كنم، یكی از سرداران و فداكاران آن روز - كه امروز بحمدالله در همین جلسه حضور دارند - به اتفاق چند نفر از اهواز پیش ما آمدند و چند قبضه خمپاره انداز می خواستند تا بتوانند قدری در مناطق جلوتر ایستادگی و مبارزه كنند؛ اما كسی نبود به اینها این چند قبضه خمپاره انداز را بدهد! ما برای سیم خاردار و گلوله و آر.پی.چی مشكل داشتیم؛ تانك و نفربر و امثال اینها كه به جای خود. آنچه در اختیار ملت ایران بود، عبارت بود از یك اراده ی قوی و نشاط همه جانبه كه برخاسته از ایمان و آگاهی بود. این كه امام فرمودند: "خرمشهر را خدا آزاد كرد"، یعنی این.
خوب است در اينجا ياد شهيد عزيمان صياد شيرازي را گرامي بداريم.خيلي از فرماندهان آن روز بحمدالله امروز زنده و سر حال و مشغول انجام وظيفه اند و بعضي هم به شهادت رسيدند. هیچ كس در دنیا باور نمی كرد كه نیروهای مسلح ما بتوانند خرمشهر را پس بگیرند؛ چون خرمشهر رفته بود.

 

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:40 AM ] [ احمد ]
نظرات 0

 

ايام البيض

 

 

«ايام» جمع يوم به معناي روز و «بيض» جمع «ابيض» به معناي سفيد و درخشان است كه به روزهاي سيزدهم، چهاردهم و پانزدهم هر ماه قمري گفته مي شود. و به عقيده مسلمانان ايام البيض ماه هاي رجب،‌شعبان و رمضان داراي فضيلت بسيار مي باشد كه در شريعت و فقه اسلام بر اقامت سه روز در مسجد جامع براي عبادت خدا و تهذيب نفس اطلاق مي گردد.

ابن مسعود سبب ناميدن اين ايام به «ايام البيض» را چنين نقل مي كند. از نبي اكرم(ص) شنيدم كه مي فرمودند: هنگامي كه جناب آدم(ع) عصيان پروردگارش را نمود منادي از عرش ندا داد. اي آدم از جوار رحمت من بيرون شو، زيرا كسي كه عصيان مرا كند در جوار من نيست، حضرت آدم و فرشتگان گريستند، سپس خداوند جبرئيل را نزد حضرت آدم فرستاد. جبرئيل حضرت آدم را در حالي كه رنگ او از نورانيت بهشتي به تيرگي تغيير كرده بود به زمين فرود آورد. و ملائكه با ديدن اين وضعيت فرياد برآوردند: پروردگارا، خلقي آفريدي و از روح برگزيده خود در او دميدي و ملائكه را به سجده او درآوردي و به يك گناه سفيدي او را به سياهي مبدل كردي. پس منادي از آسمان ندا كرد كه امروز را براي خداوند روزه بگير و آن روز سيزدهم ماه بود و چون آدم آن روز را روزه گرفت و قسمتي از تيرگي حضرت آدم(ع) برطرف گشت تا اينكه در انتهاي اين سه روز به حالت اول خود برگشت به اين دليل اين ايام را «ايام البيض» ناميده شد.

قدمت ايام البيض

شرح و نزول برخي از آيات قرآن كريم دال براين است كه ايام البيض در اديان الهي سابقه ديرينه اي داشته و در اسلام استمرار يافته و احتمالا پاره اي از احكام و شرايط آن تغيير كرده است.

خداوند در قرآن كريم مي فرمايد: «و عهدنا الي ابراهيم و اسمعيل ان طهرا بيتي للطائفين و العاكفين و الركع السجود» و ما به ابراهيم و اسماعيل فرمان داديم كه خانه مرا براي طواف كنندگان و معتكفان و ركوع كنندگان و سجده كنندگان از هرگونه آلودگي تطهير كنند.

علامه طباطبايي(ره) در تفسيرالميزان مي نويسد: زمانيكه حضرت مريم به افتخار ملاقات به فرشته الهي نايل آمد ازمردم فاصله گرفت، هدف از دوري نمودن از مردم روي آوردن به سنت اعتكاف بوده است.

علامه مجلسي در بحارالانوار از اعتكاف حضرت سليمان(ع) در بيت المقدس روايت كرده است و علامه حلي(ره) نيز در كتاب تذكره الفقها به مشروعيت اين ايام در اديان پيش تصريح نموده است كه «ايام البيض» داراي پيشينه اي به قدمت تمام اديان الهي و آسماني است.

پيشينه ايام البيض در ايران

ايام البيض در ايران داراي فراز و نشيب هاي  زيادي بوده است. اما آنچه قابل تامل است اينكه هر زمان علماي برجسته به اين ايام اهتمام داشته اند و شرايط اجتماعي و سياسي نيز اقتضا مي كرد،‌ايام البيض رونق داشته از جمله در عصر صفوي به همت دو عالم بزرگ شيخ بهايي و شيخ لطف الله آملي اعتكاف در حداكثر شهرهاي ايران رواج يافته و نيز در زمان آيت الله العظمي بروجردي همت زيادي در توسعه و رونق ايام البيض به كار رفته تا جايي كه به دستور ايشان  درس هاي حوزه تعطيل و معتكفان مورد ترغيب قرار گرفتند اما در بيشتر دوران به صورت محدود در مساجد شهرهاي بزرگ مذهبي برگزار مي شد. اما پس از پيروزي انقلاب اسلامي گرايش و توجه مرم به اين سنت نبوي زياد شد و آثار و بركات فردي واجتماعي اين عبادت انسان ساز زمينه گسترش و رشد آن را فراهم نمود كه از سال 57 با اقدامات و هماهنگي سازمان تبليغات اسلامي اين سنت حسنه در سراسر كشور به گونه اي فراگير مورد توجه قرار گرفت و در ميان خيل علاقمندان و مشتاقان بويژه جوانان رشد چشمگيري داشته است كه حتي ايام البيض ماه رجب در كشور بيش از اعتكاف در دهه ماه مبارك رمضان رواج دارد.

اهداف ايام البيض

هدف از ايام البيض دو چيز مي توان باشد: الف) هدف عبادي؛ قرآن كريم هدف از عبادت را ايمان و تزكيه نفس معرفي مي نمايد و مي فرمايد: «قدافلح من زكيها» كسي رستگار شد كه نفس را تزكيه كرد. و در جايي ديگر مي فرمايد: «قدافلح المومنون» به راستي كه مومنان رستگارانند. همچنين مي فرمايد: «و اذكروالله كثيرا لعلكم تفلحون» خدا را بسيار ياد كنيد تا شايد رستگار شويد.

ب) تمرين انقطاع: معتكف در ايام البيض از همه تعلقات دنيايي مي برد و تمام وقت به عبادت مي پردازد يعني هدف همان است كه در مناجات شعبانيه از خداوند مي خواهيم «الهي هب لي كمال الانقطاع اليك» خدايا به من نهايت بريدگي وابستگي از غيرخودت را هديه كن.

آري ايام البيض فصلي است براي گريستن، براي ريزش باران رحمت، براي شستن آلودگي هاي گناه، براي تطهير صحيفه اعمال، براي نوراني ساختن دل و صفابخشيدن به روح.

فضيلت ايام البيض

در قرآن كريم ماده عكف 9 مرتبه تكرار شده دو مورد آن آيات 125و187 سوره مباركه بقره مربوط به موضوع ايام البيض است. خداوند در سوره بقره مي فرمايد: و ما به ابراهيم و اسماعيل فرمان داديم كه خانه مرا براي طواف كنندگان و معتكفان و ركوع كنندگان و سجده كنندگان از هرگونه آلودگي تطهير كنند. يعني در فضيلت ايام البيض اين بس كه معادل طواف كعبه و همتاي ركوع و سجوده ذكر گرديد.

حضرت رسول اكرم(ص) در مورد فضائل اين ايام مي فرمايد: هركس يك روز را به منظور كسب عنايت الهي و به نيت قرب خدا اعتكاف نمايد، خداوند بين او و آتش سه خندق ايجاد مي كند كه فاصله هريك تا ديگري بيش از مسافت بين زمين و آسمان است» و در سخن گران بها ديگري مي فرمايد: المعتكف يعكف الذنوب؛ معتكف با اعتكافش گناهان را حبس مي كند.

در كتاب شريف اقبال آمده است: حضرت آدم از خداوند پرسيد خدايا محبوب ترين روزها و گرامي ترين زمانها نزد تو كدام است. خداوند وحي فرمود: محبوب ترين روزها نزد من نيمه رجب است . اي آدم در اين روز بكوش تا با قرباني كردن، ميهماني دادن، روزه داشتن، نيايش كردن، بخشش خواستن،‌لااله الاالله گفتن به من تقرب و نزديكي جويي. اي آدم من چنين تقدير كردم كه فرزندي از فرزندان تو را به پيامبري برانگيزم و روز نيمه رجب را به او و به امت ويژه سازم كه در آن روز چيزي از من نخواهد جز اينكه به آنان ببخشم و غفو گذشت نخواهند. جز اينكه از گناهانشان درگذرم. اي آدم آنكه نيمه رجب را روزه دارد. ذكر گويد، خضوع و خشوع كند، صدق بدهد، نفس خويش را پاس دارد، پاداش جز بهشت نخواهد داشت. اي آدم به فرزندانت گوشزد كن كه در ماه رجب نفس خويش را پاس دارند و از كج راهي بپرهيزند كه گناه در اين ماه بس بزرگ است.

مقدس اردبيلي ايام البيض را عبادي مستقل و به مثابه حج و عمره و روزه و نماز و هر عبادت مستقل ديگري مي داند و آيت الله جوادي آملي در مورد فضيلت اين ايام مي نويسد:

عبادت ذات اقدس اله، شئوني دارد نظير طواف در حج و عمره، گاهي هم وقوف و عكوف و اقبال همراه با تعظيم و بزرگداشت را در خانه خود واجب يا مستحب مي شمارد، نظير اعتكاف. از اينكه اعتكاف در كنار طواف و عدل ركوع و سجود قرار گرفته معلوم مي شود كه از بارزترين مصاديق بندگي در پيشگاه ذات اقدس اله است.

فوائد ايام البيض

الف: اخروي

آمرزش گناهان: من اعتكف ايمانا و احتسابا غفرله تقدم من ذنبه» اعتكاف از روي ايمان و يقين باعث مغفرت او مي شود.

نزديكي به خدا: در حديث معراج خداوند از پيامبر خود سوال مي كند: اي احمد! آيا ميداني در چه هنگام بنده به مقام قرب من نايل مي شود؟ بعد در جواب ميفرمايد: زماني كه گرسنه يا در حال سجده باشد.

دوستي به خدا: «والذين آمنوا اشد حبالله» آنانكه ايمان آورده اند به شدت خدا را دوست دارند.

رسيدن به بهشت و نعمت هاي الهي: «والذين هم علي صلواتهم يحافظون اولئك هم الوارثون الذين يرثون الفردوس هم فيها خالدون» آنانكه از نمازهايشان محافظت مي كنند آنان وارثان اند؛ آناني كه بهشت را به ارث مي برند و در آن داخل هستند.

ب: دنيوي

تقويت اراده: حضرت علي(ع) مي فرمايند: «من استدام رياضه نفيسه انتفع» هركس به طور مداوم رياضت بكشد نفع مي برد.

انس بامعنويت: در پرتو اعمال ايام البيض و ارتباط رواني معتكف دوري برايش مشكل است.

دوري از غفلت: «اقم الصلاه لذكري» ذكر همان دوري از غفلت است. غفلتي كه اگر به ذكر مبدل نگردد موجبات سقوط آدمي را فراهم مي آورد.

تواضع و فروتني: غرور و تكبر از معتكف رخت برمي بندد و در مقابل هم نوع خود تكبر نمي ورزد. بلكه فروتني را پيشه خود خواهد ساخت.

ج: فرهنگي و اجتماعي

ايجاد زمينه مناسب براي انديشيدن و تعقل

فرصت براي نيايش نماز، تلاوت قرآن و ... و فراهم آوردن زمينه توبه و بازگشت

تقويت و گسترش ارزشها و هنجارهاي اسلامي و انساني

كاهش جرم و فساد و هدفمند شدن زندگي

آشنايي و برقراري ارتباط دوستانه و گسترش محبت

آري معتكف با عبادت خالصانه سه روز خود، به پالايش دروني رسيده، تا ضمن نزديكي هرچه بهتر و بيشتر به معبود، روح خويش را نيز تطهير كرده و امكان برخورداري از رحمت بيكران الهي را خواهد داشت.

اعمال ايام البيض

در اعتكاف همواره ايام مشهور و مورد اهميت و اصحاب معرفت بوده است كه از آن جمله مي توان به اعمال ايام البيض اشاره نمود كه انجام آن به اختصار چنين است.

الف: تاكيد در استجاب روزه اي ايام البيض

حضرت رسول اكرم(ص) مي فرمايد: هركس سه روز از وسط ماه رجب (سيزدهم تا پانزدهم) را روزه بدارد و در شب هايش به نماز شب قيام كند از دنيا رحلت نمي كند مگر با توبه نصوح. و امام صادق(ع) فرمود: هركس ايام البيض ماه رجب را روزه بگيرد خداوند متعال به ازاي هر روز ثواب روزه داري وشب زنده داري يك سال را براي او مي نويسد و او روز قيامت در جايگاه ايمن شدگان از آتش دوزخ خواهد ايستاد.

ب: اعمال ام داوود:

از عمده ترين اعمال ايام البيض اعمال ام داوود است و براي برآمدن حاجات و برطرف شدن گرفتارها و دفع ظلم ظالمان موثر است و كيفيت و اجراي آن در كتب مفاتيح و مصباح شيخ و ... آمده است.

علامه مجلسي درباره كمال ايام البيض مي نويسد: كمال ايام البيض در ان است كه انديشه و دل و اعضا برمجرد عمل صالح وقف گرددو بر در خانه خداي جليل و در برابر اراده مقدس او به حبس درآيد و به زنجير مراقبت او به بند كشيده شود و از آن چه روزه دار از انجام آن خودداري مي كند به طور تمام و كمال بازداشته شود.

ج: خواندن آيات قرآن كريم

در اين ايام سفارش به خواندن آيات سوره انعام، اسرا، كهف، لقمان، ياسين، صافات، فصلت، شوري، دخان، آيه الكرسي، فتح، واقعه، ملك، قلم، انشقاق تا پايان قرآن گرديد.

د: و از ديگر اعمال اين ايام خواندن دعاي اسفتاح، زيارت امام حسين(ع)، به جاي آوردن چهارركعت نمازي كه حضرت امير در اين روز به جاي آورد، خواندن دعاي يا مذل كل جبار و ...

تفكر و ايام البيض

برترين عبادت در ايام البيض براساس آيات و روايات تفكر و تدبر است. لذا شايسته است كه انسان در اين ايام به مسائل خداشناسي، خودشناسي و ... به تفكر و انديشه بپردازد.

حضرت علي(ع) درباره تفكر مي فرمايد: انديشيدن انسان را به نيكي و انجام آن مي كشاند. امام رضا(ع) در اين باره مي فرمايد: عبادت به نماز و روزه بسيار نيست عبادت يعني انديشيدن در امر خداي عزوجل. اهميت و ارزش تفكر در اين است كه گاه يك ساعت انديشيدن موجب توبه از گناهان و عبادت تمام عمر مي شود.

آري ايام البيض فرصت خوبي براي تفكر است تا اينكه انسان از حالت غفلت خارج شود و هوشيارانه به زندگي خود ادامه دهد كه از جمله اين محورها مي توان به تفكر در آثار خداوند، تفكر در دين، تفكر در دنيا، تفكر در طبيعت، تفكر در قيامت، تفكر در عاقبت به خيرها و شرها، تفكر در فرصتها، حسابرسي اعمال، تفكر در بهشت و نعمات آن و ... اشاره نمود.

فرصت و ايام البيض

ايام البيض فرصت مناسبي است كه انسان به خويشتن پرداخته و معايب و كاستي هاي خود را شناخته و براي رفع نقصان و تكامل آن بكوشد. زيرا با ويژگي هايي كه اسلام براي ايام البيض بيان كرده پاسخي است به نيازهاي روحي و فرصتي است مغتنم براي روآوردن به خود و خداي مهربان. زيرا انسان طبق وعده الهي در آيه ششم سوره مباركه انشقاق، سرانجام به ديدار معبود نايل خواهد شد و براي رسيدن به محبت خداوند بايد راه عبادت حقيقي را در پيش بگيرد و گاهي در انس با پروردگار بايستي در گوشه اي خلوت گزيد و دور از همه عنوان ها و تعلقات دنيايي، در حال خود بينديشد و با سوز دل و اشك چشم، زنگار و سياهي را از چهره جان خود بزدايد و زاد و توشه آخرت تامل كند. «الانفراد راحه المتعبدين» خلوت گزيدن آسايش عبادت گران است. زيرا ايام البيض بهترين موقعيت براي خلوت كردن است «كل يحب خلوه حبيبه» هر محبي دوست دارد كه بامحبوب خويش خلوت كند. حتي پيامبران الهي با توجه به اين نياز روحي فرصت هايي را نيز براي خلوت كردن خويش با خداي مهربان فراهم مي ساخته اند كه يكي از بهترين فرصت ها ايام البيض مي باشد.

جوان وايام البيض

در فرهنگ اسلامي روي آوردن جوانان به ايام البيض علاوه بر بهره برداري از فيض معنوي آن، جهاد مقدس است زيرا اين سنت حسنه نقش بسيار مهمي در رويارويي با نفوذ فرهنگ بيگانه ايفا مي كند. جواني كه در مراسم ايام البيض طعم شيرين ايمان وانس با خداوند را چشيده و لذت هاي مادي در ديدگان او حقير و بي ارزش جلوه كند به راحتي مي تواند از گرداب فساد و باورهاي ضدديني به سلامت عبور كنند.

آري ميزان علاقه جوانان ايران اسلامي به اين ايام به حدي است كه به شهادت آمار و مشاهدات عيني در سنوات گذشته بيش از هشتاد و پنج درصد معتكفان را جوانان تشكيل داده اند اين استقبال گسترده از اين مراسم معنوي خود پاسخ قاطعي است بر كسانيكه جوانان جامعه را بريده از دين و انقلاب معرفي مي كنند. جواناني كه به تعبير مقام معظم رهبري برخوردار از معرفت ديني بالا و ايمان عميق است.

زيباترين ولادت در ايام البيض

در عالم خلقت تاكنون ولادتي به زيبايي ولادت حضرت علي(ع) مشاهده نشده است. و بنابر قول مشهور بعد از سي سال از عام الفيل خداي بزرگ بر ابوطالب و فاطمه بنت اسد منت نهاد تا فرزند آنان در مبارك ترين ايام، برترين ماه ها، در مقدس ترين بقاع روي زمين، روزجمعه سيزدهم ماه رجب، داخل بيت الحرم،‌حرم امن الهي به دنيا آمد تا نشان كمال عظمت شيعيان و افتخار ويژه براي پيروان راستين خويش باشد كه قبل از او و بعد از او مولودي در آنجا به دنيا نيامده و نخواهد آمد.

13 رجب روز ميلاد مظهر علم و عزت و عدالت و سخاوت و شجاعت، اسدالله الغالب، علي بن ابيطالب(ع) و روز بزرگداشت مقام پدر گرامي باد.

 

منابع:

قرآن كريم

فرهنگ معين

مفاتيح الجنان، شيخ قمي

ثواب الاعمال، شيخ صدوق

تفسير الميزان، علامه طباطبايي

تحريرالوسيله، ج اول حضرت امام خميني(ره)

مستدرك الوسائل، ميرزا حسين نوري، ج7 ص567

اقبال الاعمال، سيدبن طاووس

اعتكاف تطهير صحيفه اعمال، واحد تحقيقات مسجد جمكران

اعتكاف، سيدمحمود كاظم طباطبايي، مجله پاسدار اسلام شماره 249

اعتكاف سنتي محمدي، ص50و51

اعمال ماه رجب

حكمت عبادات آيت الله جوادي آملي

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:39 AM ] [ احمد ]
نظرات 0

فاطمه پاره تن رسول الله (ص)

 

 السلام علي فاطمه وابيها وبعلها وبنيها والسر المستودع فيها

 

 اوصاف واسماء حضرت فاطمه زهرا(س) هر كدام ناظربر مرتبه اي از هستي وشاني از شئون وجودي اوست كه نياز به تدبر وتفسير دارد؛مانندآنچه درباب ايمان،جهاد في سبيل الله،شجاعت وشهامت ايماني وسياسي واجتماعي،عبادت وعرفان،خلوص،ايثارگري،وفاي به عهد،توفيق در همسرداري،تربيت فرزند،حضور در صحنه هاي فرهنگي،سياسي،اجتماعي و......نقل شده است.زيرا حضرت فاطمه (س)شخصيتي است كه پيامبر اكرم (ص) در وصفش فرمود:«فاطمه بضعه مني »وبر دست او بوسه مي زد وهماره هنگامي كه فاطمه (س)بر پيامبر وارد مي شد.براي او بلند مي شدوبه سوي اومي رفت«قام اليها»ودر هنگام هجرت ،مسافرت وجهاد آخرين منزلي كه ترك مي كرد منزل فاطمه(س) بود.وزمان برگشت هم اولين منزلي كه وارد مي شد منزل فاطمه(س) بود.

لذا با عنايت به ميلاد فرخنده كوثر ولايت حضرت زهرا(س)در اين مقاله سعي شد در خصوص كاربرد يكي از احاديث متواتر«فاطمه بضعه مني»مطالبي اشاره كنيم.اميد است اين بضاعت اندك مقبول آن حضرت ومورد استفاده علاقمندان قرار بگيرد.

فاطمه پاره تن پيامبر(ص)

اين حديث شريف با الفاظ گوناگون از پيامبر گرامي (ص)نقل شده است.ودر بين علماي شيعه وسني مشهور ومعروف ،بلكه متواتر معنوي است ونياز به بحث وتحقيق نيست.و به طور اختصار به چند مصادر حديث  نبوي« فاطمه بضعه مني » را از كتابهاي  شيعه و سني ذكر  مي كنيم.

الف)كتب شيعه

الغدير ج 2 صحفه275وج 3صحفه 30و109وج4            بحارالانوار ج 27 صحفه 62

امالي شيخ طوسي صحفه 24                                  امالي شيخ مفيد صحفه 260

علل الشرائع ج 1صحفه 186                                  ذخائر العقبي احمد بن الطبري صحفه 37

مناقب شهر آشوب ج 3 صحفه 112و.........

ب)كتب اهل سنت

مسند احمد ج4صحفه 326                              صحيح بخاري ج4صحفه 210

تذكره الخواص صحفه  279                           المناقب خوارزمي صحفه 353

صحيح مسلم ج 7صحفه 141و..........

الفاظ گوناگون

اين روايت شريف« فاطمه بضعه مني »با الفاظ گوناگون به نقل از پيامبر اكرم (ص)در كتب هاي مختلف شيعه وسني بيان شده است.

فاطمه بضعه مني فمن اغضبها اغضبتي (صحيح بخاري ج7ص210)

انمافاطمه بضعه مني سوءذيني ما اذاها (صحيح مسلم ج4ص1902)

انها بضعه مني يريبني مارابها ويوءذيني ما اذاها(سن ترمذي ج5ص605)

انها بضعه مني يغضبني ما يغضبها (الشفاءج2ص308)

فاطمه سجته«سجته به معني قسمتي از چيزي»(لسان العرب ج7ص39)

انمافاطمه بضعه مني (مسند احمد ج4ص323)

ان فاطمه مني(الجامع في العلل ومعرفه الرجال،احمد بن عنبل ج2ص222)

ان فاطمه جزء مني(الجمع بين الصحيحين البخاري ص121)

فهي فاطمه بنت محمد(ص) وهي بضعه مني وهي قلبي وروحي التي جنبي(مناقب آل ابي طالب ج3ص112)

انما فاطمه بضعه مني يسرني ما يسرها(الصواعق المحرقه ابن حجر ص230) و............

كار برد الفاظ« فاطمه بضعه مني»

آنچه از تاريخ نگاران ومورخان مي توان استفاده نمود اين است كه حضرت رسول (ص) در مناسبتهاي ذيل حديث فوق رابيان فرمودند.

معرفي شخصيت

پيامبر گرامي (ص) حضرت فاطمه (س)را بسيار دوست مي داشت وبه او احترام مي نمود واز هر فرصت در معرفي اين بانوي نمونه وعصاره هستي استفاده مي كرد وحقايق ومعارفي را درعظمت شخصيت فاطمه زهرا(س) مطرح مي نمود.يكي از احاديثي كه پيامبر گرامي (ص) در باره فاطمه (س) فرموده اند اين حديث است.

«فاطمه بضعه مني من سرها فقد سرني ومن ساها فقد ساني »فاطمه پاره تن من است هركه اورا شاد سازد،مرا شاد ساخته وهركه اورا اندوهناك كند،مرا اندوهناك كرده است. وبه نقل روايتي وقتي پيامبر گرامي (ص)خواستند فاطمه (س)را معرفي كنند. فرمودند:«خرج النبي (ص)وهو اخذ بيد فاطمه فقال:من عرف هذه لقد عرفها ومن لم يعرفها فهي فاطمه بنت محمد وهي بضعه مني وهي قلبي وروحي التي  جنبي»

پاسخگويي به سوال

روزي پيغمبر اكرم(ص)از اصحابش پرسيد«ما هو خير للنساء؟»بهترين زن ها كيست؟راوي مي گويد:«فلم ندر مانقول»گفتيم نمي دانيم جه بگوييم،«فصار علي الي فاطمه فاخير هابذلك»دارد آنجا حضرت امير المومنين (ع) رفت وارد منزل شد وقضيه را گفت: يك چنين سوالي پيغمبر (ص) كرده همه در جواب آن مانده اند،حضرت زهرا (س)گفت :بهترين زنان ،آن زني است كه به مرد نامحرم نگاه نكند.ومرد نامحرم هم اورا نبيند.«خير للنساءان لايرين الرجال ولايراهن الرجال»علي (ع)برگشت به پيغمبر (ص) جواب را گفت. پيغمبر(ص) رو كرد وگفت:«فقال له،من علمك هذا؟»بگو ببينم چه كسي اين را به تو ياد داد؟«قال .فاطمه» اينجا بود كه پيغمبر (ص) فرمود: « فاطمه بضعه مني»

حجاب

روايت از امام هفتم (ع) است كه روزي يك شخص نابينايي آمد واجازه گرفت كه وارد بشود،حضرت زهرا (س)بلافاصله رفت وپوشش بر تن كرد.پيغمبر (ص)رو كرد به او گفت:چرا رفتي چادر سرت كردي؟ اينكه نابينا است! (بديهي است اين مطلب عمداّّاز سوي نبي اكرم (ص)مطرح شد تا درسي براي ما باشد.)«فقالت ان لم يكن يراني فاني اراه وهو يشم راريح فقال رسول الله اشهد انك بضعه مني» حضرت زهرا (س)عرضه داشت:او من را نمي بيند،ولي من كه او را مي بينم! او بوي من را استشمام مي كند. اينجا بود كه پيغمبر (ص) فرمود: « اشهد انك بضعه مني»من گواهي مي دهم كه تو پاره تن مني.

 قرب به خدا

حضرت رسول (ص) راجع به زن از اصحابش پرسيد.«متي تكون ادني من ربها»در چه حالتي است كه زن خيلي به پروردگارش نزديك مي شود؟«فلما سمعت فاطمه (س) ذلك قالت : ادني ما تكون ان تلزم قعر بيتها»هنگامي كه حضرت زهرا (س) شنيد .فرمود:آن حالتي است كه خودش را از نامحرم مي پوشاند.نزديك ترين حالت به خداست .نه نماز!نه سجده!نه روزه! آن وقت پيغمبر (ص) فرمود: « فاطمه بضعه مني»

 مقام ومنزلت

حضرت فاطمه (س)از حيث مرتبه وجودي ونسبت حقيقي با خدا ورسولش،به مقام ومنزلتي رسيد كه فاني في الله شد ومظهري از اسماء جمال وجلال الهي گشت به گونه كه پيامبر (ص) فرمود:«خشنودي فاطمه،خشنودي من  وغضب او،غضب من است.

 قبول توبه

يكي ديگر از آن مناسبتها اين بود كه ابولبابه براي قبول شدن توبه خود،خود را به ستون بسته بود.پس آيه توبه نازل شد كه توبه ابولبابه مقبول است.حضرت زهرا(س)خواستند اورا از ستون باز كنند. ابولبابه گفت: من قسم خورده ام كه كسي جز رسول خدا (ص) مرا باز نكند. پس پيغمبرگرامي فرمودند: « ان فاطمه بضعه مني»

 شب عروسي

مورد ديگر در شب عروسي فاطمه (س) بود كه حضرت اين جمله را فرمود: اي دخترم. علي(ع) خوب شوهري است.با او مخالفت نكن سپس به علي (ع) فرمودند « ان فاطمه بضعه مني ،يوءلمني ما يوء لمها ويسرني ما يسرها »

آري حضرت زهرا(س) شخصيتي است كه پيامبر (ص) در اوصاف وفضايل او تعابيري  به كار برده اند كه هر كدام از آن تعابير آيتي بر مرتبه اي از مراتب شخصيتي آن حضرت است كه الگوي سود رساني وخدمت رساني بود. همه در آمد فدك را به محرومان مي داد وهمه موجودي خود را وقف يتيمان نمود.خود گرسنه ماند وگرسنگان را سير كرد.لباس نو عروس را به سائل داد وبا لباس خانه وبه نقلي با پيراهن بهشتي به خانه شوهر رفت.وشب جمعه اي تا صبح بيدار ماند وبراي ديگران دعا كرد وجمله«يابني الجار،ثم الدار»را عنوان نمود.باور واعتقاد،در سلولهاي وي رسوخ داشت وشعار وشعور وشوق وشور وي حق پذيري وترويج حق وحقيقت بود.

اي كوثر اعطا شده از سوي خداي سبحان به پيامبر اكرم (ص) وامت ،اي مايه شادي دل رسول خدا (ص) سالروز تولدت بر همه مادران مبارك.

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:38 AM ] [ احمد ]
نظرات 0

 

 

 

معلم شهيد

 

 

12 ارديبهشت هر سال به سوگ بزرگ مردي مي‌نشينيم كه چهره اسلام را طهارت بخشيد و «مطهري» نام گرفت. مطهري كه بود و چه ويژگي‌هايي داشت كه او را به اين قدر و منزلت رساند مگر نه اين است كه جوان امروز ما نياز به الگو دارد.

مطهري، الگويي است كه هم‌اكنون نيز حضوري تابنده و گويا دارد. هنوز صداي رساي او در گوش دل پاك مردان طنين مي‌اندازد.

درس‌هاي عاشورايي‌اش در حسينيه‌ها هنوز به گوش مي‌رسد و خروش انقلابي‌اش در سرتاسر كشور روشنگر و هدايت‌آفرين است.

او را بهتر بشناسيم:

مرتضي مطهري در سيزدهم بهمن‌ماه سال 1298 هجري شمسي در خانواده اي مذهبي در شهر فريمان خراسان ديده به جهان گشود. پس از گذراندن دروس مكتبي، وارد حوزه علميه مشهد شد. مدت‌ها بعد نيز وارد حوزه علميه قم شد و از محضر بزرگان و نام‌آوران حوزه علميه قم به ويژه حضرات آيات بروجردي، حضرت امام خميني، علامه سيدمحمدحسين طباطبايي، حاج‌ميرزا علي‌آقا شيرازي، محمد حجت، سيدمحمد محقق داماد و... بهره‌ها برد.

استاد مطهري به دليل آگاهي كامل از مسايل فرهنگي و اجتماعي و نيز مقتضيات زمانه خود بي‌گمان از محدود شيعيان بيدار اوايل انقلاب محسوب مي‌شد كه قلم و انديشه‌اش را به عنوان سلاحي در جهت دفاع از اسلام ناب محمدي عليه تمامي دگرانديشان و منافق پيشگان به كار برد. و معتقد بود كه بشر امروزي براي رهانيدن خود از گرداب بي‌هويتي وادادگي‌هاي فرهنگي، اجتماعي و سياسي بايد با معارف ناب اسلام آشنا شود. از همين رو كه دغدغه‌ اول و آخرش عمل به دستورات اسلام در سطح جامعه بود پس از پيروزي انقلاب اسلامي همدوش با ساير انقلابيون در تبعيت از رهبر و مراد خويش، امام خميني (ره) در مجاهدتي خستگي‌ناپذير بود تا آنكه در دوازدهم ارديبهشت‌ماه سال 1358 توسط منافقان كوردل و نهروانيان زمانه خون پاكش را در اين مسير نوراني فداي انقلاب و راه امام و شهيدان كرد تا اين روز به عنوان روز معلم نامگذاري شود. عنوان مقدس معلمي برگرفته از اوصاف خداوند متعال است. قرآن كريم مي‌فرمايد: «علم‌الانسان ما لم يعلم» خداوند متعال به انسان آنچه را نمي‌دانست ياد داد.(علق-5)

همچنين آيات قرآن كريم مهم‌ترين ويژگي انبياء الهي را تعليم مردم بيان كرده و آن گراميان را به عنوان معلمان بشر مي‌شناساند و مي‌فرمايد:

«لقد من‌الله علي‌المومنين اذ بعث فيهم رسولاً من انفسهم يتلوا عليهم آياته و يزكيهم و يعلمهم الكتاب و الحكمه و ان كانوا من قبل لفي ضلال مبين (آل عمران-164)

خداوند بر مؤمنان منت نهاد، هنگامي كه در ميان آن‌ها پيامبري از خودشان برانگيخت كه آيات او را بر آن‌ها بخواند و آن‌ها را پاك كند و برايشان كتاب و حكمت بياموزد هرچند پيش از آن، در گمراهي آشكاري بودند.

ارزش و مقام معلم:

در عظمت و منزلت و مقام معلم همين كافي است كه بزرگ‌ترين معلم جهان بشريت حضرت رسول خاتم(ص) به اين ويژگي خود افتخار مي‌كرد. آن بزرگوار زماني كه با دو گروه در مسجد مواجه شد كه گروه اول عبادت مي‌كردند و گروه دوم به آموزش علم مشغول بودند، گروه دوم را افضل دانست و فرمود: «انما بعثت معلما: همانا كه من به عنوان معلم انسان‌ها مبعوث شده‌ام.

در مقام پاسداشت از تلاش‌هاي معلمان سخني بالاتر و زيباتر از كلام مولاي متقيان حضرت علي(ع) نمي‌توان يافت كه فرمود: «من علمني حرفا فقد صيرني عبدا» كسي كه به من يك حرف بياموزد، مرا بنده خودكرده است. البته اين شرافت و فضيلت براي معلم زماني ارزشمند است كه بتواند‌ شأن خداوند و پيامبران را در وجود خود محقق سازد و پيوند انسان به هدف متعال خلقت يعني عبادت را برقرار سازد. لذا در اين توصيف، شهيد مرتضي مطهري يكي از آن معلمان راستين است كه اولاً با نگاه تركيبي به همه معارف بشري نظر مي‌كند و ثانياً تمامي تلاش‌هاي علمي و عملي را مقدمه‌اي براي عبادت مي‌داند و در اين راه به مرحله سوم دينداري راه مي‌يابد و با شهادت، عبادت عملي و علمي خود را كامل مي‌سازد. تا آنجا كه معمار انقلاب اسلامي كه خود معلمي بزرگ است همه آثارش را مفيد مي‌داند و بهره‌برداري از آن‌ها را سفارش مي‌كند.

معلمي برتر از شهادت:

حضرت امام جعفر صادق(ع) مي‌فرمايند: «هنگامي كه روز قيامت شود، خداوند تمام انسان‌ها را جمع مي‌كند و چون ترازوي اعمال نهاده شد و خون شهيدان را با مركب عالمان و معلمان بسنجند، ارزش مركب آنان بر خون شهيدان فزوني خواهد داشت. اين ارزش بدان جهت است كه شهيدان در سايه علم و تربيت معلمان و تعليم شايسته آنان به خدا راه يافته و لياقت شهادت نصيبشان شده‌ است. در اين مسير بزرگاني گام نهاده‌اند كه نامشان بر تارك زمان مي‌درخشد. علامه شهيد استاد مرتضي مطهري(ره) از همين طايفه مقدس است كه در سنگر تعليم و تعلم به قله رفيع شهادت نيز دست يافت كه پير  جماران در غم فراق او چنين گفت:

شهيد بزرگوار و متفكر و فيلسوف و فقيه عالي مقام مرحوم آقاي حاج شيخ مرتضي مطهري(قدس سره) كه در اسلام‌شناسي و فنون مختلفه اسلام و قرآن كريم كم‌نظير بود در عمر كوتاه خود اثرات جاويدي به يادگار گذاشت كه پرتوي از وجدان بيدار و روح سرشار از عشق به مكتب بود. او با قلمي روان و فكري توانا در تحليل مسائل اسلامي و توضيح حقايق فلسفي با زبان مردم و بي‌‌قلق و اضطراب به تعليم و تربيت جامعه پرداخت. آثار قلم و زبان او بي استثناء آموزنده و روان‌بخش است و...

ويژگي‌هاي معلم شهيد:

نخستين ويژگي استاد شهيد مبارزه سرسختانه با كجروي‌ها و انحرافات بود كه پس از حضرت امام(ره) انحراف و سقوط منافقين را در پيش از انقلاب اسلامي پيش‌بيني كرده بود.

ويژگي دوم مطهري، آشنايي عميق او با علوم و فنون مختلف اسلام و قرآن كريم بود. او در اين وادي، كم‌نظير بود هنر مطهري بيان پيچيده‌ترين علوم و فنون اسلامي به زباني ساده، اما در عين حال پخته و استوار است. امروز كه آثار او را مي‌خوانيم، گويي حرف‌ سالهاي دور استاد شهيد مطهري همين امروز مصداق دارد و همين امروز نياز جوان‌هاي ماست.

ويژگي سوم استاد شهيد، طهارت روح و قوت ايمان و قدرت بيان كم‌نظير او بود. مطهري همان كسي است كه با دو بال علم و ايمان در سرتاسر عمر خود حركت كرد و هيچ‌گاه از مسير منحرف نشد.

ويژگي چهارم، شهادت بزرگ مرداني چون مطهري همچون زنده بودنشان خود حيات آفرين است.

ويژگي پنجم استاد فرزانه اين است كه با ترور شخصيت‌هاي مبارزي چون او، اسلام تأييد مي‌شود. نهضت زنده مي‌شود و زندگي از سر گرفته خواهد شد. او موجي آفريد كه حيات را معنا بخشيد. مطهري منشأ خدمات بزرگي در عرصه‌هاي حيات علمي و اجتماعي بود. به لحاظ علمي، انديشه‌ها و ايدئولوژي اسلامي را در طول حيات پربركتش، از طريق درس و سخنراني و تأليف كتاب ارائه داد و به لحاظ اجتماعي در مبارزه با انديشه‌هاي انحرافي سرسختانه عمل كرد.

ويژگي ششم معلم شهيد: حضرت امام خميني (ره) آثار قلم و زبان استاد شهيد را بي‌استثناء آموزنده و روانبخش مي‌دانند و موعظه و نصايح او را كه از قلبي سرشار از ايمان و عقيده نشأت گرفته براي عارف و عامي سودمند مي‌خوانند.

ويژگي هفتم استاد فرزانه: مبارزات جانانه او با كمونيست‌ها و منافقين، هنوز هم قوي‌ترين منابع مبارزاتي ما قلمداد مي‌شود.

ويژگي هشتم استاد شهيد خطرآفريني مطهري است. آنچه كه هميشه ما را تهديد مي‌كند توطئه‌هاي است كه دشمن طراحي مي‌كند. انديشه‌هاي استاد شهيد مطهري هم براي دشمنان اسلام خطرآفرين است. امام بزرگوار به اين مهم‌ توجه دارند و هشدار مي‌دهند «من به دانشجويان و طبقه روشنفكران متعهد توصيه مي‌كنم كه كتاب‌هاي اين استاد عزيز را نگذارند با دسيسه‌هاي غيراسلامي فراموش شود.

اي معلم شهيد:

در ايام و لحظاتي شهادت تو را پاس مي‌داريم كه بيش از همه وقت با عنايت به تهاجم فرهنگي دشمنان فقدانت را با تمام وجود احساس مي‌كنيم. جاي تو را اي معلم شهيد در تمامي محافل، مجالس، در دانشگاه و حوزه خالي مي‌بينيم، گرچه رفته‌اي، ولي ماندگارتريني، گرچه خاموشي، اما روشن‌ترين فريادي، گرچه غايبي لكن آشكارترين حضوري.

اي درد آشنا، اي زمان‌شناس، اي فرزند زمان، تو كه معلم و مؤلف كتاب «انسان كامل» بودي، به راستي خود متجلي يك انسان كامل بودي، از ذات وجودت تكامل تراوش مي‌نمود و تو براي همه بودي و همگان را سيراب كردي.

بچه‌هايمان «داستان راستان» تو را مي‌خوانند و لذت مي‌برند. خواهرانمان «مسئله حجاب» و «حقوق زن» را مطالعه كرده و ارزش انساني زن مسلمان را درمي‌يابند.

عارفان با تو در گلشن مطهر «نهج‌البلاغه» سير مي‌كنند. علي شناسان كتاب «جاذبه‌ و دافعه علي» را مي‌خوانند و جوانان ما نيز به «جهان‌بيني توحيدي» و «توحيد» و «نبوت» و «معاد» و «انسان و ايمان» و «انسان و سرنوشت» و... مي‌نگرند و درس مي‌آموزند.

وقتي ديدگان ما به «جهان‌بيني توحيدي» تو افتاد و دريچه «انسان و ايمان» را به رويمان گشودي و چهره «انسان در قرآن» را به ما نماياندي از «وحي و نبوت» تو توشه‌ها برگرفتيم و پروازكنان به سوي «زندگي جاويد» شتافتيم و زمينه‌ساز «قيام و انقلاب مهدي(عج)» شديم و «شهيد» داديم تا اسلام باقي بماند.

 اي مطهري، اي معلم شهيد تو به تنهايي «جماعت» بودي و به تنهايي يك «امت». در حياتت با منطق، دشمنان اسلام را رسوا نمودي و در شهادتت با خون چهره كريه‌شان را رسوا ساختي و سرخي خونت نهال اسلام را شاداب‌تر و سبزتر نمود.

شهادتت مبارك باد.


منابع:

1-    قرآن كريم

2-    پيام امام خميني(ره) به مناسبت شهادت استاد مطهري

3-    مشعل هدايت/ ويژه روز معلم

4-    جامع‌السعادات ج3 ص112

5-    سنن دارمي ج1 ص 99

6-    زندگي‌نامه‌ استاد شهيد مطهري

7-    روزها و رويدادها/ نشر رامين

8-    ويژگي‌هاي معلم اثربخش و موفق. سايت مفيد www.zibgweb.com

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:37 AM ] [ احمد ]
نظرات 0

فتح خرمشهر، فتح ارزش‌ها

 

 

خرمشهر به دليل واقع شدن در محل تلاقي رودخانه كارون و اروندرود از شمال به اراضي شوره زار دشت آزادگان، از شرق به شادگان، از جنوب به رودخانه كارون و شهر آبادان و از غرب به كشور عراق محدود مي‌شود. و از طرف ديگر رودخانه كارون اين شهر را به دو قسمت شرقي و غربي تقسيم كرده است.

تاريخ‌نويسان خرمشهر را بازمانده شهر «بيان» (معرب پيان) مي‌دانند كه تا سده چهار هجري‌قمري آثاري از آن بر جا بود. اين شهر در زمان حكومت شيخ خزعل به دليل اينكه قسمت عظيمي از سواحل شهر در بيشتر روز‌هاي سال به علت جزر و مد دريا به رنگ قرمز درمي‌آمد «محمره» نام گرفت و در سال 1314 خورشيدي به نام «خرمشهر» تغيير يافت هرچند كه در زمان جنگ تحميلي با عنوان «خونين شهر» هم از آن ياد مي‌شد.

اسوه مقاومت

خرمشهر حديث مقاومت و جانبازي دليرمردان، سمبل شجاعت، پايمردي و سند افتخار ملتي است كه براي دفاع از حيثيت خود از جوانان برومند خويش گذشتند تا بر دروازه شهر خونين، براي هميشه تاريخ حجله فتح و ظفر ببندند.

خرمشهر تاريخ مجسم و نمونه عيني صلابت و استواري جوانان جان بر كفي است كه صادقانه و بي‌ريا و گمنام به استقبال شهادت رفتند چرا كه معتقد بودند مرگ سرخ به از زندگي توام با ذلت و خواري است.

خرمشهر حديث به معراج رفتگاني است كه با خون وضوي عشق ساختند و ققنوس‌وار در آتش عشق دفاع از ميهن اسلامي سوختند و با دشمن نساختند.

خرمشهر دفتري است ناگشوده و نانوشته كه اوراق زرين آن را بايد با خون نگاشت چرا كه آن سرزمين مقدس، قدمگاه مردان شيردلي بوده است كه با عشق مقدس به استقبال مرگ رفتند.

تاريخ پر فراز و نشيب خرمشهر سرشار از حماسه‌هاي غرورآفرين و مقاومت دليرمردان ايراني است كه با شور و شوق وصف‌ناپذير به استقبال خطر رفتند و جان بر كف ماندگارترين و حماسي‌ترين لحظه‌هاي تاريخ را به نام خود و ايران در برگ‌هاي زرين تاريخ قرن ثبت كردند. مهم‌ترين برهه‌هاي تاريخي كه بر خرمشهر گذشته است را مي‌توان در اين چند فصل خلاصه كرد.

1-    سال 1217 (هجري-شمسي) اين شهر بندري نخستين بار به تصرف ارتش عثماني قرار گرفته و «محمره» ناميده شد.

2-    سال 1320 (هجري- شمسي) همزمان با جنگ جهاني دوم اين شهر به تصرف ارتش انگلستان درآمد و چندين سال طول كشيد تا خرمشهر دوباره خرمشهر شد.

3-    سال 1359 در 31 شهريور ماه سردار دروغين قادسيه (رژيم بعثي عراق) با هدايت و حمايت امريكا و ديگر كشورهاي غربي و شرقي با خيال تصاحب 3 روزه خوزستان به اين شهر حمله كرد اما با مقاومت مردم و فرزندان خرمشهر در دستيابي سريع به اهدافش و اشغال سه روزه خوزستان ناكام ماند.

34 روز مقاومت

31 شهريور 1359 خرمشهر زير آتش سنگين ارتش عراق قرار گرفت. انبوهي از آتش خمپاره‌ها و توپ‌هاي دشمن روي شهر باريدن گرفت. همه غافلگير شده بودند و حيران، شهر در آتش مي‌سوخت و صداي انفجار لحظه‌اي قطع نمي‌شد. طولي نكشيد كه بيمارستان پر شد از انبوه مجروحان و شهدا. زنان و كودكان و سالخوردگان آواره بيابان‌ها و جاده‌ها شدند و مردم به خصوص جوانان روي به مسجد جامع و ديگر پايگاه‌ها آوردند تا براي مقاومت سازمان‌دهي شوند.

مسجد جامع خرمشهر نقش اساسي در اين مدت داشت: مركز پشتيباني، امداد و اطلاعات جنگ، توزيع اسلحه‌ها، ساخت بمب دستي، توزيع غذا، توزيع نيروهاي اعزامي، استقرار بي‌سيم مادر، مقر فرماندهي و در واقع مسجد جامع مثل مادري بود كه فرزندان خويش را زير بال و پر گرفته بود. و مانند قلبي بود كه علي‌رغم تلاش دشمن در تخريب مراكز نظامي و پشتيباني شهر با سلاح‌هاي دوربرد تا آخرين ساعت‌ها مي‌تپيد و تلاش‌ فرزندان خرمشهر همچون محمد جهان‌آرا، بهروز مرادي، احمد شوش، بهنام محمدي، امير رفيعي، محمددشتي‌زاده، نوراني و... و ياران اندك آنان اگر چه نتوانست خرمشهر را نجات دهد ولي دشمن را در دست‌يابي سريع به اهدافش ناكام گذاشت تا اينكه پس از سي و چهار روز پايداري و مقاومت در چهارم آبان 1359 (هـ.ش) خرمشهر، خونين شهر شد و به دست دشمن افتاد.

578 روز اسارت

خرمشهر يكي از استراتژيك‌ترين بنادر خاورميانه و از بنادر صادراتي و وارداتي ايران به دلايل بسياري از جمله موارد ذيل به مدت 19 ماه در اشغال متجاوزان عراقي بود.

1-    موانع طبيعي، وجود چند رودخانه پرآب از جمله كارون، كرخه، اروندرود و نيز وجود نخلستان‌هاي وسيع و همچنين دشت‌هاي شني و رملي بزرگي همچون دشت عباس و غيره و نيز باتلاق‌هاي غيرقابل دسترسي.

2-    استحكامات نظامي دشمن، مانند سيم‌هاي خاردار حلقه‌اي، ميدان‌هاي گسترده مين، كانال‌هاي مصنوعي پر از آب، پدافندهاي هوايي و زميني مستقر در منطقه.

3-    اهميت اين شهر و تأثير آن در روحيه ارتش عراق و خلل‌ناپذير نشان دادن اراده فرماندهي نظامي و نيز جايگاه آن در دفاع از شهر بصره.

4-    تجهيزات و امكانات رفاهي دشمن در اين منطقه نشان مي‌داد رژيم بعثي عراق خرمشهر را به عنوان نماد پيروزي خود در جنگ به حساب آورده و قصد داشت به هر قيمت، اين شهر را در تصرف نيروهاي خويش نگهدارد.

5-    باز پس‌گيري خرمشهر مي‌توانست از نظر سياسي تأثير زيادي در منطقه و معادلات بين‌المللي داشته باشد و مواضع و حمايت كشورهاي حامي «صدام حسين» را نيز تحت‌الشعاع خود قرار دهد.

اما سرانجام به لطف خداوند متعال و مساعدت همه مردم به ويژه رزمندگان و شش هزار شهيد در خون غلتيده نبرد بزرگ و سرنوشت‌ساز و غرورآفرين بيت‌المقدس با رمز يا علي‌ابن‌ابيطالب(ع) در چهار مرحله با هدف آزادسازي خرمشهر اجرايي شد.

مرحله اول: 57 گردان از سپاه ارتش در قالب سه قرارگاه عملياتي (قدس در شمال- خاتم در مركز، نصر در جنوب) تحت فرماندهي قرارگاه كربلا در تاريخ 10/2/61 عمليات را شروع كردند و رزمندگان با عبور از رودخانه كارون موفق شدند قسمتي از جاده اهواز- خرمشهر را فتح كنند.

مرحله دوم: در شامگاه 16/2/61 اين عمليات با هدف پيشروي قرارگاه فتح و نصر به سمت مرز عراق آغاز شد كه علاوه بر بخش ديگر جاده اهواز- خرمشهر مناطقي همچون جفير، پادگان حمير و هويزه آزاد شدند.‌

مرحله سوم: در تاريخ 19/2/61 مرحله سوم عمليات آغاز شد اما به دليل هوشياري دشمن و تمركز نيرو در خطوط پدافندي، رزمندگان در انجام مأموريت توفيق نيافتند و تكرار اين عمليات در روز بعد نيز به شكست انجاميد.

مرحله چهارم: در تاريخ 1/3/61 مرحله چهارم با هدف آزادسازي خرمشهر با رمز يا محمدبن‌عبدالله (ص) آغاز شد و در برابر تك سريع و غافلگيرانه رزمندگان اسلام و درگيري شديد بين قواي ايراني و نيروهاي عراقي خرمشهر از لوث متجاوزان تطهير و به طور كامل آزاد شد و پرچم پرافتخار ايران برفراز مسجد جامع و پل تخريب‌ شده خرمشهر به اهتزاز درآمد.

فتح خرمشهر

خبر آزادي خرمشهر آن‌چنان شگفت‌آور بود كه در سراسر ميهن اسلامي ما مردم را به وجد آورد. با اعلام خبر فتح خرمشهر مردم ايران بسان خانواده‌اي بزرگ كه فرزند از دست رفته خود را بازيافته اشك‌هاي شادي و شعف خود را نثار روح شهداي حماسه‌آفرين صحنه‌هاي شورانگيز اين نبرد كردند.

براي پي‌بردن به عظمت اين نبرد حماسي كافي است بدانيم كه نيروهاي متجاوز عراق پيش از نبرد سرنوشت‌ساز رزمندگان ما براي آزادي خرمشهر در اطلاعيه‌اي به نيروهاي خود دستور داده بودند كه دفاع از خرمشهر را به منزله دفاع از بصره، بغداد و تمام شهرهاي عراق محسوب دارند.

فتح خرمشهر ضربه‌اي سهمگين و كمرشكن به توان رزمي و جنگ طلبي‌هاي دشمن مهاجم وارد ساخت كه در يك تحليل فشرده بايد گفت: فتح خرمشهر باعث شد تا توازن نظامي مورد نظر امريكا در منطقه خاورميانه بر هم بخورد.

به دنبال فتح خرمشهر وزير امور خارجه «اسبق» امريكا (الكساندر هيك) رسماً در شوراي امور خاورميانه وزارت خارجه‌شان گفت: پيروزي‌هاي اخير ايران در جنگ با عراق براي امريكا نگران‌كننده است و منافع غرب خصوصاً امريكا را در منطقه به خطر انداخته است.

آزادي خرمشهر مرهون ايثار كساني است كه مسجد جامع را پايگاه مقاومت مردمي كردند و شش هزار شهيد در خون خود غلتيدندتا تاريخ حماسه خرمشهر جاودانه بماند. همچنان كه پس از 27 سال خاطره شيرين آزادسازي خرمشهر در اذهان ملت ايران همچنان غرورآفرين است و ياد همه آنان كه با چهره‌هاي غبارگرفته از خاك خونين‌شهر در حالي كه لبخند پيروزي بر لب داشتند در مسجد جامع جمع شده و ياد فاتحان خرمشهر، شهيد محمد جهان‌آرا، شهيد حسين خرازي، زنده‌ياد حاج احمد متوسليان، شهيد مهدي باكري، شهيد حسن باقري، شهيد صيادشيرازي، شهيد احمدكاظمي و... را گرامي مي‌داريم.

آري سوم خردادماه يادآور حماسه‌اي پرشكوه از تجلي قدرت ايمان و عظمت اراده رزمندگان فداكاري است كه با عينيت بخشيدن به مفهوم والاي ايثار و از خودگذشتگي آزادي خرمشهر را به ارمغان آوردند كه همواره در تاريخ كشور اين ايثارگري‌ها، رشادت‌ها و حماسه‌هاي پرشور فراموش نشدني است.

آن روز‌ها پير جماران و فرمانده كل قوا به مناسبت اين پيروزي چنين فرمودند:

فتح خرمشهر فتح خاك نيست، فتح ارزش‌هاي اسلامي است، خرمشهر شهر لاله‌هاي خونين است، خرمشهر را خدا آزاد كرد. مبارك باد بر ملت عظيم‌الشأن ايران اين چنين فرزندان سلحشور و جان بر كفي كه نام آنان و كشورشان را جاويدان كردند و مبارك باد بر اسلام بزرگ اين متابعاني كه در دو جبهه با دشمن باطني و دشمنان ظاهري پيروزمندانه و سرافراز امتحان خويش را دادند و براي اسلام سرافرازي آفريدند.

و چه زيبا فرمود خلف شايسته او فرمانده كل قوا مقام معظم رهبري(مدظله‌العالي) كه:

«حماسه فتح خرمشهر و عمليات عظيم بيت‌المقدس در اين كشور خواهد ماند، هم در آن روزي كه اين حادثه اتفاق افتاد، هم هر وقت كه اين گونه حوادث براي افكار مردم تشريح گردد»

فرا رسيدن سوم خردادماه سالروز فتح شهر عشق و شهادت، خونين‌شهر- خرمشهر قهرمان و روز مقاومت،ايثار و پيروزي بر امت حزب‌الله مبارك‌باد.

منابع:

-        اطلس راهنما 2

-        خرمشهر در جنگ، تهيه مركز مطالعات و تحقيقات جنگ

-        اخبار، فتح خرمشهر

-        نشريه روايت نزديك

-        پيام امام خميني(ره) به مناسبت آزادسازي خرمشهر 3/3/61

-        بيانات مقام معظم رهبري (مدظله‌العالي) 3//3/78

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:36 AM ] [ احمد ]
نظرات 0
 فتح خرمشهر
 

فتح خرمشهر، لحظه اوج دفاع مقدس

“فتح خرمشهر فتح خاک نیست، فتح ارزشهای اسلامی است. خرمشهر شهر لاله های خونین است. خرمشهر را خدا آزاد کرد.”
از بیانات رهبر کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی (قدس سره)

در خیال خرمشهر که کنار کارون آرام نشسته بود، هیچ صدای خمپاره ای نبود. نخلستان هایش صدای چرخ های تانک را تا آن روز نشنیده بود، تا شهریور ماه ۵۹ که خرمشهر، خونین شهر شد. پس از گذشت روزهای تاریک و پر دود اسارت، در سوم خرداد ۱۳۶۱ شهر از اشغال درآمد. خرمشهر نخل های سوخته، نخل های بی سر…

 

فتح خرمشهر (سوم خرداد ۱۳۶۱) در تاریخ جنگ ایران و عراق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. خبر آزادی خرمشهر آن چنان شگفت‌آور بود که در سراسر میهن اسلامی ما مردم را به وجد آورد. با اعلام خبر فتح خرمشهر مردم ایران بسان خانواده‌ای بزرگ که فرزند از دست رفته خود را باز یافته است اشکهای شادی و شعف خود را نثار روح شهدای حماسه‌آفرین صحنه‌های شورانگیز این نبرد کردند. برای پی بردن به عظمت این نبرد حماسی کافی است بدانیم که نیروهای متجاوز عراق پیش از نبرد سرنوشت ساز رزمندگان ما برای آزادی خرمشهر در اطلاعیه‌ای به نیروهای خود دستور داده بودند که دفاع از خرمشهر را به منزله دفاع از بصره، بغداد و تمام شهرهای عراق محسوب دارند. همچنین تجهیزات و امکانات دفاعی دشمن در این منطقه نشان می‌داد که عراق خرمشهر را به عنوان نماد پیروزی خود در جنگ به حساب آورده و قصد داشته است به هر قیمت،‌ این شهر را در تصرف نیروهای خویش نگهدارد.

 

هنگامی که مرحله اول و دوم عملیات بیت‌المقدس به پایان رسید و رزمندگان ما در اطراف خرمشهر مستقرشدند، رادیوی رژیم بعثی، می‌کوشید در تبلیغات کاذب خود، حضور نیروهای عراق را در خرمشهر به رخ بکشد تا توجیهی برای ترمیم روحیه نیروهای شکست خورده و رو به هزیمت عراق باشد. فتح خرمشهر در زمانی کمتر از ۲۴ ساعت، موجب شد که بخش قابل توجهی از نیروهای مهاجم عراقی به اسارت نیروهای جمهوری اسلامی ایران درآیند.

 

نبرد بزرگ، سرنوشت‌ساز و غرورآفرین بیت ‌المقدس که برای رها سازی خرمشهر از سلطه‌ نیروهای مهاجم عراقی انجام شد، از دهم اردیبهشت ماه تا چهارم خرداد ما ۱۳۶۰ به طول انجامید. این نبرد حماسی علاوه بر پایان بخشیدن به ۱۹ ماه اشغال بخشی از حساس‌ترین مناطق خوزستان و آزادسازی خرمشهر، ضربه‌ای سهمگین و کمرشکن به توان رزمی و جنگ طلبی‌های دشمن مهاجم وارد ساخت.
کوتاه سخن اینکه عملیات بیت‌المقدس به عنوان برجسته‌ترین عملیات پدآفندی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در تاریخ نظامی ۸ سال دفاع مقدس ثبت شده است.

 

اگر امروز در هر شهر و روستا به گلزار شهیدان گذر کنیم و تاریخ نقش بسته بر سنگرها را مرور کنیم، خواهیم دید که مجموعه شهیدان سوم خرداد ۱۳۶۰ الگویی کوچک از ملت مقاوم ایران است که چونان سپهری پر ستاره می درخشد. شادیهای به یاد ماندنی خودجوش و سراسری پس از آزادسازی خرمشهر نیز برگ دیگری از این حماسه ملی بود و نشان داد که مردم سراسر اقطار و بلاد ایران اعم از آن که هرگز خرمشهر را به چشم دیده باشند یا نه چگونه از شنیدن خبر این پیروزی ساعتها به دست افشانی و پایکوبی پرداختند وهزیمت دشمن اشغالگر را از خاک میهن جشن گرفتند.

 

سوم خرداد یک حماسه ملی است؛ اگر حضور ملت در صحنه جبهه های دفاع نبود، نه حماسه آن پیروزی تحقق می یافت و نه حماسه حضور مردم در جشن پس از پیروزی. لذا به حق می توان گفت پاسداشت فتح خرمشهر در گرو پاسداشت حضور مردمی در همه صحنه هاست.

 

بیاد سوم خرداد سالروز حماسه همیشه تاریخ ایران …آزادی خرمشهر

 

مسجد جامع خرمشهر، قلب شهر بود که می‌تپید و تا بود مظهر ماندن و استقامت بود. مسجد جامع خرمشهر، مادری بود که فرزندان خویش را زیر بال و پر گرفته بود و در بی‌پناهی پناه داده بود و تا بود مظهر ماندن و استقامت بود و آنگاه نیز که خرمشهر به اشغال متجاوزان در‌آمد و مدافعان ناگزیر شدند که به آن سوی شط خرمشهر کوچ کنند باز هم مسجد جامع، مظهر همه آن آرزوهایی بود که جز در پازپس‌گیری شهر برآورده نمی‌شد. مسجد جامع، همه خرمشهر بود.

 

خرمشهر از همان آغاز، خونین‌شهر شده بود. خرمشهر خونین ‌شهر شده بود تا طلعت حقیقت از افق غربت و مظلومیت رزم‌آوران و بسیجیان غرقه در خون ظاهر شود. و مگر آن طلعت را جز از منظر این آفاق می‌توان نگریست؟ آنان در غربت جنگیدند و با مظلومیت به شهادت رسیدند و پیکرهاشان زیر شنی تانکهای شیطان تکه تکه شد و به آب و باد و خاک و آتش پیوست. اما… راز خون آشکار شد. راز خون را جز شهدا درنمی‌یابند. گردش خون در رگهای زندگی شیرین است اما ریختن آن در پای محبوب، شیرین‌تر است؛ و نگو شیرین‌تر، بگو بسیار بسیار شیرین‌تر است.

 

راز خون در آنجاست که همه حیات به خون وابسته است. اگر خون یعنی همه حیات… و از ترک این وابستگی دشوارتر هیچ نیست پس، بیشترین از آن کسی است که دست به دشوارترین عمل بزند. راز خون در آنجاست که محبوب خود را به کسی می‌بخشد که این راز را دریابد. آن کس که لذت این سوختن را چشید در این ماندن و بودن جز ملالت و افسردگی هیچ نمی‌یابد.

 

آنان را که از مرگ می‌ترسند از کربلا می‌رانند. مردان مرد، جنگاوران عرصه جهادند که راه حقیقت وجود انسان را از میان هاویه آتش جسته‌اند. آنان ترس را مغلوب کرده‌اند تا فتوت آشکار شود و راه فنا را به آنان بیاموزد.

 

آنان را که از مرگ می‌ترسند از کربلا می‌رانند. وقتی که کار آن همه دشوار شد که ماندن در خرمشهر معنای شهادت گرفت، هنگام آن بود که شبی عاشورایی برپا شود و کربلائیان پای در آزمونی دشوار بگذارند…

 

کربلا مستقر عشاق است و شهید سید محمد علی جهان‌آرا چنین کرد تا جز شایستگان کسی در آن استقرار نیابد. شایستگان، آنانند که قلبشان را عشق تا آنجا آکنده است که ترس از مرگ، جایی برای ماندن ندارد. شایستگان جاودانند؛ حکمرانان جزایر سرسبز اقیانوس بی‌انتهای نور نور که پرتوی از آن همه کهکشانهای آسمان دوم را روشنی بخشیده است.

 

عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر
وضعیت سیاسی- نظامی کشور در مقطع عملیات بیت‌المقدس

 

- از نیمه دوم سال ۶۰ جمهوری‌اسلامی توانست پس از سر و سامان دادن به نیروها سلسله عملیات‌های آزادسازی را آغاز نمایند: عملیات ثامن‌الائمه (مهر ۱۳۶۰) که منجر به شکست حضر آبادان شد، عملیات طریق‌المقدس (آذر۶۰) که نتیجه آن آزادسازی شهر بستان و حدود ۶۰۰ کیلومتر مربع از خاک ایران بود. و عملیات فتح‌المبین (فروردین ۶۱) که آزادسازی ۲۲۰۰ کیلومترمربع از خاک کشور را در پی داشت. ضعیف داخلی کشور با انهدام بقایای ضدانقلاب به تدریج رو به بهبودی و ثبات می‌رفت. اما اوضاع منطقه به دلیل نگرانی آمریکا از نتایج ناشی از پیروزی ایران بر عراق به گونه‌ای آشکار ملتهب بود.

 

- در این مقطع زمانی، مناسبات اعراب و اسرائیل با آمادگی اسرائیل برای تهاجم به جنوب لبنان در وضعیت حساسی قرار داشت.

 

انتخاب منطقه عملیاتی
- عملیاتی‌ها آفندی سابق نتایج مهمی به بار آورد. این نتایج که عملاً زمینه انتخاب منطقه عملیاتی غرب کارون را برای عملیات بیت‌المقدس فراهم آورد عبارتست از: ۱- انهدام بخش قابل توجهی از نیروهای دشمن. ۲- آزاد‌سازی بخش مهمی از مناطق اشغالی در جنوب کشور. ۳- آزادسازی نیروهای پدافندی خودی در مناطق اشغالی. ۴- افزایش توان طرح‌ ریزی و عملیات رزمندگان اسلام.

 

- انتخاب منطقه عمومی غرب کارون برای آزادسازی خرمشهر و مراکز مهم و حیاتی آن طی یک روند تکاملی صورت پذیرفت که در این مرحله دشمن تدریجا منهدم شده و بویژه از نظر روحی در وضعیت به شدت بحرانی قرار داشت.

 

- آزادسازی خرمشهر در آن مقطع زمانی از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار بود و لذا این منطقه در شرایط زمانی مذکور، بهترین و مهمترین منطقه جهت ادامه سلسله عملیات‌های آفندی بود.

 

خرمشهر به‌عنوان استراتژیک‌ترین نقطه در مناطق درگیری محسوب می‌گشت که اشغال آن از یک طرف برای عراق به عنوان برگ برنده و نقطه اتکای استراتژیک محسوب می‌شد و از طرف دیگر برای ایران آزادسازی آن به منزله بستن راه نفوذ عراق به خوزستان و در ادعای بی‌اساس و واهی عراق درباره آن بود.

 

- منطقه عملیاتی عملیات بیت‌المقدس، شامل منطقه عمومی جنوب غربی اهواز و غرب رودخانه کارون است که در میان چهار مانع طبیعی محصور است؛ از شمال به رودخانه کرخه کور، از جنوب به رودخانه اروند، از شرق رودخانه کارون و از غرب به هورالهویزه و شط العرب منتهی می‌شود.

 

- اهمیت استراتژیکی منطقه موجب شده بود تا آن منطقه عمیقا مورد توجه فرماندهان نظامی عراق قرار بگیرد. استعداد و آرایش نیروهای عراقی نشان می‌داد که عراق مصمم است با تمام قوا در این منطقه مقاومت کند؛ ضمن اینکه عمق و عرض زمین منطقه و نبودن ناهمواری امتیاز برای نیروهای عراق به شمار می‌رفت تا با اتکا به یگان‌های زرهی و مکانیزه بتوانند در این منطقه به خوبی مانور کنند.

 

- مهمترین محدودیتی که عراق در این منطقه با آن روبرو بود دفاع از سرزمین نسبتاً وسیع و عریض بود در حالی که از نظر نیروی انسانی دچار کمبود بود. لذا قوای خود را به تناسب نقاط استراتژیک، حیاتی و مهم جفیر و خرمشهر متمرکز کرده و در تدبیر پدافندی خویش بیش از همه به حفظ خرمشهر و بصره اهمیت داده بود.

 

اهداف و ماموریت:

 

- از دیدگاه نظامی اهداف عملیات بیت‌المقدس شامل: ۱- انهدام نیروهای دشمن و تهدید بصره به منظور وادار ساختن عراق به پرداخت خسارت جنگ. ۲- آزادسازی خرمشهر با نظر به اهمیت استراتژیک و سیاسی آن. ۳- خارج کردن شهرهای اهواز، سوسنگرد و حمیدیه و جاده اهواز- آبادان از برد توپخانه دوربرد دشممن. ۴- ترمیم مرز بین‌المللی و آزاد کردن جاده مواصلاتی اهواز- خرمشهر. اموریت ابلاغ شده از قرارگاه مرکزی کربلا به‌عنوان قرارگاه فرماندهی عملیات به این شرح بود:

 

- نیروهای مسلح جمهوری‌اسلامی ایران متشکل از سپاه پاسداران و نیروی‌زمینی ارتش ماموریت دارند که در ساعت «س» روز «ر» در منطقه عمومی جنوب رودخانه کرخه و غرب رودخانه کارون تک نموده و ضمن انهدام نیروهای موجود دشمن و آزادسازی شهرهای خرمشهر و هویزه خط مرز بین‌المللی را تامین نموده و از حمله مجدد احتمالی به کشور اسلامی جلوگیری نمایند. (از خرمشهر تا خونین‌شهر/ محمد درودیان / مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه)

 

شرح عملیات

 

- پس از جسله‌های مختلف و بحث و بررسی و تبادل نظر بین فرماندهان سپاه و ارتش، عبور از رودخانه‌ کارون بهترین شیوه غافلگیری انتخاب شد. چرا که دشمن گمان نمیبرد که نیروهای ایرانی توان و قدرت عبور از رودخانه را داشته باشند. پس از کامل شدن طراحی عملیات سه قرارگاه قدس، فتح، و نصر تشکیل شدند و قرارگاه مرکزی کربلا فرماندهی کل عملیات را بر عهده گرفت. قرارگاه قدس ماموریت یافت در شمال منطقه عملیاتی (رودخانه کرخه) به دشمن حمله کند و با مشغول نگاه داشتن عراقی‌ها در شمال منطقه عملیاتی، دو قرارگاه دیگر برای عبور از رودکارون با مشکلات کمتری روبرو شوند. در این جبهه قرارگاه قدس باید با لشکر ۵ مکانیزه و لشکر ۶ زرهی عراق می‌جنگید. نفوذ در جبهه دشمن بدلیل موانع زیاد ایجاد شده توسط عراق در این منطقه کار ساده‌ای نبود.

 

- قرارگاه فتح در بخش میانی ماموریت داشت تا از رودخانه کارون عبور کند و نیروهای خود را به جاده‌ اهواز- خرمشهر که ۱۵ تا ۲۰ کیلومتر از رودخانه فاصله دارد برساند. زمین هموار از کارون تا جاده اهواز- خرمشهر باعث می‌گردید اگر دشمن اقدام به پاتک کند نیروهای ایران به شدت آسیب‌پذیر باشند. لذا قرارگاه فتح باید در همان شب اول فاصله ۱۵ تا ۲۰ کیلومتری کارون تا جاده را طی می‌کرد و پشت جاده مستقر می‌شد.

 

- پایین‌تر از منطقه عملیاتی قرارگاه فتح، نیروهای قرارگاه نصر وارد عمل می‌شدند؛ آنها باید از کارون عبور می‌کردند و سپس برای آزادسازی خرمشهر و رسیدن به مرزهای بین‌المللی با دشمن درگیر می‌شدند.

 

عبور از رودخانه کارون و ایجاد جبهه گسترده و حمله به‌عنوان طرح عملیات به یگا‌ن‌های مختلف اعلام گردید. رمز موفقیت این طرح در غافل گیری دشمن و نیز آگاهی طراحان نظامی این طرح از نقاط قوت و ضعف ارتش عراق بود.

 

- در همین ایام مردم فلسطین مورد یورش رژیم صهیونیستی قرار گرفته بودند. به‌همین خاطر، فرماندهی قرارگاه کربلا، نام «الی‌بیت المقدس» را برای عملیات برگزید و نیز به سبب همزمانی عملیات با میلاد حضرت امیرالمومنین(ع) رمز عملیات «یا علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام» در نظر گرفته شد.

 

مرحله اول عملیات در ساعت ۳۰دقیقه بامداد ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ در غرب کارون آغاز شد. ۲۵ دقیقه بعد از آغاز عملیات تیپ ۲۵ کربلا، اولین یگانی بود که با دشمن درگیر شد و تا ساعت ۳بامداد تمامی یگان‌ها در نقاطی که در نظر گرفته شده بود، درگیر شدند.

 

- نیروهای قرارگاه قدس (محور شمالی عملیات) در پنج نقطه با دشمن درگیر شدند. نیروهای قرارگاه فتح بلافاصله پس از عبور از رود، در غرب کارون به انهدام دشمن پرداختند و به سرعت خود را به جاده اهواز- خرمشهر رساندند.

 

- نیروهای قرارگاه نصر از همان لحظات اول عملیات درگیر شدند. تاخیر در پیشروی، باتلاقی بودن کناره‌های جاده اهواز- خرمشهر و تمرکز نیروهای تیپ ۸ مکانیزه و تیپ ۶ زرهی عراق در این منطقه، سبب شد تا قرارگاه نصر به هدف خود نرسد و جنگ به روز بکشد. در بخشی از این جبهه، نیروها تا ساعت ۳ بعد از ظهر مقاومت کردند و به ناچار تا حدودی عقب‌نشینی نمودند.

 

- حسن باقری (افشردی) فرمانده قرارگاه نصر بعدها در مصاحبه‌ای درباره مرحله اول عملیات گفت: «… برادران رزمنده ما توانستند آن شب (شب‌اول) در دل تاریکی با شناسایی‌های دقیق که قبلاً انجام داده بودند، حتی از جاده آسفالت اهواز- خرمشهر هم رد می‌شوند و در آنجا با لشگر ۳عراق که نیروی احتیاط بود، درگیر شده و بیش از پنجاه درصد واحدهای آنان را منهدم کنند. این از نظر نظامی حایز اهمیت است و شاید مستشاران نظامی خارجی هم نتوانند توان و جرات چنین عملیاتی را تحلیل کنند. (همپای صاعقه/ گلعلی بابایی، حسن بهزاد/ لشگر ۲۷ محمد رسول‌الله(ص))

 

- سرهنگ عراقی «رضا البصری» هم در خاطرات خود درباره روزهای آغازین عملیات می‌نویسد: توپخانه ما به شدت آنجا (کناره‌های رودخانه کارون) را زیر آتش داشت. آنها تجهیزات خود را به سرعت، از رودخانه کارون عبور دادند و همین مساله ترس شدیدی در دل سربازان ما به جای گذاشت،» (همان).

 

- ساعت ۳۰: ۲۳ شب ۱۶اردیبهشت، مرحله دوم عملیات آغاز شد. در این مرحله پیشروی نیروهای رزمنده ایرانی به سوی نوار مرزی، از جاده اهواز- خرمشهر در ناحیه غرب کارون آغاز گردید.

 

- همزمان با مرحله دوم، لشگر ۶ عراق به محاصره و انهدام تهدید می‌شد. در این مرحله نیروهای ایرانی توانستند در هفده کیلومتر از نوار مرزی استقرار یابند و نیروهای عراقی از جفیر، کرخه کور، هویزه و پادگان حمید عقب‌نشینی کردند و در محور شلمچه- خرمشهر متمرکز گردیدند، مرحله سوم عملیات در روز ۱۹اردیبهشت ۶۱ توسط نیروهای قرارگاه فتح و نصر آغاز شد. حضور پرشمار نیروهای عراقی در منطقه شلمچه و همچنین خستگی روزافزون نیروهای خودی مانع پیشروی اساسی در این مرحله شد. لذا نیروهای ایرانی پس از مقداری پیشروی، در سه کیلومتری خرمشهر استقرار یافتند.

 

در مرحله سوم اگر چه اهداف مورد نظر به‌طور کامل تأمین نشد، ولی شمار بسیاری از نیروهای عراقی منهدم شدند و اطلاعاتی نیز از چگونگی آرایش دشمن به دست آمد که مقدمه طرح مرحله چهارم عملیات بود. ؟؟؟ یکشنبه اول خرداد ۱۳۶۱، مرحله چهارم عملیات آغاز شد. یگان‌های قرارگاه فتح پس از درگیری با دشمن و پیشروی موفق شدند خود را به پلیس راه خرمشهر برسانند. نیروهای قرارگاه فجر نیز پل نو را تصرف و به سوی اروند پیشروی کردند.نیروهای قرارگاه نصر نیز در امتداد مرز، ضمن پیشروی و پاکسازی منطقه، به سوی جنوب به حرکت در آمدند. مقاومت عراقی‌ها به ویژه در پل نو، به منظور نگه داشتن عقبه نیروهای خود، نتیجه‌ای در بر نداشت. محاصره شهر لحظه به لحظه تنگ‌تر می‌شد و تعداد نیروهای عراقی که دست‌هایشان را بر سر گذارده و آماده اسارت بودند هر لحظه بیشتر می‌شد؛ به گونه‌ای که خلبان‌ هلی‌کوپتر هوا نیروز از فراز شهر این‌گونه گزارش می‌کرد: «تا چشم کار می‌کند توی خیابان‌ها و کوچه‌های خرمشهر، عراقی‌ها صف بسته‌اند و دست‌ها بر سر منتظر اسارتند.» در سوم خرداد ۶۱، برخلاف تصور دشمن، رزمندگان ایران اسلامی در ساعت ۱۳ از دروازه‌های غربی و شمالی و از همان محوری که دشمن وارد خرمشهر شده بود وارد شده و شهر خرمشهر پس از ۵۷۵ روز آزاد شد.

 

- در عملیات بیت‌المقدس ۵۴۰۰ کیلومتر مربع از سرزمین‌های اشغالی ایران آزاد شد و دشمن برای اجتناب از تلفات بیشتر و حفظ ارتش خود و همچنین حفظ بصره با سرافکندگی از خاک ایران عقب نشست و به این ترتیب پس از ۹ماه از آغاز عملیات‌های آزادسازی، عمده مناطق اشغالی آزاد گردید.

 

- عراق پیش از این به دلیل وضعیت سیاسی داخلی ایران و نتایج سلسله عملیات‌های ناموفقی که در پاییز و زمستان سال ۱۳۵۹به فرماندهی بنی صدر انجام گرفته بود، از نظر استراتژیکی در غفلت کامل بسر می‌برد، تا آن جا که بسیاری از مقام‌های عالی رتبه عراق در طول تابستان ۱۹۸۱میلادی (۱۳۶۰ش) کاملاً متقاعد شده بودند که دولت ایران تا پاییر همان سال سقوط خواهد کرد.

 

- پیدایش وضعیت جدید به منزله شکست استراتژی عراق مبنی بر تحمیل صلح با حفظ قلمرو اشغالی بود. به همین دلیل بدیهی بود که دولت عراق با اعلام عقب‌نشینی از سایر مواضع اشغالی، امکان افزایش حمایت جهانیان از خود و در مقابل فشار بر ایران برای تغییر موازنه سیاسی نظامی به نفع خود را فراهم آورد.

 

بازتاب عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر

 

- رادیو بی بی سی: گفته می‌شود ارتش عراق بوسیله مین‌گذاری و ایجاد شبکه‌های زیرزمینی و بلندی‌هایی به منظور استقرار توپخانه در خرمشهر مستقرند و کاملاً واضح است که صدام حسین قصد دارد به هر نحو ممکن از تصرف خرمشهر توسط نیروهای ایرانی، جلوگیری کند.

 

- با آغاز عملیات بیت‌المقدس تایمزمالی نوشت: «خرمشهر کلید پیروزی جنگ است. این شهر نشانه‌ پیروزی عراق و مظهر مقاومت سرسختانه ایران است.»

 

- اهمیت این شهر چنان بود که صدام برای حفظ آن بسیاری از نیروهایش را از محورهای دیگر عقب می‌کشید تا خرمشهر را با چنگ و دندان حفظ کند.

 

- با آغاز مرحله اول و آزاد شدن قسمتی از خاک میهن اسلامی، آژانس‌های خبر پراکنی به تکاپو می‌افتند تا با وارونه جلوه دادن حقیقت، پیروزی‌های ایران را خنثی و کم اثر جلوه دهند.

 

- در حالی که همه چیز حاکی از آن بود که ارتش عراق قسمت زیادی از اراضی ایران را از دست داده و راه فرار در پی گرفته، ولی رسانه‌های غربی با تبلیغات گسترده اعلامیه‌های شورای فرماندهی عراق را پخش کرده و کمترین اشاره‌ای به پیروزی‌های ایران نمی‌کنند. حتی مدعی می‌شوند که ادعاهای پیروزی ایران واقعیت نداشته و شواهد چنین چیزی را نشان نمی‌دهد.

 

- در آستانه ورود قوای ایران به خرمشهر بخش فارسی رادیو بغداد مکرر اعلام می‌کند: «دفاع از خرمشهر دفاع از بصره است و آبروی امت عربی در گرو دفاع از خرمشهر است. این رادیو تلاش می‌کند سربازان وحشت زده عراقی را به مقاومت وادار کند.»

 

- رادیو بی بی سی: «حوادث چند روز اخیر دیگر نمی‌گذارد ادعاهای عراق دایر بر عقب‌نشینی طبق برنامه، سرپوشی بر دامنه شکست این کشور به شمار می‌آید. ظرف دو ماه گذشته تقریباً تمام قوایی که در خوزستان موضع گرفته بودند، مجبور به عقب‌نشینی شدند. سقوط سریع خرمشهر به خصوص باعث سرافکندگی عراق گشته است. طبق تخصیص، ۳۰ الی ۴۰ هزار سربازان از این شهر دفاع می‌کردند و فاصله آن تا مرز چند کیلومتری بیشتر نبوده است.»

 

- عکس‌العمل کشورها در برابر پیروزی رزمندگان اسلام، علاوه براینکه نشان دهنده غافل‌گیری آنها و هم‌چنین عدم درک روشن آنها از ناتوانی آنها بود، بر این مهم نیز دلالت داشت، که طی مراحل مختلف جنگ و عملیات، قابلیت‌ها و توانایی‌های غیر منتظره‌ای از رزمندگان اسلام بروز کرده است.

 

- تحلیل محافل کارشناسی، ناظران، شخصیت‌ها و مقام‌های رسمی کشورها در مورد روند جدید در جنگ، نمایانگر نوعی غافل‌گیری و اظهار شگفتی همراه با نگرانی بود.

 

- همه نظرها و تحلیل‌های ارایه شده بر این نکته تاکید داشت که پیروزی ایران درعملیات بیت‌المقدس به عنوان نقطه عطف، می‌تواند سرنوشت جنگ را تعیین کند چنانکه روزنامه‌ گاردین چاپ انگلیس این پیروزی را نقطه عطفی در جنگ میان کشور دانست. و روزنامه لوموند چاپ فرانسه نیز بر این مسئله تاکید کرد که نبرد خرمشهر سرنوشت جنگ را تعیین خواهد کرد.
خرمشهر

 

- خبرگزاری آسوشیتدپرس سقوط خرمشهر را شکستی توهین‌آمیز و واقعی برای دولت صدام در جنگ ۲۰ماهه ارزیابی کرد. رادیو لندن نیز به نقل از کارشناسان، پیروزی در خرمشهر را به عنوان یکی از بزرگترین پیروزی‌های ایران بر شمرد. روزنامه نیویورک تایمز نیز عقب‌نشینی عراق را به عنوان بزرگترین شکست برای عراق در طول جنگ ذکر کرده است.

 

- در سایر تحلیل‌هایی که در مورد آثار ناشی از شکست عراق در عملیات بیت‌المقدس مطرح می‌شد، به موضوعاتی همچون تحقیر ارتش عراق، از دست دادن مهم‌ترین و بزرگترین انگیزه عراق‌ها، در تیر رس قرار گرفتن مناطق نفت‌خیز عراق و توانایی ایران برای پیشروی به مرز داخل خاک عراق اشاره شده است.

 

- درباره ریشه‌یابی علل برتری نظامی ایران بر عراق و دستیابی نیروهای ایران به پیروزی‌های درخشان، روزنامه لوس آنجلس تایمز نوشت: «استراتژی نظامی ایران بر عراق برتری داشته و ایرانیان حملات خود را با نیروی زیاد برصف عراق‌ها در خوزستان وارد آورده‌اند. علاوه بر این ایرانیان دارای روحیه ایثار و از خودگذشتگی و میل به شهادت بوده و با شوقی انقلابی برای آزادی سرزمین‌هایشان می‌جنگند و در مقابل، سربازان عراقی اعتماد به نفسشان را از دست داده‌اند.»

 

- روزنامه واشنگتن پست عامل پیروزی ایرانیان را شیوه حملات زمینی ایران و تکمیل آن در مراحل مختلف دانست و تاکید کرد، عراق‌ها هنوز یارای فراگیری آن را ندارند. مجله آلمانی اشپیگل نیز روحیه شهادت‌طلبی و تعصب را عامل پیروزی‌های اخیر ایران دانست و مجله پاکستانی مسلم بر نقش ایمان و قدرت روحی تاکید کرد.

 

- در نخستین بررسی‌های ریشه‌یابی علل دست‌یابی ایران به پیروزی سریع، آنچه بیش از هر عاملی دیگر مورد توجه قرار گرفت، موقعیت جدید نظامی ایران و برتری آن بر عراق بود. نتایج ناشی از این شکست می‌توانست تأثیرات کاملاً آشکار و تعیین کننده‌ای را در داخل عراق و در سطح منطقه داشته باشد.

 

- روزنامه الاهرام چاپ مصر به نقل از کارشناسان نظامی، در مورد موقعیت عراق در جهان عرب و تأثیر رخدادهای جنگ بر منطقه نوشت: «عراق در دروازه شرقی جهان عرب قرار دارد و نتایج آنچه که در آن منطقه روی می‌دهد با سرعتی سرسام آور در سراسر منطقه عربی منعکس می‌شود. در جای دیگر همین روزنامه آمده است: «شکست عراق نه تنها موجب سقوط دولت و اشغال خاک این کشور خواهد شد، بلکه این به نوبه خود فاجعه بزرگی است و به سقوط پی در پی دولت‌های خلیج‌فارس می‌انجامد.»

 

- خبرگزاری آسوشیتدپرس در منامه نیز با بررسی تأثیرات آزادی خرمشهر بر وضعیت سیاسی عراق و منطقه گزارش داد: «سقوط این شهر (خرمشهر) به دست ایرانی‌ها سبب بهم ریختن رژیم صدام حسین و بروز مشکلاتی در سایر نقاط خلیج فارس خواهد شد.» توانایی نظامی ایران موجب تحول در صحنه نبرد شده و تاثیرات احتمالی آن در حوزه سیاسی در داخل عراق و در سطح منطقه مورد بررسی و توجه ناظران قرار گرفت. به این معنا، پیدایش نتایج ناشی از این وضعیت بیان‌گر منطق حاکم بر تغییر ماهیت جنگ بود.

 

- در حالیکه تصور می‌شد تجاوز نظامی عراق پایان بخش حیات سیاسی نظام انقلابی ایران خواهد بود، روند تحولات جنگ، اوضاع را به گونه‌ای تغییر داد که سرنوشت سیاسی صدام و تداوم بقای دولت حاکم بر بغداد، در معرض ابهام و تردید قرار گرفت.

 

- پیدایش وضعیت جدید منجر به تغییر مواضع عراق، افزایش نگرانی آمریکا و اتخاذ مواضع و سیاست‌های جدید در منطقه و برخورد با ایران و همچنین افزایش حمایت و گسترش تحرکات دیپلماتیک کشورهای عرب پشتیبان عراق شد. در این حال دولت عراق بر اثر درماندگی در برابر وضعیت جدید، به طور تلویحی نقش و موقعیت خود برای آمریکا و نیز جنگ نیابتی علیه ایران را یادآوری می‌کرد.

 

- خبرگزاری آسوشیندپرس در گزارشی اعلام کرد که عراقی‌ها ادعا می‌کنند برای جلوگیری از گسترش انقلاب اسلامی (بنیادگرایی) ایران به عراق و کشورهای طرفدار غرب و کشورهای نفت‌خیز حوزه خلیج‌فارس از جمله عربستان و کویت، با این کشور می‌جنگند. این اعترافات عراقی‌ها به نقش خود در تامین منافع غرب و کشورهای منطقه در حالی بیان می‌شد که دولت عراق برای خروج از وضع بحرانی پیش آمده به پشتیبانی و حمایت دوستان غربی و منطقه‌ای خود نیاز داشت.

 

- عراقی‌ها برخلاف مواضع قبلی خود- قبل از جنگ و قبل از شکست در تلاش برای تجزیه ایران و لغو قرارداد ۱۹۷۵الجزایر- در وضعیت جدید اعلام کردند که هیچ‌گونه نظر توسعه طلبانه‌ای به خاک ایران ندارند. در واقع این موضع گیری‌ها در اثر وضعیت نامطلوبی بود که بعد از فتح خرمشهر گرفتار آن بود. و بی‌گمان تاکید عراق بر پایان دادن به جنگ و اتخاذ مواضع صلح‌جویانه می‌توانست موقعیت سیاسی این کشور را بهبود بخشد.

 

راین مقطع در حالیکه عراق ادعای صلح‌طلبی می‌کرد جزیره خارک توسط هواپیمای عراقی بمباران شد و لذا این اقدام عراق را باید در چارچوب سیاست‌های جدید آمریکا و به عنوان تهدید علیه ایران ارزیابی کرد.

 

نگرانی آمریکا و استراتژی جدید

 

- تغییر توازن در منطقه مهم‌ترین نتیجه‌ای بود که در صورت پیروزی ایران بر عراق، ایجاد می‌شد. پیدایش این وضعیت، اساساً با منافع حیاتی آمریکا در منطقه مغایرت داشت و به همین دلیل وزیر دفاع وقت آمریکا (کاسپارواینبرگر) به‌طور رسمی اعلام کرد. «پیروزی ایران در جنگ عراق به نفع امریکا نخواهد بود.»

 

- مهار نتایج و تأثیرات پیروزی‌های نظامی ایران و جلوگیری از سقوط احتمالی حکومت بعث عراق، هسته مرکزی و محور ثقل تلاش‌های آمریکا در آستانه فتح خرمشهر و پس از آن بود. در چنین اوضاعی آمریکایی‌ها تحولات ناشی از پیروزی‌های اخیر ایران را حتی از درگیری حل نشده اعراب و اسرائیل، بالقوه خطرناکتر و مهم‌تر ارزیابی می‌کردند.

 

- تمایل آمریکا به برقراری آتش‌بس به معنی پایان عادلانه جنگ نبود. بلکه اساساً ادامه جنگ و پیروزی ایران بر عراق برضد منافع آمریکا بود و تنها راه تامین منافع آمریکا، پایان جنگ بودن برتری ایران بود.

 

- در این مرحله، تلاش‌های دیپلماتیک آمریکا با هدف کنترل پیروزی‌های ایران و حمایت از عراق طی تماس با برخی کشورهای عربی آغاز شد. آمریکایی‌ها همچنین در تماس با کشورهای اسلامی ضرورت مهار فعالیت‌های نظامی ایران را یادگیری‌آور شدند.

 

- کمک‌های آمریکا به عراق در این مرحله علاوه بر حذف نام عراق از فهرست کشورهای به اصطلاح تروریست، شامل لغو تحریم فروش تجهیزات به عراق، توافق برای برقراری روابط دیپلماتیک، ترغیب مصر برای کمک نظامی به عراق، ترغیب کشورهای عرب به افزایش کمک مالی و حمایت سیاسی از عراق و کمک اطلاعاتی آمریکا به عراق بود.

 

- حمایت‌های آمریکا از عراق با هدف افزایش اعتماد به نفس عراق برای حفظ و مهار اوضاع در برابر ایران، انجام گرفت که نتایج مهمی برای این کشور در پی داشت.

 

پیام حضرت امام خمینی قدس سره
به مناسبت عملیات بیت المقدس و فتح خرمشهر

بسم الله الرحمن الرحیم

 

با تشکر از تلگرافاتی که در فتح خرمشهر به این جانب رسیده است، سپاس بی حد بر خداوند قادر که کشور اسلامی و رزمندگان متعهد و فداکار آن را مورد عنایت و حمایت خویش قرار داد و نصر بزرگ خود را نصیب ما فرمود؛ و این جانب با یقین به آن که «مَا النصرُ اِلاّ مِن عندِ الله» از فرزندان اسلام و قوای سلحشور مسلح که دست قدرت حق از آستین آنان بیرون آمد و کشور بقیة الله الاعظم ارواحنا لمقدمه الفدا را از چنگ گرگان آدمخوار که آلت هایی در دست ابرقدرتان خصوصاً امریکای جهانخوارند، بیرون آورد و ندای «الله اکبر» را در خرمشهر عزیز طنین انداز کرد و پرچم پرافتخار «لا اله الا الله» را بر فراز آن شهر خرم که با دست پلید جنایتکاران غرب به خون کشیده شده و خونین شهر نام گرفت، - به اهتزاز در آورد – تشکر می کنم و آنان فوق تشکر امثال من هستند.

 

آنان به یقین مورد تقدیر ناجی بشریت و برپا کننده ی عدل الهی در سراسر گیتی روحی لتراب مقدمه الفدا می باشند. آنان به آرم «ما رمیتَ اِذ رمیتَ و لکنَّ الله رَمی» مفتخرند. مبارک باد و هزاران بار مبارک باد بر شما عزیزان و نورچشمان اسلام این فتح و نصر عظیم که با توفیق الهی و ضایعات کم و غنایم بی پایان و هزاران اسیر گمراه و مقتولین و آسیب دیدگان بدبخت که با فریب و فشار صدام تکریتی این ابرجنایتکار دهر به تباهی کشیده شدند، سرافرازانه برای اسلام و میهن عزیز افتخار ابدی هدیه آوردید و مبارک باد بر فرماندهان قدرتمند که فرماندهان چنین فداکارانی هستند که ستاره درخشنده ی پیروزی های آنان بر تارک تاریخ تا نفخ صور نورافشانی خواهد کرد و مبارک باد بر ملت عظیم الشأن ایران، این چنین فرزندان سلحشور جان بر کفی که نام آنان و کشورشان را جاویدان کردند و مبارک باد بر اسلام بزرگ این متابعانی که در دو جبهه ی جنگ با دشمنان باطنی و دشمن ظاهری پیروزمندانه و سرافراز امتحان خویش را دادند و برای اسلام سرافرازی آفریدند و هان ای فرزندان قرآن کریم و نیروهای ارتشی، سپاهی، بسیجی، ژاندارمری، شهربانی و کمیته ها و عشایر و نیروهای مردمی داوطلب و ملت عزیز، هشیار باشید که پیروزی هر چند عظیم و حیرت انگیز است، شما را از یاد خداوند که نصر و فتح در دست اوست غافل نکند و غرور فتح، شما را به خود جلب نکند که این آفتی بزرگ و دامی خطرناک است که با وسوسه ی شیطان به سراغ آدم می آید و برای اولاد آدم تباهی می آورد و من با آن که به همه ی شما اطمینان تعهد به اسلام دارم، از تذکری که برای مؤمنان نفع دارد باید غفلت نکنم، چنانچه از نصیحت به حکومت های همجوار و منطقه دریغ ندارم و آنان می دانند امروز با فتح خرمشهر مظلوم، دولت و ملت پیروزمند ما از موضع قدرت سخن می گویند و من به پیروی از آنان به شما اطمینان می دهم که اگر از اطاعت بی چون و چرای امریکا و بستگان آن دست بردارید و با ما به حکم اسلام و قرآن کریم رفتار کنید، از ما جز خیر و پشتیبانی نخواهید دید و شما بدانید آن قدر که ابرقدرت ها از صدام این نوکر چشم و گوش بسته پشتیبانی کردند، از شماها که قدرت های کوچک و حکومت های ضعیف هستید، پشتیبانی نمی کنند و شما عاقبت این جنایتکار و هم قطار جنایتکارش شاه مخلوع را به عیان دیده اید.

 

قدرت های بزرگ پیش از آن که از شما استفاده نمایند، از شما طرفداری نمی کنند و شماها را برای منافع خویش به هلاکت می کشند و من نصحیت برادرانه به شما می کنم که کاری نکنید که قرآن کریم برای برخورد با شما تکلیف نماید و ما به حکم خدا با شما رفتار کنیم، و یقین بدانید که امثال حسنی مبارک مصری و حسین اردنی و دیگر هم جنایتکاران آنان برای شما نفعی ندارند و دین و دنیای شما را تباه می کنند و اگر با نشست های خود بخواهید «طرح کمپ دیوید» یا فهد را که مرده اند، زنده کنید – که ما خطر بزرگ برای کشورهای اسلامی خصوصاً حرمین شریفین می دانیم – اسلام به ما اجازه سکوت نمی دهد و این جانب در پیشگاه مقدس خداوند تکلیف الهی خود را ادا نمودم، اکنون دست تضرع و دعا به سوی خالق یکتا بلند کرده و برای قوای مسلح اسلام و فداکاران قرآن کریم و میهن عزیز ایران دعا می کنم و سلامت و سعادت و پیروزی آنان را خواستار هستم. سلام و درود بی پایان بر فرماندهان قوای مسلح و بر رزمندگان فداکار و بر ملت دلیر ایران عزیز و سرشار از شادی ها.

 

والسلام علی عباد الله الصالحین
روح الله الموسوی الخمینی
سوم خرداد ماه ۱۳۶۱

 

نکاتی خواندنی درباره نبرد خرمشهر

عراق پیش از حمله متجاوزانه به خاک ایران، نقشه هایی در کتابهای درسی مدارس چاپ کرده بود که از خوزستان ایران را به عنوان “عربستان” نام برده، به جای آبادان نوشته شده بود “عبادان”، به جای خرمشهر “محمره” بجای سوسنگرد “خفاجیه”، و به جای اهواز “الاحواز”مهر ماه سال ۵۹ هنگامی که ارتش تا دندان مسلح عراق در برابر تعداد کمی از رزمندگان محلی مستقر در خرمشهر زمینگیر شد و ۴۵ روز تلفات داد تا بتواند شهر را بگیرد، در توجیه مقاومت سپاه و نیروهای مردمی در خرمشهر، رادیو عراق برای اینکه بر این افتضاح عظیم ارتش عراق سرپوش بگذارد، اعلام کرد “مقاومت نیروها در خرمشهر، در اثر ترس از جوخه های اعدامی است که به منظور اعدام افراد فراری از جبهه، در پشت سر نیروهای ایرانی تشکیل شده است.”

 

- عراق برای اشغال خرمشهر در پاییز سال ۱۳۵۹، که فقط دهها تن از بچه های سپاه و بسیج و مردم محلی با کمترین سلاح و مهمات در آن بودند، ۴۵ روز پشت دروازه های خرمشهر جنگید و تلفات داد.

 

در عملیات “بیت المقدس”- اردیبهشت/خرداد سال ۱۳۶۱- که منجر به آزادسازی شهر خرمشهر و مناطق وسیعی از جنوب کشور شد، ارتش عراق با بجای گذاردن ۱۶ هزار کشته و زخمی و ۱۹ هزار اسیر، مجبور به فرار شد.

 

- در عملیات “بیت المقدس” ۵۴۰۰ کیلومتر مربع از اراضی جمهوری اسلامی از جمله مراکز مهمی چون شهر خرمشهر، هویزه، و پادگان حمید، طی ۲۵ روز نبرد سخت توسط رزمندگان اسلام از اشغال دشمن آزاد شد.

 

- خرداد سال ۶۱ رزمندگان اسلام فقط در یک روز و نیم نبرد در خرمشهر، که دهها هزار سرباز عراقی مجهز به پیشرفته ترین سلاحها، تانکها و تجهیزات در آنجا مستقر بودند، این شهر را آزاد کردند.

 

- در عملیات بزرگ فتح المبین، تبلیغات عراق از “تار و مار شدن ۱۲ لشکر ایران”، در حملات موفق عراق و “به کنترل گرفتن اوضاع جبهه های شوش و دزفول” سخن گفت، و در عملیات بیت المقدس که به آزادسازی خرمشهر انجامید، عراق از “وارد آوردن خسارات سنگین به نفرات و تجهیزات ایرانیها” و “سرکوب نیروهای ایرانی و به اسارت گرفتن آنها” سخن به میان آورد.

 

- عراق در سال ۶۱ سنگین ترین ضربه ها را از ایران خورد که عمده آن فتح خرمشهر بود. در آن سال، رژیم متجاوز صدام، هر لحظه کار خود را تمام شده می دانست ولی با کمکهای تسلیحاتی و مالی کشورهای غربی از جمله آمریکا این ضعف را جبران کرد. صدام، در مراسم اعطای نشان به “حمید شعبان” فرمانده نیروی هوایی عراق، در این باره گفته است:

 

- سال ۱۹۸۲م (۱۳۶۱) برای ما سال خیلی دشواری بود. در آن سال از محمره(خرمشهر) عقب نشینی کردیم و از بوق و کرناهای ایران، آهنگ اشغال بصره و اشغال سرزمینهای عراق شنیده می شد. با وجود همه اینها، تصمیم گرفتیم فقط از بغداد دفاع کنیم، چون با خود گفتیم باید به فکر آن لحظه بود که سربازان ایرانی به پیش می تازند و به سوی بغداد می آیند. از این رو، گارد ریاست جمهوری را فقط برای دفاع از بغداد بسیج و آماده کردیم. بنا داشتیم گارد ریاست جمهوری را در اطراف شهر بغداد مستقر کنیم تا بتواند در خارج از پایتخت همراه با پرسنل دیگر ارتش با دشمن پیکار کند.

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:34 AM ] [ احمد ]
نظرات 0

 

 

سخنانی کوتاه از حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری در مورد خرمشهر

 

 

سخنان حضرت امام (ره) در مورد خرمشهر:

- فتح خرمشهر فتح خاك نيست، فتح ارزشهاي اسلامي است.
- خرمشهر شهر لاله هاي خونين است.
- خرمشهر را خدا آزاد كرد .
- فتح خرمشهر يك مسئله عادي نيست، بلكه ما فوق طبيعت است.
- هماهنگي ارتش و سپاه و بسيج در صحنه پيكار پشت سپاهيان كفر را شكست.
- همه در ميدان نبرد تجربه كرده اند كه معنويت و ايمان چقدر در ييروزي ها موثر است. در حماسه دفاع مقدس، متجاوزاني كه بخود وعده فتح سه روزه خوزستان و سقوط تهران را داده بودند به باتلاق مرگ و هلاكت فرو رفتند.
- واقعاً ارتش و نيروهاي سپاهي و بسيجي ها مظلومانه و با كمترين امكانات جنگيدند.
- هزاران بار مباركباد بر شما عزيزان و نور چشمان اسلام اين فتح و نصر عظيم.
- سپاس بي حد بر خداوند قادر كه رزمندگان متعهد و فداكار را مورد عنايت و حمايت خويش قرار داد.
- سپاس بي حد بر خداوند قادر كه نصر بزرگ خود رانصيب ما فرمود.
- دست قدرت حق از آستين فرزندان اسلام و قواي سلحشور مسلح بيرون آمد.
- خداوند نداي الله اكبر را در خرمشهر عزيز طنين انداز كرد.
- خداوند پرچم پر افتخار لاا له الاالله را بر فراز آن شهر خرم كه با دست پليد جنايتكاران به خون كشيده شده و خونين شهر نام گرفت به اهتزاز در آورد .
- در جنگ پيروزي از آن ملت ما گرديد و دشمنان در تحميل آن همه خسارات چيزي بدست نياوردند.
- اين پيروزيهاي معجزه آسا، بي شك از ادعيه مباركه حضرت بقيه الله صلوات اله عليه بوده و هست.
- ما در جنگ ابهت دو ابر قدرت شرق وغرب را شكستيم.
- ستاره درخشنده اين پيروزيها تا نفح صور بر تارك تاريخ نور افشاني خواهد كرد.
- هشيار باشيد كه پيروزيها هر چند عظيم و حيرت انگيز شمارا از ياد خداوند كه نصر وفتح در دست اوست غافل نكند.
- شما رزمندگان اسلام تاريخ را با عظمت خود زرين و افتخار آميز كرديد.
- بازوي قوي و قلب مطمئن  و عشق به لقا الله است كه پيروزي مي آورد.
- خدا وعده كرده است اگر نصرت دهيد اورا شما را پيروز كند.
- همه ابر قدرت ها از قدرت شما رزمندگان اسلام لرزيده اند.
- بار الهی جوانان رزمنده ايران فتح را از تو مي دانند و بقدرت خويش مغرور نيستند.
- گوئي دست مبارك علي بن ابيطالب در روز خندق از آستين پر عظمت لشكريان ما بيرون آمده است.
- اينجانب از دور دست و بازوي قدرتمند شما را كه دست خداوند بالاي آن است ميبوسم و به اين بوسه افتخار مي كنم.
- آفرين بر شما كه ميهن خود را بر بال ملائكه الله نشانديد و در ميان ملل جهان سر افراز نموديد.
- درود بر شما و همه آنكه براي اسلام و كشور عزيز حماسه مي آفرينند.
- مبارك باد بر كشور عزيز ايران و بر ملت شريف رزمندگاني چنين قدرتمند و عاشقاني چنين محو جهان ازلي.

بيانات مقام معظم رهبري حضرت خامنه اي در مورد فتح خرمشهر :

- فتوحات ما در ميادين جنگ از جمله آزادي خرمشهر با تقوي امكان پذير شد.
- روز آزادي خرمشهر را بعنوان يك ياد بود و افتخار ملي و ميهني بايد گرامي داشت.
- براي شما فرزندان صالح اسلام مايه سر بلندي و افتخار است كه در نبرد خونين اسلام با كفر حضوري با همه وجود داشتيد.
- شما جوانان عزيز امروز شاهد تحقيق وعده الهي يعني پيروزي اسلام بر همه كفر ميباشيد.
- ملت بزرگ ايران بخاطر صبر و ايمان به پيروزي دست يافت.
- تاريخ و آينده گزارش كار و تلاش هاي رزمندگان را هميشه درخود حفظ خواهد كرد .
- بايد از حماسه هاي بجا مانده از جنگ براي جاري كردن اين روحيه در امتداد تاريخ استفاده شود.
- فداكاري رزمندگان و جانبازان و آزادگان و ملت بزرگ ايران از مكتب عاشوراي حسيني نشأت گرفته است.
- هنرمندان بايد با هنر الهام گرفته از پيشوايان دين شكوه هشت سال دفاع مقدس را جاودانه سازند.
- آنچه در 8 سال جنگ اتفاق افتاد بيان كننده روحيه مقاومت و فداكاري و اخلاص ملت پر افتخار ايران در عرصه هاي مقاومت بوده است

 

 

احمداسماعیلی کریزی


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:33 AM ] [ احمد ]
نظرات 0
کد خبر: ۲۱۷۲۹۱
تاریخ انتشار: ۰۳ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۳
ا
 
فتح خرمشهر در بیانات مقام‌ معظم رهبری؛

خاطره رهبر انقلاب از روز فتح خرمشهر/ دلایل ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر  

سوم خرداد ماه یک روز فراموش نشدنى است. پیوندى هم بین سوم خرداد و فتح خرمشهر با شخصیت امام بزرگوار وجود دارد. روزى که امام فرمودند خرمشهر باید آزاد شودفاصله‌ بین آزادى خرمشهر و وضعیتى که آن روز ما آن‌جا داشتیم، یک فاصله‌ ناپیمودنى بود.

به گزارش مشرق،به مناسبت فرارسیدن سالروز آزادسازی خرمشهر از چنگ رژیم بعث عراق، بخش‌هایی از بیانات مقام معظم رهبری در تاریخ‌های مختلف که به بیان سخن در مورد این فتح و ظفر عظیم تاریخ ایران و انقلاب اسلامی پرداخته‌اند به نقل از پایگاه دفتر حفظ و نشر آثار ایشان در ادامه می آید.

بیانات در دیدار اعضاى ستاد بزرگداشت چهاردهمین سالگرد رحلت حضرت امام خمینى رضوان‌الله‌تعالی‌علیه (1382/3/3):

امروز سوم خرداد ماه، یک روز فراموش نشدنى است. پیوندى هم بین سوم خرداد و فتح خرمشهر با شخصیت امام بزرگوار وجود دارد. روزى که امام فرمودند خرمشهر باید آزاد شود، بنده در همان نواحى بودم؛ شاید بعضى از شما هم در آن‌جا بودید. فاصله‌ بین آزادى خرمشهر و وضعیتى که آن روز ما آن‌جا داشتیم، یک فاصله‌ ناپیمودنى بود. دشمن به منطقه‌ى غرب اهواز و شمال غربى و جنوب غربى آمده بود؛ تمام منطقه را از نیروها و لشکرهاى زُبده‌اش پُر کرده و محکم در زمین فرو رفته بود؛ نمى‌شد او را تکان داد. از کارون هم عبور کرده و نیم دایره‌ نسبتاً کاملى را درست کرده بود؛ به‌طورى که افراد ما وقتى مى‌خواستند از اهواز به طرف آبادان بروند - که آبادان آن وقت دست دشمن نبود و مى‌شد رفت - از جاده‌ى معمولى نمى‌شد بروند؛ از جاده‌ غیرمعمول هم که آن طرف رودخانه بود، نمى‌شد بروند؛ از جاده‌ى ماهشهر هم نمى‌شد بروند؛ باید مسیر مثلّثى را طى مى‌کردند تا به خرمشهر بروند! از داخل دریا با «لنج»،مسافتى مى‌رفتند و خود را به نقطه‌اى از جزیره‌ى آبادان مى‌رساندند و آن‌جا پیاده مى‌شدند. در این شرایط، نیروهاى ما معدود بودند و تیپ زرهى ما که حدّاقل باید صدوپنجاه دستگاه تانک مى‌داشت، حدود بیست دستگاه تانک داشت. بچه‌هاى سپاه و بقیه‌ى نیروهاى داوطلب هم وقتى به آن‌جا مى‌آمدند، با زحمت زیاد، بنده را ببین، مرحوم «چمران» را ببین، این طرف بدو، آن طرف بدو، تا دو سه دستگاه خمپاره‌انداز به دست مى‌آوردند و از آنها استفاده مى‌کردند.

همیشه حمله کردن سخت‌تر از دفاع کردن است. اگر نیرویى بخواهد حمله کند، بر اساس روشهاى نظامى، توان آن باید سه برابر نیرویى باشد که مورد حمله قرار مى‌گیرد. ما باید سه برابر نیروهاى عراقى توان و نیرو مى‌داشتیم تا مى‌توانستیم حمله کنیم و خرمشهرِ خودمان را از دست آنها نجات دهیم. آن موقع نیروى ما اصلاً قابل مقایسه با آنها نبود؛ یک برابر، نیم برابر و یک سومِ برابر هم نبود. در این شرایط، امام گفتند خرمشهر باید آزاد شود. این به نظر من حقیقت عجیبى را در خودش دارد که باید روى آن فکر و تدقیق و مطالعه کرد؛ با گفتن و تشریح زبانى هم به‌دست نمى‌آید. چقدر اعتماد به نفس، توکّل، عزم راسخ و جدّ در تصمیم و امید و خوشبینى به نیروهاى پنهانى که ما آنها را کشف نکردیم، باید در آن دل بزرگ و نورانى به نور الهى و نور ایمانِ حقیقى متمرکز باشد تا آن‌طور قرص و محکم بگویند خرمشهر باید آزاد شود. امام نمى‌گفتند که حرفشان تحقّق پیدا نکند. انسان حرفى را که بداند زمین مى‌افتد، به زبان نمى‌آورد؛ آن هم به این قرصى. مى‌گفتند و مى‌دانستند این حرف زمین نخواهد افتاد و زمین نیفتاد و تحقّق پیدا کرد و خرمشهر آزاد شد.

شاید بعضى از شما داخل آن جریان بودید، اما بنده از نزدیکتر شاهد بودم نیرویى که باید خرمشهر را آزاد مى‌کرد، به وسیله‌ى چه عوامل و چه ابزارها و چه امکانات و چه کانون عظیمى از ایمان و تصمیم شکل گرفت و همین نیرو رفت مثل گلوله‌اى به سینه‌ى دشمن خورد و آن حادثه‌ى عجیب را به‌وجود آورد؛ که وقتى ما خرمشهر را گرفتیم، ورق برگشت و دنیا عوض شد. قبل از آن هم میانجیها مى‌آمدند و مى‌رفتند؛ اما بعد از پیروزى در خرمشهر، اوّلین دسته از میانجیها وقتى به ایران آمدند، طور دیگرى حرف مى‌زدند و اصلاً سبک حرف زدنشان با گذشته فرق کرده بود. یکى از همین آقایان که رئیس جمهور یک کشور آفریقایى و جزو شخصیتهاى برجسته‌ى سیاسى آفریقا و بلکه دنیا محسوب مى‌شد، خصوصى به من گفت شما با پیروزى در خرمشهر، معادله‌ها را عوض کردید و امروز دنیا به شما به چشم دیگرى نگاه مى‌کند.

***

بیانات -به عنوان رییس جمهوری و رییس شورای عالی دفاع وقت کشور- در گفتگو با خبرنگار صداوسیما و در تاریخ 1365/6/29 که به دلایل ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر را مطرح شده است:

سوال: آقاى خامنه‌اى سؤالى که مى‌شود مطرح کرد مسأله‌ى دفاعى بودن جنگ است. ما از ابتداى جنگ و شروع تجاوز عراق اعلام کردیم که در حال دفاع هستیم و بعد از این‌که وارد خاک عراق هم شدیم این مسأله را عنوان مى‌کنیم که باز جنگ ما یک جنگ دفاعى است. شما این مسأله را چگونه تعبیر مى‌کنید؟

بسم‌اللَّه‌الرّحمن‌الرّحیم
جنگ ما از آغاز به صورت دفاع شروع شد و تا این ساعت هم ما در حال دفاع هستیم. علت هم این است که حتى ورود ما به خاک عراق، در ادامه‌ى دفاع مقدس ماست. البته دشمن طبعاً مایل است که هنگامى که مى‌تواند و احساس قدرت مى‌کند، وارد مرزهاى ما بشود، تا هر وقتى که مى‌تواند در آن‌جا بماند، ویرانگرى بکند، تخریب بکند، افراد نظامى و غیرنظامى را به قتل برساند، زندگى را ناامن بکند، هر وقت هم که تاب نیاورد و نتوانست بماند، برگردد و داخل مرزهاى خودش بشود و ما هم با فداکارى و با توانائى مردم، وقتى که توانستیم او را از مرزها بیرون برانیم، لب مرز بایستیم که نبادا وارد خاک دشمن بشویم و به حریم دشمن نبادا که قدم بگذاریم، این میل دشمن است.

اما عقل و منطق انسانى، همچنین احکام اسلامى به ما اجازه‌ این را نمى‌دهند. ما دشمن را باید ببینیم که چگونه دشمنى است. یک وقت دشمنى است که آمده براى گرفتن یک تپه، تصرف یک رودخانه، یک موذى‌گرى مرزى، بعد هم سرکوب مى‌شود برمى‌گردد سرجایش و قضیه تمام مى‌شود. این‌جا البته بعد از آنى که دشمن را ما راندیم مسأله تمام شده است. لکن یک وقت دشمن بناى بر قلدرى و زورگوئى دارد. مسأله‌ى او با بیرون رفتن از مرزها، آن هم با قدرت‌نمائى نیروهاى اسلامى و فداکاریهاى فراوان حل شده و تمام شده نیست. دشمن خیلى این را مغتنم مى‌شمارد که وقتى قصد تجاوز دارد و وارد خاک مى‌شود، تا جایى که مى‌تواند بماند، بعد هم که رفت بیرون، ما لب مرزها بایستیم او تجدید قواى خودش بکند و هنگامى که باز لازم دانست و مصلحت دانست برگردد، تجاوز خودش را آغاز کند.

من یک وقتى یک مثالى زدم، گفتم که دزدى، متجاوزى، وارد خانه‌ى شما مى‌شود، وارد مزرعه‌ى شما مى‌شود و ویران مى‌کند، نابود مى‌کند، مى‌دزدد، مى‌کشد. اگر تحمل کردید که مى‌ماند، اگر تحمل نکردید و با فشار و زور و قدرت‌نمائى او را بیرون کردید، هیچکس به شما نمى‌گوید که شما از خانه‌ات دیگر پا بیرون نگذار، پا توى مزرعه‌ى او یا خانه‌ى او نگذار که این تجاوز به حریم اوست. نه، عقل به شما حکم مى‌کند که بروید گریبان این دشمن را بگیرید، گلوى او را بفشارید و اولاً: از او بپرسید چرا این کار را کرده و مجازاتش کنید به این کار و ثانیاً: حقتان را بگیرید، آنچه که تضییع شده از او باز پس بگیرید. این یک حکم عقلى است. این چیزى نیست که این را ما ابداع کرده باشیم. همه‌ى انسانها و همه‌ى فطرتهاى سالم همین جور فکر مى‌کنند.

اصولاً وارد شدن به حریم خاک دیگران دو نوع است: یک نوع این است که از روى تجاوز، به قصد تصرف و براى زورگوئى است؛ این تهاجم است، این تجاوز است. همان‌طور که عراق وارد خاک ما شد. دلیلى براى این کار نداشت. یک بهانه‌هایى همان اوّل ذکر کردند، اما حتى خودشان هم کاملاً واقف بودند و مى‌دانستند که اینها بهانه است. دنیا هم این را فهمید. لذا بود که همه‌ى کسانى که توى مسأله جنگ وارد شدند، تا امروز هم بما مى‌گویند، از اوائل هم به ما گفتند که ما مى‌دانیم متجاوز کى است، این تجاوز است. یکجور وارد شدن به خاک دشمن هست که براى استنقاذ حق است، براى گوشمال دادن به متجاوز است، براى حفظ امنیت است. براى تأمین مرزها از حوادث مشابه بعدى از سوى همین دشمن هست، این را نمى‌شود گفت تجاوز.

بنابراین ما، تا وقتى که در پشت مرزهاى خودمان مى‌جنگیدیم که روشن بود داشتیم دفاع مى‌کردیم از خاک خودمان. آن وقتى هم که وارد خاک عراق شدیم، باز به دنباله‌ى همین مسأله است. ما مجازات متجاوز و گوشمال دادن به متجاوز را یکى از هدفهاى ادامه‌ى جنگ ذکر کردیم و همین هم هست. البته این را هم باید بگویم که هنوز در مرزهاى ما، همه‌ى مناطق از دشمن پاکسازى نشده است. ما هنوز مناطقى را داریم که از جمله نفت‌شهر و بخشى از مراکز دیگر مرزىِ ما که هنوز در اختیار دشمن هست و ما ادامه‌ى جنگمان ولو براى پس گرفتن اینها هم که باشد، یک عمل دفاعى است. اما وقتى اینها را هم پس بگیریم، ما دنبال کردن دشمن و رفتن داخل اعماق خاک او براى گوشمال دادن او، این را همه، دفاع از خود و مجازات متجاوز مى‌شناسند. بنابراین دفاعى بودن این جنگ یک چیز واضحى است.

البته ما این را گفتیم بارها و همه هم این را قبول کردند از ما که ما قصد ماندن در این مناطق تصرف شده‌ى از عراق را نداریم. نه فاو، نه جزیره و نه هیچ نقطه‌ى دیگر، نقاطى نیست که ما اینها را براى خودمان و جزء خاک خودمان دانسته باشیم. نه اینها مال عراق است، مال مردم عراق است، مال هر رژیم صالحى است که بعدها بر سر کار بیاید در عراق. فعلاً حرکت ما، حرکتى است که در دفاع از امنیت ما و در دفاع از آرامش و صلحى است که براى زندگى دو همسایه که ما و عراق باشیم، ضرورى و لازم است.

***

بیانات در خطبه‌‌هاى نمازجمعه 1382/01/22 در بزرگداشت شهدای خرمشهر:

من مایلم این‌جا یادى از «محمّد جهان‌آرا» شهید عزیزِ خرمشهر و شهدایى که در خرمشهرِ مظلوم آن‌طور مقاومت کردند بکنم. آن‌روزها بنده در اهواز از نزدیک شاهد قضایا بودم. خرمشهر در واقع هیچ نیروى مسلّحى نداشت؛ نه که صدوبیست هزار نداشت بلکه ده هزار، پنج هزار هم نداشت. چند تانک تعمیرىِ از کار افتاده را مرحوم شهید «اقارب‌پرست» - که افسر ارتشى بسیار متعهّدى بود - از خسروآباد به خرمشهر آورده بود، تعمیر کرد. (البته این مال بعد است. در قسمت اصلىِ خرمشهر که نیرویى نبود). محمّد جهان‌آرا و دیگر جوانان ما در مقابل نیروهاى مهاجم عراقى - یک لشکر مجهّز زرهى عراقى با یک تیپ نیروى مخصوص و با نود قبضه توپ که شب و روز روى خرمشهر مى‌بارید - سى و پنج روز مقاومت کردند. همان‌طور که روى بغداد موشک مى‌زدند، خمپاره‌ها و توپ‌هاى سنگین در خرمشهر روى خانه‌هاى مردم مرتّب مى‌باریدند. با این‌حال جوانان ما سى و پنج روز مقاومت کردند؛ اما بغداد سه روزه تسلیم شد! ملت ایران! به این جوانان و رزمندگانتان افتخار کنید. بعد هم که مى‌خواستند خرمشهر را تحویل بگیرند، دوباره سپاه و ارتش و بسیج با نیرویى به‌مراتب کمتر از نیروى عراقى رفتند خرمشهر را محاصره کردند و حدود پانزده هزار اسیر در یکى دو روز از عراقی‌ها گرفتند.


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:31 AM ] [ احمد ]
نظرات 0
   
 
 
ارتش در کلام امام راحل

- ملت و ارتش از هم جدايي ندارند.

 

- ارتش ما از ماست و ما از ارتش.

 

- ارتش ما ضامن استقلال كشور ماست.

 

- ارتش ما پشتوانه ملت ماست.

 

- همان طوري كه ملت بدون ارتش نمي تواند ادامه زندگي بدهد، ارتش هم بدون ملت نمي تواند ادامه زندگي بدهد.

 

- افتخار و آفرين بر ارتشي كه در اوج تصميم جاودانه خود، حصار تعبّد طاغوت را شكست.

 

- در ايران نيز كه اين معجزه عصر به دست ملت انجام گرفت، قواي مسلح متعهد و فرماندهان پاك و ميهن دوست سهم بسزايي داشتند.

 

- درود بر تمام نيروهاي مسلح و متعهد اسلامي، كه با گرايش به انقلاب مقدس ايران و[به] پشتوانه ملت عزيز، كاخ ستمگري را واژگون كردند.

 

- ارتش وقتي مي تواند استقلال و غرور خودش را حفظ كند كه ببيند خودش هست، نه اين كه از خارج يك كسي بيايد و مستشاراني بيايند و بخواهند او را اداره كنند.

 

- ارتش اساس يك مملكت است، حافظ يك مملكت است و اگر ارتش، اسلامي و فكرش اسلامي بشود، مملكت را به كمال مطلوب مي رساند.

 

- اگر سلسله مراتب حفظ نشود ارتش رو به ضعف مي رود، و اگر _ خداي نخواسته _ ارتش ما رو به ضعف برود كشور ضعيف خواهد شد.

 

- اگر ارتش اصلاح بشود استقلال كشور حفظ مي شود، و اگر _ خداي نخواسته _ در ارتش يك فسادي باشد استقلال كشور به خطر مي افتد.

 

- ارتش اساس و ركن استقلال يك كشور است.

 

منبع: سایت امام خمینی(ره)

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:29 AM ] [ احمد ]
نظرات 0
گزیده‌ی سخنان حضرت امام خمینی(ره) در مورد شهید، شهادت

 

- من شهادت در راه حق و اهداف الهی را افتخار جاودانی می‌دانم.

- حسین بن علی(ع) در راه اسلام شهید شد. ما باکی از شهادت نداریم، ما باکی از کشته دادن نداریم.

- شهادت عزت شماست.

 

 

 

- قوت ایمان در ملت ما طوری بود که شهادت را سعادت می‌دانستند و دنبال شهادت بودند.

- ملت ما عاشق شهادت بود با عشق به شهادت پیش رفت این نهضت.

- رمز پیروزی نهضت، وحدت کلمه و اتکال به خدا و استقبال از شهادت بود.

- سربازان ما شهادت را سعادت می‌دانند و برای این سعادت، کوشش می‌کنند.

- فداکاری ملت ما برای اسلام، و شهادت را فوز عظیم دانستن، رمز پیروزی بود.

- این مکتب اسلام است که شهادت را زندگی می‌داند.

- اسلام از روز اول که ظهور پیدا کرد با شهادت، این دین حنیف را ترویج کرد.

- ما هم مفتخریم به اینکه در راه اسلام و در راه هدفمان، شهید بدهیم.

- شهادت حضرت سیدالشهدا(ع) مکتب را زنده کرد.

- شهادت، ارثی است که از اولیای ما به ما می‌رسد.

- شهادت، فخر اولیا بوده است و فخر ما.

- ملتی که شهادت را آرزو دارد، پیروز است.

- شهادت عزت و حیات ابدی است.

- روحیه‌ی شهادت‌طلبی، رحمت و امانتی الهی است.

- این حس شهادت خواهی، فداکاری بود که یک ملتی که هیچ نداشت بر طاغوت غلبه پیدا کرد.

- شهادت یک هدیه‌ای است از جانب خدای تبارک و تعالی برای آن کسانی که لایق هستند.

- ملت ما شهادت را برای خود سعادت و شرف می‌داند.

- اولیای خدا،(ع) شهادت را یکی از دیگری به ارث می‌بردند.

- جوانان ما، مرد شهادت و شهامتند.

- گوارا باد شرب شهادت بر شهدای انقلاب اسلامی.

- این قدرت خدای تبارک و تعالی است که جوانهای ما را عاشق شهادت کرده است.

- ما در راه اسلام- این هدف مقدس- از شهادت نور چشمانمان هراس نداریم و سند ما پدران و مادران شهدای عزیزمان است.

- همین شهادت‌ها، پیروزی اسلام را بیمه می‌کند.

- همین شهادت‌هاست که دشمن شما را رسوا می‌کند در دنیا.

- ملتی که برای شهادت ایستاده است، مشکلات در او اثر ندارد.

- یک کشوری که همه بیدار و همه مستعد برای شهادت هستند، اینها را از چه می‌ترسانند!؟

- شکستن فرهنگ شرق و غرب، بی شهادت میسر نیست.

- شهادت در راه خداوند چیزی نیست که بتوان آن را با سنجش‌های بشری و انگیزه‌های عادی ارزیابی کرد.

- خون شهیدان ما، امتداد خون پاک شهیدان کربلاست.

- اکنون اسلام به این شهیدان و شهید پروران افتخار می‌کند.

- شهیدان، دین خود را به اسلام و ملت شریف ایران ادا نموده‌اند.

- شما و شهیدان این ملت و بستگان شما و بازماندگان شهدا در محضر خدا با یک سند ثبت شده وارد می‌شوید.

- در امور فرهنگی فرزندان عزیزم- این یادگاران شهیدان و معلولین و مفقودین و اسرا- دقت بیشتر نمایید.

- کدام تحولی بالاتر از این که پدران و مادران و همسران شهیدان ما از فراق عزیزان خود شکوه نمی‌کنند، ولی غبطه و حسرت دوری از قافله‌ی شهدا را بر زبان دارند.

- خون شهیدان، انقلاب و اسلام را بیمه کرده است.

- خون شهیدان برای ابد، درس مقاومت به جهانیان داده است.

- این ملت‌های و آیندگان هستند که به راه شهیدان، اقتدا خواهند نمود.

- همین تربت پاک شهیدان است که تا قیامت، مزار عاشقان و عارفان و دل سوختگان و دارالشفای آزادگان خواهد بود.

- خوشا به حال آنان که با شهادت رفتند.

- خوشا به حال آنان که در این قافله‌ی نور، جان و سر باختند.

- شما خانواده‌های شهدا، چشم و چراغ این ملتید.

- نگذارید پیش کسوتان شهادت و خون در پیچ و خم زندگی روزمره‌ی خود به فراموشی سپرده شوند.

- در قاموس شهادت، واژه‌ی وحشت نیست.

- خط سرخ شهادت، خط آل محمد(ص) و علی(ع) است و این افتخار از خاندان نبوت و ولایت به ذریه‌ی طیبه‌ی آن بزرگواران و به پیروان خط آنان به ارث رسیده است.

- هان ای شهیدان! در جوار رحمت حق تعالی آسوده خاطر باشید که ملت شما پیروزی شما را از دست نخواهد داد.

- لازمه‌ی یک انقلاب، شهادت و مهیا بودن برای شهادت است.

- ما خاکیان محجوب، یا افلاکیان، چه دانیم که این، «اِرتزاقِ عند رَبِّ الشُّهدا» چی است؟

- گریه کردن بر شهید، زنده نگه داشتن نهضت است.

- من شهادت در راه حق و اهداف الهی را افتخار جاودانی می‌دانم.

- عزاداری کردن برای شهیدی که همه چیز در راه اسلام داد، یک مسأله‌ای است که در پیشبرد انقلاب، اثر به سزا دارد.

- شهادت، فخر اولیا بوده است و فخر ما.

- شهادت، رمز پیروزی است.

- ملتی که شهادت را آرزو دارد، پیروز است.

- شما چه در دنیا پیروز بشوید یا به شهادت برسید، پیروزمندید.

- شهادت برای ما، فیض عظیمی است.

- ملتی که شهادت، برای او سعادت است، پیروز است.

- ملت ما خون داده است تا جمهوری اسلامی، وجود پیدا کند.

- آنها که شهید شدند به خدمت خودشان و سعادت خودشان و به اجر خودشان رسیدند.

- شهادت در راه خداوند، چیزی نیست که بتوان آن را با سنجش‌های بشری و انگیزه‌های مادی، ارزیابی کرد.

- گوارا باد بر شهیدان، لذت انس و هم جواری‌شان با انبیای عظام و اولیای کرام و شهدای صدر اسلام، و گوارا باد بر آنان، نعمت رضایت حق که «رضوانٌ من الله اکبرُ».

- شهدای انقلاب بزرگ، چون شهدای صدر اسلام، در پیشگاه مقدس ربوبی، ارزشمند و مورد عنایت حق تعالی و اولیای اسلام ارزشمند خواهند بود.

- هر چه انقلاب اسلامی دارد، از برکت مجاهدت شهدا و ایثارگران است.

- شما خانواده‌های شهدا، با شهادت افتخار آفرینان این مرز و بوم، به جهان فهماندید که از همه‌ی عزیزان در راه اسلام خواهید گذشت.

- شما(خانواده‌های شهدا) چشم و چراغ این ملتید.

- خانواده‌های شهدا و اسرا و مفقودین و جانبازان، خود حافظ و نگهبان ارزش شهادت و ایثار بوده‌اند و بعد از این نیز- به یاری خدا- پاسدار آن خواهند بود.

- شما خانواده‌های شهدا و معلولین و مجروحین، نشان دادید که هرگز اجازه نمی‌دهید استعمار بر مقدرات این کشور، سایه افکند.

- قبور شهدا و اجساد و ابدان معلولان، زبان گویایی است که به عظمت روح جاوید آنان، شهادت می‌دهد.

- کارنامه‌ی نورانی شهادت و جانبازی عزیزان شما، گواه صادقی بر کسب بالاترین امتیازات و مدارج تحصیلی و معنوی آنان است که با مهر رضایت خدا، امضا شده است و کارنامه‌ی شما در گروه تلاش و مجاهدت شماست.

- مبادا یک وقتی یک کلمه‌ی درشتی گفته بشود به این بازماندگان شهدا یا به این معلولین.

- تمام شهادت‌ها و ایثارگری‌ها برای تحقق اسلام عزیز بود.

- شما با ایثار فرزندان و جوانان و عزیزان خویش به همه نشان دادید که توطئه‌های داخل و خارج نخواهد توانست بر این ملت مصمم، پیروز شود.

- این ملت بزرگ ایران است که با قامتی استوار بر بام بلند شهادت و ایثار ایستاده است.

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:28 AM ] [ احمد ]
نظرات 0

 

پيام‌ حضرت‌ امام(ره) به‌ مناسبت‌ آزادي‌ خرمشهر

با فتح‌ خرمشهر، تاريخ‌ ورق‌ خورد و دنيا تغيير حالت‌ داد و اركان‌ تفكر استعماري‌ و قدرتهاي‌ جهاني‌ كه‌ تا آن‌ روز، نيروي‌ عظيم‌ انقلاب‌ و حركت‌ عميق‌ اسلامي‌ و مردم‌ ما را باور نداشتند، متزلزل‌ شد. گلهاي‌ سرخ‌ اسلام‌ از خط‌ آتش‌ كفر گذشته، از آب‌ اروند وضو ساخته‌ و بر خاك‌ خونين‌ شهر در پيشگاه‌ با عظمت‌ الهي‌ سر به‌ سجده‌ فرود آوردند.

* بخشي‌ از بيانات‌ امام(ره) در جمع‌ مردم‌ مرزنشين‌ كشور 8/7/58  *
پيام‌ حضرت‌ امام(ره) به‌ مناسبت‌ آزادي‌ خرمشهر30/3/61
بسم‌ الله‌ الرحمن‌ الرحيم‌
با تشكر از تلگرافي‌ كه‌ در فتح‌ خرمشهر به‌ اينجانب‌ شده‌ است، سپاس‌ بي‌ حد بر خداوند قادر كه‌ كشوراسلامي‌ و رزمندگان‌ متعهد و فداكار آن‌ را مورد عنايت‌ و حمايت‌ خويش‌ قرارداد و نصر بزرگ‌ خود را نصيب‌ ما فرمود.اينجانب‌ بايقين‌ به‌ آنكه‌ "ما النصرالا من‌ عندالله"از فرزندان‌ اسلام‌ و قواي‌ سلحشور مسلح‌ كه‌ دست‌ قدرت‌ حق‌ از آستين‌ آنان‌ بيرون‌ آمد و كشور بقيه‌الله‌ الاعظم‌ ارواحنا لمقدمه‌ الفدا از چنگ‌ گرگان‌ آدمخوار، كه‌ آلتهايي‌ در دست‌ ابرقدرتان‌ خصوصا آمريكاي‌ جهانخوارند، بيرون‌ آورد و نداي‌ الله‌ اكبر را در خرمشهر عزيز طنين‌انداز كرد و پرچم‌ پرافتخار لا اله‌ الاالله‌ را بر فراز آن‌ شهر خرم‌ كه‌ با دست‌ پليد خيانتكاران‌ قرن‌ به‌ خون‌ كشيده‌ شده‌ و خونين‌ شهرنام‌گرفت، تشكر مي‌كنم‌ و آنان‌ فوق‌ تشكر امثال‌ من‌ هستند. آنان‌ به‌ يقين‌ مورد تقدير ناجي‌ بشريت‌ و برپا كننده‌ عدل‌ الهي‌ در سراسر گيتي، " روحي‌ لتراب‌ مقدمه‌ الفدا " مي‌باشند. آنان‌ به‌ آرم "مارميت‌ اذرميت‌ ولكن‌ الله‌ رمي" مفتخرند.مبارك‌ باد و هزاران‌ بارمبارك‌ باد بر شما عزيزان‌ و نور چشمان‌ اسلام‌ اين‌ فتح‌ و نصر عظيم‌ كه‌ با توفيق‌ الهي‌ و ضايعات‌ كم‌ و غنائم‌ بي‌پايان‌ و هزاران‌ اسير گمراه‌ و مقتولين‌ و آسيب‌ ديدگان بدبخت‌ كه‌ با فريب‌ و فشار صدام‌ تكريتي‌ اين‌ ابرجنايتكار دهر به‌ تباهي‌كشيده شده‌اند، سرافرازانه‌ براي‌ اسلام‌ و ميهن‌ عزيز افتخار ابدي‌ به‌ هديه‌ آورديد و مبارك‌ باد بر فرماندهان‌ قدرتمند كه‌ فرماندهان‌ چنين‌ فداكاراني‌ هستند كه ستاره‌ درخشنده‌ پيروزي‌هاي‌ آنان‌ بر تارك‌ تاريخ‌ تا نفخ‌ صور نورافشاني‌ خواهد كرد و مبارك‌ باد بر ملت‌ عظيم‌ الشان‌ ايران‌ اينچنين‌ فرزندان‌ سلحشور و جان بركفي‌ كه‌ نام‌ آنان‌ و كشورشان‌ را جاويدان‌ كردند و مبارك‌ باد براسلام‌ بزرگ‌ اين‌ متابعاني‌ كه‌ در دو جبهه‌ جنگ‌ با دشمن‌ باطني‌ و دشمنان‌ ظاهري‌ پيروزمندانه‌ و سرافراز امتحان‌ خويش‌ رادادند و براي‌ اسلام‌ سرافرازي‌آفريدند.

 و هان‌ اي‌ فرزندان‌ قرآن‌ كريم‌ و نيروهاي‌ ارتش‌ و سپاهي‌ و بسيج‌ و ژاندارمري‌ و شهرباني‌ و كميته‌ها و عشاير و نيروهاي‌ مردمي‌ داوطلب‌ و ملت‌ عزيز هشيار باشيد كه‌ پيروزي‌ها هر چند عظيم‌ و حيرت‌انگيز است‌ شما را از ياد خداوند كه‌ نصر و فتح‌ در دست‌ اوست‌ غافل‌ نكند و غرور و فتح‌ شما را به‌ خود جلب‌ نكند، كه‌ اين‌ آفتي‌ بزرگ‌ و دامي‌ خطرناك‌ است‌ كه‌ با وسوسه‌ شيطان‌ به‌ سراغ‌آدم‌ مي‌ آيد و براي‌ اولاد آدم‌ تباهي‌ مي‌ آورد و من‌ با آنكه‌ به‌ همه‌ شما اطمينان‌ تعهد به‌ اسلام‌ دارم،لكن‌ از تذكر كه‌ براي‌ مومنان‌ نفع‌ دارد،بايد غفلت‌ نكنم، چنانچه‌ از نصيحت‌ به‌ حكومتهاي‌ همجوار و منطقه‌ دريغ‌ ندارم‌ و آنان‌ مي‌ دانند " امروز با فتح‌ خرمشهر مظلوم، دولت‌ و ملت‌ پيروزمند ما از موضع‌ قدرت‌ سخن‌ مي‌گويد" و من‌ به‌ پيروي‌ از آنان‌ به‌ شما اطمينان‌ مي‌ دهم‌ كه‌ اگراز اطاعت‌ بي‌ چون‌ و چراي‌ آمريكا و بستگان‌ آن‌ دست‌ برداريد و با ما به‌ حكم‌ اسلام‌ و قرآن‌ كريم‌ رفتار كنيد،از ما جز خير و پشتيباني‌ نخواهيد ديد و شمابدانيد آنقدر كه‌ ابرقدرت‌ هااز صدام، اين‌ نوكر چشم‌ و گوش‌ بسته‌ پشتيباني‌ كردند،از شماها كه‌ قدرتهاي‌ كوچك‌ و حكومتهاي‌ ضعيف‌ هستيد پشتيباني‌ نمي‌ كنند و شما عاقبت‌ اين‌ جنايتكار و همقطار جنايتكارش، شاه‌ مخلوع‌ را به‌ عيان‌ ديده‌ايد. قدرتهاي‌ بزرگ‌ بيش‌ از آنچه‌ از شما استفاده‌ نمايند.

 از شما طرفداري‌ نمي‌كنند و شماها را براي‌ منافع‌ خويش‌ به‌ هلاكت‌ مي‌كشند و من‌ نصيحت‌ برادرانه‌ به‌ شما مي‌ كنم‌ كه‌ كاري‌ نكنيد كه‌ قرآن‌ كريم‌ براي‌ برخورد با شما تكليف‌ نمايد و ما به‌ حكم‌ خدا با شما رفتار كنيم‌ و يقين‌ بدانيد كه‌ امثال‌ حسني‌ مبارك‌ مصري‌ و حسين‌ اردني‌ و ديگر هم‌ جنايتكاران‌ آنان‌ براي‌ شما نفعي‌ ندارند و دين‌ و دنياي‌ شما را تباه‌ مي‌كنند و اگر باتشتت‌ هاي‌ خود بخواهيد طرح‌ كمپ‌ ديويديا فهد را كه‌ مرده‌اند، زنده‌ كنيد، كه‌ ماخطر بزرگ‌ براي‌ كشورهاي‌ اسلامي، خصوصا حرمين‌ شريفين‌ مي‌ دانيم، اسلام‌ به‌ ما اجازه‌ سكوت‌ نميدهد. و اينجانب‌ در پيشگاه‌ مقدس‌ خداوند تكليف‌ الهي‌ خود را ادا نمودم اكنون‌ دست‌ تضرع‌ و دعا بسوي‌ خالق‌ يكتا بلند كرده‌ و به‌ قواي‌ مسلح‌ اسلام‌ و فداكاران‌ قرآن‌ كريم‌ و ميهن‌ عزيز ايران‌ دعا مي‌كنم‌ و سلامت‌ و سعادت‌ و پيروزي‌ آنان‌ را خواستار هستم.
سلام‌ و درود بي‌پايان‌ بر فرماندهان‌ متعهد قواي‌ مسلح‌ و بر رزمندگان‌ فداكار و بر ملت‌ دلير ايران‌ عزيز و سرشار از شادي‌ ها.
والسلام‌ علي‌ عبادالله‌ الصالحين‌
روح‌ الله‌ الموسوي‌ الخميني‌

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:27 AM ] [ احمد ]
نظرات 0
 
به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر
 

فتح خرمشهر فتح خاك نیست ، فتح ارزشهای اسلامی است . خرمشهر شهر لاله های خونین است. خرمشهر را خدا آزاد كرد. (از بیانات رهبر کبیر انقلاب اسلامی, امام خمینی (قدس سره))

در خیال خرمشهر که کنار کارون آرام نشسته بود، هیچ صدای خمپاره ای نبود. نخلستان هایش صدای چرخ های تانک را تا آن روز نشنیده بود، تا شهریور ماه 59 که خرمشهر، خونین شهر شد. پس از گذشت روزهای تاریک و پر دود اسارت، در سوم خرداد 1361 شهر از اشغال درآمد. خرمشهر نخل های سوخته، نخل های بی سر...

فتح خرمشهر( سوم خرداد 1361) در تاریخ جنگ ایران و عراق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. خبر آزادی خرمشهر آن چنان شگفت‌آور بود كه در سراسر میهن اسلامی ما مردم را به وجد آورد. با اعلام خبر فتح خرمشهر مردم ایران بسان خانواده‌ای بزرگ كه فرزند از دست رفته خود را بازیافته است اشكهای شادی و شعف خود را نثار روح شهدای حماسه‌آفرین صحنه‌های شورانگیز این نبرد كردند. برای پی بردن به عظمت این نبرد حماسی كافی است بدانیم كه نیروهای متجاوز عراق پیش از نبرد سرنوشت ساز رزمندگان ما برای آزادی خرمشهر در اطلاعیه‌ای به نیروهای خود دستور داده بودند كه دفاع از خرمشهر را به منزله دفاع از بصره، بغداد و تمام شهرهای عراق محسوب دارند. همچنین تجهیزات و امكانات دفاعی دشمن در این منطقه نشان می‌داد كه عراق خرمشهر را به عنوان نماد پیروزی خود در جنگ به حساب آورده و قصد داشته است به هر قیمت،‌ این شهر را در تصرف نیروهای خویش نگهدارد.


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:24 AM ] [ احمد ]
نظرات 0
ویژه نامه الکترونیکی به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر قهرمان
 
فتح خرمشهر؛ نقطه آغاز تزلزل دشمن (تحليل)

روز سوم خرداد سالگرد حماسه آزادي و فتح خرمشهر پس از بيش از يك سال و نيم اشغال به دست بعثيان است. خرمشهر براي ملت ايران تنها يك شهر نيست، بلكه تاريخ گوياي پايداري، ايثار، مقاومت و جاودانگي انقلاب است.

عراق پس از تمهيدات سياسي و نظامي با 563 مورد تجاوز زميني، 221 مورد تجاوز هوايي و 24 مورد تجاوز دريايي، در ساعت 14:15 بعدازظهر 31 شهريور 59 با سه فروند ميگ 23 فرودگاه بين‌المللي تهران را به تقليد از حمله نيروي هوايي اسراييل در جنگ شش روزه عليه اعراب (مصر) مورد تجاوز قرار داد و به اين ترتيب خوي توسعه‌طلبانه و تجاوزگري خود را آشكار كرد و جنگ تحميلي عراق عليه ايران رسماً آغاز شد. صدام در اين روز به مركز فرماندهي ارتش آمد تا در اتاق ويژه عمليات از نزديك در جريان اولين روز جنگ با ايران قرار گيرد. او در حالي كه چفيه قرمز رنگي بر سر داشت و نوار فشنگي به دور كمرش بسته بود، وارد اتاق اصلي هدايت عمليات مي‌شود. ژنرال عدنان خيرالله، وزير دفاع عراق به استقبال صدام آمده و به او مي‌گويد: «سرورم! جوانان ما بيست‌ دقيقه قبل به پرواز درآمدند.»

صدام در پاسخ به او مي‌گويد: «نيم ساعت ديگر كمر ايران را خواهند شكست.»

بعدازظهر 31 شهريور ماه سال 59 خرمشهر زير آتش سنگين ارتش عراق قرار گرفت. انبوهي از آتش خمپاره‌ها و توپ‌هاي دشمن روي شهر، همه غافلگير شده بودند و حيران. شهر در آتش مي‌سوخت و صداي انفجار لحظه‌اي قطع نمي‌شد. طولي نكشيد كه بيمارستان پر شد از انبوه مجروحان و شهيدان. زنان و كودكان و سالخوردگان، آواره بيابان‌ها و جاده‌ها شده بودند. مردم به خصوص جوانان روي به مسجد جامع(نماد مقاومت) و ديگر پايگاه‌ها آوردند تا براي مقاومت سازماندهي شوند.

34 روز مقاومت

گروه‌هاي مقاومت به سرعت شكل گرفت و در محورهاي هجوم، جنگ و گريز شروع شد. آن طرف از توپخانه، تانك، خمپاره‌انداز، مسلسل‌هاي سنگين و قواي زرهي بهره مي‌برد و اين طرف فقط چند تفنگ ام‌يك، ژ3، بطري‌هاي آتش‌زا و چند آرپي جي داشت.

34 روز مقاومت و تلاش در اين وضعيت اگر چه بسياري از مدافعان شهر را به كام شهادت كشاند ولي دشمن را در دستيابي سريع به اهدافش و اشغال سريع خوزستان ناكام گذاشت. هر چند كه خرمشهر خونين‌شهر شد و به دست دشمن افتاد.

چهارم آبان 59 را بايد روز پايان حماسه خونين شهر ناميد؛ حماسه‌اي كه در 34 روز جلوه كرد. اين روز، روز اشغال شهري است كه مدافعانش طي 34 روز نبرد و تلاش شبانه‌روزي كوشيدند با اداي تكليف الهي خود دشمن را از گسترش تجاوز به ايران اسلامي باز دارند.

 خرمشهر اشغال شد، لكن حماسه‌ها، ايستادگي‌ها و جانبازي‌هايي آفريد كه اولاً افتخاري بزرگ را در تاريخ اين مرز و بوم به ثبت رساند، ثانياً باعث شد دشمن بيش از اين خطرپذيري نكند و ثالثاً اين مقاومت اعتماد به نفسي را براي اردوي خودي به ارمغان آورد كه دست‌مايه رزمندگان براي بيرون راندن دشمن از سرزمين اسلامي شد.

اهداف عمليات

آزادسازي خاك جمهوري اسلامي ايران از اشغال دشمن و بازپس گيري مناطق استراتژيك و شهرهاي مهم مانند: حميديه، خرمشهر، هويزه، جوفير و حسينيه و نورد از اشغال متجاوزين عراقي از اهداف اين عمليات بود.

عراق با تداوم اشغال خرمشهر مي‌كوشيد آخرين و مهم ترين اهرم فشار خود را براي واداشتن ايران به شركت از موضع ضعف در مذاكرات صلح، حفظ كند.

متقابلا آزادسازي اين شهر مي‌توانست نماد تحميل اراده جمهوري اسلامي ايران بر متجاوز و اثبات برتري اش در جنگ باشد.

هدف اساسي  عمليات بيت المقدس تداوم رزم عليه دشمن، تهديد بصره، كاهش توان رزمي دشمن، آزادسازي خرمشهر و خارج نمودن اهواز از برد توپخانه بود. البته ملاحظات سياسي در رابطه با بي ثبات نشان دادن رژيم صدام، وادارنمودن عراق به پذيرش شرايط ايران براي پايان جنگ، كاهش فشار مشكلات مهاجرين جنگي در داخل كشور و ايجاد زمينه براي فعاليت هاي كشاورزي در مناطق حاصلخيز خوزستان نيز مورد توجه بوده است.

شكل‌گيري عمليات فتح خرمشهر

پس از عزل بني صدر از جانشيني فرماندهي كل قوا به فرمان حضرت امام خميني(ره) در ۲۰ خرداد۱۳۶۰ و سركوب سازمان مجاهدين خلق، سپاه و بسيج در كانون تصميم‌گيري و اقدام حضور يافته و با بهره‌مندي از توان ارتش ، دور جديدي از عمليات هاي نظامي را طراحي كردند و با ايجاد قرارگاه، سلسله عمليات هاي مشترك سپاه و ارتش با هدف آزاد سازي مناطق اشغالي آغاز شد.

بدين ترتيب عمليات «ثامن الائمه (ع)» در ۵ مهر ۱۳۶۰ در محور آبادان و با هدف شكستن محاصره اين شهر، با موفقيت كامل انجام شد. پس از اين عمليات نيروهاي خودي بدون از دست دادن زمان و با جمع كردن نيرو و تجهيزات، عمليات دوم را با نام «طريق القدس» در محور بستان و در ۸ آذر ۱۳۶۰ انجام دادند. پيروزي در آزادسازي شهر  بستان فرماندهان ارتش و سپاه را بر آن داشت كه به اجراي عمليات ادامه دهند و از شوك وارد شده به دشمن به گونه‌اي شايسته بهره‌برداري كنند. از اين رو ، طي ۳ ماه ، سپاه تلاش زيادي براي افزايش تيپ ها و لشكرهاي خود به كار بست تا نبرد بعدي بزرگتر از عمليات گذشته طراحي و اجرا شود. فرماندهان مصمم شدند در اسفند ماه ۱۳۶۰ عمليات ديگري را آغاز كنند؛ اما پيش‌دستي عراق و حمله به «چزابه» موجب به تعويق افتادن زمان عمليات شد.

 دشمن بعثي از وحشت تكرار عمليات آبادان و بستان دست نياز به سوي متحدان خود و استكبار جهاني دراز كرد و پس از اطلاع از تمركز قواي ايران در غرب دزفول و شوش توسط ماهواره‌هاي آمريكا تلاش كرد جبهه فعال جديدي را مقابل قواي ايران گشوده و علاوه بر بازپس گيري بستان از وقوع عمليات فتح المبين جلوگيري نمايد.

صدام سرانجام در مورخه ۱۷ بهمن ۱۳۶۰ در منطقه تنگه چزابه حمله سنگيني را با حمايت شديد نيروي هوايي و آتش سنگين توپخانه آغاز كرد، اما عليرغم پيشروي اوليه نيروهاي بعثي، دشمن با مقاومت جانانه نيروي زميني سپاه و بسيج مواجه گرديد و حملات پي در پي هوايي و توپخانه صدام بعثي پس از اندكي موفقيت با جانفشاني حماسه آفرينان تنگه چزابه براي چندين بار عقيم ماند.

به دنبال اين موفقيت‌ها عمليات «مولاي متقيان» در اول اسفند۱۳۶۰ با رمز «يا علي(ع) ادركني» و با هدف انهدام نيروهاي دشمن و خنثي كردن تحركات عراق ( براي جلوگيري از عمليات فتح المبين ) و همچنين حفظ بستان آغاز شد و پس از ۱۴ روز نبرد سخت و كم نظير در حالي كه تنگه چزابه مملو از اجساد دشمن شده بود، شكست تلخي به عراق تحميل شد و نيروهاي دشمن بر اثر اين شكست مجبور به عقب نشيني شدند. در اين عمليات، ۱۰ تيپ از نيروهاي ارتش متجاوز عراق به استعداد ۳۰ گردان به طور كامل منهدم و ۴۵۰۰ تن كشته و زخمي شدند و ۱۰۰ نفر به اسارت رزمندگان اسلام در آمدند.

سرانجام با تلاش نيروهاي مخلص ارتش و سپاه، عمليات «فتح المبين» در بامداد دوم فروردين ۱۳۶۱در جبهه جنوب (منطقه غرب شوش و دزفول و غرب رود كرخه) با رمز «يا زهرا(س)» آغاز شد و رزمندگان اسلام با در هم كوبيدن ماشين جنگي صدام درعملياتي۱۰ روزه،۲۵۰۰ كيلومتر مربع از خاك ميهن اسلامي را كه شامل دشت عباس، دهلران، رقابيه، عين خوش و ده‌ها روستاي مرزي و همچنين سايت هاي موشكي و رادار ۴و۵ بود، آزاد كرده و علاوه بر انهدام۲۶ هواپيما و بالگرد و۶۶۱  تانك و نفربر و خودرو، ۸۲۰ تانك و نفربر و خودرو به غنيمت گرفته شد و ۴۰ هزار بعثي را اسير، كشته و زخمي نمودند. شوق و شور ناشي از اين فتح بزرگ نظامي تمام كشور را فرا گرفت و امام خميني (ره) اين حماسه بزرگ را «فتح الفتوح» ناميدند.

پس از عمليات فتح المبين، يك گام ديگر تا آزاد سازي كامل مناطق استراتژيك ايران باقي مانده بود و آن ، آزادي خرمشهر به عنوان نماد توازن سياسي - نظامي بود.

 

 

 طراحي عمليات بيت‌المقدس

 

از اين رو تنها عاملي كه مي‌توانست موفقيت را نصيب يكي از طرفين نمايد، سرعت عمل در اقدامات بود. به همين دليل بلافاصله پس از اتمام عمليات فتح‌المبين در حالي‌كه قواي ارتش عراق در منطقه بومي خرمشهر تقويت مي‌شدند به تمامي يگانهاي تحت امر قرارگاه مركزي كربلا دستور داده شد تا با بازسازي و تجديد قوا به شناسايي  و طراحي عمليات بپردازند. بدين ترتيب عمليات «بيت المقدس» در منطقه غرب رود كارون و جنوب غربي اهواز و شمال خرمشهر با رمز «يا علي بن ابيطالب(ع)» در ۱۰ ارديبهشت ۱۳۶۱ آغاز شد. اما حساسيت و اهميت هدف‌هاي ايران و عراق در اين منطقه موجب شد كه عمليات به مدت ۲۵ روز به درازا كشد و در نهايت رزمندگان اسلام، درحالي كه در شرايط بسيار دشوار آب و هوايي مي‌جنگيدند، در اوج اقتدار، خرمشهر را آزاد كردند.

 در واقع بيش از ۲۰ ماه از آغاز تجاوز عراق به خاك ايران نمي‌گذشت كه «عمليات بيت المقدس» با مشاركت ارتش و سپاه و هدايت قرارگاه مركزي كربلا به فرماندهي شهيد سپهبد صياد شيرازي (فرمانده وقت نيروي زميني ارتش) و محسن رضايي(فرمانده وقت كل سپاه) و همراهي چهار قرارگاه فتح، نصر، قدس و فجر در منطقه‌اي به گستردگي۵۷۰۰ كيلومتر مربع با موفقيت انجام گرفت.

در عمليات آزاد‌سازي خرمشهر كه در ۴ مرحله اجرا شد، نيروهاي مسلح ايران كه شامل، ۱۳۵گردان متشكل از ۴۵ گردان ارتش، ۹۰گردان از سپاه و بسيج به علاوه نيروهاي ژاندارمري، كميته انقلاب اسلامي، شهرباني و جهاد سازندگي بودند، در برابر ۷ لشكر دشمن بعلاوه نيمي از ادوات، توپخانه، امكانات مهندسي و زرهي ارتش عراق قرار گرفتند، ضمن اينكه ارتش عراق با كمك عوارض طبيعي موجود در منطقه (رودخانه كارون، اروند، كرخه، هورالهويزه) به دفاع از موقعيت خود در اين عمليات پرداخت.

صدام حسين، رئيس جمهور معدوم رژيم بعث عراق و حاميان وي كه بازپس‌گيري خرمشهر توسط ايران را غير ممكن مي‌دانستند و اعلام كرده بودند«...در صورتي كه ايراني‌ها آن را پس بگيرند، عراقي ها كليد بصره را به ايران خواهند داد.» در آغاز عمليات خطاب به نيروهاي تحت فرمانش، دفاع از خرمشهر را همانند دفاع از بغداد و بصره خوانده و گفت:«... خرمشهر تكيه گاه بصره به شمار مي رود، بنابراين  بايد پيروزي در نبرد آينده را با هر قيمتي به دست آورد و نيروهاي ايراني را منهدم نمود.»

در اين عمليات، عراق براي حفظ خرمشهر هر چه در توان داشت به كارگرفت، چندان كه غرب جاده اهواز- خرمشهر را در ابعاد يك كيلومتر از موانعي نظير خودرو، تير آهن و حتي دكل‌هاي برق را به طور عمود پر كرد و با مين‌گذاري در اين منطقه امكان هلي‌برد نيروها را غير ممكن نمود، اما سرانجام با مجاهدت و ايثار رزمندگان اسلام، عراق به دليل ناتواني در حفظ برتري نظامي و اميد به تحميل شرايط جديد سياسي به ايران، ناچار به عقب نشيني از خرمشهر شد.

و خونين‌شهر؛ شهر خون‌آزاد شد

بدين ترتيب؛ «خرمشهر» كه پس از ۳۴ روز مقاومت در برابر دشمن در تاريخ ۴ آبان ۵۹ سقوط كرده بود، پس از ۵۷۵ روز اشغال، در كمتر از ۴۸ ساعت آزاد و به طور كامل از وجود نيروهاي ارتش عراق پاكسازي شد. در اين عمليات ضمن آزادسازي خرمشهر، هويزه، پادگان حميد و شلمچه و جاده اهواز-خرمشهر-كرخه نور و جاده سوسنگرد -هويزه، ده‌ها هواپيما، ۲ بالگرد، ۲۸۵ تانك و نفربر و ۵۰۰ خودرو منهدم و ۱۰۵ تانك و نفربر و ۹۵ هزار مين و صدها خودرو و سلاح  به غنيمت گرفته شد و بيش از ۱۶ هزار نفر از مزدوران بعثي كشته و زخمي و ۱۹ هزار نفر نيز به اسارت نيروهاي رزمنده ايراني در آمدند.

وضعيت دشمن

فرماندهي سپاه سوم ارتش عراق تدابير پدافندي ويژه‌اي در اين منطقه به مورد اجرا گذاشته بود؛ نحوه آرايش نيروهاي دشمن با توجه به موقعيت زمين، به صورت مثلثي فرضي بود، مثلثي كه ضلع شرقي آن، به طول حدود 100 كيلومتر در امتداد رودخانه كارون از خرمشهر تا آبادي مليحان، واقع در 20 كيلومتري جنوب غربي اهواز قرار داشت؛ ضلع شمالي آن حدود 60 كيلومتر از مليحان در امتداد كرانه جنوبي رودخانه كرخه كور، هويزه، رودخانه نيسان تا هورالعظيم كشيده شده بود و ضلع بزرگ اين مثلث نيز، خط مرزي دو كشور؛ از محل تلاقي رودخانه نيسان با هورالعظيم تا پاسگاه ژاندارمري «حدود» در كرانه نهر خين، به طول 150 كيلومتر بود‌.

تدبير پدافندي دشمن در ضلع شمالي مثلث كه شامل شرق هورالعظيم، ساحل رودخانه‌هاي نيسان و كرخه و ادامه خط دفاعي در حوالي آبادي مليحان و به طرف جنوب تا پادگان حميد مي شد، چنين بود: ايجاد استحكامات فشرده، بهره برداري از موانع هورالعظيم و مناطق آب گرفتگي، تهيه قدرت آتش متراكم و انبوه و پيش‌بيني احتياط‌هاي قوي براي انهدام رخنه‌هاي احتمالي؛ با استقرار دست كم دو لشكر تقويت شده 5 مكانيزه و 6 زرهي در دشت جفير.

اساسا‌ تدبير پدافندي دشمن در اين منطقه مبتني بر اين باور بود كه سمت اصلي تهاجم نيروهاي ايراني از جاده اهواز - خرمشهر خواهد بود، زيرا - برپايه روش‌هاي كلاسيك - وجود اين جاده به عنوان عقبه مطمئن، بهترين راه كار شناخته مي‌شد. بنابراين، دشمن علاوه بر استقرار دو لشكر تقويت شده 5 مكانيزه و 6 زرهي، در دشت جفير واقع در منطقه جنوب غربي اهواز و جاده استراتژيك اهواز به خرمشهر، استحكامات و مواضع بسياري را با بهره برداري از موانع طبيعي ايجاد كرده بود.

بايد به اين واقعيت مهم اشاره كرد كه تدبير پدافندي فرماندهي ارتش عراق در ضلع شرقي منطقه، در امتداد رودخانه كارون - با توجه به ناآگاهي دشمن از سمت اصلي تك نيروهاي خودي - بسيار ضعيف بود و تنها در برخي از نقاط، مواضعي را به وجود آورده و با اتكا به يگان هاي سبك تاميني و پوششي، به احتياط هاي متحرك و غيرمتحرك بسنده كرده بود.

لشكر 3 زرهي سپاه سوم ارتش عراق با استقرار در سه محل جداگانه در غرب جاده اهواز - خرمشهر، وظيفه دفاع را به عهده داشت.

فاصله نيروهاي تاميني و پوششي دشمن از ساحل غربي رودخانه كارون سبب شد كه نيروهاي خودي با تدبير عمليات عبور از رودخانه، نيروهاي دشمن را غافل گير كنند.  

در ضلع جنوبي (منطقه خرمشهر) دشمن با نيرويي به استعداد 17 گردان در دو سمت شرقي و شمالي شهر اشغالي خرمشهر آرايش گرفته بود تا هرگونه عمليات عبور از رودخانه در تك جبهه‌اي به داخل خرمشهر و يا ورود به اين شهر از سمت شمال را مهار كند. ايجاد استحكامات در خرمشهر با تخريب ساختمان ها براي جلوگيري از فراهم شدن زمينه مناسب جهت وقوع جنگ شهري و نبرد تن به تن، بخش ديگري از تلاش دشمن به منظور حفظ خرمشهر بود.

استعداد سپاه سوم ارتش عراق در اين منطقه تا پيش از آغاز عمليات الي بيت المقدس چنين بود:

-لشكر 6 زرهي از جنوب رودخانه كرخه تا شهر اشغالي هويزه

- لشكر 5 مكانيزه از غرب اهواز تا روستاي سيد عبود

- لشكر 11 پياده از سيد عبود تا خرمشهر (تيپ هاي 22، 48 و 44 از لشكر 11 پياده، و نيز تيپ 33 نيرو مخصوص مامور حفاظت از خرمشهر بودند.(

-لشكر 3 زرهي در شمال خرمشهر

-تيپ مستقل 10 زرهي، يگان در احتياط نزديك سپاه سوم، در شرق بصره مستقر .

نتايج عمليات

عمليات بيت‌المقدس موجب شد تا كشورهاي عرب منطقه به تقويت مالي و نظامي عراق مبادرت ورزند. بازتاب عمليات بيت‌المقدس در رسانه‌هاي بيگانه در جريان آزادسازي خرمشهر  و مراحل مختلف عمليات سخنان ضد و نقيضي از خبرپراكني استكبار براي تضعيف روحيه مردم ايران به كار گرفته شد كه فتح‌ خرمشهر خط بطلان بر تمام اين توطئه‌ها كشيد.

مناطق و تأسيسات آزادشده

آزادشدن شهر بندري خرمشهر، شهر هويزه و پادگان حميد

جاده مهم و تداركاتي اهواز- خرمشهر- كرخه نور

جاده سوسنگرد- هويزه

خارج شدن بخش وسيعي از جنوب ميهن اسلامي از زير آتش دشمن

تصرف و تأمين هشت پاسگاه مرزي

تجهيزات منهدم شده دشمن

285 دستگاه تانك و نفربر

500 دستگاه خودرو

ده‌ها قبضه توپ سبك و سنگين

مقدار زيادي از انواع تيربار و سلاح‌هاي سبك و سنگين

دهها انبار مهمات

40 فروند هواپيما

دو فروند هلي‌كوپتر

چندين دستگاه لودر و ماشين‌آلات مهندسي

غنايم

105دستگاه تانك و نفربر

دهها انبار مهمات

95000عدد انواع مين

صدها دستگاه خودرو سبك و سنگين

30 دستگاه جيپ حامل توپ106 ميليمتري

تعداد زيادي لودر وبولدوزر و ماشين‌آلات مهندسي

18 قبضه توپ 130 ميليمتري

هزاران قبضه سلاح انفرادي
 

          مقاله از:عليرضا سجادي‌فر

 
 
 

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:22 AM ] [ احمد ]
نظرات 0

khoramshar

فتح خرمشهر به روایت شهید صیاد شیرازی + تصاویر

 

خرمشهر را خدا آزاد کرد

سوم خرداد سالروز آزاد سازی خونین شهرعزیز ، نماد و سمبل غیرت و همیت ایرانی مبارک باد.

***

سوم خرداد سالروز فتح خرمشهر در عملیات پیروزمندانه بیت‌المقدس نمادی زیبا، غرورانگیز و به یادماندنی از مقاومت، ایثار و پیروزی ملت ایران در دفاع از مرز و بوم و کیان ایران اسلامی است.

 سوم خرداد تجلی‌گر الطاف خداوندی بر این مردم بود و چنانکه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد».

آزادی خرمشهر نتیجه وحدت و یکپارچگی نیروهای مسلح کشور، ارتش، سپاه و بهره‌گیری از ظرفیت‌های عظیم نیروهای بسیج بود، که باعث شد تمامی معادلات، باورها و ذهنیت‌هائی را که در مورد توانایی و قابلیت‌های نظام جمهوری اسلامی وجود داشت تغییر داده و نصرت‌الهی را نصیب این ملت کند.

رزمندگان اسلام با حماسه‌آفرینی خود به جهانیان نشان دادند که فتح خرمشهر فتح خاک نبود، بلکه فتح ارزشهای ناب اسلامی و اعتقادی بود.

 

برای دریافت سرود زیبای ممد نبودی ببینی اینجا کلیک کنید

 

 

 


فتح خرمشهر به روایت شهید صیاد شیرازی


    
شهید سپهبد «علی صیاد شیرازی» در سال 1372 با حضور در مسجد کوی دانشگاه تهران، طی یک سخنرانی به شرح عملیات افتخارآفرین «بیت‌المقدس» یا آزادسازی خرمشهر، پرداخت.در عملیات «بیت‌المقدس» که بعدها به نام «فتح خرمشهر» معروف شد، ما در جبهه‌ا‌ی...

 


شهید سپهبد «علی صیاد شیرازی» در سال 1372 با حضور در مسجد کوی دانشگاه تهران، طی یک سخنرانی به شرح عملیات افتخارآفرین «بیت‌المقدس» یا آزادسازی خرمشهر، پرداخت.
در عملیات «بیت‌المقدس» که بعدها به نام «فتح خرمشهر» معروف شد، ما در جبهه‌ا‌ی به طول 170 کیلومتری مبارزه کردیم، در این عملیات قرارگاه قدس، فتح و نصر با توجه به تجربه عملیات طریق‌القدس، ثامن‌الائمه و فتح‌المبین، نبرد سنگینی را در منطقه‌ای به وسعت 6 هزار کیلومتر مربع آغاز کردند.
شهید صیاد شیرازی افزود: در این عملیات که ما اول در طول جاده اهواز و خرمشهر، که خاکریز دشمن در طرف شرق بود، عملیات را آغاز کردیم. مرحله دوم پیشرفت دژ مرزی بود و مرحله سوم، دنبال کردن دشمن از شمال تا کوشک و بالاخره مرحله چهارم در خود شلمچه بود. ما سه بار متوالی حمله کردیم و تلفاتی در این سه بار به ما وارد شد. در این عملیات شهید خرازی، شهید زنده کاظمی، فرمانده تیپ نجف اشرف آن موقع و لشکر 88 اکنون، یک تیپ از هوابرد ارتش که فرماندهی آن تیپ هنوز زنده است و مسؤولیت بالایی را دارد، اینها سه بار متوالی حمله کردند و تلفات سنگینی وارد شد که یک دفعه دیدیم فرماندهی در جلسه‌ای ما را جواب کردند و گفتند، شما چه جوری می‌گویید لشکر و تیپ! در صورتی که اکنون 25 روز است که می‌جنگیم و تلفات سنگینی به ما وارد شده است، مجروح زیاد داده‌ایم و نیروها خسته‌اند. البته حدود پنج هزار کیلومتر را آزاد کرده بودیم و پنج هزار نیروی دشمن را اسیر گرفته بودیم ولی هنوز خرمشهر آزاد نشده بود و در دست دشمن بود و به شکل غده سرطانی نمود داشت، در آن زمان از نظر فرماندهی معنا نداشت که جنگ قطع شود، آن زمان بهترین زمان جنگ برای فتح خرمشهر بود چون اگر حمله را نیمه کاره رها می‌کردیم، دشمن خود را بازسازی می‌کرد و در عملیات بعدی تلفات زیادتری می‌دادیم.
شب عملیات شروع شد، سه تا محور بود، در محور اول با یک تیپ از لشکر 21 شهید حمزه ارتش، آنها در محور اول در همان ساعات اولیه در بین صفوف دشمن شکاف ایجاد کردند. البته بین شلمچه و خرمشهر ما باید در هفت کیلومتر دشمن را قطع می‌کردیم و خودمان را به اروندرود می‌رساندیم که تازه به مردم بگوییم خرمشهر را محاصره کرده‌ایم تا که مردم حضور پررنگ‌تری در جبهه داشته باشند. محور اول توسط شهید احمد به نحو مطلوب پیش می‌رفت ولی دو محور دیگر تا ساعت 5/4 صبح باز نشد و شهید احمد نیز داد و بیداد می‌کرد که چرا نمی‌آیید؟ ما داریم از چپ و راست می‌خوریم. خدا کمک کرد، ساعت 5 صبح بود که دیدیم از پشت بی‌سیم با هیجان اعلام کردند که شهید خرازی گفت ما داریم به طرف جلو می‌رویم و نزدیک رودخانه هستیم و حدود 5/6 صبح بود که اعلام کرد ما به رودخانه رسیدیم. آنقدر آنها به سرعت پیشرفته بودند که هلیکوپتر دشمن فکر می‌کرد که هنوز در آن منطقه نیروهای خودشان ساکن هستند. نزدیک‌های صبح این هلیکوپتر در فاصله پایین از خرمشهر حرکت می‌کرد، این هلی کوپتر را با آرپی‌جی زدند، هیچ‌کس تاکنون با آرپی‌جی، پدافند نظامی نکرده است. از این صحنه تلویزیون فیلم‌برداری کرده و نشان می‌دهد که چگونه در هوا هلیکوپتر دشمن سرنگون می‌شود البته در همان روز نزدیک بود که این بلا سر هلیکوپترهای خودی نیز بیاید. ساعت 7 صبح بود که شهید خرازی با بی‌سیم با هیجان با ما تماس گرفت و گفت ما توانسته‌ایم حدود هفتصد نفر نیرو جمع‌آوری کنیم و اجازه می‌خواست که از طرف پل خاکریزی به طرف عراقی‌ها بزند. ما آمدیم بگوییم نه ولی به خرازی گفتم اجازه بدهید که مشورت کنم، در ستاد جنگ نیز وقتی پیشنهاد را مطرح کردم هیچ کس نظر مثبت نداشت، همه می‌گفتند اگر این عملیات نگرفت، هفتصد نفر را از دست می‌دهیم. آمدم تماس بگیریم با شهید خرازی و بگویم این کار را نکند، دیدم که او زودتر تماس گرفت و پرسید که سرانجام مذاکره چه شد؟ آمدم بگویم که نمی‌شود که گفت دارد وقت می‌گذرد و ما همان جا یک تصمیمی گرفته‌ایم، من هم گفتم جلو بروید. نیم ساعت بیشتر طول کشید که سر و صدای بی‌سیم بلند شد گفتم حتما گیر افتاده‌اند. بی‌سیم را روشن کردم دیدم شهید خرازی می‌گفت که هر چه جلوی خود را نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که عراقی‌ها دست خود را بالا گرفته‌اند، چه کار باید کنیم؟ من فهمیدم منظور او چه چیزی است. چون نیروهای عراقی زیاد بودند و نیروهای او کم بودند و نمی‌توانستند نیروهای عراقی را کنترل کنند. پیشنهاد کردم یک هلیکوپتر بالا برود و ببیند که عمق آنها تا کجاست؟ یک هلیکوپتر بالا رفت و خلبان با هیجان گفت تا چشم من کار می‌کند تمام عراقی‌ها در خیابان خرمشهر دستان خود را بالا برده‌اند حالا نمی‌شد که به اسیران عراقی بگوییم که شما فعلا در سنگر بروید که ما نیرو جمع‌آوری کنیم و بعدا شما را ببریم و بازداشت کنیم. در نهایت خداوند این را در ذهن ما رساند که همه رزمندگان یک خط شوند و یک قسمت آنها به طرف رودخانه و قسمت دیگر آنها به طرف جاده خرمشهر تقسیم‌بندی شوند و با دست به سربازان عراقی علامت دهیم که توی جاده بروند. چشمشان کور، ما ماشین نداشتیم که با ماشین ببریمشان، باید پیاده می‌رفتند. البته چون در منطقه خودمان حرکت می‌کردند خیالمان‌ راحت بود، در این عملیات برخلاف معمول که دوست داشتیم اسیر زیادی از دشمن بگیریم این دفعه دوست داشتیم بگویند که اسیران عراقی تمام شده است؛ البته نگران بودیم که وضعیت فرق کند و اینها ـ سربازان عراقی ـ رفتنشان تا ده صبح طول کشید، بعد سنگرها را تصرف کردیم و تا ساعت 5 بعدازظهر طول کشید تا اسرا را که حدود 14 هزار و پانصد نفر بودند، بشماریم . البته دو ماه طول کشید که تمام مهمات آنها را سنگر به سنگر بیرون آوریم. در این عملیات ما توانستیم شش هزار کیلومتر مربع از خاک کشور را آزاد کنیم و حدود نه هزار نفر را نیز اسیر کنیم. بهترین درک عرفانی از عملیات بیت‌المقدس و آزادی خرمشهر در پیام امام خمینی(ره) وجود دارد که در آن پیام ابعاد عرفانی فتح خرمشهر بیان شده و هم‌چنین ما را از آفت‌زدگی غرور پرهیز داده و در نهایت فرموده «خرمشهر را خدا آزاد کرد» البته ما اکنون داریم با سرمایه شهدا زندگی می‌کنیم و تا زنده‌ایم باید این سرمایه بزرگ را حفظ کنیم. البته فکر نکنیم این سرمایه باقیمانده از شهدا فقط به درد جبهه و جنگ می‌خورد، ما عاشق جنگیدن نیستیم ولی خود را مکلف به جنگیدن با دشمنان خود می‌کنیم و هر وقت که زمان اقتضا کند، عاشقانه می‌جنگیم. یک عده فکر می‌کنند که ما جنگ‌طلب هستیم و جنگ را دوست داریم، رزمندگان اسلام این جور نشان دادند که جنگ را دوست ندارند ولی در مقابل دشمنان اسلام عاشقانه می‌جنگند.
خدای متعال در قرارگاه کربلا جرقه نوری نشانده که طرحی را در ذهن یک طراح قرار داد و آن طرح تنها راهی بود که می‌توانستیم خرمشهر را محاصره کنیم و بعد آن را بگیریم. ما با سردار رضایی جلسه‌ای قرار دادیم و برای اینکه هماهنگ با یکدیگر عمل کنیم این طرح را مورد بررسی قرار دادیم، این جلسه حدود پنج دقیقه بیشتر وقت نگرفت و هر دوی ما با امیدواری و قوت قلب گفتیم این طرح بهترین طرح برای فتح خرمشهر است که باید اجرا شود

 


 گالری عکس فتح خرمشهر

 

 

 

 


ادامه مطلب



[ جمعه 10 اردیبهشت 1395  ] [ 8:20 AM ] [ احمد ]
نظرات 0
.: Weblog Themes By themzha :.

تعداد کل صفحات : 75 :: 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 >

درباره وبلاگ


استان خراسان رضوی:شهرستان مشهدمقدس

آمار سايت
كل بازديدها : 4065813 نفر
تعداد نظرات : 49 عدد
تاريخ ايجاد وبلاگ : پنج شنبه 14 خرداد 1394  عدد
كل مطالب : 13380 عدد
آخرين بروز رساني : یک شنبه 3 فروردین 1399 
کد موزیک آنلاین برای وبگاه
امکانات وب