دردوازدهم مرداد 1306 شمسى ، در شهر كوچك نهاوند فرزندى به دنيا آمد كه نامش را على ناميدند . پدرش ( ملااحمد ) ، از علماى بزرگ شهر بود كه پس از سالها تحصيل در حوزه علميه نجف به درجه اجتهاد نايل شد و به زادگاه خود برگشت و به ارشاد مردم پرداخت .
على دوران كودكى و نوجوانى را تحت تربيت درست خانواده سپرى كرد . با خواندن ، نوشتن ، قرآن ، نماز و احكام شرعى آشنا شد و در پانزده سالگى سال ( 1321 ) وارد حوزه علميه قم شد و در مدرسه فيضيه حجره اى تهيه نمود .
على در حوزه علميه قم به تحصيلات خود ادامه داد و در نهايت تنگدستى از تحصيل دست برنداشت . مقدمات علوم اسلامى را نزد استادانى فرزانه مانند آية الله صدوقى فراگرفت و از محضر استادان اخلاق حوزه علميه قم بهره جست . او از ابتداى طلبگى به تهذيب اخلاق ، ساده زيستى ، نظم و استفاده از فرصت ها اهميت بسيار مى داد . پشتكار او موجب شد تا دروس مقدمات و سطح حوزه را به پايان برساند و وارد عالى ترين مرحله دروس حوزه شود . على سالها در درس خارج آية الله بروجردى و امام خمينى شركت كرد و از خرمن دانش آنها ، خوشه ها چيد .
بسيارى از خطبه هاى نهج البلاغه را حفظ بود . علاقه بسيارى به اهل بيت داشت و همواره در مجالس سوگوارى شركت مى كرد . بسيار محتاط بود و از غيبت و دروغ بسيار پرهيز مى جست و به درس و بحث علاقه وافرى نشان مى داد .
گلى در بوستان حوزه
علامه طباطبايى با ورود به حوزه علميه قم فلسفه را در حوزه احيا كرد ، قدوسى مقدمه اى از دروس هيئت و فلسفه را نزد او فراگرفت . اخلاق ، علم و فروتنى علامه طباطبايى همه شاگردانش را شيفته خود ساخته بود . وى پس از آشنايى با سجاياى عالى عرفانى استاد ، از هر فرصتى استفاده مى جست و از رهنمود هاى اخلاقى آن عارف وارسته ، براى تهذيب نفس استفاده مى نمود .
شهيد قدوسى روز به روز به علامه طباطبايى علاقه مندتر مى شد . او از رهنمود هاى سازنده اخلاقى استاد بخوبى استفاده كرد و بدين سان توانست تحت تربيت او ، به خود سازى بپردازد .
مجاهد پيرو امام
آية الله قدوسى با انديشه هاى سياسى امام خمينى بخوبى آشنا بود . او پس از افشاگيري هاى امام خمينى در سال 1341 كه عليه لايحه كاپيتولاسيون و ديگر مصوبات خائنانه دولت و مجلس صورت پذيرفت ، هماره همدوش همفكرانش به پشتيبانى از قيام همت گماشت . او در قيام 15 خرداد 1342 و تبعيد امام خميني (ره) در 13 آبان 1342 همراه همه طلبه ها ، استادان و مردم انقلابى به صحنه آمد و به مبارزه با رژيم پهلوى پرداخت .
اوج مبارزات آية الله قدوسى در آن دوران ، همكارى گسترده او با هيات مدرسين بود . هيات مدرسين نخستين تشكيلات منسجم روحانيت بود كه در سال 1337 در زمان مرجعيت آية الله العظمى بروجردى تاسيس شده بود . اين هيات در سالهاى 1341 - 1342 بسيار فعال بود . اعلاميه هاى فراوان از سوى هيات مدرسين در سراسر كشور پخش و جنايت هاى رژيم پهلوى برملا شد . هيات مدرسين با انتشار اعلاميه ها و پشتيبانى اساتيد حوزه علميه قم ، نهضت امام خمينى (ره) را به مردم آشكار ساخت .
اين هيات كه بعد به گروه يازده نفرى شهرت يافت ( و امروزه با نام جامعه مدرسين شناخته مى شود ) نخستين هسته مبارزه مخفى عليه رژيم پهلوى بود و در پوشش اهداف اصلاحى نظام آموزشى حوزه علميه قم ، به فعاليت هاى سياسى مى پرداخت . آية الله قدوسى از بنيانگذاران اين هيات بود . هيات مدرسين در سال 1345 به دست ساواك كشف و افراد آن تحت تعقيب ماموران پهلوى قرار گرفتند . آية الله قدوسى در اين ماجرا دستگير شد . اما چون ساواك نتوانسته بود مداركى عليه او پيدا كند ، پس از چند ماه از زندان آزاد شد .
آية الله قدوسى پس از آزادى ، در تابستان 1345 به زادگاه خود برگشت و به اقامه نماز جماعت در مسجد جامع نهاوند پرداخت . او پس از نماز منبر مى رفت و هميشه در ضمن سخنرانى از امام خمينى (ره ) ياد مى كرد . ساواك چند بار به وى تذكر داد كه نبايد اسمى از امام برده شود اما او نمى پذيرفت . بدين علت سخنرانى او تعطيل شد و آية الله قدوسى به قم برگشت .
از پايگاه فضيلت تا شهادت
ايام پديدارى مدرسه حقانى از فصول درخشان زندگى آية الله قدوسى است . آية الله قدوسى با همفكرى برخى از استادان برجسته انقلابى حوزه علميه در پى تغييرات بنيادى در ساختار ادارى - آموزشى حوزه علميه قم برمى آيد . بدين خاطر تصميم مى گيرند نقشه خود را ابتدا در مدرسه اى آغاز نمايند تا پس از موفقيت ، در سراسر حوزه هاى علميه اجرا نمايند . آية الله العظمى ميلانى كه با برنامه هاى اصلاحى آنان موافق بود مدرسه علميه اى را در قم به آنها واگذار مى نمايد .
مدرسه حقانى در سال 1343 با مديريت آية الله قدوسى و با همكارى شهيد بهشتى ، آية الله مصابح يزدى و آية الله جنتى آغاز به كار مى نمايد . آية الله قدوسى با دعوت از اساتيدى با تجربه و انقلابى مانند آية الله مشكينى ، آية الله جنتى و ساير علما بنيه علمى مدرسه را تقويت نمود . نظم در حوزه هاى علميه در جايگاه خود قرار نداشت . مدرسه حقانى نخستين مدرسه علميه قم بود كه بسيار منظم بود . آية الله قدوسى نظم شديدى را در مدرسه به اجرا درآورد . و در مدت چهارده سال اداره مدرسه ، هماره به رعايت مقررات مقيد بود .
حضور و غياب در كلاس ، برگزارى امتحانات و پيگيرى مدام رشد علمى - اخلاقى طلاب از امتيازات اين مدرسه بود .
اندك اندك آوازه مدرسه حقانى به همه جا پخش شد . بسيارى از جوانان به اين مدرسه روى آوردند و تجمع انبوه استادان جوان و انقلابى در مدرسه ، ساواك را به هراس انداخت . مدرسه حقانى پايگاه مبارزان شناخته شده بود . ساواك بارها به مدرسه حمله كرد ، اما به دليل مديريت كارآمد آية الله قدوسى كارى از پيش نبرد .
در آن زمان آموزش زبان انگليسى در حوزه هاى علميه مطلوب نبود اما در مدرسه حقانى براى آشنايى طلاب با زبان هاى خارجى ، به اين مهم اقدام ورزيد . برخى از دروس دانشگاهى مانند جامعه شناسى ، روان شناسى و اقتصاد نيز در اين مدرسه از سوى استادان دانشگاه تدريس مى شد .
برخى از كتاب هاى درسى حوزه ، كتابهاى آموزشى نبودند . سبك نگارش آنها براى تدريس مناسب نبود و بسيار از متون درسى براى قرن هاى پيشين تدوين شده بود . مدرسه حقانى نخستين گام را براى تغيير كتب درسى برداشت . كتاب صرف ساده ، بسيار شيوا و روان از سوى دو تن از استادان مدرسه تدوين شد و به عنوان متن درسى در مدرسه تدريس گرديد .
آية الله قدوسى هماره طلبه ها را به تهذيب اخلاق سفارش مى كرد . درسهاى اخلاق او ، هر هفته روح تشنه طلاب را با پند هاى آسمانى سيراب مى ساخت . خطبه همام و برخى ديگر از سخنان روح بخش امام على عليه السلام را براى طلبه ها ، از حفظ مى خواند و با صدايى لرزان و چشمانى گريان طلاب را با اوصاف پرهيزگاران آشنا مى ساخت .
قدوسى با تمام توان در راه پيشبرد هدف هاى اصلاحى مدرسه تلاش مى كرد . رهبر انقلاب ، حضرت آية الله العظمى خامنه اى در اين باره فرموده است :
" چند خصوصيت در ايشان وجود داشت . كه نه تنها من ، بلكه همه را جذب مى كرد ، يكى از آنها صداقت و صفاى اين مرد بود ... خصوصيت دوم پركارى و پشتكارى ايشان بود ... اگر رياست مدرسه حقانى با كسى غير از آقاى قدوسى بود من باور نمى كردم كه اين مدرسه به اين اندازه از ارزش و آثار مى رسيد .
مدرسه حقانى از زمانى كه آية الله قدوسى مديريت آن را بر عهده گرفت ، تا پيروزى انقلاب اسلامى ، يكى از سنگر هاى مبارزه در برابر رژيم پهلوى بود . طلاب مدرسه همگى مقلد امام بودند . ساواك بارها به مدرسه يورش برد و شمارى از طلبه ها را دستگير كرد . بسيارى از اعلاميه ها در اين مدرسه تكثير مى شد .
مدرسه حقانى ، مدرسه علميه نمونه قم بود . نظام آموزشى و ادارى مدرسه چنان به موفقيت رسيد كه متوليان بسيارى از مدارس علميه قم و مشهد از الگوى موفق اين مدرسه درس گرفته ، و به اصلاح نظام ادارى - آموزشى مدارس پرداختند .
بسيارى از طلاب جوان ، با علم ، خوشفكر ، متقى و آگاه به مسائل سياسى اين مدرسه ، پس از پيروزى انقلاب اسلامى در مسئوليت هاى اجرايى ، قضايى و سياسى ، خدمت هاى شايانى به انقلاب نمودند . "
مدرسه حقاني
شهيد قدوسي با هم فكري شهيد بهشتي و ديگر ياران و هم فكرانش بسياري از رشته هاي علمي جديد و مورد نياز را به حوزه وارد كردند و دروسي را كه سال هاي متمادي تدريس آنها در حوزه هاي علميه متروك شده بود ، دوباره احيا كردند ، علاوه بر اين در باب اصلاح و تغيير متون آموزشي و تهيّه ي متون جديد قدم هاي بلند و ارزشمندي را برداشتند . دروسي كه در مدرسه ي حقاني تدريس مي شد :
اولاً : از حيث كيفيت ؛
ثانياً : از حيث نوع دروسي كه ارايه مي شد با دروس مدارس ديگر متفاوت بود .
شهيد قدوسي و شهيد بهشتي اعتقاد داشتند كه در بعضي كتب درسي حوزه ، تطويل زياد هست و بايد اين كتاب ها تلخيص شود ، لذا برخي از نسخه هاي خلاصه شده ي كتاب هاي حوزه در مدرس ي حقاني تدريس مي شد ، از جمله ي اين كتاب ها :
- كتاب " رسائل " كه در حوزه تدريس مي شد ، توسط آيت الله مشكيني تلخيص شد و " رسائل الجديده " نام گرفت ، بخشي از كتاب " مكاسب " مرحوم شيخ انصاري نيز خلاصه شد .
- در برخي از دروس نيز به جاي كتاب هايي كه در حوزه تدريس مي شد ، كتاب هاي ديگري برگزيده و تدريس شد . مثلاً به جاي " جامع المقدمات " كتاب " صرف ساده " تدريس مي شد كه اين كتاب به سفارش شهيد قدوسي و توسط بعضي از اساتيد تأليف شد و اين كتاب صرف تخصصي بود كه الان نيز از دروس رايج در مدارس ديني است .
- به جاي " سيوطي " كتاب " بدايع العربيّه " خوانده مي شد كه هم با زبان ساده تر و هم با مثال ها و تمرين همراه بود كه اين كتاب نيز به سفارش شهيد قدوسي تأليف شد .
- هم چنين كتاب " البليغ " به جاي كتاب " مختصر المعاني " تدريس مي شد .
- علاوه بر كتاب هاي فوق كتاب هاي " فلسفتنا " و " اقتصادنا " دو اثر ارزشمند آيت الله سيد محمّد باقر صدر نيز جزو كتاب هاي درسي مدرسه ي حقاني بود .
- به سفارش شهيد قدوسي مرحوم علامه طباطبايي كتاب هاي " بدايع الحكمه " و " نهاية الحكمه " را به منظور مقابله با انديشه هاي التقاطي و براي استفاده ي طلاب مدرسه ي حقاني تأليف نمود .
با تدبير شهيد قدوسي و شهيد بهشتي دروسي كه در حوزه از برنامه ي درسي طلاب كنار گذاشته بودند و يا اجباري نبود ، در مدرسه ي حقاني مورد توجه قرار گرفت و جزو دروسي شد كه طلبه ها حتماً بايد آن ها را مي خواندند . دروسي چون تاريخ اسلام ، تفسير قرآن ، نهج البلاغه ، معارف يا محاوره ي عربي كه در مدارس ديگر مورد توجه نبود ، در مدرسه ي حقاني جزو دروس اجباري به شمار مي رفت . علاوه بر دروس ذكر شده مورد ديگري كه شهيد قدوسي تاكيد خاصي بر آن داشت و حتي شخصاً آن را تدريس مي كرد درس « اخلاق » بود كه جزو دروس اختياري ديگر مدارس ديني به شمار مي رفت . در مدرسه ي حقاني دروس جديدي نيز تدريس مي شد كه اين درس ها از دروس رايج در سيستم آموزشي كلاسيك به شمار مي آمدند . دروسي چون : رياضيات ، جامعه شناسي ، روان شناسي ، اقتصاد ، فلسفه ي غرب ، نويسندگي ، فلسفه ي هگل و زبان انگليسي را در بر مي گرفتند .
شهيد قدوسي و آيت الله بهشتي توجه خاصي نسبت به اهتمام طلبه هاي مدرسه ي حقاني براي يادگيري داشتند ، به نظر آن ها طلاب مدرسه ي حقاني در صورتي مي توانستند از عهده ي مسئوليت هايي كه در آينده بر عهده مي گرفتند برآيند كه مجتهدين جامعي از علوم قديم و جديد باشند . از اين رو ، اهتمام خاصي نسبت به يادگيري زبان انگليسي توسط طلاب داشتند و حتي شهيد بهشتي فلسفه ي هگل را به زبان انگليسي تدريس مي كردند و تأكيد داشتند ، ترجمه هايي كه با توجه به اين از كتاب هاي نويسندگان خارجي انجام شده داراي اشكالات و نواقص زيادي است ؛ پس به منظور درك منظور واقعي نويسنده ، طلاب نسخه ي انگليسي كتاب را مطالعه كنند . با وجود مخالفت هايي كه در سطح حوزه نسبت به استفاده از وسايلي چون راديو وجود داشت ، شهيد قدوسي طلاب را تشويق مي كرد به منظور تقويت زبان انگليسي شان ، از برنامه هاي انگليسي راديو استفاده كنند . حتّي شهيد بهشتي براي طلبه هايي كه وقت بيشتري را براي يادگيري درس زبان اختصاص مي دادند ، مبلغي را براي هر ساعت تعيين كرده بودند كه به اين گونه افراد پرداخت مي شد .
در كنار توجهي كه به اصلاح سيستم آموزشي و نيز نوع دروسي كه در مدرسه ي حقاني تدريس مي شد وجود داشت ، شهيد قدوسي در انتخاب اساتيد دقّت بسياري مي نمود . اين اساتيد بايد
اولاً : از نظر سياسي افراد قابل اعتمادي مي بودند و ذهن شاگردان مدرسه را به انحراف نمي كشاندند ؛
ثانياً از توانايي علمي بالايي برخوردار مي بودند ؛
ثالثاً به نوآوري هايي كه در مدرسه صورت گرفته بود اعتقاد داشته و خودشان را با نظم و ضوابط مدرسه هماهنگ مي كردند .
از اين رو يكي از مهم ترين جنبه هاي مديريتي شهيد قدوسي ، انتخاب اساتيد واجد شرايط براي مدرسه بود و در سايه ي اين تلاش ها مدرسه ي حقاني كادر علمي بسيار قوي اي داشت . تعدادي از اساتيدي كه در مدرسه ي حقاني دروس عمومي و مقدماتي را تدريس مي كردند ، از اساتيد مسلمي بودند كه در حوزه ي علميه دروس عالي را تدريس مي كردند ، به طور مثال آيت الله خزعلي كه در حوزه در سطوح عاليه تدريس مي كرد در مدرسه ي حقاني « مختصر » را تدريس مي نمود ، يا آيت الله جنّتي در حالي كه در حوزه درس هاي تخصصي را تدريس مي كرد در مدرسه ي حقاني دروسي چون « مغني » يا « سيوطي » را تدريس مي نمود . اساتيدي چون آيت الله مؤمن ، آيت الله جوادي آملي ، آيت الله مصباح يزدي ، آيت الله ميانجي ، آيت الله بشيري ، آيت الله صانعي كه از اساتيد برجسته ي حوزه بودند از جمله اساتيد مدرسه ي حقاني بودند و با سيستم مدرسه ي حقاني كاملاً هماهنگ بودند و حتّي اصلاح مطالب برخي از دروس توسط اين اساتيد انجام شد . اساتيدي نيز كه غير روحاني بودند - از اساتيد دانشگاه و يا دبيران آموزش و پرورش - نيز براي تدريس در مدرسه ي حقاني استفاده مي شد . چنان كه دكتر نمازي درس اقتصاد را تدريس مي نمود يا دكتر احمد بهشتي تدريس درس ادبيات را برعهده داشت . مرحوم شهيد بهشتي و آيت الله شهيد قدوسي شخصاً نيز بعضي دروس را تدريس مي نمودند . شهيد بهشتي تدريس فلسفه ي غرب ، فلسفه ي هگل و بعضاً تدريس درس زبان را عهده دار بود . شهيد قدوسي نيز تدريس درس هايي چون حفظ قرآن ، درس اخلاق و گلستان و نيز دروسي كه استاد نداشت را شخصاً به عهده گرفته بود . با وجود اين كه شهيد قدوسي به لحاظ علمي حايز درجه ي اجتهاد بود و مي توانست دروس تخصصي تري نيز تدريس كند اما با توجه به تراكم كاري مديريت مدرسه ، در عمل امكان فعاليت بيشتري در اين زمينه وجود نداشت . تدريس اين دروس فرصت مناسبي براي شهيد قدوسي بود تا ضمن آموزش ، شناخت مناسبي از روحيّات و خصوصيّات فردي شاگردان مدرسه داشته باشد . وقت و انرژي زيادي كه شهيد قدوسي در تدريس اين دروس مي گذاشت با استقبال شاگردان مدرسه رو به رو شده بود و با وجود اين كه استثنائاً در كلاس هاي درس وي حضور و غياب صورت نمي گرفت ، اما كسي غيبت نمي كرد .
شيوه ي مديريت شهيد قدوسي در مدرسه ي حقاني
مديريت شهيد قدوسي در مدرسه ي حقاني آميزه اي از عشق و احساس مسئوليت بود ، براي ايشان طي دوره ي مديريت شان موارد زيادي پيش آمد كه از نياز ها و منافع شخصي شان صرف نظر نمودند تا امور مدرسه از روندي مناسب برخوردار باشد . حضور ايشان در مدرسه ظرف زماني خاصي نداشت و چه بسا از صبح زود تا نيمه هاي شب براي رسيدگي به كارها در مدرسه حضور داشت .
از شهيد قدوسي نقل شده كه ايشان گفته بودند : « به ندرت اتفاق مي افتد كه من بچه هايم را زماني كه بيدار هستند ببينم . »
شهيد قدوسي معتقد بود كه هر كس كه داوطلب طلبگي مي شود بايد از چند شرط اساسي برخوردار باشد : « اولاً در انتخاب طلبگي هدف متعالي داشته باشد ، ثانياً مسير صحيحي را براي دست يابي به هدف انتخاب كند و خود را به يادگيري چند كتاب درسي محدود نكند ؛ ثالثاً طلبه بايد از پشتكار و استقامت لازم براي دست يابي به هدف برخوردار باشد و در نهايت طلبه بايد آمادگي گذشت در راه هدفش را داشته باشد . »
به اعتقاد ايشان كساني كه اين شرايط را نداشته باشند و يا به دنبال هدف هاي خاصي به اين سلك درآمده باشند ، راهي به سر منزل مقصود پيدا نمي كنند . شهيد قدوسي نسبت به اتلاف وقت طلاب حساسيّت زيادي به خرج مي داد و برنامه هاي مدرسه را طوري برنامه ريزي مي كرد كه شاگردان مدرسه بيشترين استفاده را از وقت شان بكنند . در اين زمينه شهيد قدوسي حتي افراط و تندروي سياسي شاگردان مدرسه را تأييد نمي كرد و رضايت نمي داد تا شاگردان مدرسه بيشترين وقت خود را به فعاليت هاي سياسي اختصاص دهند و از اين آينده نگري ايشان و اهميتي كه به تربيت شاگردان براي مسئوليت هاي خطيري كه در آينده بايد برعهده مي گرفتند نشأت مي گرفت . بعضي برنامه ها و سخنان ايشان نشان مي داد كه به تحقق حكومت اسلامي به طور كامل باور دارند .
براي نمونه ، در مواردي ايشان در برخورد با طلبه هايي كه در انجام وظايف شان كوتاهي مي كردند براي نشان دادن عنوان مسئوليت هايي كه در آينده برعهده مي گرفتند ، مسئوليت هايي چون مديريت بيمارستان يا مسئوليت هايي كه سنخيّتي با مقام روحانيّت نداشت را به عنوان مشاغل آينده ي آنها بيان مي كرد كه باعث تعجب شاگردان و اساتيد مدرسه مي شد .
شهيد قدوسي در كنار توجهي كه به نظم امور مدرسه داشت ، به شدت مراقب تربيت اسلامي شاگردان مدرسه بود . به نظر وي شخصيت و تربيت اسلامي طلاب مقدم بر يادگيري علم و دانش است و چه بسا ضعف هاي علمي و درسي شاگردان قابل حل است ، ولي فردي كه به لحاظ عقيدتي و اجراي واجبات و مستحبات دچار ترديد باشد هرگونه سرمايه گذاري بر روي چنين افرادي اشتباه است . ايشان به اجراي واجبات و مستحبات توسط طلاب حساسيت زيادي داشت و در اخراج طلبه اي كه در اين زمينه ضعفي داشت ترديد نمي كرد .
شهيد قدوسي هر از چند گاهي نيمه هاي شب به مدرسه مي رفت و كنترل مي نمود كه كدام يك از شاگردان نماز شب مي خواند . در اين زمينه آيت الله صانعي خاطره اي را نقل مي كند كه شهيد قدوسي شخصاً به ايشان گفته بود : « من از يكي از مراجع اجازه گرفته ام كه به طور غير رسمي و به طوري كه صاحب حجره متوجه نشود ، گاهي در اتاق ها را باز كنم ببينم آيا آقايان مثلاً اول صبح مشغول تلاوت قرآنند يا خوابند به طوري كه آنها متوجه نشوند . من اين اجازه را گرفتم چون شبهه مي كنم كه در اتاق را بدون اجازه باز كنم . من به ايشان گفتم شما به هر حال ناظر امور مدرسه هستيد و مجاز هستيد . ايشان گفت : نه ، احتياطاً من از مراجع اجازه گرفتم . گاه مي گفت : بعد از نيمه هاي شب به مدرسه سر مي زنم كه ببينم آيا طلبه ها در آن موقع براي نماز شب آماده اند يا نيستند ، چه مقدارشان آماده ي نمازند و چه مقدارشان نيستند . »
اين مجاهد نستوه پس از پيروزي انقلاب اسلامي ، از طرف امام خميني (ره) به دادستاني كل انقلاب اسلامي ، منصوب شد و در اين سنگر به خدمت پرداخت . سرانجام اين عالم رباني در اثر انفجاري توسط منافقين كوردل به فيض شهادت نائل آمد و در حرم حضرت معصومه (س) به خاك سپرده شد .
سالگرد شهادت سرتيپ وحيد دستجردي ، رئيس وقت شهرباني كشور (1360 ش)
سرهنگ هوشنگ وحيد دستجردي در سال 1304 در اصفهان به دنيا آمد . وي پس از پشت سر گذاشتن دروس ابتدايي و متوسطه ، در سال 1328 وارد آموزشگاه شهرباني شد و پس از 32 سال خدمت در پست هاي مختلف باز نشسته شد .
اين شهيد بزرگوار كه از طرفداران نهضت اسلامي به رهبري امام خميني (ره) به شمار مي رفت ، پس از پيروزي انقلاب ، در اسفند 1357 به خدمت دعوت گرديد و در 24 اسفند 1359 به رياست شهرباني كل كشور منصوب شد . سرهنگ وحيد دستجردي سرانجام در واقعه انفجار دفتر نخست وزيري در 8 شهريور 1360 به شدت زخمي شد و شش روز بعد بر اثر جراحات وارده ، به شهادت رسيد .
منبع :habilian.com ، www2.irna.ir
مدرسه علميه الزهراء(س) گلدشت