هفت گفتار از امام هادي
شيوه حفظ دوستان
از منظر امام دهم عليهالسلام يکي از ويژگيهاي اولياء خدا و انسانهاي صالح عفو و گذشت و پذيرش عذر ديگران است. ايوب بن نوح ميگويد: آن حضرت طي نامهاي به يکي از ياران ما که موجب ناراحتي شخصي شده بود، توصيه کرد که برو از فلاني عذر خواهي کن و بگو: «إِنَّ اللَّهَ إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ خَيْرا إِذَا عُوتِبَ قَبِلَ؛[1] اگر خداوند خير بندهاي را بخواهد، [او را حالتي عطا ميکند که] هرگاه از او عذر خواسته شد، ميپذيرد.» تو نيز عذر ما را بپذير!
براي پاسداري از حريم دوستان نيک نبايد دربارهي آنان سختگيري کرد، بلکه بايد در موارد لغزش و خطايشان عفو و گذشت پيشه کرد و عذرشان را پذيرفت؛ زيرا اگر به بهانههاي ساده، انسان دوستان خود را طرد کند و از خود دور سازد، به مرور زمان غريب و تنها خواهد ماند و مخالفانش افزايش مييابند؛ در حالي که دوستان خوب بازوي نيرومندي در زندگي افراد به شمار ميآيند. لقمان حکيم به فرزندش سفارش ميکرد که: «يَا بُنَيَّ اتَّخِذْ أَلْفَ صَدِيقٍ وَ أَلْفٌ قَلِيلٌ وَ لَا تَتَّخِذْ عَدُوّا وَاحِدا وَ الْوَاحِدُ کَثِيرٌ؛[2] فرزندم هزار دوست بگير و البته هزار کم است و يک دشمن براي خودت درست نکن که يکي هم زياد است.»
بنابراين، براي رسيدن به سعادت و توفيق در زندگي، انسان بايد از دوستان خوب محافظت کند و با اختلاف کوچک و جزئي و لغزشهاي ساده نبايد آنان را از دست بدهد، بلکه شيوهي اهل بيت عليهمالسلام را در نظر بگيرد و از گناهانشان بگذرد. اگر عذر خواهي کردند، بپذيرد و عفو و گذشت پيشه کند.
سعدي گفته:
با مردم سهلگوي دشوار مگوي
با آن که درِ صلح زند جنگ مجوي
پی نوشته ها :
[1] مستدرک الوسائل، ج 8، ص 329.
[2] وسائل الشيعه، ج12، ص 16.
برچسبها:
هفت گفتار,
امام هادي
پنجشنبه یازدهم خرداد 1391
هفت گفتار از امام هادي
روزگار ناسازگار
گاهي اين نکته به ذهن ميآيد که آيا واقعا برخي زمانها، مکانها و يا عوامل و حوادث طبيعي در زندگي انسان دخالت دارند؟ آيا بدي و خوبي و شوم بودن را ميتوان به روزها و روزگاران نسبت داد؟ امام هادي عليهالسلام پاسخ اين پرسش را به يکي از يارانش توضيح داد.
حسن بن مسعود ميگويد: به محضر مولايم حضرت ابوالحسن الهادي عليهالسلام رسيدم. در آن روز چند حادثهي ناگوار و تلخ برايم رخ داده بود؛ انگشتم زخمي شده و شانهام در اثر تصادف با اسب سواري صدمه ديده و در يک نزاع غير مترقبه لباسهايم پاره شده بود. به اين خاطر، با ناراحتي تمام در حضور آن گرامي گفتم: عجب روز شومي برايم بود! خدا شرّ اين روز را از من باز دارد! امام هادي عليهالسلام فرمود: «يَا حَسَنُ هَذَا وَ أَنْتَ تَغْشَانَا تَرْمِي بِذَنْبِکَ مَنْ لَا ذَنْبَ لَهُ؛ اي حسن! اين [چه سخني است که ميگويي] با اينکه تو با ما هستي، گناهت را به گردن بيگناهي مياندازي! [روزگار چه گناهي دارد!]»
حسن بن مسعود ميگويد: با شنيدن سخن امام عليهالسلام به خود آمدم و به اشتباهم پي بردم. گفتم: آقاي من! اشتباه کردم و از خداوند طلب بخشش دارم. امام فرمود: اي حسن! روزها چه گناهي دارند که شما هر وقت به خاطر خطاها و اعمال نادرست خود مجازات ميشويد، به ايام بدبين ميشويد و به روز بد و بيراه ميگوييد! حسن گفت: اي پسر رسول خدا!، براي هميشه توبه ميکنم و ديگر عکس العمل رفتارهايم را به روزگار نسبت نميدهم. امام در ادامه فرمود: «يَا حَسَنُ اِنَّ اللَّهَ هُوَ الْمُثِيبُ وَ الْمُعَاقِبُ وَ الْمُجَازِي بِالأعْمَالِ عَاجِلاً وَ آجِلاً؛ اي حسن! به طور يقين خداوند متعال پاداش ميدهد و عقاب ميکند و در مقابل رفتارها در دنيا و آخرت مجازات ميکند.»[1] .
پی نوشته ها :
[1] بحارالانوار، ج 56، ص 2.
برچسبها:
هفت گفتار,
امام هادي
پنجشنبه یازدهم خرداد 1391
هفت گفتار از امام هادي
موقعيت ممتاز مکانهاي مقدس
در بينش توحيدي اسلام، انسان هر لحظه و در هر زمان و مکان در محضر خداست؛ اما خداوند متعال براي تقرب بيشتر بندگانش و براي آسايش و آرامش آنان، زمانها و مکانهايي را معين کرده است که ويژگي خاصي دارند. امام علي النقي عليهالسلام با اشاره به موقعيت ممتاز اماکن مقدس فرمود:
«اِنَّ لِلَّهِ بُقَاعا يُحِبُّ اَنْ يُدْعَي فِيهَا فَيَسْتَجِيبُ لِمَنْ دَعَاهُ وَ الْحَيْرُ مِنْهَا؛[1] خداوند مکانهاي مقدسي دارد که دعا در آن جاها را دوست ميدارد. پس هر کس در آن مکانها او را بخواند، اجابتش ميکند و حائر حسيني عليهالسلام يکي از آنهاست.»
در اين سخن، پيشواي دهم نکات مهمي را مورد توجه قرار داده و به مشتاقان فرهنگ اهل بيت عليهمالسلام گوشزد کرده است: نخست به ارزش اين مکانهاي شريف پرداخته و آنها را بقعههاي خدايي ناميده، سپس اهميت دعا و استجابت آن را در اين مکانها مورد تأکيد قرار داده و در آخر، مزار دلرباي حضرت سيدالشهداء عليهالسلام، را از مصاديق بارز بقاع الهي و محل استجابت دعاي بندگان شمرده است.
امام هادي عليهالسلام در کلام ديگري عظمت بارگاه امام حسين عليهالسلام را اين گونه بيان ميکند: «هر کس از منزل خود به قصد زيارت بارگاه حضرت حسين عليهالسلام حرکت کند و به نزد فرات برسد و در آنجا غسل کند، از رستگاران نوشته ميشود و هر گاه به امام حسين عليهالسلام سلام کند، از سعادتمندان محسوب ميگردد و اگر از نماز زيارت فارغ شد، فرشتهاي از سوي خداوند متعال به او ميگويد: رسول خدا صلياللهعليه وآله به تو سلام ميرساند و ميگويد: تمام گناهانت بخشوده شد، اعمال را از نو شروع کن!»[2] .
پی نوشته ها :
[1] تحف العقول، ص 482.
[2] کامل الزيارات، ص344.
برچسبها:
هفت گفتار,
امام هادي