کد ِکج شدَنِ تَصآویر

کداهنگ برای وبلاگ

چشمه سلطان ولی کریز
چشمه سلطان ولی کریز
 
نويسندگان

هفت گفتار از امام هادي

شيوه حفظ دوستان

از منظر امام دهم عليه‏السلام يکي از ويژگيهاي اولياء خدا و انسانهاي صالح عفو و گذشت و پذيرش عذر ديگران است. ايوب بن نوح مي‏گويد: آن حضرت طي نامه‏اي به يکي از ياران ما که موجب ناراحتي شخصي شده بود، توصيه کرد که برو از فلاني عذر خواهي کن و بگو: «إِنَّ اللَّهَ إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ خَيْرا إِذَا عُوتِبَ قَبِلَ؛[1]  اگر خداوند خير بنده‏اي را بخواهد، [او را حالتي عطا مي‏کند که] هرگاه از او عذر خواسته شد، مي‏پذيرد.» تو نيز عذر ما را بپذير!

براي پاسداري از حريم دوستان نيک نبايد درباره‏ي آنان سخت‏گيري کرد، بلکه بايد در موارد لغزش و خطايشان عفو و گذشت پيشه کرد و عذرشان را پذيرفت؛ زيرا اگر به بهانه‏هاي ساده، انسان دوستان خود را طرد کند و از خود دور سازد، به مرور زمان غريب و تنها خواهد ماند و مخالفانش افزايش مي‏يابند؛ در حالي که دوستان خوب بازوي نيرومندي در زندگي افراد به شمار مي‏آيند. لقمان حکيم به فرزندش سفارش مي‏کرد که: «يَا بُنَيَّ اتَّخِذْ أَلْفَ صَدِيقٍ وَ أَلْفٌ قَلِيلٌ وَ لَا تَتَّخِذْ عَدُوّا وَاحِدا وَ الْوَاحِدُ کَثِيرٌ؛[2]  فرزندم هزار دوست بگير و البته هزار کم است و يک دشمن براي خودت درست نکن که يکي هم زياد است.»

بنابراين، براي رسيدن به سعادت و توفيق در زندگي، انسان بايد از دوستان خوب محافظت کند و با اختلاف کوچک و جزئي و لغزشهاي ساده نبايد آنان را از دست بدهد، بلکه شيوه‏ي اهل بيت عليهم‏السلام را در نظر بگيرد و از گناهانشان بگذرد. اگر عذر خواهي کردند، بپذيرد و عفو و گذشت پيشه کند.

سعدي گفته:

 

با مردم سهل‏گوي دشوار مگوي

با آن که درِ صلح زند جنگ مجوي

 

پی نوشته ها :

[1] مستدرک الوسائل، ج 8، ص 329.

[2] وسائل الشيعه، ج12، ص 16.


برچسب‌ها: هفت گفتار, امام هادي

     

پنجشنبه یازدهم خرداد 1391
نويسنده : امیرحسین

هفت گفتار از امام هادي

روزگار ناسازگار

گاهي اين نکته به ذهن مي‏آيد که آيا واقعا برخي زمانها، مکانها و يا عوامل و حوادث طبيعي در زندگي انسان دخالت دارند؟ آيا بدي و خوبي و شوم بودن را مي‏توان به روزها و روزگاران نسبت داد؟ امام هادي عليه‏السلام پاسخ اين پرسش را به يکي از يارانش توضيح داد.

حسن بن مسعود مي‏گويد: به محضر مولايم حضرت ابوالحسن الهادي عليه‏السلام رسيدم. در آن روز چند حادثه‏ي ناگوار و تلخ برايم رخ داده بود؛ انگشتم زخمي شده و شانه‏ام در اثر تصادف با اسب سواري صدمه ديده و در يک نزاع غير مترقبه لباسهايم پاره شده بود. به اين خاطر، با ناراحتي تمام در حضور آن گرامي گفتم: عجب روز شومي برايم بود! خدا شرّ اين روز را از من باز دارد! امام هادي عليه‏السلام فرمود: «يَا حَسَنُ هَذَا وَ أَنْتَ تَغْشَانَا تَرْمِي بِذَنْبِکَ مَنْ لَا ذَنْبَ لَهُ؛ اي حسن! اين [چه سخني است که مي‏گويي] با اينکه تو با ما هستي، گناهت را به گردن بي‏گناهي مي‏اندازي! [روزگار چه گناهي دارد!]»

حسن بن مسعود مي‏گويد: با شنيدن سخن امام عليه‏السلام به خود آمدم و به اشتباهم پي بردم. گفتم: آقاي من! اشتباه کردم و از خداوند طلب بخشش دارم. امام فرمود: اي حسن! روزها چه گناهي دارند که شما هر وقت به خاطر خطاها و اعمال نادرست خود مجازات مي‏شويد، به ايام بدبين مي‏شويد و به روز بد و بيراه مي‏گوييد! حسن گفت: اي پسر رسول خدا!، براي هميشه توبه مي‏کنم و ديگر عکس العمل رفتارهايم را به روزگار نسبت نمي‏دهم. امام در ادامه فرمود: «يَا حَسَنُ اِنَّ اللَّهَ هُوَ الْمُثِيبُ وَ الْمُعَاقِبُ وَ الْمُجَازِي بِالأعْمَالِ عَاجِلاً وَ آجِلاً؛ اي حسن! به طور يقين خداوند متعال پاداش مي‏دهد و عقاب مي‏کند و در مقابل رفتارها در دنيا و آخرت مجازات مي‏کند.»[1] .

پی نوشته ها :

[1] بحارالانوار، ج 56، ص 2.


برچسب‌ها: هفت گفتار, امام هادي

     

پنجشنبه یازدهم خرداد 1391
نويسنده : امیرحسین

هفت گفتار از امام هادي

موقعيت ممتاز مکانهاي مقدس

در بينش توحيدي اسلام، انسان هر لحظه و در هر زمان و مکان در محضر خداست؛ اما خداوند متعال براي تقرب بيشتر بندگانش و براي آسايش و آرامش آنان، زمانها و مکانهايي را معين کرده است که ويژگي خاصي دارند. امام علي النقي عليه‏السلام با اشاره به موقعيت ممتاز اماکن مقدس فرمود:

«اِنَّ لِلَّهِ بُقَاعا يُحِبُّ اَنْ يُدْعَي فِيهَا فَيَسْتَجِيبُ لِمَنْ دَعَاهُ وَ الْحَيْرُ مِنْهَا؛[1]  خداوند مکانهاي مقدسي دارد که دعا در آن جاها را دوست مي‏دارد. پس هر کس در آن مکانها او را بخواند، اجابتش مي‏کند و حائر حسيني عليه‏السلام يکي از آنهاست.»

در اين سخن، پيشواي دهم نکات مهمي را مورد توجه قرار داده و به مشتاقان فرهنگ اهل بيت عليهم‏السلام گوشزد کرده است: نخست به ارزش اين مکانهاي شريف پرداخته و آنها را بقعه‏هاي خدايي ناميده، سپس اهميت دعا و استجابت آن را در اين مکانها مورد تأکيد قرار داده و در آخر، مزار دلرباي حضرت سيدالشهداء عليه‏السلام، را از مصاديق بارز بقاع الهي و محل استجابت دعاي بندگان شمرده است.

امام هادي عليه‏السلام در کلام ديگري عظمت بارگاه امام حسين عليه‏السلام را اين گونه بيان مي‏کند: «هر کس از منزل خود به قصد زيارت بارگاه حضرت حسين عليه‏السلام حرکت کند و به نزد فرات برسد و در آنجا غسل کند، از رستگاران نوشته مي‏شود و هر گاه به امام حسين عليه‏السلام سلام کند، از سعادتمندان محسوب مي‏گردد و اگر از نماز زيارت فارغ شد، فرشته‏اي از سوي خداوند متعال به او مي‏گويد: رسول خدا صلي‏الله‏عليه و‏آله به تو سلام مي‏رساند و مي‏گويد: تمام گناهانت بخشوده شد، اعمال را از نو شروع کن!»[2] .

پی نوشته ها :

[1] تحف العقول، ص 482.

[2] کامل الزيارات، ص344.


برچسب‌ها: هفت گفتار, امام هادي

     

پنجشنبه یازدهم خرداد 1391
نويسنده : امیرحسین

هفت گفتار از امام هادي

ارزش علم و دانش

کسب علم و دانش از مهم‏ترين شيوه‏هاي رسيدن به قله‏ي کمال است و انسان بدون علم ره به جايي نمي‏برد. امام دهم عليه‏السلام بر اين باور بود که براي نيل به مقاصد عالي انساني لازم است که افراد به دنبال دانش و معرفت باشند؛ چرا که بدون آگاهي هيچ رهروي به مقصد نرسد.

آن رهبر فرزانه در گفتاري ارزشمند مي‏فرمايد: «إِنَّ الْعَالِمَ وَ الْمُتَعَلِّمَ شَرِيکَانِ فِي الرُّشْدِ؛[1]  دانشمند و دانشجو هر دو در رشد و هدايت شريک‏اند.» اگر علماء و متفکران جامعه تلاش نکنند و عموم مردم نيز به دنبال آموزش نباشند، سطح افکار مردم رشد نمي‏يابد و پيشرفت صورت نمي‏گيرد.

 

شرف و قيمت و قدر تو به فضل و هنر است

نه به ديدار و به دينار و به سود و به زيان

 

اساسا براي تهذيب نفس و پيمودن راه کمال، علماي اخلاق، معرفت و کسب آگاهي را از عوامل مؤثر در روح و روان آدمي مي‏دانند. آري، دانش انسان را به خطرات راه آگاه مي‏کند و عظمت و عزت خداوندي را به ياد مي‏آورد و انسان شايسته هر قدر علم و دانشش بالاتر باشد، تواضع و صفات حميده در وجودش بيشتر شکوفا مي‏گردد. انسان کمال خواه با معرفت به ناتواني و مقام پايين خود و اطلاع از عظمت حق و شکوه و جلال کبريايي‏اش در راه رشد و تهذيب گام برمي‏دارد.

امام هادي عليه‏السلام ارزش دانشمندان را بالاتر از خود علم و دانش مي‏دانست و مي‏فرمود: «أَرْجَحُ مِنَ الْعِلْمِ حَامِلُهُ؛[2]  دانشمند از دانش برتر است.» البته علم و دانش بعد از غلبه‏ي صفات زشت و فساد افراد تأثيرگذاري اندکي دارد؛ چنان که حضرت علي النقي عليه‏السلام فرمود: «اَلْحِکْمَةُ لَا تَنْجَعُ فِي الطِّبَاعِ الْفَاسِدَةِ؛[3]  حکمت در طبيعتهاي فاسد سودي نمي‏بخشد.»

پی نوشته ها :

[1] کشف الغمه، ج 2، ص 386.

[2] اعلام الدين، ص 311.

[3] همان.






[ یک شنبه 22 فروردین 1395  ] [ 5:19 PM ] [ احمد ]
نظرات 0
.: Weblog Themes By themzha :.

درباره وبلاگ


استان خراسان رضوی:شهرستان مشهدمقدس

آمار سايت
كل بازديدها : 4085224 نفر
تعداد نظرات : 49 عدد
تاريخ ايجاد وبلاگ : پنج شنبه 14 خرداد 1394  عدد
كل مطالب : 13380 عدد
آخرين بروز رساني : یک شنبه 3 فروردین 1399 
کد موزیک آنلاین برای وبگاه
امکانات وب