نگاهی گذرا به زندگی آیت الله عبادی (ره) امام جمعهای که با مردم مشهد زندگی کرد
آیت الله سید مهدی عبادی در سال ۱۳۱۵ ش در خانوادهای روحانی در خراسان بهدنیا آمد. پدرش حجتالاسلام آقا سید حیدر در تمامی دوران تحصیل به تبلیغ پرداخت و در عین حال برای امرار معاش به شغل کشاورزی مشغول بود و حوزه علمیه خوسف را تأسیس کرد. مادرش نیز نوه مرحوم آیتا... حاج میرزا علی خوسفی بود ...
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد، آیتا... عبادی بعدها در
مصاحبهای زندگی خانواده پدریاش را این گونه توضیحمیدهد:« این جانب در میان خانواده اى مذهبى و دینى چشم به دنیا گشودم. ازناحیه پدر و مادر به دو خانواده روحانى و درعین حال کشاورز و تولید کنندهمنتسب مىباشم. همچنین افتخار سیادت موسوى را ـ که منتهى به حضرت ابراهیممجاب بن محمد عابدین موسى بن جعفر مى باشد و مزار شریف ایشان در رواق حضرتسیّدالشّهدا علیه السّلام در کربلاى معلّى است ـ دارم. پدر بزرگوارم در طولعمر خود همواره به تحصیل و اقامه نماز جماعت و تبلیغ و کشاورزى اشتغالداشته. ایشان بر این عقیده بودند که تمام فرزندانش باید روحانى باشند و ازاین رو، دو برادر دیگرم آقایان: حجّت الاسلام سیّد احمد عبادى، عالم شهرخوسف و حجّت الاسلام حاج سیّد علیرضا عبادى، نماینده مردم شهرستان بیرجند ونهبندان در مجلس شوراى اسلامى هستند و دو داماد ایشان هم روحانىاند کهیکى امام جماعت مسجدى است و دیگرى هم در سازمان عقیدتى سیاسى ارتش جمهورىاسلامى مسئولیّت دارد.
از آثار وجودى حضرت والد، تربیت فضلا و علمایى است که در مدرسه علمیّهاى که در شهر خوسف تأسیس فرمودند انجام مى گرفت و آغاز طلبگى این جانب ویکى از برادران نیز در همان مدرسه بوده است.»
آیتا... عبادی دورانابتدایی را در دبستان «ابنحسام خوسفی» گذراند و پس از طی دورانابتدایی وارد حوزه علمیهخوسف شد. پس از دو سال به بیرجند رفت و درمدرسه «معصومیه» به تحصیل پرداخت. بعد از دو سال اقامت در این شهربه مشهد مقدس عزیمت نمود و مدت ۱۳سال در حوزه علمیه این شهر بهتحصیل پرداخت.ایشان کیفیت این دوره زندگیاش را این گونه بیان میکند:« این جانب از 6 سالگى به تحصیل در دبستان ابن حسام خوسفى (شاعر معروف محلّ) پرداختم و پس از طى دوره ابتدایى در مدرسه علمیّه شهر خوسف به مدت دو سال وسپس در مدرسه علمیّه معصومیّه بیرجند به مدت دو سال و سیزده سال هم درحوزه علمیّه مشهد مقدّس و حدود سه سال هم در نجف اشرف و پانزده سال در حوزهعلمیّه مقدّس قم به تحصیل و تدریس اشتغال داشتم و از محضر علما استفادهنمودم و پس از استفاده از محضر ادبا و اساتید ادبیّات در مشهد مقدّس ازمحضر عالمانى چون آیات عظام: حاج میرزا احمد مدرّس یزدى، حاج شیخ هاشمقزوینى، حاج تسلیم مجتبى قزوینى، میرزا جواد آقا تهرانى، وحید خراسانى وآقاى میلانى نیز بهره بردم و آن گاه به نجف اشرف مشرّف شدم و ما چهار نفرکه دو نفر آنان الآن از مدرّسان محترم حوزه علمیّه مشهد و یک نفر آن ها هماز مدرّسان قم هستند، در امتحان ورودى در بیت حضرت آیتا...العظمى خویىشرکت کردیم و امتحان این چهار نفر مورد توجّه بسیار خوب حوزه علمیّه نجفقرار گرفت. در ضمن تحصیل به ویژه در زمان اقامت در مشهد و قم به امرتبلیغات در شهرهاى مختلف ایران و خارج کشور مثل کویت اشتغال داشتم و بعد ازترک منبر، از سوى حضرت آیتا...العظمى وحید خراسانى به کویت سفر کردم کهتا بعد از پیروزى انقلاب ادامه داشت و در مدت اقامت در حوزه هاى آن کشور بهامر تدریس تا سطح عالى در حوزه هاى سه گانه اشتغال داشتم.»
آیتا...عبادیهمزمان با آغاز نهضت امام خمینی(ره) به صف مبارزان پیوست و درصحنههای مختلف انقلاب حاضر بود و در وقایع نقاط مختلف کشور،بهویژه سیستان و بلوچستان سهم مهمی داشت.
وی در آن هنگام کهبرخی از روحانیون سیاسی ممنوعالمنبر و ممنوعالخروج بودند، به دستورآیتا... خامنهای به ایراد سخنرانی در مسجد گوهرشاد مشهد پرداخت وزمینه را برای فعالیت دیگر خطبا و سخنرانان در آنجا آماده کرد.
بعداز انقلاب در سال ۱۳۵۹ از طرف امام خمینی به امامت جمعه زاهدان ونماینده ایشان در سیستان و بلوچستان منصوب شد. وی در آن خطه بهوحدت شیعه و سنی همت گماشت و به مبارزه با ضد انقلابیون پرداخت.
ایشاناز طرف مردم استان سیستان و بلوچستان در دوره اول و دوم مجلسخبرگان رهبری حضور داشت و سرانجام از طرف آیتا... خامنهای بهعنوان امام جمعه مشهد مقدس در سال ۱۳۷۲ منصوب شد و به عنواننماینده مردم استان خراسان در سومین دوره مجلس خبرگان رهبریحضور یافت.
وی در اسفند ۱۳۸۳ در مسیر بیرجندـ مشهد در فیضآباد دچارحادثه تصادف رانندگی شد و به علت شدت جراحات در بیمارستان بستریشد و در حالی که حالشان رو به بهبودی بود، در همان بیمارستان دچارحمله قلبی شد و در سن ۶۹سالگی دار فانی را وداع گفت./س
