به گزارش صبح توس؛د ر نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ بنا به فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) به جوانان غیور و انقلابی ایران اسلامی، عدهای از دلسوختگان راستین و پیروان صدیق ولایت فقیه گردهم جمع شدند و نهاد مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را پی ریزی كردند.
سپاه پاسداران در سایه روحیه انقلابی و معنویتی كه از سرچشمه جوشان دل منور و روح مصفای آن امام عارفان و پیشوای صالحان پیوسته میجوشید و بیش از همه، جوانان رزمنده و خالص سپاه و بسیج را سیراب میكرد، توانست نقش تعیین كنندهای را در دفع حمله ایادی استكبار به جمهوری اسلامی ایفا كند و در كنار ارتش و با به كارگیری بسیج مردمی، درس تلخی به دشمنان اسلام بدهد و حفظ استمرار نظام جمهوری اسلامی را تضمین كند.
پس از سال ها مبارزه، جوانان متعهد انقلابی توانستند با یاری خدا و رهبری امام خمینی رحمه الله رژیم پهلوی را سرنگون کنند، اما پس از این پيروزي شرايطي چون از هم گسيختگي و عدم وجود يك نظم و انسجام عميق ايجاد شده بود كه در اثر آن گروه هاي ضد انقلابي و ضد اسلامي مانند گروه هاي چپي و ماركسيستي از همه جاي دنيا مثل آمريكا، اروپا و كشورهاي مختلف همچون هند و نقاط ديگر در ايران جمع شدند و فعاليت هاي سياسي، فرهنگي خود را شروع كردند و از اين مهم تر به جمع آوري اسلحه و تجهيز خود پرداختند. در اين هنگام نيروهاي انقلابي كه از متن خود مردم بودند احساس خطر كردند و به فكر زمينه سازي براي دفاع از انقلاب افتادند كه اولين نمونه آن تشكيل كميته هاي انقلاب اسلامي بود و نمونه بعدي تشكيل سپاه بود. این ارگان انقلابی یکی از هسته های امنیتی حافظ انقلاب بود که با هدایت امام خمینی رحمه الله در اردیبهشت سال ۱۳۵۸ تشکیل شد.
هدف از تشکیل سپاه
هدف از تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نگهبانی از انقلاب و دستاوردهای آن و کوشش در راه تحقق آرمان های الهی و گسترش حاکمیت قانون خداست. تقویت توان دفاعی جمهوری اسلامی از راه همکاری با دیگر نیروهای مسلح و آموزش نظامی، از دیگر اهداف تشکیل این نهاد شمرده می شود.
شاید در آن روزهای نخست كه هدف سپاه را پاسداری از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن مطرح می كردند، تصور نمی رفت كه چه مسئولیت سنگین و رسالت خطیری به عهده این تشكیلات تازه تأسیس خواهد بود؛ اما از آنجا كه محرك حضور در این نهاد خدمت بی شائبه به انقلاب اسلامی و اطاعت محض و عاشقانه از مقام والای ولایت فقیه بود جملگی به عنوان بازوی توانمند ولایت فقیه، خویشتن را برای هر نوع مأموریت محوله آماده كرده بودند.
سپاه با ایجاد امیدواری، ضریب امنیت اجتماعی را بالا برده است
سپاه پاسداران در طول دوران فعالیتش علاوه بر جنبۀ بازدارندگى تحرکات دشمن، با ایجاد امیدوارى در ملت، ضریب امنیت اجتماعى را افزایش داده و معادلات دشمنان را در ایجاد تهدید نظامى علیه نظام مقدس جمهورى اسلامى ایران بر هم زده است. همچنین افتخار بزرگ سپاه آن است که مؤلفه اصلى و مرکز ثقل همۀ نیروهاى وفادار به اسلام، انقلاب و کشور بوده و نیروهاى منفرد را در مقیاس وسیعى گردهم آورده و از آنها، دریاى خروشانى ساخته است تا به کمک آنان، کشور از مراحل سخت و سرنوشت ساز دوران پر تب و تاب انقلاب و جنگ تحمیلى بگذرد و عزت، عظمت و اقتدار انقلاب، نظام و کشور حفظ و تضمین شود. به تعبیرى دیگر سپاه نهادى جوشیده از متن مردم، براى دفاع از ارزشهاى والاى انقلاب اسلامى و مقابله با تهدیدات علیه آن است.
بخشی از فعالیتهای سپاه در آغاز انقلاب و بعد از آن
حضور در دفع غائلۀ گنبد و ترکمن صحرا، جلوگیرى از سقوط شهرهاى سنندج، پاوه و نقده به دست گروهکهاى ضد انقلاب, پاکسازى و آزادسازى کلیه شهرهاى کردستان و آذربایجان غربى از لوث وجود ضدانقلاب، برقرارى امنیت در مرزهاى شمال غرب کشور، و مردمى کردن امنیت و از بین بردن زمینه هاى فعالیت ضد انقلاب در منطقه، مقابله با بحران شهرهاى خرمشهر و آبادان و دفع فتنه گروهک خلق عرب بخشی کوچکی از تلاش های این نهاد انقلابی برای حفظ و ثبات انقلاب اسلامی ایران بوده که با جان فشانی های نیروی های مؤمن و انقلابی انجام شده است.
مقابله با توطئه هاى منافقین در خارج از کشور در طول انقلاب اسلامی، پاکسازى مناطق آلوده و باراندازهاى اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر در جنوب و شرق کشور، ایجاد شبکۀ اطلاعاتى و امنیتى مناسب در کشور که مبنایى براى تشکیل وزارت اطلاعات شد، دفاع از حاکمیت، تمامیت ارضى و استقلال کشور و دفع تجاوز عراق در طول هشت سال دفاع مقدس ملت شریف و سرافراز ایران همراه با دیگر قواى مسلح، جذب و سازماندهى نیروهاى داوطلب بسیج به منظور دفاع از دستاوردهاى انقلاب، حضور قدرتمندانه در خلیج فارس و جزایر ایرانى براى برقرارى امنیت و تحقق استراتژى بازدارندگى و ممانعت در برابر اقدامهاى ابرقدرتها و بسیاری فعالیت هایی دیگر که رزمندگان و دلیرمردان حاضر در این نهاد انقلابی با نثار جان خود در طی سالهای بعد پیروزی انقلاب اسلامی در جهت تحقق آنها تلاش کرده اند.
«اگر سپاه نبود، کشور هم نبود»
بنابراین سپاه پاسداران انقلاب اسلامى به عنوان نهادى امنیتى و نظامى، با کمترین بودجه و امکانات و با بیشترین اعتقاد و انگیزه شکل گرفت و مرزبانى صادق و لایق براى حریم انقلاب و کشور شد و علاوه بر دفاع همه جانبه از مرزهاى کشور اسلامى، در داخل نیز براى تأمین امنیت و آرامش اقدام کرد، تا جایى که وجود کشور و وجود انقلاب متکى بر وجود سپاه شد. از اینجاست که عمق فرمایش آن پیر فرزانه که فرمود: «اگر سپاه نبود، کشور هم نبود»، آشکارتر مى شود.
تعریف وظایف سپاه بر اساس اصل ۹۰
اصل ۱۵۰ قانون اساسی نقش سپاه را «نگهبانی از انقلاب و دستاوردهای آن» تعیین میکند؛ به همین دلیل در هر زمان و عرصهای که انقلاب اسلامی و یا دستاوردهای آن با خطر و یا تهدیدی مواجه شود سپاه پاسداران موظف است تا وارد معرکه شده و از انقلاب دفاع کند. نکته قابل توجه این است که این پاسداران به عرصه نظامی محدود نشده و همه ابعاد انقلاب را در بر میگیرد.
بر اساس اساسنامه سپاه پاسداران، این نهاد انقلابی در زمینه مأموریتهای خود به عنوان «ضابط قوه قضائیه» عمل میکند. بنابراین اقدامات سپاه در زمینه رصد، شناسایی و دستگیری عوامل خرابکار و ضد انقلاب در چارچوب قانون و در کسوت ضابط قضایی است.
یکی دیگر از ماموریتهای سپاه همکاری با ارتش جمهوری اسلامی ایران در مواقع لزوم در جهت پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی ایران است؛ اما قانون ماموریت دیگر پاسداران را مبارزه قانونی با عوامل و جریانهایی که در صدد خرابکاری، براندازی نظام جمهوری اسلامی، و یا اقدام علیه انقلاب اسلامی ایران میباشند، معرفی میکند. همچنین همکاری با ارگان اطلاعاتی کل کشور (جامعه اطلاعاتی) از دیگر وظایف این نهاد انقلابی است. به همین منظور سازمان اطلاعات سپاه نیز در چارچوب اساسنامه سپاه پاسداران به منظور مقابله با اقدامات ضد امنیتی، جاسوسی و خرابکاری در حوزههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و سایبری و همچنین همکاری با سایر ارگانهای اطلاعاتی کشور تشکیل شد.
بخشی از سخنان مقام معظم رهبری درباره سپاه؛
«سپاه پاسداران در سایه ی روحیه ی انقلابی و معنویتی که از سرچشمه ی جوشان دل منور و روح مصفای آن امام عارفان و قدوه ی صالحان پیوسته می جوشید و بیش از همه، جوانان رزمنده و خالص سپاه و بسیج را سیراب می کرد توانست نقش تعیین کننده ای را در دفع حمله ایادی استکبار به جمهوری اسلامی ایفا کند و در کنار ارتش و با به کارگیری بسیج مردمی، درس تلخی به دشمنان اسلام بدهد و حفظ و استمرار نظام جمهوری اسلامی را تضمین کند.»
«… سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که مولود مبارک انقلاب اسلامی است، در همه ی جهان پس از صدر اسلام پدیده ی بی سابقه ای است. این پدیده در حقیقت مظهر عینی و مجسمی است برای شعارهای انقلاب اسلامی، شعار ایستادگی در مقابل همه ی قدرت های بزرگ با سلاح اتکال به خدا، شعار غلبه خون بر شمشیر و شعار حرکت برای نجات مستضعفان و از همین روست که سلطه های بزرگ در سراسر جهان با چشم انزجار و نفرت، بدین پدیده ی الهی می نگرند چنان که به انقلاب اسلامی.»
«سپاه پاسداران نور چشم و عضو اصلی انقلاب است، چرا که از بطن انقلاب روییده، رشد کرده و رو به کمال است.»
«برجستگی سپاه، در همراهی «سلحشوری نظامی» با «خلوص معنوی» بوده و همه ی موفقیت ها از هماهنگی این دو ناشی شده است و این عنصر اصلی که صفت مجاهدان جلیل القدر صدر اسلام و پایه گذاران افتخارات تاریخی اسلام است، همواره باید در سپاه پاسداران حفظ شود.»
برخی از فرماندهانی که در سپاه خدمت می کنند
سرلشکر بسیجی سید حسن فیروزآبادی
این فرمانده سپاه همواره با آن لباس خاکی و چفیه بر دوش شناخته می شود. او به عنوان رییس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان مسئولیت مهمی را بر عهده داشته و از جمله مدیران ارشد و محبوب در نیروهای مسلح است.
سرلشکر غلامعلی رشید
سرلشکر غلامعلی رشید از دیگر فرماندهان ارشد سپاه در دوران دفاع مقدس به شمار می رود که تحلیل های جامع و عمیق وی در طی سالهای اخیر در موضوعات مختلف همچون جنگ تحمیلی، نبردهای حزب الله لبنان، جنگ های منطقه و چشم انداز آینده همواره مورد توجه کارشناسان بوده است.
سرلشکر محمدعلی جعفری
سرلشکر محمد علی جعفری معروف به “عزیز” پس از انتصاب به عنوان فرمانده کل سپاه پاسداران، به درجه سرلشکری نائل شد. وی در دوران دفاع مقدس از فرماندهان مهم سپاه و عنصری مبتکر در عملیاتهای نامتقارن بود که پس از دفاع مقدس، چند سال فرمانده نیروی زمینی سپاه، سپس رییس مرکز راهبردی سپاه و پس از آن فرمانده کل سپاه شد.
سرلشکر عطا الله صالحی
وی از جمله دیگر فرماندهان دلاور ارتش در دوران جنگ تحمیلی است که در سال ۸۴ به سمت فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد.
تشکیل نیروی مستقل پدافندی با مسئولیت ارتش و نیز ساخت تجهیزات مدرن دفاعی همچون جنگنده صاعقه، ناوشکن جماران، انواع زیردریایی و تانک از جمله نقاط درخشان مسئولیت سرلشکر صالحی است. تدوین طرح های راهبردی چون حضور شناورهای ایرانی در خلیج عدن و دریای مدیترانه از جمله مصادیق نگاه راهبردی این فرمانده ارشد نیروهای مسلح است.
دریابان علی شمخانی
سردار شمحانی هم مسئول نیروی دریایی ارتش بوده و هم سپاه. تنها سرلشکر نیروی دریایی کشورمان اکنون رییس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی است. وی پس از وزارت دفاع با حکم رهبر معظم انقلاب در این مسئولیت مشغول انجام امور فکری و تحقیقاتی در موضوعات مختلف برای بهره برداری نیروهای مسلح است.
سرلشکر سید یحیی صفوی
سرلشکر صفوی معروف به “رحیم” نیزاز فرماندهان ارشد سپاه در دوران جنگ تحمیلی است که مسئولیتهای مهمی چون فرماندهی نیروی زمینی و اطلاعات و عملیات کل سپاه را در ان زمان عهده دار بوده است.
سرلشکر قاسم سلیمانی
و اما سرلشکر قاسم سلیمانی که این روزها نامش بر اندام دشمنان ایران و ایرانی لرزه می اندازد یکی از باسابقه ترین فرماندهان سپاه پاسداران است که پیش از فرماندهی نیروی قدس سپاه، فرمانده لشکر ۴۱ ثار الله کرمان بوده است. وی جدیدترین فرمانده نیروهای مسلح است که از سوی فرمانده معظم کل قوا به درجه سرلشکری نائل شده است.
در بخشی از حکم سرلشکری سردار سلیمانی که مشرق برای اولین بار آنرا منتشر می کند، از سوی رهبر معظم انقلاب نوشته شده است: « سردار قاسم سلیمانی کسی است که خود بارها در جبهه به شهادت رسیده و شهید زنده انقلاب است.»
البته ذکر این نام ها به این معنا نیست که فرماندهان و نام آوران سپاه به همین نفر محدود می شوند بلکه در این نهاد انقلابی از آغاز تا به امروز فرماندهان و نام آوران بسیاری در لباس پاسداری از انقلاب و دستاورد های آن خدمت کردند که در این جا مجال ذکر آنها نیست.
حضور زنان در سپاه
حضور زنان در سپاه پاسداران و روند شکل گیری این حضور از موضوعاتی است که کمتر در رسانهها مورد بررسی قرار گرفته و نقش زنان تنها به اموراتی مانند امدادرسانی در ایام دفاع مقدس خلاصه می شد.
مسئله حضور خواهران در تشکیلات سپاه، تقریبا پنج ماه پس از تشکیل این نهاد در سال ۵۸ مطرح شد. قالب فعالیت زنان در سپاه در حوزه فرهنگی و آموزشی تعریف می شد.
اولین واحد خواهران سپاه در شهر اصفهان راه اندازی شد، البته حوزه خواهران در شهر اهواز نیز بسیار فعال بود. در تهران هم فعالیتهای خوبی در سپاه میشد، ولی تشکیلات رسمی و مستقلی وجود نداشت و به این شکل سپاه خواهران به رسمیت شناخته شد.
انتهای پیام/

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
وبلاگ"بررودکریز"
barrud.mizbanblog.com
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
barrud.rasekhoonblog.com
وبلاگ "چشمه سلطان ولی کریز"
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||