همه ما در زندگی با موقعیتهایی روبرو می شویم كه اگر بدرستی عمل نكنیم سلامت روانی خودمان و دیگران به خطر می افتد . این موقعیتها مختلفند . مثلا چگونه با دوستان و اطرافیان خود ارتباط برقرار كنیم ؟ چگونه مسئولیتهای جدید را بپذیریم ؟ چگونه تصمیم بگیریم؟ چگونه مشكلاتمان را حل كنیم ؟ چگونه با ترس – اضطراب – ناكامی – افسردگی و فشارهای روانی مقابله كنیم؟و… رفتار كردن در این موقعیتها نیاز به یادگیری دارد. یعنی باید چگونه عمل كردن را تمرین كرد و یاد گرفت در این رابطه معاونت امور اجتماعی سازمان بهزیستی استان اصفهان كوشیده است تا با ایجاد امكانات لازم زمینه های آموزش روشهای یادگیری مهارتهای زندگی را از طریق برنامه ریزی جلسات آموزشی متوالی و مستمر برای جوانان و نوجوانان تحت حمایت خود فراهم نماید.
مهارتهای زندگی :
(مهارتهای زندگی) توانائیهایی هستند كه به ما كمك می كنند با موقعیتهای زندگی بخصوص موقعیتهای پر خطر بطور صحیح برخورد كنیم . وقتی این مهارتها را كسب كردیم می توانیم در ایجاد ارتباط با دیگران سازگارانه عمل كنیم و بدون توسل به اعمالی كه به خودمان یا دیگران صدمه می زند . مشكلات را حل كنیم . این مهارتها چه مهارتهایی هستند؟مهارتهای زندگی شامل ده توانایی كلی بشرح ذیل است . برای زندگی بهتر لازم است این مهارتها را تمرین كنیم تا كمتر دچار آسیبهای روانی و اجتماعی شویم :
1 – توانایی حل مسئله :
ما در زندگی بطور مداوم در حال حل مسئله هستیم . برخی از این مسائل ساده هستند ولی برخی دیگر به فعالیتهای فكری پیچیده ای نیاز دارند. توانایی حل مسئله به ما كمك می كند مسائل زندگیمان را بنحو مطلوب حل كنیم . اگر مسائل مهم زندگی ما حل نشده باقی بماند با فشار روانی روبرو شده و سلامت روانی و نیز سلامت جسمانی ما تهدید می شود.
2 – توانایی تصمیم گیری : اگر چه همه ما تصمیم می گیریم ولی همیشه تصمیمهای هوشمندانه نمی گیریم . برخی از تصمیم گیریهای غلط به پیامدهای ناخوشایند منجر می شوند. مهارت تصمیم گیری به ما كمك می كند كه بطور صحیح در مورد اعمالمان تصمیم بگیریم و جوانب مختلف انتخابها و پیامدهای مثبت و منفی هر یك از آنها را در نظر بگیریم . تصمیم گیری مناسب و واقع بینانه موجب بالا رفتن سطح سلامت روانی ما می شود.
3 – توانایی تفكر خلاق :
این نوع تفكر به ما كمك می كند مسائل را از زوایای مختلف دریابیم و راه حلهای مختلف مسئله و پیامدهای آن را ارزیابی كنیم و بالاخره راه حلهای تازه ای برای مشكلاتمان پیدا كنیم . با استفاده از این مهارت ؛ تصمیم گیری های ما مناسبتر و مسائل بطور عملی تر حل می شوند.
منبع : www.behzisty-esfahan.org
بی خوابی را با دارو درمان نكنید
اگر شما دچار بی خوابی هستید، نگران نباشید چون میلیونها نفر دیگر نیز شبیه شما هستند. نیاز به خواب و مدت زمان آن در افراد متفاوت است. بعضی مردم نیاز به ۸ ساعت خواب دارند، در حالی كه برخی فقط ۴ تا ۶ ساعت می خوابند. این كه یك شخص در طول شبانه روز چقدر نیاز به خواب دارد، از شخصی به شخص دیگر تفاوت می كند. مقدار ساعاتی كه می خوابید اهمیتی ندارد، بلكه این كه چه احساسی بعد از بیدار شدن دارید مهم است. اگر بعد از بیدار شدن احساس تازگی و بشاشی نمی كنید، احتمالاً نیاز به خواب بیشتری دارید، یا اگر در هنگام روز احساس خستگی می كنید، این نیز یكی از علایم كافی نبودن خواب شما است.
علت ها :نگرانی و استرس می تواند سبب آشفتگی های خواب شود. استرس از كار و مشكلات شخصی می تواند یك شخص را نگران كند كه همین برای بیدار ماندن او كافی است كه در تمام طول شب درباره مشكل خود فكر كند. بعضی بیماریها، نوشیدن الكل، سیگار كشیدن و برخی داروها و حتی افسردگی نیز می تواند سبب بی خوابی شود. كمبود ویتامین بی ، كلسیم ، مس، آهن، منیزیم و روی همچنین می تواند در اختلال در خواب نقش داشته باشد. خوردن بیش از حد(افراط) غذاهای سنگین قبل از خواب نیز همچنین باعث بی خوابی می شود.
درمان: در بیشتر مواقع با یك درمان خانگی ساده می توانید به میزانی كه نیاز دارید بخوابید.
- یك برنامه منظم(حتی آخر هفته ها) برای خواب خود قرار دهید. بسیاری از مردم نیاز به یك دوره منظم خواب و بیدار شدن دارند و اگر در این برنامه خللی ایجاد شود خواب آنها دچار آشفتگی می گردد.
- برای كمك به تسكین فشارهای عصبی و اضطراب و برای آرامش بدن به طور منظم ورزش كنید كه این باعث می شود بهتر بخوابید. هر چند كه نزدیك به زمان خواب نباید ورزش كنید، چون باعث بیخوابی شما می شود.
اتاق خواب خود را تاریك، خنك و ساكت نگه دارید(وسایلی نظیر ساعت، تلفن یا رادیو را از اتاق خواب خارج كنید).
- مصرف یك لیوان شیر گرم قبل از خواب نیز به خاطر میزان زیادی تریتوفان در شیر می تواند مؤثر باشد. تریپتوفان یك آمینواسید است كه برای ساختن سروتونین (یك واسطه شیمیایی در مغز كه به القاء خواب كمك می كند) لازم است.
- از نوشیدن قهوه و مایعات شیرین یا خوردن شكلات قبل از خواب پرهیز كنید(ترجیحاً بعد از ساعت ۳ بعدازظهر از خوردن قهوه، چای و سایر نوشیدنیهای كولا پرهیز كنید) زیرا كافئین موجود در این غذاها شما را بیدار نگه می دارد، اگر گرسنه هستید یك غذای سبك بخورید.
...اگر هنوز دچار بی خوابی هستید با پزشك خود مشورت كنید. او علایم شما را ارزیابی خواهد كرد و مناسب ترین درمان را برای شما تجویز می كند.
5 – توانایی ارتباطی :ما بخش اعظم هر روز را به ارتباط برقرار كردن با دیگران می گذرانیم و هر چه بیشتر بتوانیم نیازهای خود را بیان كرده و نیازهای دیگران را درك كنیم . از بهداشت روانی بهتری برخوردار خواهیم بود. توانایی ارتباطی به ما كمك می كند تا با دیگران ارتباط كلامی و غیر كلامی مؤثر تری داشته باشیم و با غلبه بر خجالت ؛ نظرات خود را برای دیگران ابراز كنیم . اگر این مهارت كسب كرده باشیم در مواقع لازم می توانیم با تقاضاهای نامناسب دیگران مخالفت كنیم .
6 – توانایی روابط بین فردی :توانایی روابط بین فردی به ما كمك می كند با دیگران همكاری و مشاركت بهتری داشته باشیم . به آنها اعتماد كنیم . مرزهای روابط با دیگران را تشخیص دهیم . دوستی های مطلوب را حفظ كنیم و در شروع و خاتمه ارتباطات بطور مؤثرتری رفتار كنیم .
7 – توانایی خود آگاهی :یعنی توانایی شناخت خود و آگاهی از نقاط ضعف و قوت خواسته ها؛ ترسها ؛ رغبتها و تمایلات خود؛ این توانایی به ما كمك می كند تصویر واقع بینانه ای از خود داشته باشیم و حقوق و مسوولیتهایمان را بهتر بشناسیم .
8 – توانایی همدلی : توانایی همدلی یعنی اینكه فرد بتواند زندگی دیگران را حتی زمانی كه در آن شرایط قرار ندارد.درك كند . همدلی به ما كمك می كند تا انسانهای دیگر را وقتی با ما متفاوت هستند بپذیریم و به آنها احترام بگذاریم . كسانی كه همدلی بیشتری دارند؛ به دیگران علاقمندند؛ افراد مختلف را تحمل می كنند؛ پرخاشگری كمتری دارند و دوست داشتنی ترند . این مهارت روابط اجتماعی را بهبود می بخشد.
9 – توانایی مقابله با هیجان :این مهارت شامل توانایی شناسایی هیجانات خود و دیگران و نیز شناخت تاثیر هیجانات بر رفتار است . این مهارت به ما كمك می كند كه در مواقع ناكامی ؛ خشم؛ افسردگی و اضطراب واكنشهای مناسبی نشان دهیم .
10 – توانایی مقابله با فشارهای روانی ( استرس) :این توانایی شامل شناخت استرسهای مختلف زندگی و تاثیر آن بر رفتار است و ما را قادر می سازد كه منابع فشار روانی در زندگی مان را شناخته و راههای صحیح كاهش فشار را دنبال كنیم .
.: RASEKHOON.NET:.