سلول های مغزی به عنوان اجزای تشكیل دهنده مغز نقش حساسی در تنظیم خودكار تمامی فعالیت های حیاتی بدن و ایجاد نظم و هماهنگی بین ارگان های حساس و پیچیده تشكیل دهنده آن بر عهده دارند. این سلول ها با توجه به نقش حیاتی كه بر عهده دارند دارای خصوصیات ویژه ای هستند. حساسیت بالا نسبت به تغییرات مواد شیمیایی موجود در خون یكی از این ویژگی هاست . به علاوه این سلول ها نسبت به میزان اكسیژن خون بسیار حساس بوده و با كاهش سطح اكسیژن به سرعت واكنش نشان می دهند. گلوكز یا همان ماده ای كه به نام قند می شناسیم مهمترین و اصلی ترین ماده غذایی مورد نیاز سلول های مغزی است. ایجاد هرگونه تغییر در مواد یاد شده می تواند منجر به بروز واكنش در سلول های مغزی شود كه از آن جمله به اختلال هوشیاری و بیهوش شدن فرد می توان اشاره كرد. در صورتیكه این اختلالات طولانی شده و ادامه پیدا كنند مرگ تدریجی سلول های مغزی را شاهد خواهیم بود.
نكته مهم این است كه برخی كارهای به ظاهر ساده كه خیلی از ما همه روزه و از روی عادت انجام می دهیم ، می توانند خطرات مهلكی برای سلول های مغزی و در نهایت فعالیت های مغز باشند. در اینجا به تعدادی از مهمترین آنها اشاره خواهیم كرد.
- صبح بی صبحانه
نخوردن صبحانه موجب كاهش میزان قند خون در ساعات اولیه روز می شود. طبیعتا می توان انتظار داشت كه كاهش قند خون منجر به اختلال در فعالیت مغز شود.
- پرخوری
پرخوری به ویژه رژیم غذایی سنگین و پرچرب زمینه ساز بروز بیماری تصلب شرائین یا سختی دیواره رگها خواهد شد. این بیماری با كاهش خاصیت انعطاف پذیری رگ های بدن از جمله رگهای مغز شده ، خونرسانی به این عضو و در نتیجه فعالیت ذهنی را با مشكل مواجه خواهد ساخت.
- دود و دم (دخانیات جات !!!؟)
استعمال دخانیات اثرات متعددی بر مغز و فعالیت مغزی دارد. اثرات زودرس آن كاهش میزان اكسیزن رسانی به مغز است. در واقع به هنگام استعمال دخانیات ، گازهای ناشی از سوختن توتون و ... بخشی از هوای تنفسی فرد را اشغال می كنند . در نتیجه حجم كمتری از اكسیژن وارد ریه های فرد می شود. و بر همین اساس اكسیژن كمتری به مغز می رسد.
اما استعمال مواد تدخینی علاوه بر آنچه گفته شد دارای اثرات مخرب دیگری نیز هست . گازهای سمس ناشی از دخانیات پس از رسیدن به مغز موجب اختلال در فعالیت سلول های مغزی می شوند . به علاوه دخانیات موجب بروز بیماری تصلب شراییت نیز می شود كه به نوبه خود بر خونرسانی به مغز تاثیر مخرب دارند.
- مصرف زیاد مواد قندی
استفاده زیاد قند و شكر و به عبارتی حجم بالای مواد قندی در رژیم غذایی منجر به اختلال جذب پروتئین و سایر مواد مفید موجود در غذا می شود . این امر می تواند در دراز مدت موجب بروز اختلالات تغذیه ای و اختلال در ساختمان مغز شود.
- آلودگی هوا
مغز بزرگترین مصرف كننده اكسیژن در بدن ماست. تنفس هوای آلوده باعث كاهش میزان اكسیژن خون شده ، تامین اكسیژن مورد نیاز مغز را با مشكل مواجه می نماید.
- بی خوابی و كمخوابی
زمانی كه فرد می خوابد ، سلولهای مغزی امكان استراحت خواهند یافت. بیخوابی و كمخوابی مداوم و یا اختلال طولانی مدت در برنامه خواب و استراحت فرد ، منجر به شتاب گیری روند مرگ سلولهای مغزی خواهد شد.
- پوشاندن سر به هنگام خواب
برخی افراد هنگام خواب پتو یا ملحفه را روی سر می كشند. این مسئله موجب محدودیت فضای تنفسی می شود. یعنی به تدریج از حجم اكسیژن موجود كم شده و میزان دی اكسید كربن بالا خواهد رفتاین مسئله اگر به یك عادت همیشگی تبدیل شود ، می تواند در دراز مدت اثرات مخربی بر مغز داشته باشد.
- بی فكری !!!؟
كارهایی كه موجب فعال شدن ذهن می شوند تاثیر بسیار مثبتی بر عملكرد مغز دارند. حل جدول ، بازی های فكری و حتی فكر كردن ، راه های سودمندی برای تمرین دادن سلول های مغزی هستند. برخی كارشناسان بر این باورند كه كاهش این نوع فعالیت ها حتی می تواند باعث كوچك شدن مغز شود.
- كم حرفی و انزوا
فعالیت های اجتماعی و زندگی در جمع موجب فعال ماندن مغز می شوند. در مقابل كم حرفی ، گوشه گیری و انزوا می تواند منجر به ركود فعالیت سلول های مغزی شود
.: RASEKHOON.NET:.