تاريخ : جمعه 17 مهر 1388  | 4:43 PM | نويسنده : Mohammad ali Hajian
از مرگ نترس، پسرم!
از مرگ نترس، پسرم!

مترجم :ندا احمدلو




هشت راه آماده سازی فرزندان برای مرگ پدر بزرگ یا مادربزرگ شان

یکی از ساده ترین و بهترین روش های آماده سازی کودک برای مرگ پدر و مادر بزرگ پیر و بیمارش شرح دادن روند مرگ در موجودات مختلف است. شما می توانید یک حیوان خانگی مرده، یک گل پژمرده و خشکیده یا حتی حشره ای بی جان را به او نشان دهید و بگویید که هر موجود جانداری که پا به این دنیا می گذارد حتماً یک روز هم از این دنیا می رود و اگر قرار بود همه موجودات زنده بمانند که دنیا از فرط شلوغی دیگر مکان مناسبی برای زندگی کردن نبود. به اوبگویید که زندگی این دنیا با مرگ همراه است و سعی کنید کلمات و جملات ساده ای را در بیانتان استفاده کنید و مسایل را نکته به نکته و همراه با مثال برایش شرح دهید تا هجوم یکباره اطلاعات او را گیج نکند. اگر پدر یا مادر بزرگ فرزندتان بیماری سختی دارد و شما می دانید که به زودی با مرگ ترک تان خواهد کرد،بهتر است که نزدیک بودن او به مرگش را حتماً به فرزندتان بگویید.این کار خیلی خوب و مفید است زیرا زمانی که شما با مرگ پدر یا مادرتان مواجه می شوید آن قدرغم و اندوه شدید سراسر وجودتان را فرا گرفته که شاید نتوانید رفتار مناسبی با کودکتان داشته باشید و آرام مطلع کردن او در این شرایط برایتان بسیار دشوار باشد. اینکه شما ناراحتی تان نسبت به از دست دادن پدر یا مادر خود را به فرزندتان نشان دهید خیلی خوب است ولی مطمئن باشید مطلع کردن کودک از مرگ پدر یا مادر بزرگش زمانی که غم و اندوه برشما چیره شده برای فرزند بسیار نگران کننده و اضطراب آور است.

2-به سؤال هایی که درباره مرگ می پرسد جواب بدهید

سعی کنید بدون هیچ گونه نگرانی یا ناراحتی تمام سوالات فرزندتان در مورد مرگ را پاسخ دهید.دقت کنید که دروغ و عدم صداقت در کلام تان راه نداشته باشد.هرچند که پاسخ دادن به بسیاری از سوالات کودکان ممکن است سخت باشد اما شما می توانید با توجه به عقاید شخصی و مذهبی تان بدون استفاده از لغات پیچیده، جواب آنها را بدهید. مثلاً پاسخ به این سوال که «آیا مادر بزرگ بعد از مرگش هم مرا خواهد دید؟» در نگاه اول کمی دشوار است اما شما با در نظرگرفتن اعتقادات خود و شرایط روحی فرزندتان به سادگی می توانید به این سوال او پاسخ دهید. از قصه بافی برای فرزندتان به شدت پرهیز کنید. شاید اگر شما به کودک خود بگویید که الان مادر بزرگت روی ابرهای نرم و سفید آسمان نشسته، تورا نگاه می کند و از دور برایت بوسه می فرستد او کمی خیالش راحت شود و در لحظه مرگ او را ناخوشایند نبیند اما این قصه بافی شما وقتی کودک بیشتر با دنیای بیرون واقعیات ارتباط برقرار کند، او را گیج و سردرگم می کند بنابراین اگر به سادگی بگویید که جواب برخی از سوالاتش را نمی دانید ولی از افرادی که می دانند می پرسید و به او می گویید خیلی بهتر از سرهم کردن یک داستان خیالی است.

3-اجازه دهید کودک قبل از مرگ پدر بزرگ یا مادربزرگش وقت زیادی با آنها بگذراند

اگر پدر و مادرتان در نزدیک منزل شما زندگی می کنند، به فرزندتان اجازه دهید که به صورت منظم به دیدار آنها برود. در نگاه اول گفتن این موضوع به کودک که عمر پدرو مادر بزرگت رو به اتمام است برای او نگران کننده است اما اگر شما فرصت رفت و آمد و ملاقات های مکرر را برای اوفراهم کنید، کودکتان بهتر می تواند از نظر روانی با پدر و مادربزرگش اخت شود و حس ترس پس از مرگ به یاد و خاطره ای شیرین برایش می گردد.

4-بیشترکنارش باشید

با والدین و فرزندانتان یک پروژه خانوادگی را راه اندازی کنید و نتیجه و ثمره آن را به عنوان یک میراث خانوادگی ارزشمند نگهداری کنید. بچه های خیلی کوچک می توانند با پدر و مادربزرگشان عکس یادگاری بگیرند و آن را در آلبوم خانوادگی قرار دهند.بزرگ ترها می توانند از گوش دادن، ضبط کردن صدا و فیلم گرفتن از پدر بزرگ و مادر بزرگ در هنگام تعریف کردن داستان های قدیمی زندگی شان لذت ببرند و شما هم می توانید از لحظه به لحظه در کنار هم بودن فرزند و والدینتان عکس بگیرید و عکس ها را روی دیوار اتاق فرزندتان بچسبانید.تمام این کارها باعث می شود که فرزند شما پس از مرگ پدر یا مادر بزرگش احساس خوشایندی و لذت بخشی نسبت به آنها داشته باشد.

5-برایش کتاب هایی بخرید که با زبان ساده از مرگ حرف زده باشد

کتاب های مختلف و بسیارعالی در مورد مرگ به زبان ساده برای کودکان در بازار یا کتابخانه ها موجود است. شما می توانید با تهیه، خواندن و تشویق کودکتان به جمع آوری اطلاعات از آنها، او را برای روبه روشدن با مسایل دشواری مانند مرگ عزیزانش که ممکن است به زودی به وقوع بپیوندد، آماده کنید.

6-کودکتان را به نقاشی کردن و نوشتن تشویق کنید

کودکان معمولاً در بیان احساساتشان دچار مشکل هستند اما اغلب آنها می توانند با نقاشی کردن یا نوشتن احساسات خود را نسبت به مسایل پیرامونشان ابراز کنند و از این طریق نوعی تخلیه روانی انجام دهند. پس بهتر است آنها را هرچه بیشتر به این نوع کارها تشویق و ترغیب کنید.

7-معلمش و اطرافیانش را از موضوع مطلع کنید

با معلم، مربی، پرستار یا هر فرد دیگری که فرزندتان به طور مداوم با او ارتباط دارد،در مورد اینکه او به تازگی پدر یا مادربزرگش را از دست داده صحبت کنید.دانستن این مطلب به اطرافیان فرزندتان کمک می کند تا آنها بتوانند رفتارهای متناسب با شرایط روحی کودک شما از خود بروز دهند و در صورت نیازحمایت عاطفی و روانی خود را از او دریغ ندارند.

8-بایک مشاور یا روان شناس کودک مشورت کنید

اگر رفتار غیرطبیعی، اضطراب، افسردگی و عکس العمل های دور از انتظاری از فرزندتان نسبت به مرگ پدر یا مادر بزرگش دیدید، مناسب ترین راه مشورت کردن با یک مشاور یا روان شناس کودک است. مطمئن باشید که یک متخصص خوب می تواند در کاهش اضطراب و غم فرزند شما نقش به سزایی را ایفا کند.

منبع:ریدرز دایجست
منبع:روزنامه سلامت شماره 228







نظرات 0