خوشخویی
از رموز موفقیت حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم در دعوت و رسالت خویش ، اخلاق نیکو و برخورد شایسته و جذاب با مردم بود و " حسن خلق " آن حضرت ، امتیاز بارز آن مظهر رافت و رحمت بود .
کلام نرم ، رفتار شایسته ، گفتار مودبانه و جاذبه دار ، تحمل فراوان و حلم و بردباری و چهره ی گشاده و بشاش ، از مظاهر و جلوه های " حسن خلق " است . به تعبیر دیگر ، وقتی محبت خود را به دیگران ببخشید ، در حوادث ، صبور و شکیبا باشید ، خشم خود را فرو خورده ، خویشتن داری کنید ، بدی را با خوبی پاسخ دهید و از خشونت و عصبانیت و بدزبانی و تحقیر و توهین و تکبر به دور باشید ، دارای " حسن خلق " هستید .
اگر خداوند به صاحیان حسن خلق ، پاداش جهاد و شهادت می دهد ، بی جا و گراف نیست ، چرا که این هم نوعی مجلهده دارد . پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم برای تثبیت همین کمالات اخلاقی و " خوشخویی " برانگیخته شد . از کلمات نورانی ایشان است : "ان الرجل یدرک بحسن خلقه ی درجة الصائم القائم " انسان در سایه ی خوشخویی ، به مقام و رتبه ی روزه داران شب زنده دار می رسد . در معاشرت مسلمانان با هم ، باید " همدلی " ، بیش از " وحدت فیزیکی " و " پیوند سطحی " حاکم باشد ، تا به انس و الفتی پایدار و رابطه های درونی بینجامد . با سلام و مصافحه و حسن خلق و چهره ی باز و لبخند محبت را و غم زدا و برخورد نیک ، این مهم تامین می شود . میزان اسلامی بودن اخلاق هر مسلمان را باید در نحوه ی معاشرتش با دیگران جست و جو کرد . خوش خلقی ، دین و مرام مسلمانی است . به فرموده ی حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم : " ایمان کسی کامل تر است که اخلاقش بهتر باشد ، کسی به پیامبر شبیه تر و به او نزدیک تر است که خوش خلق تر باشد " و به تعبیر امام صادق علیه السلام : " پس از عمل به واجبات الهی ، محبوب ترین کارها نزد خداوند ، آن است که انسان اخلاقی سازگار با مردم داشته و اهل " مدارا " باشد . " گفتار و رفتار ما " آیینه ی شخصیت " ماست .
.: RASEKHOON.NET:.