تاريخ : پنج شنبه 3 دی 1388  | 12:56 PM | نويسنده : Mohammad ali Hajian

تقطه های آغاز در اخلاق عملی


 


مفضل بن عمر می گوید : در خدمت امام صادق علیه السلام سخن از اعمال به میان آمد ، عرض کردم من در مقام عمل بسیار ضعیف و سستم . حضرت فرمود : آرام باش و از خدا آمرزش بخواه . یعنی این اندازه نا امد مباش . سپس فرمود :


ان قلیل العمل مع التقوی خیر من کثیرالعمل بلا تقوی ... ( اصول کافی ، ج 2 / ص 67 ، باب الطعة و التقوی ، حدیث 7 )

... بی گمان عمل اندکی که همراه با تقوا باشد بهتر است از عمل فراوانی که خالی از تقوا باشد ...


مفضل می گوید عرض کردم : چگونه ممکن است کسی دارای این همه عمل خوب باشد ولی تقوا نداشته باشد ؟ فرمود : آری می شود ، همانند افرادی که اطعام می کنند و با همسایگان مهربانند و درخانه ی آنها به روی مردم باز است ، اما در اولین برخورد با گناه عنان از دست می دهند و به نافرمانی و عصیان می پردازند . ولی کسانی که توفیق انجام این گونه خدمات و نیکوکاری را ندارند ، اما در برخورد با گناه خویشتن دارند و خود را از آلودگی حفظ می کنند .

جنگ و گریز و دست و پنجه نرم کردن با نفس خویش در ترک گناه ، نقش اساسی ای را در در خوسازی و تهذیب نفس ایفا می کند که در فرهنگ اسلامی از آن به " تقوا " تعبیر می شود و اساس تمام ارزشهای اسلامی و انسانی است و هیچ عمل و کوششی بدون آن ارزش ندارد و در پیشگاه خداوند متعال پذیرفته نیست ، چنانکه می فرماید :


....انما یتقبل الله من المتقین


... خداوند تنها از کسانی که دارای تقوا باشند می پذیرد . ( مائده – آیه 27 )


 


بی تردید ، هر عملی که نزد خدا مقبول نشود در اعتلای روح و صلاح و صفای آن هیچ گونه تاثیری نخواهد داشت ، زیرا تنها کلام طیب و عمل صالح به سوی او بالا می رود و تنها انسانهای پاک و صالح به خدا نزدیک می شوند ، که فرمود :


... الیه یصعد الکلم الطیب و العمل الصالح یرفعه


... به سوی او سخنان پاکیزه صعود می کند و او عمل صالح را بالا می برد ... ( فاطر / 10 )


 


امام صادق علیه السلام می فرماید :


لاینفع اجتهاد لا ورع فیه .


هیچ کوششی بدون ورع و پرهیزکاری سودمند نیست . ( اصول کافی ، ج2 / ص 77 ، باب الورع )


 


امام باقر علیه السلام می فرماید :


ان اشد العبادة الورع .


سخت ترین عبادتها پرهیزکاری است . ( اصول کافی ، ج2 / ص 77 ، باب الورع )


 


و امام صادق علیه السلام در نامه ای خطاب به یکی از شیعیان می نویسد :


ان اردت ان یختم بخیر عملک ختی تقبض و انت فی افضل الاعمال فعظم لله حقه ان تبذل نعمائه فی معاصیه و ان تغتر بحامه عنک ...


چنانچه بخواهی کارت به خوبی پایان یابد و از این دنیا در حالی رخت بربندی که به بهترین عمل مشغول باشی ، حق خدای را بزرگ بدار . مبادا نعمتهای او را در نافرمانی صرف کنی و به حلم و بردباری او مغرور شوی ...


 


مفضل بن عمر می گوید : در خدمت امام صادق علیه السلام سخن از اعمال به میان آمد ، عرض کردم من در مقام عمل بسیار ضعیف و سستم . حضرت فرمود : ..........


همان گونه که در تبربیت و سالم سازی بدن از انجام بعضی از امور و خوردن پاره ای از خوردنیها باید پرهیز کرد ، در تربیت و تهذیب نفس نیز از انجام برخی کارها و استفاده از بعضی غذاها باید اجتناب کرد . قطب راوندی از امام باقر علیه السلام نقل می کند که فرمود :


شگفتا که مردم از ترس بیماری در خوردن عذا احتیاط و امساک می کنند ولی از بیم آتش دوزخ از گناه خودداری نمی کنند . ( جامع احادیث الشیعه / ج 3 / ص 327 )


 


البته این خویشتن داری و پرهیز بر خلاف تمایلات نفس انسان است و در آغاز قدری دشوار به نظر می رسد لکن با ریاضت و مجاهدت ، سرانجام ،د کارها آسان و راهها هموار خواهد شد ، چنانکه امیرالمومنین علیه السلام فرمود :


در ترک گناه با نفس خویش دست و پنجه نم کنید تا کشاندن آن به سوی طاعات و عبادات بر شما آسان شود .







نظرات 0